На кръстопът! ТУ или УНСС? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

На кръстопът! ТУ или УНСС?
преди: 7 години, 9 дни, прочетена 3348 пъти
Здравейте! :)
Предстои ми кандидатстване и според интересите ми имам само 2 варианта за университет. Първият е дистанционно "Счетоводство и контрол" в УНСС - нямам финансови възможности за редовно обучение.
Вторият вариант е редовно в ТУ-Сливен, защото живея в града. От тази година откриха нова специалност в този клон на университета - "Софтуерно и компютърно инженерство".
Накратко - ако уча в УНСС, трябва да пътувам събота и неделя с влака по 5 часа, доста пари ще потроша за пътни, а реализацията с икономическа специалност... не искам да си мисля за нея направо.
ТУ-Сливен - тук няма да пътувам с часове, а специалността е доста престижна, доколкото чувам. Знам, че от университет не се излиза програмист, но с малко самоинициатива от моя страна мисля, че ще се получи.
Това е накратко :) Очаквам вашите мнения - икономика или програмиране? Ако е икономика, остава дистанционно, но пък в София, а ТУ-Сливен все пак е в провинцията.
Предварително благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 дни
hash: df1b9769ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако искаш да учиш отивай в ТУ, а ако искаш да го караш от купон на купон ходи в УНСС. И аз си нямах представа от програмиране преди да вляза в ТУ София, но сега вече го разбирам. И наистина от тебе си зависи какво ще научиш.

 
  ...
преди: 7 години, 8 дни
hash: 15426418e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Брато, и аз съм от Сливен. Само ще ти кажа, че сам си слагаш прекалено много граници и малко възможности. Как ти звучи да пропуснеш една година, в която да заминеш за чужбина, да изкараш пари и да се запишеш в най-якия университет редовно? За къде бързаш? В Сливен университета е под всякаква критика и все едно не учиш нищо.. УНСС е долу/горе хубав университет, но има и много по-добри.. Софийския.. Нов Български, а защо не и в чужбина? Възможностите са много. Един умен човек е казал. "Човек е толкова голям, колкото големи са му мечтите" Този човек е Айнщайн. Не мечтай на дребно и няма да си дребен човек :)

 
  ...
преди: 7 години, 7 дни
hash: 6d37ffeafc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Цитатът на колегата е на Екзюпери, не на Айнщайн. По темата бих казал, че пазарът на труда е препълнен с икономисти и прависти, от друга страна IT секторът бележи голям напредък с много конкурентно заплащане. Е какво като е ТУ сливен?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 дни
hash: d901c335f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   От автора
Номер 1, аз така или иначе купона ще го пропусна :) Ако уча в УНСС, ще запиша дистанционно - нямам финансовите възможности да се преместя да живея в София (а и развратният студентски живот не ми понася, просто не е за мен). При дистанционното обучение - на всеки 2 седмици пътуваш с влак до София до университета. Това значи пак разходи, но поне ще мога да работя и да си ги покривам. Само че УНСС бълва хиляди студенти на година, а като добавим и останалите икономически университети, после доста трудно се намира работа по специалността, поне доколкото съм чувал.

Номер 2, много съм мислил за чужбина, но засега не е вариант при мен. Не искам да губя година, още повече че съм от поколението, което започваше в 1. клас от 7 години (а не от 6, както е по-популярно сега) и вече съм на 19. Вярно, млад съм, но не искам да губя и секунда :)
Знам как са университетите в Сливен. Но София надали е на светлинни години - цялото образование е в това състояние, но най-вече зависи от теб самия дали ще се изучиш...

 
  ...
преди: 7 години, 7 дни
hash: d901c335f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От автора
Хора, да допълня нещо важно. Чета в интернет, а и масово се твърди, че 2/3 от завършилите икономика не работят по специалността си. Да не излезе накрая, че в УНСС съм пътувал с влака по 5 часа (общо 10-отиване и връщане), потрошил съм маса пари за транспорт, работел съм и съм учел едновременно за една диплома от УНСС, която не ми дава работа, защото е пълно с икономисти.

От друга страна, навсякъде се говори, че безработни програмисти, стига да са кадърни, няма. Не е ли по-разумно да завърша бакалавърската степен в града си, и то програмиране - специалност с реализация, вместо икономика в София, с която я си намеря работа по специалността, я не....
И още нещо - някой от града знае ли какво се учи в тази специалност "Компютърно и софтуерно инженерство на ТУ-Сливен? За специалността в ТУ-София знам, но за ТУ-Сливен нямам никаква информация. Надявам се, че специалността е за програмисти, затова и питам.

 
  ...


...
преди: 7 години, 7 дни
hash: e4a02b0d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Точно на Аинщайн си е, ама както и да е, важен е смисъла :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 дни
hash: e4a02b0d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От 2.. в действителност ако си решил да ставаш програмист може да се запишеш и в ТУ, понеже навсякаде тази специалност е под всякаква критика. За щастие има много добри курсове за програмисти, извън висшето образование, а и достатъчно материали в интернет за самообучение. НБУ до колкото знам също са им хубави тея специалности, но там става въпрос за доста пари. Ползите на университета според мен не е само в дипломата. Там се запознаваш с колеги. Един ден не се знае, кой кога ще ти помогне. Запознанствата са най-важното нещо според мен. Аз с мойте колеги от университета съм голям приятел и доста от тях успяха и станаха професионалисти. Сега имам доста предложения за работа постоянно.

 
  ...
преди: 7 години, 6 дни
hash: c61092380d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   В никакъв случай не записвай в унсс ама в никакъв случай. А и откъде въобще ти хрумна да ходиш там? Влече те икономиката или се влачиш по масата? Всеизвестно е, че студентите по право и икономика учат за безработни. Работа със сигурност ще си намериш ако запишеш някоя техническа специалност. А за програмист специално не ти е нужно образование знам от опит. Ако си решил да запишеш компютърни системи мн добре. Не се притеснявай, че е в Сливен, образованието е под всякаква критика навсякъде. Аз съм завършил ту софия и повярвай ми обучението там не струва. Запиши програмиране в Сливен това е най-добрия вариант. Дори обучението там да не струва поне ти е близо и ще имаш диплома. Всички знания можеш самостоятелно да придобиеш особено ако стаеа дума за програмиране.

Програмист

 
  ...
преди: 7 години, 5 дни
hash: 674701d35e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   От автора
Програмист, бях в икономическо училище и обмислях да продължа със счетоводството, тъй като не виждах какво друго да завърша.
След като разбрах, че в Сливен откриват специалност "Софтуерно и компютърно инженерство", възгледите ми се промениха. Какъв е смисълът да пътувам почти всяка седмица по 10 часа с влака, да плащам много пари за път и куп други разходи, а накрая да взема някаква диплома за счетоводство, каквато имат хиляди други завършващи, и да не мога да си намеря работа с нея?
От друга страна, казват, че почти няма безработни програмисти. Излиза, че е много по-изгодно да завърша в Сливен - нито ще пътувам с влак, нито ще уча дистанционно. Ще си спестя много главоболия, а специалността в ТУ-Сливен е с далеч по-голяма реализация от УНСС.
Знам, че образованието никъде не струва, но поне да имам някаква диплома, която да показвам пред работодателите. А възнамерявам да съчетавам университета с Телерик (онлайн).
Мисля, че това е много по-добър вариант от счетоводство. Имам познати, завършили Счетоводство и контрол, които работят като продавачки, защото не могат да си намерят работа по специалността.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 44c574695b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   В ТУ-Сливен ако имаш желание можеш да научиш МНОГО! Проблема е, че никой не ходи и на никой не му се учи. От моята група ходим 5 човека от 22. Преподавателите в ТУ-Сливен са добри специалисти и се държат човечно. Ако си читав можеш да научиш много. Супер си е университета. Не се колебайте да се запишете тук.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e930dcd3b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   А ти наясно ли си какво е това програмиране и дали ще ти се отдава? Не трябва да разчиташ на висшето или дипломата. Там трябват умения, на 100 процента отдаденост, много допълнително четене, да те влече трябва.
Казвам го от опит, понеже аз се записах в НБУ програмиране и не е като счетоводството. (И аз съм от икономическа гимназия)
Иначе още с въпроса е ясно, че искаш програмиране. Ако не стане програмиране, като завършиш след 4 год., можеш пак да запишеш счетоводство в УНСС, дистанционно, т магистратура.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 78934017d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ТУ-Сливен е много по-добре! В УНСС ще си загубиш само времето.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6a4e2dee39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Муахаха незнаех, че ТУ имат и филиал в Сливен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker