Образование (и работа) в Германия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Образование (и работа) в Германия?
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 1246 пъти
Здравейте, 9 клас съм, за някои може да е рано, но вече почнах много да се тревожа за бъдещето си, защото не знам какво да уча. Нямам нещо, което ми е най-любимо, общо взето всичко ми писва след време, омръзва ми. Може би от сериалите съм се првлякъл към медицината, но още много го обмислям. Ако реша да уча, първият вариант е образование в България и работа в чужбина, другият е най-вероятно образование и работа в Германия - Германия, защото за там съм чел най-позитивни неща, а и заплащането е на ниво, а и с диплома от там е по-вероятно да изкарваш повече, поправете ме ако греша. Но работата е там, че от тази година уча немски, и почти нищо не знам, най-много да кажа "Здрасти", "Как си" и "Чао". Имам само два часа седмично и само шестици, мисля че е заради самата програма, почти нищо ново не учим... Мислел съм да почна частни уроци по немски, пък следователно и по химия ако са ми нужни, обаче самата мисъл да уча за нещо толкова сериозно на чужд език (немски), имам чувството, че ще ми е страшно трудно, все пак не е като родния език. Английският ми е по-присъщ, разбирам го с лекота, докато пък при немския ще се срещам и с термини, много непознати неща и т. н. и като цяло нямам никаква обща култура. Дано сте ме разбрали, много ще се зарадвам ако изкажете мнението си по въпроса, още повече от хора, които е действителност учат/работят медицина в Германия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: 874ffb9eed
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Учи езици. Ако немския ти е труден, може да кандидатстваш с английски. Има университети с английски език в Холандия, в Германия, в скандинавските страни, Малта. Но не съм сигурна Дали има медицина. Виж в нета какви специалности има с английски език. И ако трябва се запиши на частни уроци.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 15fc19fc86
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До номер 1: За другите изброени страни не знам, но в Германия няма медицина на английски.
Към автора: Щом учиш немски за първа година, не се притеснявай, че още не знаеш много. Обаче бих те посъветвала наистина на тръгнеш на уроци. Според мен имаш достатъчно време (аз чак в края на 10ти клас реших, че ще уча в Германия, и си беше стрес за две години да покрия ниво), но го използвай разумно и се занимавай сериозно с езика, защото е много важно. Дипломата ти от училище също трябва да е с възможно най-висока оценка. Приемни изпити няма, така че за химията ти си решаваш. Ако ще кандидатстваш в България, тогава е разумно, разбира се, но за Германия имаш да полагаш достатъчно труд на други места, така че си прецени.
Относно страховете ти, че няма да се справиш - и аз бях така в началото. За две години покрих С1 и като дойдох не разбирах абсолютно нищо - нито на лекции, нито изобщо какво говорят около мен. Но всичко идва с времето. Първо свикнах с терминологията от учебниците, после започнах да хващам по нещо и на лекциите, накрая първото лято правих стаж в университетската болница и лека-полека се научих и да говоря с хората. Сега се чувствам много по на място отколкото първите седмици, когато не вярвах, че от мен ще излезе лекар. Така че, повярвай ми - всичко изглежда невъзможно, докато не го направиш :)
Иначе аз съм много доволна от обучението тук. В някои университети (включително и моя) сме на т. нар. Modellstudiengang, където вече го няма това разделение на предклиника и клиника, програмата е абсолютно различна от тази в България (и на много други места) и доста по-отрано ни пускат при пациенти. Много е интересно и сега вече съм напълно убедена, че с това искам да се занимавам (защото честно казано в началото си мислех, че медицината не е за мен). Силно препоръчвам!
И последно - сигурно и преди си го чувал, но това, което гледаш в сериалите, няма много общо с реалността... в действителност е по-хубаво.
Каквото и да решиш в крайна сметка да правиш, пожелавам ти успех! :)

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: d50a5128d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   То медицината и на български е трудна, пък не на език който не знаеш. И в Германия много трудно се завършва. И за влизане ще ти трябва диплома 6, 00 и сертификат по немски. За каквато и да е специалност. Не само за медицина.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 69ab58db16
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   №2 и №3 са ти казали доста обективни неща.
Първо трябва до края на тази година категорично да решиш къде ще кандидатстваш и какво. Ако е медицина - в България държиш изпит по биология и химия, следователно ти трябва яка подготовка, защото в тази специалност си се влиза все още трудно. Бройките изобщо не са раздути. Ако е в Германия - си избираш много внимателно учебното заведение, защото и там, както и тук си има абсолютно измислени висши училища. За Германия изпит няма, на някои места има тестове. Приемът обаче е квотен, а не на общо основание и докъдето падне балът. Значи ти трябва в най-лошия случай диплома с успех 5. 90 от средното образование тук. Плюс задължителния сертификат за владеене на немски на ниво C1. Покриването на нивото за немски няма нищо общо с покриването на същото за английски, много по-трудно е. В Германия нещата изобщо не са толкова розови, колкото са били преди Меркел да реши да приютява арабските мигранти завинаги, така че добре си помисли как ще изглежда тази страна след едно 10 години. Каквото и да решиш - успех!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 447d38ed76
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   От автора към 2: Благодаря много :) Само да питам, каво по точно имаш предвид под това, че няма приемни изпити, да не би да кандидатстваш с дипломата от гимназия в България? Включително това, че спомена и химията

 
  ...


...
преди: 7 години, 1 месец
hash: c0f1f1cd14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   От номер 2: Кандидатствах с диплома от гимназия. На първото класиране ти трябва само това. Ако не те приемат тогава и чакаш второ, някои университети си имат изисквания - интервю, TMS и т. н., но не всички. Когато ме приеха, при записването трябваше да занеса и сертификат по немски. Аз съм държала TestDaF, но хората от немските гимназии например са с DSD.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 447d38ed76
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   (Не от автора), А дали можеш да споделиш какъв ти беше успехът? Понеже нали казаха, че в най-лошия случай трябва да е поне 5,90... (сигурно по био и хим трябва 6)

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: a4bb4be529
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До номер 6: не гледат специално биология и химия, а цялата диплома. Имах 5, 99 от училище и 5/5/5/4 на DaF.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 69ab58db16
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   В Германия и не само там, се кандидатства с дипломата от средното - общия успех плюс сертификат за владеене на език C1. Специално за медицината има NC, което значи че приемат определен брой хора, има ограничение при самото кандидатстване и дипломата е това основно ограничение. Затова трябва диплома 6. 00 или 5. 90. общ успех, не по биология и химия. За повечето специалности, без тези с ограничен прием и по изкуствата, се записваш просто с каквато и да е диплома и си отпадаш евентуално впоследствие. При специалности с ограничен прием се прави някакво отсяване още в началото. Има теми в интернет специално за кандидатстване в Германия, потърсете и четете.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 69ab58db16
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не уточних изрично - изпити няма, освен някъде -тест, който не е задължителен, но е желателен. Говоря за медицина-та. И за всичко останало. За специалности по изкуства има изпит за доказване на способности все пак. Кандидатства се само със средния успех от дипломата за средно образование в България. Затова е важно възможно по-скоро да решиш къде ще кандидатстваш, защото в България е чрез изпити по биология и химия и без успех от дипломата, а в Германия без изпити, но с максимален успех от дипломата. Т. е начинът ти за подготовка е абсолютно различен и изисква различни усилия от твоя страна

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker