Защо в училище не ни учат на нищо важно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо в училище не ни учат на нищо важно
преди: 3 години, 13 дни, прочетена 2655 пъти
Защо в училище не ни учат на нищо съществено, ами само глупости?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 13 дни
hash: 9cf730ffb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Като например?

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: da9ecc3252
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Първо и основно, защото дори и да ви учеха, пак нямаше да внимавате и щяхте да си намирате оправдания да не учите.
Второ, това на което ви учат е важно, защото на него стъпват по-сложните неща, които наистина са полезни.
Пример: Като бях в гимназията всички виеха на умряло защо трябвало да учат математика, те математици нямало да стават, защо им е синус и косинус и тн. Мен си ме кефеше Математиката и си я учех. После записах да уча за инженер и първите 3 семестъра трябваше да уча висша математика. И познай какво стана - тези които не знаеха нещата от гимназията нищо не можеха да вденат от висшата. Пак същите оправдания - за кво са ми диференциали, за кво са ми интеграли. После дойде 2ри, 3ти курс и почнаха да се учат неща които наистина трябват и са полезни и наистина се работят в бранша. Можеш ли да познаеш тези неща на какво стъпват? Точно така, на висша математика.
Тук ще кажеш че това е само моя случай и че на другите не им е трябвала. Да, така е, на пък на мен не ми трябваше литература, а трябваше да я уча и не се оплаквам защото:
Трето, идеята на образованието не е да те научи да работиш една или две работи за 5000лв. заплата, а да те направи грамотен в най-важните области от живота. И това е много важно, защото иначе ще си просто един робот, вършещ една работа. Виждал съм 30-годишни вишисти, които не правят разлика между коза и овца, както и между Африка и Южна Америка на картата.
Четвърто, независимо какво ти казва обществото, не е нужно да имаш 6 по всичко, а учителите винаги ще ти пишат 3 по милост. Aко ти се следва в днешни дни има толкова малко кандидат-студенти, че и с нисък БАЛ ще влезеш почти навсякъде, така че си свободен да учиш само това което искаш. Още повече че имаш интернет и можеш да го учиш много по-задълбочено отколкото в учищиче. Можеш да си тройкаджия по български и най-големия гении по биология и съответно добър лекар в последсвие.
Дано да съм бил изчерпателен. Сега спри да се ровиш по шантави сайтове и седни прочети нещо полезно. Аз това ще няпрява.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: fbbc94ab4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Имаш много грешно мислене... Ако ще ставаш касиер/чистач/шофьор/общ работник не се мъчи да учиш, няма да ти трябва. Наистина се учат доста ненужни неща, но въобще не съм съгласен че абсолютно всичко е глупост. Най-важните предмети са Български, Математика, Английски, от там нататък има предмети като История и География, които ще ти развият много общата култура, от там нататък вече има Химии, Физики, Биологии, Технологични предмети и като цяло предмети, които вече са нужни за някоя конкретна професия. Ако искаш да си обикновен бачкатор, който ще мрънка че държавата и всички други са му виновни че е прост тогава продължавай смело напред и хич не мисли да учиш и да се развиваш, все пак има нужда и от касиери, складови работници и чистачи.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 13 дни
hash: 15d0f0c11f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   За да кажеш, че в училище те учат само на глупости, е нужно някое от следните да е вярно за теб:
1. да си убеден, че нищо там няма смисъл, т.е. материалът е бълнувания на неграмотен човек.
2. да познаваш всяка житейска сфера и да знаеш какво е нужно за нея.

Впрочем нали в училище ни учеха да четем и пишем? Там ли се учеше как да смяташ, което помага, ако трябва да платиш нещо в магазина? Почти съм сигурен, че имаше и предмет на име физика - там такива "глупости" се учат, че просто... добре, че не ви занимават с "квантовите глупости". Тогава вече ще ти падне езика!

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 0cd49d56a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   За да може след това да сте прости и лесни за манипулиране овце, от които икономиката да печели ;)

 
  ...


...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 8cb0c1cad4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Не искат да те учат на важните неща, как ще те манипулират иначе?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 13 дни
hash: dab7cf235f
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

7.   Учи се сега, за да не говориш глупости като пораснеш от сорта на: Земята е плоска, с ваксините ни чипират, направиха ми черна магия, Иисус Христос е живият Бог, хомеопатията лекува, 5G ни убива, навън е студено - значи глобалното затопляне е измислица, хималайската сол лекува, озониращите лампи са полезни, глутенът е вреден, зодиите ни не си подхождат, рептилите ни управляват, извънземните са сред нас, имам телепатични способности, ходих на врачка да ми предскаже бъдещето - знам една, която много познава, тъмната страна на Луната, Биг Фарма пуска вирусите всяка зима, закона за привличането работи - гледай "Тайната", не съм религиозен - ама има една сила, Ковид не съществува, как ще лети хеликоптер на Марс - то там няма атмосфера, има толкова много бедни хора на Земята - защо пръскат пари за космически изследвания, днес е посегнал на куче - утре на човек, върнете смъртната присъда, ловците мразят животните, таз гъба яде ли се, студено е - ще настинеш, защо след като сме произлезли от маймуни - все още има маймуни, свърши ми в устата - възможно ли е да съм забременяла, какъв антибиотик ще ми изпишете против грип, искам да порасна и затова тренирам баскетбол, учениците на Кирил и Методий са Наум, Ангеларий, един друг и още двама, горд съм, че съм българин - това е най-голямото ми постижение, има прераждане, има живот след смъртта, душата тежи 20 грама - правени са експерименти, душата живее вечно, сънувах, че ме преследва котка - какво означава, плюй си в пазвата, да чукнем на дърво, вържи му червен конец да те го ловят уроки, цигарите не са вредни - дядо ми пушеше и живя до 99 години и т.н.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 460d751ea2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Донякъде съм съгласен с теб, че много важни неща остават ненаучени, но не съм съгласен с това "нищо". Не е нищо със сигурност и слава богу. Според мен на учениците в България им липсва дисциплина, както и кадърни учители . Липсва им оценка за поведение. Образователната ни система се нуждае от промяна, но тази промяна със сигурност няма да се хареса на много ученици. Изобщо светът има нужда от една свръх интелектуализация, в която няма лабаво. Трябва да се учи стабилно, трябва да има зелени училища отново. Трябва да копираме работещите образователни системи и най-вече хонг конгската и японската. Трябва да се експериментира, да се пробват различни реформи, докато се намери работеща. И така.. ама голямо желание се иска от управляващите и.. Надявам се искрено нещата да се променят в положителен аспект. Защото в България сме на последните места по качество на образованието..

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: de869487c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Езиковата грамотност, математиката и науките не са глупости, Пенчо. Ако ти си прекалено задръстен, това е друг въпрос и твой проблем. Ако толкова не ти харесва, търси си друго училище или се дообразовай сам - имаш интернет. Но ако хленчиш, че не те учат как да станеш кукловод с левия крак или как да вдигнеш банкнота с дирника си, тогава не се бой. Завърши основно и рови по кофите, никой няма да те занимава с глупости.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 13 дни
hash: f6adbe8fea
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   В училище ви учат на много важни и необходими неща, но повечето сте прекалено тъпи, за да го схванете навреме. А възпитанието е от родителите.

 
  ...

...
преди: 3 години, 13 дни
hash: dadd05596b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Защото политиката на ГЕРБ е да ви направи изключително тъпи същества за да сте лесно управляеми роби. Не може от един пожарникар, и такива като него, да очаквате нещо хубаво. Цялата ГЕРБова политика е унищожение на всичко хубаво българско. Жал ми е за вас младите като знам какво ви очаква в близкото бъдеще. Когато станете по на 50, 55 години България вече няма да я има.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 1dfe0bb937
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Кое е важното според тебе? Как да се целуваш ли? Всяка наука, която изучаваш си има точно определена цел /учебния материал вече не е толкова сложен и обемист като преди/. Не разбирам, защо се оплаквате. Затова са оценките от 2 до 6.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 13 дни
hash: d4a8d985ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ако учиш това, което ти трябва, то пак ще ти се струва "нищо". Просто на тази възраст човек няма житейски опит и всичко изучавано му се струва суха теория и безсмислено. Вкл. и аз съм бях така. То не че няма и доста излишни неща де, ама все пак. Преди и аз така си мислех, но после разбрах, че тези работи, които ти трябват, по-добре да си ги научиш сам от позицията на житейския си опит, когато наистина можеш да разбереш защо ти трябват. А и много от нещата изобщо не могат да се научат, а или ги имаш, или не.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 9cf730ffb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   От 1

Хора. Спрете се. Нападките са ви ужасни. Не помагате с нищо, а си изливате злобата. Човек да го е страх, да ви попита един въпрос. И какво, ако ви се струва, че е глупав. С това отношение не помагате на автора, ама изобщо.
А номер 7 направо изкърти - разбрахме в първите 4 примера, не беше нужно да ни изписваш още 20 ...

Между другото и ти си доста токсичен на моменти, нищо че не живееш в България.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 23b60911e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Факт е, че не учат на НИЩО полезно. За да си ок в живота ти трябва да си грамотен (език), да знаеш къде се намираш (география), да можеш да смяташ и да знаеш елеменарни физични закони и свойства (математика, физика). Всичко друго е пълен булшит и педалщина, с извинение. Живеем в опасен и непостоянен свят, нещата постоянно се менят, постоянно живеем в стрес. Трябва да има задължителни часове в които всички да се учат на самоотбрана и даване на първа помощ. Да се учи истинска и важна история, ако има такава, а не да ми изкарват оня изрод Христофор Колумб като някакъв невероятен добър човек и изследовател. Да се преподава сексуално образование по-рано, защото харесва ли ви или не, вече се е*ат на 12-13, следователно и сексуалното образование трябва да е по-рано, примерно в 6ти клас, а не в 8,9ти, когато вече са свършили работата. Също така трябва да е задължително да се вкарат някви часове по финанси/икономика, а не като завършат на 19 години да не знаят как да си изкарат дебитна карта. Повече спорт също, задължително.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 55778a4611
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Виж сега, че се учат много безсмислени неща, това е вярно, но да твърдиш, че абсолютно всичко, което ви преподават няма смисъл...
Не те знам кой клас си, но най-вероятно си в гимназията. Е, ако толкова те мързи и си над 16, напусни, намери си работа и след няколко месеца доста неща ще ти се изяснят, по трудния начин.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 46088dc42c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Защото никой не иска критично мислещи индивиди.
Аз като бях ученик постоянно си правех майтап с учителите като им задам някакъв труден въпрос и те засичат. Ясно ми беше, че повечето неща, които изучаваме (всъщност всички без математика и физическо) са просто за губене на време.
Забавлявай се и учи важните неща в свободното си време.

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 77dae4adbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Ами напротив - учат ви на нещо изключително важно, а именно ДА ПОЕМАТЕ И СМИЛАТЕ ИНФОРМАЦИЯ, ДА ОТСЯВАТЕ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА. Също така - да общувате помежду си, да се социализирате!

Иначе това, какво е важно за тебе, си определяш единствено ти. Няма как някой да го отгатне и да ти го предложи като учебен предмет или програма. На някой му се учи готварство, на друг електроника... Но каквото и да ти е интересно, в каквато и област да искаш да се специализираш - не можеш да минеш без основата: езици, математика, природни науки... Имаше един лаф: "Ако в училище отказваш да учиш химия и физика, животът ти ще е изпълнен с чудеса и вълшебства!" :)

Та пак си помисли - къде си тръгнал за Марс, когато една проста орбита не можеш да сметнеш (а тя от своя страна е почти идеална елипса - елементарна равнинна фигура от геометрията)... Къде си тръгнал да комуникираш на международно ниво, след като не знаеш как да изразиш една мисъл - кое е подлог, сказуемо, минало, бъдеще време...? Ако си изцапаш дрехите с машинно масло, или с йод, по какъв начин можеш да ги почистиш, така че да не остане петно за постоянно? Защо мръсотията се мие със сапун или с перилен препарат, а не просто с вода или... с пясък? Ако сложиш 1000 лв. на спестовен влог в банката, след 10 години с каква сума ще разполагаш?

Хайде със здраве, и не си губи времето в училище с мисли, че "нищо важно" не учите! То няма някакви единични, много важни неща - има система от знания и разбирания за света... Колкото повече знаеш, толкова по сложни връзки можеш да правиш между събитията и явленията, можеш да правиш справки с исторически знания в главата си и да преценяваш вероятности, рискове и т.н.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 12 дни
hash: 08d601991a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Пълни глупости по-горе писани от хора, които се заблуждават че живеят в един розов свят.
Хора ! Извършва се геноцид срещу бялата раса и в частност върху българите , в България. Детето е право. Но. 6 също е прав !
Наистина на нищо съществено не учат децата в днешно време освен на либерастки тъпотии..Нашите господари нямат интерес децата ни да са образовани.
А вие продължавайте да разтягате локуми тук, заврели глави в пясъка , като щрауси.

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: dcdda658c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Преди няколко години и аз мислех като теб , но когато дойде време да завърша осъзнах , че нямам много опции за бъдеща професия , защото учех покрай изпити без да се старая да вникна в материала и да науча нещо ей така за обща култура.
Нито език знам като хората , нито ми се отдават биология , химия , физика , математика , история и тн.
Изучаването на тези предмети ти дава по-големи възможности и избор в живота.

 
  ...

...
преди: 3 години, 12 дни
hash: c3a7474c91
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Н 18, не е така, напротив дори. Учат ги да поемат готова СМЛЯНА информация без да се съмняват, без да проучват, без да задават неудобни въпроси...

Авторе "поемай" доколкото да изкарваш добри оценки (ще ти трябват за развитие после) но учи за собствена сметка извън това.
Налага се докато учиш да симулираш...
Но поддържай винаги "жив" любопитният учен/ик в теб!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 12 дни
hash: bedbad3b38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   А кое е важното за теб ?

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 01293c4eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Автора според мен не е ученик, който е осъзнал че това са пълни глупости и не го учат на важни и приложими неща, според мен той просто е един кръгъл двойкаджия по всичко и всичко му се вижда глупост, може и да греша, ама така го усещам :)

 
  ...
преди: 3 години, 12 дни
hash: 9cf730ffb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   " защо пръскат пари за космически изследвания, днес е посегнал на куче - утре на човек, "

Това по кой предмет го учихте във вашето училище?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 дни
hash: 460c6a1941
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Спокойно за Кауфланд не ти трябва диплома

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 07fc97325e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Аз също не съм фен например на биологията, но я уча все пак трябва да знам елементарни неща. За сметка на това харесвам математика, история, география, информатика и английски език. За тях уча допълнотелно. Няма някой, който да харесва абсолютно всички предмети. Аз съм скарана и с литературата тези тези, които трябва да пишем не ги понасям. Едвали не се очаква да знам какво си е мислел някъв дето е умрял преди около 100 200 години, но въпреки всичко ми ги оценяват добре с минимум 4 от 6 точки.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker