Право или фармация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Право или фармация
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 1754 пъти
Здравейте, спряла съм се на тези две специалности, но просто не мога да взема решение и ще кандидатствам и двете и след това ще взема окончателно решение. Вие какво мислите коя от двете да избера ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: 78cb0ed787
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Фармация е по-добре. Според мен има по-голяма и по-бърза реализациято не само в България, а правото е специфична специалност и може да я практикуваш само в България, понеже другите държави си имат техни правила и норми, освен ако не учиш Международно право.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0ca5124f54
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Подготовката за изпитите и за двете специалности е много тежка. Аз се подготвях две години за изпита си за прием в медицинския университет, а мои съученици, които искаха право се готвеха също 1-2 години и при това и при двете материята не е лека. По-добре избери едно, за да не стане накрая от два стола на земята- ни право, ни фармация.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 54d764efda
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Двете специалности са много различни, въпреки че и двете задължават постоянно учене. Едната специалност " Право" е свързана с историята, изучава се правото от времето на римската империя до сега и законите. Като цяло трябва да имаш много добра памет. Законите са твърде много, материята е суха, понякога скучна. Повечето ми колеги са със снобско мислене. И накрая трябва да се научиш да носиш костюми. Много от колегите ми започнаха да учат и спряха в последствие. Когато вече имаш диплома трябва да имаш връзки, за да си намериш подходяща работа, защото в противен случай 2-3 години ще бъдеш стажант/ секретарка. Като цяло сектора се препълва от такива кадри.
За медицината се изучава биология и химия основно, учи се около 7 до 10 години в зависимост дали искаш да си специалист или лекар по общи болести. По принцип не понасям кръв и игли и затова се отказах. Но знам, че се работи на смени, нощни, дневни в спешните центрове. И там е нужна практика. Може би трябва да помислиш защо си избрала тези специалности.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: d425675b92
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако успееш да подготвиш и двете ще ти пратя кошница с вино!!!
Практикуващ юрист съм и по мое мнение към днешна дата не си заслужава изучаването на юридическа специалност.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 30fe3346c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   За теб фармация.
Там ти е късмета.
Гледай за знаци, и ще видиш кое е най-правилното решение.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3eba04f82d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз съм за фармация. Тъй като нямах възможност да се подготвя достатъчно се насочих към помощник-фармацевт. Вярно, не е толкова престижно като магистър, но работата пак е в аптека - стерилно, подредено, спокойно. Напоследък много прависти се навъдиха и все още се чудя защо, според мен с тази специалност няма реализация. Ако имаш възможност, следвай фармация.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 4b08b4ed74
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей, според мен Фармация, по-заплатено е, винаги ще има работа за теб, а право учи вече всеки втори и няма толкова голяма реализация, или, ако има, за много ниски заплати. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: e0a277b6a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Наблюдението ми е, че пазара на юристи се пренасити в последно време - и много не практикуват специалността си за съжаление. От друга страна - аптеки вече има на всеки ъгъл, но заплатите там какви са си нямам и идея.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 86f2d41914
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Фармация.
Имах голямо желание за право преди да завърша, но говорих с познати адвокати и те ме отказаха. Не ми се обяснява, но наистина дадоха куп добри аргументи против. Накратко се оказва прекалено стресиращо и в повечето случай се пробива трудно, а ако не пробиеш, не изкарваш много пари. Имам съученици, които записаха фармация. Ученето със сигурност не е леко, но вече те си имат работа, реализират се добре и са предоволни, спокойно им е.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 39213cabef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Брей, много учена, за четири изпита ще се подготвяш, уау. Ще ти го кажа направо, щом обичаш да учиш, запиши медицина :) Хем ще си адвокат на пациентите, хем учител, най-важното ще ги лекуваш:)

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: a0f9fc2bd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Пробвай.
Прочети десет закона, 20 казуса, няколко дела от гугъл, разни наредби. Примерно прочети закона за управление на етажната собственост :D - За една седмица работа.
После виж химията, и чети листовки на лекарства, разни химически формули, молекули на антибиотици, как са ги открили, какво има ново да се открива. Мухъл, гъби, отрови... още една седмица и ще си вземеш решението.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 9644687855
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Нито едното, нито другото. Лично мое мнение. Нямаш ли собствена кантора, адвокат-слуга ще си на някого. Нямаш ли собствена аптека, ще махаш крачоли за макс 2000лв (в добрия случай). Препоръчвам ти да се захванеш с "фармацията", само ако си се представяш след 10 години зад гишето, въвеждаща рецепти на болни пенсионери, гнусни мангали (май клони към тях, ако съдим по демографските данни) и ако си ОК с това, давай смело. В най-добрия случай ще продаваш здравна козметика в аптеката на някой мол. Ако имаш късмет, може да те вземат в някоя лаборатория на фармацевтична компания, но като цяло това е професия без възможност за развитие. Лично за мен е скучно и безинтересно. За адвокат ще ти трябват много нерви и усилия, и много късмет. Но е далеч по-динамично. И пак в момента не е много актуално. С две думи - ако не си меланхолик, тези професии не са за теб и колкото и баба ти, майка ти, съседката и прочие да се захласват по "богатите" аптекарки с лесна, чиста работа, това за теб ще бъде ад. Казвам ти го от личен опит. Учих фармация в чужбина, грам не ме влечеше... мъка отвсякъде. Там, а и преди това се запалих по отглеждане на конкретни сортове рози. Върнах се, записах растителна защита.... в момента планирам създаване на огромен розариум и евентуално, ако успея, ще патентовам български сорт роза, който и да се продава по света. С две думи - следвам страстта си към определено нещо, което ме влече силно. Съветът ми е - обърни се към сърцето си и се запитай какво всъщност искаш. Успех!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 71c502fa17
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Това,че фармацевтите печелят много е мит.Най-добрата ми приятелка завърши фармация и мога да ти кажа ,че шансът да взимаш добра заплата е много малък.Дори и да взимаш,то цял ден на главата ти (както казаха по-горе) бръмчат разни пенсионери и мангали ,с които трябва да се разправяш.Никой не те оценява, за хората си просто един продавач.А на това,че работното ти място било стерилно само мога да се изсмея.Навсякъде хвърчат бацили,няма оздравяване през зимата.
Това са ми наблюденията върху тази професия.За професията на адвокат нищо не мога да кажа, но лично според мен в момента гъмжи от юристи ,работата е стресова и натоварена.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 0ff1480f2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Само се замисли колко завършват право годишно и каква е възможната реализация? С фармацията поне ще имаш винати работа.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1ca3ef4cad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   С фармацията можеш да станеш търговски представител на фармацевтична компания, а те са добре заплатени.
А юристите вече с лопата ги ринат, а и щом вече влизат и с 3, 50 на изпита в СУ. А беше време, когато и с 5, 50 не се влизаше.
Сега е модерно да учиш за програмист и не в унивреситет, а само квалификация като в Софтуерния университет. Година и половина и почваш работа, ако си добър.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker