Магистратура Политология - за какво може да послужи? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Магистратура Политология - за какво може да послужи?
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 1406 пъти
Замислям се да запиша магистратура "Политология".

Да кажем че имам известна неформална компетентност в областта и просто искам да получа документ (диплома), доказващ вече придобити знания и компетентности (и евентуално да ги разширя в процеса).

Не я търся като основна, а по-скоро като допълваща компетентност към тези, които вече имам (инженерни науки и публичен мениджмънт).

Смятате ли, че би ми донесла нещо отгоре - и като знания и като призната компетентност?

Благодаря

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2d4190e1dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ще ти донесе възможността да си изтриеш гъза с нея, когато се насереш.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: e182fa49fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За рамката на секцията

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: e5a920ac0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В една книжка имаше анекдот за едни учени дето измислили някаква чудновата и сложна машина, и като я конструирали, започнали да мислят за какво може да служи... Образованието има смисъл, когато следва някаква професионална/ интелектуална/ духовна цел. От целта следва логически функцията на образованието, а не обратното. Звуча назидателно, но единствено искам да ти отворя очите. Ти не си виновен/а, така или иначе от малки ни внушават, че това дето ни го пеят в училище е правилно, а защо, кога и къде ще го прилагаме, не е редно да питаме...

Също странно ми звучи това, че дипломата ти щяла да доказва компетентност. Кой е умрял за хартиени доказателства, че си компетентен/а в политологията? С изключение на някоя държавна административна длъжност, въпросната компетентност се доказва от практическите ти постижения в тази област.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 6df25d3891
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Една моя роднина завърши Политология и от над 15 години е в Европейската Комисия, в Брюксел живее. Но се натискА, вря, ходи на стажове докато я вземат постоянно. Да не ти казвам каква заплата взима сега. То си е до човек, свръх-амциозните винаги успяват.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 64e917ffd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Според мен това е измислена дисциплина и само ще дадеш средства и най-вече време. Ще си разшириш мирогледа за неща, но накрая дори и да си го разширяваш, то това ще е заради среда от хора които имат подобни разговорни интереси. Кариерната перспектива не я виждам и възнаграждението за което говориш. Предполагам не си се реализирал по това което спомена. Уви университетите бълват най-различни дисциплини само и само да имат клиентела, и не се фокусират достатъчно върху дисциплини които да отразяват промените по икономическите / работните пазари. Много неща като дисциплини са интересни, но или остарели или без перспектива. Хората също понякога нямат достатъчно критично мислене за да създадат връзите за да решат къде и как да поемат, а и в много случаи обкръжението също не може да помогне защото и то е такова. Повечето българи на вън са също на минимална заплата - просто икономически мигранти.

Успех каквото и да правиш. За мен лично, повечето българи би било хубаво да се ориентират към дисциплини 'бизнес и управление'. Ние сме пазарна икономика от едва 20-на години и хората са масово неуки, след като има потенциал който хората игнорират поради мързел, който им се отразява в перспективите.

Успех каквото и да решиш - моето е само перспектива.

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c8c425745d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора:

Благодаря на отзовалите се.

1 и 2... няма да коментирам - на "one line of hate" изказвания няма какво да се отговори.

4, 5 и 6 - искрени благодарности за времето, което сте отделили да отговорите на въпроса ми по същество.

Сега си давам сметка, че начинът по който съм го задал звучи супер неориентирано. Виждането ми за магистратурата по политология е по-скоро като "гарнитура", отколкото като "основно ястие" - иначе трябва да се съглася - ако това е единственото, което имаш в актива си - е твърде вероятно да се "реализираш" като "сандвич-артист" в Събуей.


Аз самият с есчитам за сравнително успешно реализиран, поне като инженер - другото, предвид че сега го завършвам още не съм имал възможност да го реализирам сериозно, но вече имам предложения (сравнително престижна американската диплома по мениджмънт със специализация "икономическо развитие" отваря някои врати).

Така че политологията ми е по-скоро добавка, почти като хоби - имам известни идеи за какво може да ми послужи, имам и опит и знания (не само от България). Практически няма да ми коства почти нищо да я изкарам, а и имам какво да ме храни - не разчитам на нея. Макар че то реално и английският ми беше хоби, преди да ме изпрати да уча в САЩ... И машините ми бяха хоби, преди да стана инженер... та знае ли човек.

А за нуждите от формални документи - преди 7-8 години, семестриално завършил, но без диплома, в един от двата случая в живота ми, когато съм оставал безработен за повече от месец - в Бюрото по Труда ми предложиха да ме пратят на курсове по английски и компютърна грамотност - начални нива, без избощо да ги интересува какви умения рално имам... защото съм нямал документи за удостоверяването им...

Решението в най-общи линии съм го взел и съм на мнение, че когато нещо се прави със сърце, то се отплаща, колкото и шашаво да изглежда. И често неща, които съм предприемал с една цел, в последствие са се оказвали полезни за много повече неща, отколкото първоначално съм си мислил.

Това беше и естеството на въпроса ми - не толкова да разбера какво принципно да правя с тая диплома, а евентуално да видя нещо, за което да не съм се сетил.

Още веднъж, благодаря на отзовалите се.

Поздрави

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 55c22b6895
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако това ти е интересно, защо не, завърши го. Но, трябва да имаш и план какво точно искаш да правиш с тази магистратура после. А, в твоя случай щом си и инженер, това е наистина само гарнитура.
Колкото до това, че политологията била измислена специалност и как хората завършили такава специалност нямали реализация, няма как да се съглася. Политиката съществува, политическите партии, избори, стратегии за печелене на избори също съществуват. Всеки ден новините са пълни с политически коментари също. Много от горепосочените дейности се извършват от политолози и затова все повече политологията измества историята като традиционна предпочитана специалност в много западни страни и университети. Колкото до реализацията на политолозите, тя е доста успешна, но зависи много от човека, който я завършва, както и къде завършва. Завършващият политолог трябва да е екстровертна и активна личност, дори нахален ако предпочитате. Веднага давам примери. Момиче, което завърши политология в Нов български още от първи курс доброволстваше в избирателните кампании на БСП и след като завърши нямаше проблеми с реализацията - общински съветник, различни сладки административни позиции в БСП и т. н. Приятелят й от първи курс стажове във фондации, във Външно министерство и после станал дипломат доколкото разбрах. Мой приятел канадец от първи курс беше доброволец в либералната партия по време на избори в Отава и сега е съветник на либерален депутат и работи в офис в самия канадски парламент. Аз завърших бакалавър по политология, после магистратура и докторат по история и сега съм доцент по международни отношения и политика в Австрия. Това, което се цени от всичко, което съм учил се оказва, че е свързано по-скоро с политиката, отколкото с историята - национализъм, политически идеологии, анализ на политическата ситуация в ЕС и света и т. н. А, историята я ползвам по-скоро като фон и допълнителен ресурс. Всички мои колеги, които бяха активни и още от първия семестър търсеха стажове и организации, в които да се закачат като доброволци или каквото и да е за да създадат контакти се реализираха отлично. Имам бивша колежка, която след завършването на специалност политология-бакалавър продава дамско бельо в Стара Загора. Друга продава обувки във Варна. В Австрия познавам завършил политолог, който реже салами в местен супермаркет. Но, знаете ли какво е общото между всички тези хора? ! Те не са проявили грам инициатива! По време на следването го караха по инерция, учат колкото да минат курса, никакви опити за стажове, конференции, семинари, каквато и да е дейност за създаване на контакти във фондации, политически партии, министерства и т. н. Е, имаше и 2-3 с дебели връзки, тате дипломат или депутат, мама експерт в не знам си кое министерство и се реализираха бързо, въпреки апатията си, но ако нямаш подобни връзки и ти самият не си ги създадеш по време на следването, след завършването е много вероятно да станеш продавач-консултант. Но, за това кой е виновен, специалността или завършващият студент? ! И разбира се, много е важно къде завършваш. Специалности като политология и международни отношения трябва да се завършват където е политическият екшън - в столицата най-добре. Безработицата сред завършващите политология във Виена, Брюксел, Страсбург, Женева, Вашингтон и т. н. е доста ниска 4-5 % максимум, защото просто подобни градове или са столици или са градове с един куп международни институции, лобистки организации, фондации, медии и т. н. И в България е така, едно е да учиш в София, където на една ръка разстояние имаш министерства, парламент, седалища на политически партии, фондации и какво ли още не, а съвсем друго е да се опитваш да пробиеш от Свищов или от филиала на Варненския свободен университет в Харманли. Затова твърдя, че човек трябва много добре да си направи сметката КЪДЕ я учи дадена специалност. Ако искаш да станеш агроном или хореограф по народни танци, може би Добрич, Шумен или Широка лъка изглеждат чудесни места, но за политологията са си загуба на време в повечето случаи, освен ако нямаш план за изключително локална реализация. Това са фактите и моят личен опит. Би било хубаво всички коментари да са на основата на личен опит, а не от хора, които са на принципа - на всяка манджа мерудия, разбирачи по всичко.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker