Математика или Приложна Математика във ФМИ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Математика или Приложна Математика във ФМИ?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2498 пъти
Трябва да се кандидатства, и успях да стигна до 2 основни избора, Математика или Приложна Математика в СУ. Гледайки учебните планове, Математиката ми допада повече. Интересувам се основно от реализация в академична среда. Чувал съм обаче, че в ПМ може би средата е малко по-добра? Също така, колко избираеми курсове е реалистично да мога да добавя всеки семестър? Искам да мина малко повече приложно/програмиране, просто за застраховка ако се наложи да търся работа в индустрията. Разбира се, като за начало не е сигурно, че ще вляза, но имайки предвид мин. баловете от миналите години (до 2009, виждал съм някъде и от 2012/2013 и 2015), освен ако няма драстични промени, би трябвало да съм ок(предполагам, че балът ми ще е 16 в най-лошият случай, като 18-20 е по-вероятно). Също така се интересувам и с какво да се занимавам през лятото като подготовка. Вече знам малко ДиС и мисля да задълбоча с книгите Calculus на Tom Apostol(малко импулсивна покупка от ebay на прекалено висока цена от миналата година). Имат и интродукция към Линейната алгебра. В coursera бях почнал преди около година един курс "Introduction to Mathematical Thinking", който мисля да го продължа. Освен това някакви предложения имате ли? Отговорите на въпросите може да ги базирате на предположението, че съм готов да уча здраво, и че общо взето имам силен интерес към математиката(окчакваният БАЛ е нисък защото този интерес го намерих сравнително скоро и в дипломата имам 4-ка заради оценките от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас).

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 05daead2aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   "Трябва да се кандидатства"???

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3659a601c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Авторът към 1:
Ей, то да не се изкаже зле човек. Нека ретроспективно го поправим на "Имам желание да кандидатствам"

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 07498423a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   По принцип следвай програмата, която повече ти допада. Един преглед на предметите показва, че са доста сходни. Подобна е и програмата им по статистика - те са три математики де факто, но в разбъркан ред. За чисто академичен път, чистата математика не е лош вариант. Програмирането във ФМИ няма много добра слава, инсайдърска информация давам. Но това можеш и сам да научиш: учебници и онлайн курсове бол.

Книгата на Апостол е окей, но тя започва от интегралното смятане първо, ако говориш за тази:
https://www.amazon.com/Calculus-Vol-One-Variable-Introduction-Algebra/dp/0471000051

По принцип (а и във ФМИ) се започва с диф. смятане, после с интегралите. Учебниците, които се ползваха (поне преди) се намират в книжарницата на ФМИ или в сайта goodboox.bg. Те са с автор Рони Леви и колектив. Не са много добри. Но ако имаш Апостол, и той върши работа. То материалът си е пак анализ, така че няма да откриеш огромни разлики.

Линейната алгебра е предметът с най-много учебници, на всякакво ниво. Във ФМИ редовно ползват учебника на Пламен Сидеров, пак на същите места го има. Не е лош, но е по-абстрактен. Кой точно учебник ти споменаваш не знам, защото въведения в лин. алгебра има много. Аз съм чел няколко: Finite dimensional vector spaces от Paul Halmos, Linear algebra done right от Sheldon Axler, този на П. Сидеров, един от Кирил Дочев и някой друг по-специализиран. Ако искаш безплатен учебник по линейна, има един онлайн от преподавател в у-тета Браун, казва се подигравателно Linear algebra done wrong. Можеш и да погледнеш на 3blue1brown канала в YouTube, той има видеа за лин. алгебра. Иначе линейната алгебра се обяснява лесно.

Лин. алг. е донякъде продължение (и обобщение) на познатите от у-ще системи линейни у-ния: a*x b*y = c, d*x e*y = f и т.н. Идеята е, че такива системи могат да станат доста дълги, с много у-ния и много неизвестни. Хитростта идва от идеята, че тези системи може да се разглеждат като вектори: свободните членове (a, b, d, e) могат да се запишат под формата на матрица A, а неизвестните (x, y) и резултатите (c, f) като вектори, съответно x и b. У-нията тогава приемат вида Ax = b.

Това се прави, защото хем нотацията (записът) е по-нагледна, хем разглеждането на с-мата от у-ния по този начин ти дава възможност да подходиш и по друг начин за решаването ѝ, не само да смяташ едно по едно. В линейната алгебра ще учиш за т.нар. линейни трансформации: това е функция м-у две векторни пространства, която редовно може да се изрази чрез матрица. Лин. алгебра до голяма степен се свежда до изучаването на тези матрици, на някои техни свойства. Едно такова свойство е детерминантата на матрицата. Това е число, което ти казва нещо за една квадратна матрица, за нейните възможности. Ако детерминантата е ненулева, квадратната матрица (от някакъв ред, да речем N, който е броят на редове и стълбове) има ранг, който е равен на N. Това означава, че стълбовете (или редовете) на матрицата са линейно независими и системата Ax=b има уникално решение. Също означава, че матрицата А представлява изоморфизъм. Това значи, че съществува друга матрица (нека я пишем А'), която е обратната функция на трансформацията, представяна от А (демек А е обратима). Ако умножим А с А', резултатът е матрица, която има единици по главния диагонал и нули навсякъде другаде: АА' = А'А = I (и е т.нар. идентична матрица). Та, ако А е квадратна и с ненулева детерминанта, системата Ax = b има уникалното решение A'Ax = A'b, следователно Ix = A'b, най-накрая x = A'b. Това е до голяма степен линейната алгебра - изучаване на матрици.

Ако имаш други въпрос, питай. Математиката се учи, но иска търпение и постоянство.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3659a601c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   От авторът до 3: Мерси! Много добър отговор.

Ще започна с въпросите. Знаеш ли нещо за избирателните курсове по състезателна математика? В училище съм нямал удоволствието затова ми се иска да пробвам в унито.

Чувал съм, че топологията няма предварителни изисквания, освен "математическа зрялост". Дали ще е много смело да я пробвам по от рано, без да съм минал висша алгебра или особено анализ. Чел съм някъде че анализът подготвя добре за топологията защото от части се изучава топологията на R^n.

Имам някаква идеална картина как решавам сложни задачи за кеф с група хора, случва ли се това често във ФМИ?

Интересно ми е точно какво представлява курсът по "Аналитична геометрия" в първи семестър на всяка от математическите специалности. Е, използване на координати за геометрия, или нещо бегло подобно, но се интересувам по-скоро от типът задачи и теория, като за университетско ниво.

В Математика гледам, че имат един анализ повече, там докосва ли се материал от неща като "Теория на Мярката", или поне някакво въведение, или е напълно отделен курс (защото съм го виждал и като избираем май).

Във ФМИ какъв курс се използва за навлизане в по-формалната математика? Не мисля, че видях задължителен курс по логика/доказателства в програмата, затова предполагам, че това се случва във "Висша алгебра"?.

Много приятно обобщение на линейната алгебра, иска ми се да я почна веднага... ама да минат изпитите след няколко дена. От към книгата за лин. алб, имах предвид, че в Apostol том 1 има въведение няколко глави накрая. Почването от интеграция не ми пречи, преди да почна да се подготвям за кандидатстудентските изпити учих малко от MIT ocw. Много въпроси натрупах, знам, обаче все не мога да намеря информация за тия математики ей ...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 05daead2aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Имаш желание, ама не знаеш какво....
Явно ТРЯБВА да се кандидатства...

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 07498423a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   До №4 (авторът),

За курсовете по съзтезателна не знам нищо. Не ми бяха в програмата, когато аз бях там.

За топологията: зависи какво четеш и кой преподава. По принцип математическият анализ (това е диф. и инт. смятане, но вече с наблягане на доказателствата, а не смятането) прелива на много места: многомерен реален анализ (функции на повече от една променлива, с реални числа), комплексен и многомерен комплексен анализ, функционален анализ и, естествено, топологията. За нея ти трябва зрелостта, но и познания по теорията на множествата няма да е зле. Топологията е особена, защото там границите между отделните дисциплини като алгебра, анализ и геометрия се размиват. Ако искаш прегледай набързо учебника на Walter Rudin - Principles of mathematical analysis. Там ще видиш и топология в R^n. Иначе въведения в топологията без много зор можеш да намериш.

За хората и задачите с кеф, може и да стане. По принцип аз не видях много идеалисти във ФМИ, доста хора идваха за едното софтуерно инж. и после (ако не им стигне балът) отпадаха в други програми (като статистика), започваха работа и не завършваха или просто се отказваха. Имаше един-двама, които наистина се интересуваха от материала. Един кадър учеше математика и искаше да стане преподавател. Той си беше вундеркинд и му пролича. Аз лично повече общувах с преподавателите, поне някои от тях бяха настроени добре. Оглеждай се и виж. Ако намериш хора със сходни интереси, това ще стане.

Аналитичната геометрия е нещо като мост между линейната алгебра и анализът. Говори се за познатите обекти в геометрията, но с алгебричен/аналитичен подход. Ще ти се дефинира евклидовата норма (дължината в n-мерното), какво е базис на координатна система, как се променя базисът (какво значи да е ортогонален, нормиран, ортонормиран и др. ) и подобни. В сайта по-горе можеш да видиш учебника по АГ на Станилов, там са описани нещата в секция съдържание.

Мярката се споменава, но не се дискутира много, поне не и по спомен. Има я в учебника за многомерен анализ на Р. Леви, среща се и пак в Rudin. Но курсът е отделен по принцип. Мярката е начин, по който да се интегрират по-общ клас от функции. Тук се започва с Римановия интеграл и се конструира Лебеговия. Теорията на мярката де факто позволява сегашната теория на вероятностите да съществува в сегашния ѝ вид. Тя е продължение на анализа, а и фундаментална за всеки, който иска поне донякъде да се занимава с т-я на вероятностите. Но това вече е абстрактно, гледай първо основите да хванеш.

Нямат. По принцип се очаква да схванеш сам накъде търчи влакът. Можеш да се разровиш за въведение в док-вата и малко математическа логика. Една такава книга е на Epp - Discrete mathematics with applications. А и зависи кой как ти преподава. Имаше май техники за док-ва още в един от сборниците за анализ, но не помня вече. ФМИ не се слави с педагогическия си подход.

Впрочем, книгите не е нужно да струват милиони. Търси в Google b-ok. org или подобно, там се намират учебници. Има и други сайтове, може и да ти потръгнат, аз към тях съм ре-директван:
https://libgen. is/
1lib. us

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3659a601c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От авторът към 7:

Мерси, отново много добър и полезен отговор!

Последния сайт който го спомена го ползвам от доста време, само по-някога качеството е малко... мех. Ама като за без пари си става. Друг е въпроса, че понякога не мога да се сдържа и пак купувам книги, макар и по-рядко.

Последни въпроси: Според теб, за един средностатистически човек (който се интересува доста от математика), колко курса по математика е разумно да издържи за семестър без да сваля много успеха? Питам, защото искам да се възползвам максимално от избирателните на ФМИ без да провалям оценката прекалено много. Четох нещо, че до 3-избирателни (дали на семестър или година, не съм сигурен), не се зачитат към оценката изобщо? Стипендии трудно ли се взимат във ФМИ? Мога ли да взимам избирателни курсове от други факултети? (Например от Фзф-то, или пък обратно ако не успея да вляза във ФМИ-то поради някаква причина)?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 07498423a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До №8 (авторът),

Колкото може, по принцип. Колегата (бъдещият учител), който споменах по-рано седеше във ФМИ от сутрин до вечер и не го грееше. Не съветвам да прекаляваш, защото просто няма смисъл (burnout, това стана с мен поне), а и организацията им куца на мого места. Теорията на мярката ми я бяха сложили да се пресича със задължителен предмет. Преподавателят бе разбран и ми казваше прогресът, но все пак. Тук е най-скорошният списък с предмети и ЗИП за спец. Математика:

https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bachelor/u4_plan_m_20-21.pdf

Съветвам всеки математик да се запознае с мярката и Лебеговия интеграл, защото те са де факто основа и за вероятностите, и за функционалния анализ и др. Физиката я има тук-таме като избираема, но зависи от преподавателите. В моята програма преди имаше например курс по числено програмиране с Python във физиката (или нещо такова). По принцип ти не можеш официално да следваш предмет, който не ти е в програмата за задължителни/избираеми. Можеш да си изхитриш и да срещнеш преподаватели, да се примолиш и подобни. Но колко официално ще е, там нямам гаранция. А и учебниците са ти на разположение, така че нищо не ти пречи сам да четеш (щом имаш време).

За стипендии не знам, аз дори и да съм се квалифицирал, не съм се интересувал. Материалът не е лесен, така че е леко трудно, по мое мнение.

Не виждам как не би влязъл във ФМИ. В една програма имаше един дечко, който без сарказъм не знаеше с дроби да борави. Отпадна след 3 минути, естествено, но все пак. Летвата за влизане е почти нулева, излизането е трудно (то и така трябва да е). В "най-лошия" случай запиши Статистика, това си е математка, но с разбъркани предмети (кой друг задължителен, кой не). Не е лоша, просто поне по мое време не беше толкова желана (всички искаха софтуерно инженерство или компютърна наука). Иначе анализът, алгебрата и всичко друго са си същите.

Имаш малко идеализирана представа за ФМИ, бъди обаче готов за по-малък ентусиазъм от тях. И аз се бях нахъсал да уча там, защото ми бе писнало от другите факултети на СУ. Математика имат, но това е. Лоша организация, лошо отношение, това също имат. Казвам ти го предварително, за да знаеш. Ако случайно не ти се падне желаната дисциплина или някой ЗИП липсва, няма какво да се косиш. Математиката се учи най-вече самостоятелно, защото разбирането на теоремите и упражнението на задачите зависи само от теб. Аз на доста нови инсайти се надявах, когато за първи път посетих лекции по анализ. Но, по типичен стереотип, преподавателят или преподаваше баш минимума в учебника, или не го грееше въобще да се покаже трезвен. Казвам ти това, за да знаеш какво предстои - ще видиш посредственост, ще намериш некомпетентност, както и арогантност и снизходителност. Но не се тревожи, това е навсякъде, не само в България.

Моят съвет? Запиши желаните програми, виж къде се ще се наместиш, търси и учи. Не оставяй някой друг ръб да ти премахне ентусиазма, защото без него ФМИ трудно се завършва. ФМИ (въпреки някои от косурите си) е едно от малкото места, където все още можеш да научиш нещо нетривиално в България. А какво вече искаш после да правиш, това зависи от теб. Ако ти се занимава, виж какво е Data science. Една хаотична купчина от статистика, програмиране, евристика и компютърна наука е, но има за момента пари в нея (ако това ти е една от целите). Иначе имаш ли други въпроси, питай.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3659a601c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До номер 9, от автора:
Отново благодаря за прекрасният отговор! За влизането, мислех че съм се представил дори по-зле от очакваното на изпитите, което не беше напълно вярно, сега съм убеден, че ще мога да вляза.

Със лошо отношение долу-горе знам как да се оправя, важното е преподавателите да се интересуват от математика, все ще успея да откъсна нещо от тях.

От към въпроси, почти се изчерпаха, затова и не писах по-рано, но сега се появиха няколко:
Можеш ли да препоръчаш книги за математически "problem solving". Например съм се насочил към класическата How to Solve It на George Polya. Гледах и на Terry Tao книгата, обаче изглежда че не е толкова добра.

Вторият въпрос пак е за препоръки за книги. Този път сборници. За сега се нуждая от няколко по елементарна алгебра/геометрия, анализ, линейна алгебра и ако има и по аналитична геометрия. За предпочитание да са доста трудни задачи. Единият, който съм си набелязал е (Almost) Impossible Integrals, Sums, and Series, обаче мисля, че ще ми е доста труден като за начало. Също така ако знаеш други източници на задачи, споделяй. Чувал съм, че някои стари руски списания имат много добри задачи например, ама търсенето на преведени издания е ту лесно, ту трудно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 07498423a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Към №10 (автора),

Тази не съм я прочел, но съдържанието изглежда обнадеждаващо. По принцип във висшата математика е редно да свикнеш буквално със структурата на логическите съждения. Те са ти де факто основата на доказателствата, което е самата цел на съвременната математика. Различните дисциплини си имат т.нар. свой жаргон, свои подходи. Тук ще трябва ти лично да се орентираш кое как ти е по-удобно. Иначе полезни книги бол, стига време да имаш:

How to prove it, Daniel J. Velleman
How to read and do proofs, Daniel Solow
How to study as a mathematics major, Lara Alcock
Mathematical proofs, Chartrand, Polimeni, Zhang
Proof Patterns, Mark Joshi
QED, Burkard Polster
Understanding mathematical proof, Taylor, Garnier

Сега, към сборниците. Знам само някои, но ти лесно с търсене в библиотеката на ФМИ (или центраната на СУ) ще намериш още ресурси.

ЛААГ:
https://goodboox.bg/index.php?route=product/product&path=115&product_id=54
https://goodboox.bg/index.php?route=product/product&path=115&product_id=152
https://goodboox.bg/index.php?route=product/product&product_id=151

Общи:
Потърси учебниците/сборниците Висша Математика (том от 1 до 5) на Манолов, Генов, Шополов. Има ги в knizhen-pazar.net, сигурно и другаде.

Анализ:
Тук е малко по-сложно. Виж пак сборниците в goodboox, там има и лесни, и трудни задачи. Иначе можеш да разгледаш това:

A garden of integrals, Frank Burk
A problem book in real analysis, Aksoy, Khamsi
Counterexamples in real analysis, Gelbaum, Olmsted
Inside interesting integrals, Nahin

Не всички са буквално задачи, някои разглеждат изключения или по-нетипични задачи. Пак може да е от полза.

По принцип руската школа се слави с трудните задачи, но за конкретни сборници не знам. Пак можеш да потърсиш в библиотеки или антикварни книжарници. Не бих казал, че е нужно всичко намерено да изрешаваш (можеш, ако толкова искаш), защото човек може да се забие цял живот в една област (дори позната като анализа) и никога да не излезе. Важи за анализа, алгебрата, геометрията, за всичко. По някое време ще трябва да избереш интересна област за теб и да наблегнеш на нея. Така се прави магистратура и после докторантура, все пак.

Няма да е зле и да научиш в свободното време Latex, защото просто математиката не се пише на MS Word. И някой компютърен език, естествено. R и Python са доста популярни, Matlab е полезен, или дори C/C .

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: dde4c42b77
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейте. Виждам че темата се поддържа основно от автора и втори участник. Надявам се авторът вече да е избрал. Обръщам се по-скоро и ако е възможно към втория участник. Интересувам се от математическите специалности в СУ в ролята си на родител. Детето ми се занимава само с математика, включително и състезателна. Има добри постижения, включително и на национално ниво. Аз го насочих към математиката, сега проблемът е какво да прави с една гола математика от тук насетне. Има реален шанс за всяка специалност свързана с математика във всеки университет, включително и СУ. Не искам да стане учител, не искам да го бутам към така модерното в момента IT. Моля кажете ми каква е Вашата реализация към момента. И ако може малко повече информация за това "data science". Разгледах и има доста курсове свързани с него, също и обяви за работа. С 2 думи не е важно какви учебници си изчел, а по-скоро как ще приложиш наученото. В тази посока ми е необходима малко помощ.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 07498423a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   №12,

Здравейте, аз съм другият участник, ще съдействам с каквото мога.

Data science е нов и общ термин, който няма конкретно определение. Това е съвкупност от методи за подбор, поддръжка и събиране на данни, техният анализ и техники за моделиране. Включва в себе си статистика, изкуствен интелект, поддържане и извличане на информация от бази данни и до голяма писане на компютърен код. Тя е част от ИТ сектора. Езиците редовно са Python, R, SQL, както и някой друг инструмент, в зависимост от нуждите.

По принцип реализацията за математици извън академичната/училищна среда и ИТ сектора е сложна. Има възможности за реализация и във финансовия сектор, но не знам колко перспективно е това в България. Финансовият сектор включва актюерство, икономически анализи, счетоводство и др.

Моята работа е свързана с доставяне на данни от проучвания на различни клиенти и изготвянето на доклади. Не е нещо, за което са нужни особени математически познания, работи се главно с MS Excel.

Относно университета, зависи какви езици знае и какви възможности имате. Относно математика и сходни дисциплини, аз български университет освен СУ не мога да препоръчам. Статистиката и приложната математика са двете специалности, които бих разглеждал. Бих прегледал и курсовете на SoftUni, защото дават повече упражнение и сертификати.

Ако въпросът е за обучение в чужбина, там вече е по-сложно. Тогава е задължителен английският език, на поне средно ниво (желателно е повече), дори ако страната не е англоговоряща. Математическите публикации и учебници се издават за международна публика и езикът е такъв. Без английски просто никой вече не може да оцелее в академичната среда. Иначе, университети има предостатъчно. Аз имам добри впечатления от техническия университет във Виена, но там се преподава на немски. Вече за конкретни препоръки, трябва да знам повече подробности.

Като цяло, СУ ФМИ имат математика на високо ниво, но организацията им е плачевна. Другото им предимство е, че са евтини (дори в платена форма на обучения) в сравнение с чужбина и са близко до SoftUni (на три спирки с автобуса, на път към Студентски град), което прави обуението достъпно, а и се преподава на български.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: f5dc6f33e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Ако търсите математика с приложение в практиката можете да кандидатствате за специалност Финансова математика в Русенски университет
https://www.uni-ruse.bg/Departments/PMS/finansovamatematika
Освен курсовете по математика и финанси се изучават невронни мрежи, програмиране на Python, Matlab, специализиран английски. Има летни стажове и обмен на студенти с Европейски университети по програма Еразъм. Почти всички завършили студенти са се реализирали по специалността си, част от тях продължават обучението си в магистърска програма, а един от студентите завършва докторантура и му предстои да стане преподавател в Русенски университет.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 193a9c5a62
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Във ФМИ на СУ чистите математики - Математика, Приложна математика и Статистика дори, са едни от най-сложните специалности и трудни за следване. Преподавателите там Изискват супер, ама супер много, късат за щяло и нещяло, има хора в трети курс, влачат по 6- 7 изпита, и обикновено 70% прекъсват след първата година и дори първия семестър.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 933a9e5fe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От авторът към основният събеседник(всъщност и към всички останали, които могат да дадът отговор):

На скоро имам съмнения, че е доста важно Диференциалната Геометрия да се учи след Топологията. Уви, във ФМИ това не е така. От там се поражда следният въпрос: Възможно ли е да си разменям редът, по-който взимам избирателните дисциплини, по какъвто и да е начин?

Също така виждам, че през 4-ти курс няма задължителни дисциплини. Това ме навява на мисълта, че е възможно да се завърши в 3-ти курс, ако успееш в този период от време да вземеш всичките избираеми. Така ли е? Това разбира се е основно от любопитство, лично не мисля, че имам голям шанс да го постигна, защото уча сравнително бавно. Разбира се, заради това предпочитам и да уча предварително, и ако потръгне това, ефективно мога да тривиализирам голяма част от задължителните курсове предварително, и да се занимавам основно с избирателните. Но това за сега са митове и легенди.

Също така, на скоро се породи и още един въпрос за книги и ресурси. Реших заедно с книгата на Apostol да пробвам да мина и някое въведение в Абстрактната алгебра, донякъде. Основно от интерес, но и практически е добре за следването. В Apostol последните глави са за Линейна алгебра, в книгите по абстрактна алгебра, това сякаш се въвежда в началото като предварителен преговор. Така смятам, че мога недиректно да изляза с познания по ДиС, АГ, ЛА, алгебра и доказателства. Разбира се, не е възможно да са пълни. По мой предположения, до края на лятото, в не най-лошият случай, ще стигна до последните няколко глави на Апостол, но няма да имам време да ги довърша. Може би дори това е оптимистично. От друга страна, имайки предвид, че алгебрата ще е на по-заден план, предполагам най-много да мина основите на Теория на Групите, и може би малко пръстени(а може и нищо да не мина). Така де, доста се отклоних, въпросът е за ресурси. Аз лично съм се насочил към 3 книги: Basic Algebra I на Jacobson, Basic Algebra на Knapp, която даже е безплатна и Abstract Algebra на Dummit and Footе. Имаш ли някакви мнения, по съдържание сякаш книгата на Knapp бие. А някакви други препоръки? Може би стандартните текстове на ФМИ?

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 07498423a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Към автора от основния събеседник:

Не мога да ти помогна относно диференциалната геометрия, защото не съм я учил. По принцип във ФМИ преподавателите могат да преподават ако ще и с учебници от по-миналия век, така че не очаквай най-оптималната организация.

За завършването не знам. Едва ли ще ти върже, защото масово студентите влачат по 3-4 невзети изпита, там всеки си мисли, че неговият/нейният предмет са най-важните. По вероятности например изпитът ми се състоеше от три отделни части. Да учиш предварително е добре, но не очаквай да тривиализираш много. Ще научиш някои основни понятия, ще имаш време да упражниш нещо. Но далеч няма да тривиализираш материал от цял семестър с едно четене. Не за друго, математиката лесно може отведнъж да стане рошава дори и само прости концепции да има. В този смисъл не съветвам да разчиташ много на първото четене, защото то лесно може да създаде фалшиво усещане за разбиране. Но пак не е зле, просто трябва да се съпровожда от още старание.

Ресурсите ти (трите, които спомена) са окей. Knapp го прегледах бързо, не изглежда зле, но не съм го чел. По принцип абстрактната алгебра е по-малко отъпкана от линейната, така че там разноличията между авторите са по-явни. Във ФМИ основният текст е:

https://goodboox.bg/index.php?route=product/product&path=115&product_id=80

Аз бих се съсредоточил въху това. Пак, зависи от преподавателя. На Dummit & Foote също е добра, но е по-дълга от тази на Сидеров и Чакърян. Няма да имаш време, това го гарантирам. Можеш да я ползваш паралелно или пост фактум обаче, което не е зле.

Иначе сега да няблегнеш върху ДиС/ЛА и док-ва не е зле. ДиС е основен предмет и ще го срещаш чесо, ЛА е основната част на приложната математика (заедно с анализа), а док-вата са си де факто основният поминък на всеки един математик. Те, смея да кажа, са най-важните.

Относно по-бавното учене, това винаги е проблем. И аз математиката я уча по-бавно, защото ако не разбера абсрактната идея на по-фундаментално ниво, всичките абстракции ми бягат от паметта. А университетът по принцип не е място, където времето ти се цени. Там всички бързат да изложат материала, всеки иска от следващото занятие всичко отпреди да си чатнал. Това не е винаги възможно, още по-малко в натоварена програма. В този смисъл подбирай си курсовете, защото иначе рискът е да излезеш със слаби оценки, влачени изпити и повърхностни познания. Това се сещам засега, питай ако имаш нещо друго наум. И успех с математиката, която и да избереш.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5ea1e92e70
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   До автора на статията

В крайна сметка кое избра математика или приложна математика? Ако си ПМ ще сме колеги, защото и аз това исках най най-много и октомври ще съм 1 курс в СУ.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 3659a601c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От автора до 20:

Уви избрах Математика, в крайна сметка предпочетох учебната програма, която ми допада повече. За съжаление, ще сме доста малко хора, но пък това се очакваше. Впрочем направих още преди няколко седмици чат за математическите специалности(макар че е доста умрял), там ли си ?(Математика ФМИ)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 5ea1e92e70
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Здравей. В групата съм. И предполагам, когато почнем годината ще е по-активна.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker