Труден избор относно бъдеща гимназия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Труден избор относно бъдеща гимназия
преди: 6 години, 11 месеца, прочетена 1159 пъти
Здравейте.
Аз съм момиче в седми клас, на което му предстои кандидатстване. Проблемът е там, че съм много объркана относно това къде да кандидатсвам. Естествено, първо трябва да разбера бала си и дали ще ми е достатъчен за желаните от мен гимназии, но от сега си мисля за това. Попринцип на пробните изпити, като си сметнах бала, изкарах точно 35 от 36, което е адски добре. Тази година ще е с точкова система, но няма значение как ще ви го кажа, тъй като резултата е същият. С този бал мога да вляза, където поискам. В началото на годината исках в математическа гимназия с биология, тъй като искам да следвам след това медицина. И наистина бях много ентусиазирана, защото все пак това е една от най-елитните гимназии в града ми, класната ми ме иска там и постоянно ми повтаря, че ще бъда нейната гордост, ако вляза. И точно затова се надъхах- винаги съм била целеустремена да съм първа, да искам всичко, на което съм способна. Но ето, че се появява проблемът. Нашите искат да ходят в Австрия. Или поне така планират. В момента баща ми е в Германия и той повече от всичко иска да вляза в немската гимназия. Честно, този факт не ми влияе толкова. Още от преди се бях замислила над този въпрос за езикова гимназия. Искам да науча език и да се махам от България. А и ако семейството ми заживее в Австрия и аз съм учила поне малко език, ще ми е по-лесно. Пък и съм си мислила след време да ходя в Германия, както казах, не искам в България. И така просто размислих. Искам да науча език. Наясно съм, че едва ли като вляза в немска гимназия, ще го науча идиално, но така се започва. Пък и какво ми пречи да науча език, а след това да отида в Германия и да следвам медицина? Но пък математическата гимназия ми осигурява паралелка с биология. И сега ето ги минусите на двете гимназии-
Немска- почти никакво свободно време
Математическа- прекалено голямо изучаване на математика
И плюсовете:
Немска- учене на език
Математическа- учене на биология, повече свободно време
Но това са само едни от факторите. Като включа всичко друго, което си мисля.. Класната ми настоява за математическата, но пък не знам дали там ще ми хареса, защото няма да си намеря приятели може би. В немската имам приятели, които настояват да вляза и ще ми е по-лесно да се впиша( надявам се). В немската има много повече хора, които искат да влязат, а и честно, повечето си мислят, че в математическата са смотани. На мен лично не ми харесва това определение, но какво, ако са прави? Не че аз съм нещо особено, но скоро се запознах с едно момиче от математическата с биология, което просто... веднага си помислих как там ще има такива хора и как няма да се впиша, защото аз имам високо мнение(което е лошо, знам) и забелязвам всеки недостатък, а и като знам моя набор колко е недоразвит... леле, прозвучах доста лошо и със сигурност на всеки съм развалила мнението му за себе си, но наистина ако видя някое изоставило се момиче до краен предел, говорещо ми само за учене и математика... Вярно е, че има изключение, но...
Ох, не знам какво да мисля. Братовчедка ми, която е в СМГ и тази година завършва, има много хубав клас, няма хора, които са, , смотани" и всички са много забавни и красиви.
В сегашното ми училище всички ме определят за смотана- не се занимавам с гаджета, не излизам постоянно, защото седя вкъщи и уча за бъдещите матури, както и чета книги много. Дали изобщо ще си намеря някъде своята си обстановка или ще си остана същата?
Прекалено се отклоних от темата. Та въпросът ми е, вие какво мислите? Какво бихте предпочели? Всъщност дано да изкарам хубав бал, защото аз знам, че не съм глупава, но притеснението, което изпитвам, може да ми изиграе лоша шега и от това най-много ме е страх. А ако не вляза в някоя хубава и желана от мен гимназия, не знам какво ще правя. Не може ли просто да затворя очи и да се събудя месец по-късно, когато знам къде ще уча и може би ще съм доволна от себе си?
Моля ви, пишете коментари. С кой ли не съм се съветвала, щом стигнах до тук, че да пиша и да се надявам непознати хора да ми дадът съвети... Наистина ще съм ви благодарна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 11 месеца
hash: d55a419f5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Влез в математическата, език лесно се учи, особено ако заминеш там да живеш.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 637eb576b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не се притеснявай. И аз съм седми клас и честно казано не се притеснявам за изпити и къде да кандидатствам. Ще си остана в училището, в което уча сега. Пази си нервите и здравето... Не е хубаво да гледаш колко точки има някой друг. Подреди училищата като почнеш от това, което най-много желаеш.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 6fd65a7653
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   И аз като теб се чудех къде да кандидатствам, когато бях в седми клас и всички ме убеждаваха как едва ли не животът ми ще се промени от това нещо, как хората в по-елитните гимназии са по-отбрани и така нататък. Така се случи, че влязох в една сравнително елитна гимназия, не от най-елитните, но все пак достатъчно реномирана. Беше това, което исках, така че се записах, учих там един срок, но се случиха някои неща и се наложи да се преместя пак в една такава гимназия, горе-долу от същия калибър. И на двете места митовете за "отбраните" хора ми се разбиха почти веднага, както и за това, че е важно в какво училище учиш. Важно е, колкото да се похвалиш след като си завършил. Гимназиите, които реално поддържат ред и дисциплина (не да ги симулират) мога да изброя на пръстите на едната си ръка. Честно казано, атмосферата в кварталните училища ми хареса доста повече. Вярно, не съм била там дългосрочно, но с такова впечатление останах.

Моят съвет към теб е да влезеш някъде с немски, щом това ще ти е полезно. Език не се научава толкова в училище, но поне ти дават основите, а ти оттам нататък винаги можеш да го доразвиеш като използваш езика- четеш статии, говориш си с хора и така нататък. Немският е разпространен език и със сигурност ще намериш доста начини да го упражняваш извън стандартното в учебника. Биология ще учиш така или иначе и в езиковата, и в математическата гимназия, а за медицина има отделни курсове, ако имаш желание или не ти стига това, което учиш в училище. Аз мисля, че е по-целесъобразно да кандидатстваш и на двете места, да видиш какво ще стане и да решиш, но аз бих ти препоръчала езиковата гимназия. Не се влияй от класната ти или какво е модерно в момента. Сред хората около мен, например, в момента е много модерно да се учи японски, но тези тенденции невинаги съвпадат с индивидуалните особености на човек. Аз вече съм дванайсти клас, предстоят ми само матурите, за да съм официално завършила и честно казано, съжалявам, че се напрягах толкова в седми клас, защото цялата ни система е много изкривена и обезсмисля усилията, които полагаме. Просто си напиши няколко желания, виж къде ще те приемат и виж как ще се чувстваш в съответния момент, защото животът е прекалено кратък, за да правиш нещо, което мразиш само защото така трябва.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1195c4a9e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторке не си споменала за кой град говориш. Ако кажеш ще съм ти по-полезна. Все пак ще гадая. Понеже си вмъкната нещо за СМГ значи София. Математика и биология в София има само в НПМГ, а това не ти го препоръчвам там баловете са ниски, а хората несериозни и пак ще си смотаната, която учи. Ако наистина имаш достатъчно висок бал аз съм за СМГ - немски с математика. Така ще научиш и основите на езика и ще си развие мисленето с математика. Класната ти ще е доволна, родителите ти също. И изобщо не слушай приятелите си. Хората там не са по-различни от останалите само са по-умни. Ще си намериш готини приятели, които ще съчетават излизания с учене(има много такива). Ако пък не си от София и в града ти няма училище с математика и немски положението е по-сложно. В такъв случай те съветвам да избереш математика с биология, а немски винаги може да научиш. Ако наистина имаш време може да се запишеш на курсове по немски през учебната година. А може и през лятото. Успех, мила!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b751b475b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   СеМеГе
е най-добре!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker