Избор на специалност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121385)
 Любов и изневяра (29754)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Избор на специалност
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 1363 пъти
Здравейте на всички!

Догодина ще бъда абитуриент и естествено трябва да определя какво да уча.

В училище много ми се отдават точните науки. С удоволствие съм ходил на състезания и олимпиади и в повечето случаи съм имал много добри представяния. Помагал съм за решаването на задачи по математика на мои съученици и даже успях да изнеса урок по математика със съгласието на моята преподавателка (есента, тази учебна година).

Да вървим по същество. Специалностите на които съм се спрял са: Математика, Физика и Информатика. В мен напира силното желание да стана учител по някой от тези предмети, но има един проблем.

Родителите ми са на друго мнение. Майка ми казва, че трябва да запиша Право, защото това е специалността с най-голямо бъдеще и защото няма безработни юристи. А баща ми много не желае да коментира тази тема. С гневлив глас ми казва да слушам майка си и да не се занимавам с учителска работа, защото учителската работа е губене на време. Не мога да разбера защо са се хванали на Правото, по принцип те не са юристи, даже нямаме роднини, които да са завършили Право.

За университет съм се спрял на СУ защото мои приятели ме съветват там да уча и смятам, че този университе е все още на ниво. Много ми се иска да уча някъде в чужбина, но не мога да си го позволя чисто финансово.

Ще се радвам да чуя вашите мнения! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 25b483ee01
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "това е специалността с най-голямо бъдеще и защото няма безработни юристи" - Хахахаххаха, а стига бе?? Измишльотини. Да не ти казвам колко безработни юристи познавам, както и такива, които работят за по 200 лв по специалността си. Трите специалности, които ти си избрал, са добри, но чистата математика може би не чак толкова, защото и във физиката и информатиката има математика и без това. А ако искаш да работиш като физик, ще ти трябва и програмиране да знаеш. Физиката е много интересна, но и трудна. И в крайна сметка, нито ние, нито родителите ти могат да изберат вместо теб. Учи това, което те влече, или мислиш, че ще те влече.

А да, образованието в България е трагедия, но в СУ може би е най-малко зле.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e9492e030b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Последен курс съм в специалност право. Въпреки, че учих много, работа по специалността така и не съм си намирала до сега. Много мои колеги също. Изобщо не ти препоръчвам да следваш и ти това, инвестицията просто не си струва. 5 години усилия, средства за семестриални такси, учебници, закони и накрая всичко това може да се окаже напразно. А 5 години не са никак малко. Държавата ни просто не се нуждае от още юристи. Според мен добре си се насочил, недей да слушаш родителите си.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 4685192ed9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Това за правото е най-голямата тъпотия, която съм чувал. А като ти се отдава математика(тоест мислене), защо ще си причиниш 5 години зубрене по право? Посъветвам те да разгледаш специалностите в СУ ФМИ

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5c26f38649
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Слушай себе си, а не родителите. Ти знаеш по-добре от тях. Иначе е пълно с безработни юристи и такива, които едвам-едвам смогват да си платят наема на офиса. Всеки, който не знае какво да запише, записва право. Ако нямаш връзки е много трудно да се издигнеш. Според мен се спри на информатика, може би е най-добрият избор сред изброените. Иначе в България само СУ и до някаква степен ТУ държат някакво ниво. И все пак, ако си от будните и умни хора, най-вероятно ще останеш разочарован от организацията на университетите. Наистина е най-добре в чужбина, но и аз няма възможността да отида там. Желая ти успех! :)

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 2684485cd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Дядо ми е завършил право и, ако имаше преспектива щеше да ме кара да уча право. А до колкото знам в момента има много гладни юристи. Плюс това правото е много суха материя и не е за всеки. И честно казано няма нищо лошо да сучител, все пак няма нищо по- хубаво от държавната работа.
Решението си е изцяло твое и родителите ти не трябва да решават вместо теб. Дано се разбереш с тях.
Успех с кандидатстването и дано това което избереш да учиш ти харесва.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 25b483ee01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До 4, тази година може би да, иначе като цяло - не мисля. Икономики, маркетинг, социология, международни отношения и всякакви такива всичкологии са къде къде по-напред записвани от хора, чиято цел е само да имат висше.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 9810d25a72
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Изключвай тотално Правото. От 7000 завършили специалността има точно 700 адвокати, другите работят.. кой знае какво. " - отговор на чичо ми, адвокат със собствена фирма, когато го попитах да запиша ли аз Право в СУ. Прави си извод от изказването му. Специалности, които ти гарантират 100% добри пари и реализация, са IT.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 2846008b60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Вместо учител не искаш ли нещо в което ги има тези предмети. Програмист или някакъв Инженер. Разгледай СУ ФМИ, ТУ и УАСГ. Ако запишеш Право заради вашите, това ще е най-голямата грешка в живота ти. Аз уча в ПУ Информатика, защото разбирам от математика и само ако си представя как сега бих учила закони Член 5 Алинея 10 и тн направо ми се повръща.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: d441db0a73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Искам да попитам дали някой е запознат за Дентална медицина дали имат по-малко часове в моргата от Медицина?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 4d1a4550a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз уча с идеята да стана учител само че следвам филология. Добре си се насочил, щом ти е интересно, а и имат перспектива, било то като преподавател или инженер, програмист и пр.
Радвам се, че има и други ентусиасти да бъдат учители, смяга, че е изключително важна професия, която има голям недостиг на добри кадри. Но какво точно ще работиш след като завършиш, не е нужно да решаваш сега. Аз лично бих отклонила учтиво наставленията на родителите ми на твое място. Успех догодина! ;DD

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker