Мнения за специалността фин органичен синтез - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Мнения за специалността фин органичен синтез
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 2046 пъти
Здравейте! Имам възможност да кандидатствам в ХТМУ с фин органичен синтез. Бих се радвала, ако някой сподели впечатленията си от тази специалност, а ако самият той се занимава с нея - още по-добре! Интересувам се от възможностите за работа, перспективността и от процеса на обучение.
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3e07d20c35
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм завършила тази специалност. Като цяло специалността е много тежка., но реализацията е бърза и успешна. Специалността дава право за работа както във фармацевтично предприятие, така и в козметично. Аз получих много добър старт в Софарма, а сега работя в отдел изследване и развитие на нови продукти. Работата е изключително интересна. Както всички останали професии има своите минуси, като най-големия е дишането на изпарения от органичните разтворители.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 8a093837e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До номер 1: а възможно ли е да се работи и в аптека? Има ли стажове по време на обучението и университетът ли ги предлага?

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 5446481f08
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В аптека може да работят тези, които изучават или завършили фармация, а ФОС не е. Така, че в аптека можеш да работиш само, като чистач/ка, охрана и счетоводител ако не си фармацевт.
И аз съм възпитаник на ХТИ (не съм номер 1), стажове и практики има и по принцип са задължителни. Намираш си ги сам/а или университета ти предлага. В крайна сметка ако наистина искаш да правиш практика ще си намериш сам. Големите компании правят стажантски програми всяко лято (или така беше до тази година) и който иска кандидатства. Сега с икономическата криза покрай Вируса може тези компании да намалят и то силно. Добре е между първи и втори курс да се иде на бригада някъде. Стажове и практики вече след втори, трети курс, когато вече ще имаш някакви познания по това което учиш. Хубавото е, че ФОС (както и още няколко други специалности) тази година ще бъдат без такси, за хората започващи тази година и то за цялото им обучение. Това към днешна дата ти спестява 2800 лева.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 53f6adc0df
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Във фармацевтични компании и лаборатории - да. В аптека - не освен ако не подреждаш само или си консултант по козметика. С лекарства нямаш право да имаш досег освен да ги подреждаш или заприходяваш с фактури. Само магистри по фармация и помощник-фармацевти могат да се занимават с лекарствата.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 539138605f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Фин Органичен Синтез е интересна специалност, но в България няма на какво друго да те научат освен една никому ненужна гола теория, която няма как да направи от теб специалист! Само едно никому ненужно зубрене! И примитивна практика с апарати и стъклария от миналия и по-миналия век! Дишат се много органични разтворители. След 8 часа работа с тях излизаш като пияна от работа. Работи се и с много канцерогени и мутагени. Най-добре е да се учи такова направление в чужбина, в сериозен институт, за да те научат на нещо и да можеш да си намериш добре платена работа. На Запад, ако не си защитил поне докторат (PhD) все едно че нямаш висше образование! И за да те вземат на работа трябва да имаш сериозни практически умения а не само назубрени знания! Трябва да умееш добре да си служиш например с нов модел масспектрометър - gas-mass, HPLC-mass, ICP-mass, ЯМР-спектрометър, инфрачервен спектрометър, пептиден синтезатор, ДНК-синтезатор. Както и с газова и HPLC-хроматография - йонна, обратнофазова. Може би е по-добре вместо специалност ФОС, човек да се ориентира към специалностите в биологическия факултет. Като Молекулярна генетика или Молекулярна биология. По мои наблюдения тези хора като се дипломират много по-лесно си намират работа в страната и особено в чужбина.
Освен това от един такъв "биолог" (защото това общо взето си е химия), няма да се изискват толкова задълбочени технически познания относно използваната апаратура, колкото от един инженер-химик! Инженер-химикът трябва да може сам да си поддържа апаратурата! Хардуер, софтуер, консумативи - всичко! Освен това ако работиш в производство си длъжен много добре да познаваш и попълваш документацията по Добра Производствена Практика (GMP), ISO и HAACP. За един специалист работата с документация е изключително неприятна защото няма нищо общо със специалността му! Но на неспециалист тази работа за съжаление няма как да я дадат. Пък и всеки работодател се стреми да плаща заплати на колкото се може по-малко хора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker