Помощ! Къде да кандидатствам и какво да правя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Помощ! Къде да кандидатствам и какво да правя?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 1482 пъти
Здравейте!
Догодина ще съм 12 клас и както знаете ми предстои да кандидатствм в универистет, матури, изпити, прием и т.н. Реших да пиша тук по-рано, за да не съм напълно отчаяна в последния момент. :D След като завърша искам да следвам и работя нещо свързано с 3D Design, Game Design, 3D анимация, Motion Graphics, VFX или нещо подобно. Но... единствените специалности, които има в България са във ВТУ, НБУ и НАТФИЗ. Гледах и в другите университети, но имаше само графичен дизайн. Баща ми не е съгласен да ходя в НБУ, защото той си мисли, че там само ти вземат парите и нищо не учиш. Като цяло родителите ми нямат добро мнение за частните училища и университети. Таксите са доста високи и не знам дали ще си струва. ВТУ ме притеснява, че е само тази специалност и ако случайно не вляза ще пропилея цяла година. А НАТФИЗ ме притеснява, че не мога да рисувам най-добре и не знам дали ще ме приемат. Дали ще мога да се науча да рисувам за година? :D Мисля и варианти за чужбина като например Австрия, Германия, Дания и Ирландия. Там държавните университети няма такси, а си плащаш само квартира и храна. Мога ли да кандидатствам в няколко университета в различни държави наведнъж? Как става подаването на документи? Има ли ограничения за максимален брой университети, в които може да кандидатстваш? Кога започват приемите? Как се кандидатства за НАТФИЗ и ВТУ с тези специалности? До колкото знам в България може да се кандидатства в до 5 различни университета. Много ми е притеснено, че няма да мога да вляза никъде и ще остана без образование и работа. Също и да не изпусна сроковете за подаване на документи и приемните изпити.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 705d554da4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Можеш да кандидатстваш в няколко университета и накрая да се запишеш в някой, в който са те приели. Всеки унивурситет има различно време за подаване на документи, можеш да намериш информация на сайта на съответния ВУЗ. Във ВТУ има акция "Рано Рани", с която можеш да си запазиш място за съответната специалност и срещу 50 лева си осигуряваш място в университета. Също можеш да се явиш на изпит. В НАТФИЗ мисля, че имат отделен изпит и не взимат оценките от матурите. Приемът е най-лесната част. Не бива да се притесняваш, а просто да се явиш на съответните изпити. А ако не стане тази година, то можеш да се пробваш и догодина! Аз минах през същото преди едва 7 месеца, така че те разбирам. Просто прочети в сайтовете на университетите и ще получиш повече информация по въпросите си. Не си закъсняла, обикновено изпитите са след февруари, а в НАТФИЗ дори и през Септември. Щом знаеш какво искаш да учиш, нататък всичко ще е лесно, уверявам те! Поздрави и успех!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 4cb593f39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Аз пък искам да кандидатствам за журналистика,но майка ми не иска-иска да уча медицина,а аз не искам!!! Разбирам те какво е да изпитваш несигурност относно бъдещата си кариера! Но...едва ли мога да те посъветвам нещо,миличка...СЪЖАЛЯВАМ!! Дано някой ден мечтите ни се сбъднат,но... ЗА ТОВА ЩЕ ТРЯБВА доста да се потрудим. Без труд и неуморна работа нищо не става. Вярвам,че работата ми е като бъдещ журналист. Аз съм човек,който иска да пише песни,да танцува и да слуша любимата си музика по цял ден,да прави и качва видеа в канала си в ютуб,да пише книги. Това искам да правя аз. Може да ме отхвърлят,може пък не. Може и да не печеля много,но ще печеля честно и заслужено. Ако НАИСТИНА искаш да се занимаваш с това-ОПИТАЙ! Рисковано е,и при мен е СУПЕР рисковано,но в крайна сметка сме си наумили това,нали? Може пък нещо да излезе.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 84c08b52c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Защо не запишеш Софтуерни технологии и дизайн?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: f995240a1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами писах същата тема преди една година. Сега съм в 12 клас и съм пак толкова объркан. Като цяло не губи времето даром. Аз исках да ходя в Германия и в край на сметка почнах да уча немският късно. Имах планове лятото преди 12 клас да ида на интензивен курс в Германия за месец, но уви. Заради корона кризата дори частен учител не си намерих (не искат да се ангажират, защото ги е страх). Сега /в последният момент/ реших да пиша матура по математика. Ако все пак реша да кандидатствам в България, да не остана и аз без образование. Като цяло вече трета нощ не съм спал, не знам какво да правя. Отчаян съм. Но съм чувал и за по-прецакани хора. Говорих с момиче отказало се от медицината в последният момент, имай предвид курсовете по биология и химия през последните й години, които е изгубила.
Ако ще смяташ да ходиш в чужбина. Сядай да учиш езика моментално! Няма време за губене! Проучвай университетите. Сроковете за някои страни са супер гадни. Ти имаш много време.

Всъщност вие май не може да си избирате втора матура? Това е хубаво според мен. И учениците, и учителите знаят кой по какво ще се явява и е някак по стабилно всичко. Учиш си и си знаеш.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 9b767d02ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Трябва да си наясно че в другите държави такси няма, но цените са многократно по-високи. Тоест наем и храна са с различни цени. Само Дания, Финландия и може би Австрия нямат семестриални такси. В Германия, обикновено има, но са им сложили друго име, и върви като "вноска", student contribution. Те са колкото във Българските университети (около 600 лв, има и много по-евтини). Но ти дават и карта за транспорт.
Във Франция и Холандия също има. Научи какви са таксите и условията. За НБУ съм чувал че е добре и се учи много, и очевидно и материалната им база е много добра. Което е важно като се учат технологии и подобни. На твоите родители може би не им харесват таксите на частните
университетии. Зависи от теб колко ще научиш. За Gaming Design във Белгия имало колеж който бил добър за учене там. Но било трудно, имало е яко учене и много математика. Може да потърсиш мнения и в чуждестранни форуми. За цените както казах са много по-високи от България, по отношение на храна. Наеми също. Общежития обикновено няма. Така както е във България за 100, 200 лева да отидеш на общежитие няма такова нещо. Студентите живеят в жилищни стаи. Сами в стаите. За квартири има голяма конкуренция навсякъде, особено в Холандия. В добрия случай наемите са за 350-400 евро. Може и повече зависи от държава и град и как се уредиш. В Дания извън Копенхаген, за стая от свободния пазар може да плащаш над 500 евро без сметките. В чужбина стаите за студенти се отдават чрез организации. Или може и без тях, но и цените могат да са по-високи. В Дания ако работиш може да взимаш стипендия от държавата за доста добра сума, въпросът е ще вървят ли учене и работа, и каква работа би могъл да си намериш и вършиш. Във Западна и Северна Европа препоръчват 1000 евро на месец за издръжка. Във България за таксите при редовно обучение има възможност за заем от банка гарантиран от държавата. Само че ако ще е за частен университет добре си помисли, да не стане да не завършиш и да се окажеш с пропилени сериозна сума пари или заем. НБУ общежитие нямат, може да се заинтересуваш може ли с разменно писмо от там да отидеш в някое общежитие където искаш и си намериш място. Трябва да прецениш и твоите родители доколко искат да учиш, и доколко могат и искат да ти дават пари за ученето. Трябва и желание.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c7c0ee8283
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Благодаря за отговорите!
До № 1
Благодаря, че сподели за тази акция на ВТУ "Рано Рани". Не знаех за нея и ще я погледна. Още гледам в сайтовете на университетите и разучавам с какво се кандидатства.

До № 2
И моята майка първоначално не беше много съгласна, но като видя, че няма да се откажа и след време се съгласи. Аз уча в училище с профилирано изучаване на биология и химия и родителите ми ме гласяха за фармацевт, логопед, зъботехник и т. н. Но преди бях много разколебана дали да се занимавам с природни науки или с компютри. Ако не се откажеш от журналистиката, дано майка ти те разбере. Все пак ти ще кандидатстваш и работиш, а не тя. Ще е жалко един ден да се обвиняваш, че си послушал някой друг и да работиш това, което не ти харесва. Успех!

До № 3
Може, но не знам дали искам да се занимавам с графичния дизайн и разработването на уеб сайтове и приложения. Не е лошо, но трябва да помисля още. Не съм го изключила, като вариант и може да кандидатствам и там. Благодаря за препоръката!

До № 4
Може да си вземеш Gap Year и да понаучиш още езика или в някои университети първата година се учи само език, или да кандидатстваш с английски, но не знам дали има възможност със специалността, която си избрал. Ако не остани в България или запиши нещо друго и после прекъсни и се прехвърли. Така направи братовчед ми, но той живее в Австрия. Дано да си реши проблемите и животът ти да се подреди така, както искаш. Всъщност може да избираш за втора матура от профилиращите предмети, които учиш. Аз нямам много възможности и ще пиша английски. Успех!

До № 5
Да знам, че цените за квартира и храна са в пъти по-високи и това ме спира. Много по-скъпо е и още се колебая. Ще мисля още по този въпрос. Но иначе поразгледах и харесах няколко университета в Дания, Финландия, Австрия и Германия. Трябва да се поразровя и за Франция, Холандия и Белгия. Благодаря за споделената информация!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker