Висше? Помогнете ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121385)
 Любов и изневяра (29754)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Висше? Помогнете ми
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 2513 пъти
Здравейте. Вече започнах да се насочвам към определени специалности в България и университетите тук. Ако някой има опит, мнение или съвет, може да го остави тук и ще ми е от огромна полза.
Насочила съм се главно към София (от малка ми е мечта да живея там.. колко наивно, нали. Хората искат свят да видят, а аз-Софи ), но ако има мнения и за други места, не бих ги отказала. Четох много коментари за специалностите Журналистика и Пиар. В общи линии "загуба на 4 години".. поне от форумите до този извод стигнах. Никъде не можах да намеря мнение за Комуникационен мениджмънт и изобщо малко повече инфо какво точно представлява това, защото аз не мога да си обясня какво аджеба мога да правя като го завърша. Филологиите също-българска и английска. Английската ми се струва тъпа идея. Уча в езикова гимназия с профил английски и немски, и да уча 10 години английски... ами сякаш може по-смислено да си инвестирам времето.
А, и не на последно място. Мечта ми е да работя в списание или медиа, но не знам какво точно трябва да завърша за бъдеще в подобна професия.
Съжалявам, ако прозвуча тъпо с някое изказване, но все пак няма как да знам всичко и затова пиша тук.
Моля Ви, споделете ми мнение и опит по тези въпроси :relaxed:

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 78d9c51451
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Следвай мечтата си, ако упорито се трудиш няма да са пропилени 4 години.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6ad7206361
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз учих във ФЖМК към СУ и се отписах, учих във ФКНФ към СУ, и оттам се отписах. Влезнах с оценки над 5. 50, първи желания, но не харесах колегите си, за мен е много важно с какви хора съм по цял ден, защото те формират моята настояща и евентуално - бъдеща среда. Освен това, никога не ми се е нравело да уча по задължение, предмети към избраната специалност, които не харесвам и смятам за 'пълнеж', а има много такива предмети, във всички хуманитарни специалности.

Моят съветсъвет е да се насочиш към специалности, които са реални професии и се изискват конкретни дипломи.
Например:
Учител, адвокат, лекар, архитект (ландшафтен също) инженер, журналист, психолог, също и специалности, които ще ти дадат шанс за работа като висш държавен служител, дипломатически служител, специалности, които се изискват на тези конкурси са, зависи от министерството, но: международни отношения, балканистика, право, филологии, особено редки в ЦИЕК към ФКНФ на СУ и магистратура по различна специалност. Друго, ако те влече е екология и опазване на околната среда, освен в София, в Лесотехническия, има и Аграрен в Пловдив, където има повече и по-тясно профилирани специалности свързани с екологията.

Ако имаш таланти, може и в някоя от Академиите.

Конкретно за работа в медия - ФЖМК със спец. журналистика, стажове в медии, има, не са недостъпни, стажове в културни центрове като Червената къща, например, също може да са ти от полза.

Идеята е да се запознаеш с подходящи хора, а те са на подходящите места. Дори да работиш в кафето, в сградата на малкото НДК където е БТВ, пак ще срещаш разни водещи, но въпросът е да не си в кафето, а етаж по-нагоре, а за тази цел ти трябва повод, а поводът е - стаж, защото учиш журналистика, няма как без повод, освен ако нямаш връзки. Междудругото, тия прочути 'връзки' без, които не може, всъщност се създават много лесно, защото София е малка, просто е нужно да се буташ и да те харесват, после с взаимни услуги и така.
Разбира се е хубаво да имаш и други предимства за журналистиката, като например - владеене на езици, фотография, добра дикция, визия, разбира се зависи какъв журналист искаш да си, в каква медиа, но е добре да не залагаш само на едната диплома.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8b4a9d75a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Здравей. Не споделяш какво всъщност искаш да работиш - "в списание или медия" е много общо. Вярвам, че коментарите биха били по-полезни, ако конкретизираш.
В Софийския университет има Факултет по журналистика и масова комуникация, където има 4 специалности - Журналистика, Връзки с обществеността, Книгоиздаване и Комуникационен мениджмънт. Подробна информация има на сайта на университета. Нищо не е "загуба на време" - университът ти осигурява възможност за натрупване на знание и контакти. Преподавателите би трябвало да улесняват този процес, но не винаги се случва, така че от теб зависи дали това време ще е пропиляно или оползотворено. Конкретно за последната специалност (Комуникационен мениджмънт) няма много информация, понеже е нова специалност, но напливът към нея беше голям. Вероятно когато ти кандидатстваш, ще има повече яснота - мнение на студенти, качена учебна програма и т. н.
В НБУ също има специалности, свързани с работата в медията - Журналистика, Връзки с обществеността, Реклама. Имаш възможност за Minor обучение, ако се колебаеш между две специалности и имаш сравнително висок успех в униреститета (тоест ще можеш да следваш едновременно две специалности). В УНСС също има Медии и журналистика.
Ако желаеш да се реализираш в България и да работиш (примерно) като редактор за списание, може да завършиш бакалавър Българска филология и след това да продължиш с магистратура в областта на Масовите комуникации. Българска филология има в СУ; в НБУ има Българистика (Български език, култура и литература и дори имаш възможност за специализация "Писане, редактиране, издаване".
Не е нужно да си завършил непременно Журналистика, за да работиш в тази област. Изиска се талант, смелост, излъчване, ако искаш да бъдеш "чут". Както и богата обща култура, която някои работещи журналисти я придобиват изучавайки различна специалност - примерно Културология, Етнология, Политология, Психология, Европеистика и т. н.

Успех!

Д. С.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8b4a9d75a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора на коментар номер 3:
Забравих да споделя за още два университета в София, които предлагат специалности в областта на масовите комуникации - единият от тях е Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Във Факултета по библиотекознание и културно наследство можеш да изучаваш Печатни комуникации или Комуникации и информиране.
Ако се вълнуваш от кино и искаш списанието/предаването, в което работиш, да е на филмова тематика, можеш да кандидатстваш в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ) - специалност Екранни изследвания и журналистика. Ако се насочиш към това, е добре да започнеш подготовка още от XI-ти клас, понеже има Препоръчителна литература, която ще ти е полезна (дори необходима) за приемния изпита.


Кандидатстването в СУ също не е толкова лесно - има два изпита (писмен и устен). Тоест трябва да умееш да се пишеш есета, да се изразяваш грамотно, да бъдеш информирана. Важни са също така оценките по български език и литература, както и по история и цивилизация.

Препоръчвам ти да запишеш курс по журналистика, ако имаш финансовата възможност. Ако твоят град не предлага такъв, има онлайн обучения. Ще придобиеш по-голяма представа за работата на журналистите, ще натрупаш ценни умения и ще създадеш контакти.
Ако в училище имате училищен вестник, непременно се включи. Ако нямате - инициирай създаването му.
Отново повтаря - можеш да бъдеш успешен журналист и без да отделиш 4 години от живота (дори 5 - 5, 5, ако желаеш да запишеш магистратура).
Усвои правилната дикция (ходи на логопед или на курсове по публична реч), умението да дебатираш (има школи по дебати), информирай се за всичко, което се случва - следи новините, абонирай се за вестници, списания; овладей грамотното писане - чети книги, ходи на уроци по български език и литература (или си купувай помагала)...

Ако имаш още въпроси, ще се радвам, ако успея да ти отговоря! (:

Д. С.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8b4a9d75a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   От същия автор на коментари номер 3 и 4:

Понеже в предните два отговора бях многословна, ще редуцирам съдържанието им и в този единствено ще посоча университети в София, предлагащи специалности в сферата на Медиите и масовите комуникации.


1) Софийски университет "Свети Климент Охридски"
- Факултет по журналистика и масова комуникация:
* Журналистика
* Връзки с обществеността
* Книгоиздаване
* Комуникационен мениджмънт

2) Нов български университет
* Журналистика
* Връзки с обществеността
* Реклама
* Българистика със специализация "Писане, редактиране, издаване"

3) Университетът за национално и световно стопанство
* Медии и журналистика

4) Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов"
* Екранни изследвания и журналистика

5) Университетът по библиотекознание и информационни технологии
- Факултет по библиотекознание и културно наследство: * Печатни комуникации
* Комуникации и информиране

Сама се убеди, че София предалага много възможности. (:

Д. С.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 08d20d31ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   От авторката: Благодаря Ви много за мненията! И отностно 'характеристиките' да бъда журналист, редактор или в която от тази област се насоча, мисля, че ги имам. Харизматична съм и смея да го твърдя, защото са ми го казвали множество пъти, грамотна съм и съм мноого, много общителна и все искам да бъда сред хора. Имам сравнително много време да мисля, но ви благодаря много отново

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: b7a9236870
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Седни на едно листче и прецени с плюсове и минуси кое е твоята специалност! Желая ти успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker