Срам ме е да кажа на хората, че ще уча в България. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121328)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14379)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9607)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18563)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Срам ме е да кажа на хората, че ще уча в България.
преди: 9 месеца, 4 дни, прочетена 915 пъти
Имам голям страх от това да не срещна някой познат, който да ме пита къде ще уча. Докато бях още в училище последните месеци аз максимално избягвах този въпрос. Просто казвах на учителите или съучениците си, че все още не съм решил къде ще уча. Днес баба ми дойде на гости и й казах същото. А тя ме пита вече 10-ти път сигурно тази година! Същото направих и с личната лекарка, която очевидно ме знае от малък. Чувството е ужасно и не знам какво да правя. Наясно съм, че да уча в България няма нищо лошо и е напълно нормално, просто се чувствам като по-глупав и смятам, че хората ще ми се смеят, а някои (които са вярвали в мен) ще бъдат разочаровани. Истината е, че аз винаги съм искал да уча в чужбина просто почнах да уча езика късно, вината е моя, не се оплаквам. Но е напълно разбираема и ситуацията ми. Обкръжението ми е такова, че аз нямам познати роднини или други по-възрастни от мен хора от които да гледам и вземам приемер. Имам 4 братовчеда, но те още не са завършили. Също така имам роднини в чужбина и сме им ходили често на гости, добавете към това и лошата репутация на ВУЗовете в България и получавате това което имам аз в момента. Ако имах по-голям брат, сестра или някакъв познат с който да общувам нещата щяха да са различни, но не е така. Надявам се да сте ме разбрали... ще се радвам на мнение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 47986ccf02
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Ми то си е за срам. И като завършиш и започнеш да работиш, ще го разбереш много бързо.

 
  ...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 47f17b3140
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Няма нищо срамно. Все пак западното образование е скъпо и не всеки може да си го позволи. А и понякога имам чувството, че престижа за образованието в чужбина е преувеличено.

 
  ...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: ba5962111c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Апффф...
Глей ся, хубаво е да приемеш ситуацията в която се намираш и да осъзнаеш че това е реалността за теб. Тоя срам идва от това че си се предтавяш в далеч по-реномирана светнина (според твоите разбирания), а пък в същото време не си в такова положение. Няма нищо лошо да си умен и да учиш, но недей да имаш кой знае какви очаквания от висшето, дали тук или в чужбина. По мое мнение единственото което може да ти даде висшето образование е социална среда и контакти. Знанията са на последно място. Това важи и за чужбина.
Тъй че огледай се, и най-напред реши какво искаш да работиш, пък ногаз решавай какво и къде искаш да учиш.
Образованието в чужбина е скъпо.
А и нали виждаш колко струват разни хора "учили" в Харвард (дори в моя град има един такъв развей прах).
На кратко - мястото на обучение не е гаранция за последващи успехи в живота.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 9edfc5ee1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Здравей. Няма нищо лошо да учиш в България, но трябва да се съглася че образованието от чужбина може да ти отвори повече врати. Ако езикът е проблемът, може да учиш бакалавър в България и после магистър в чужбина. Докато учиш бакалавър ще имаш време да научиш и езика. Аз направих така. Преместих се във Великобритания след като завърших бакалавър в УНСС. Поработих там около 6 месеца да се установя и да понауча езика и след това записах магистратура. Нещата станаха при мен. Успех ти желая.

 
  ...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 049fbdeb21
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не си по-глупав от един Харвардец с развален Английски, който уж завършил там, че и за някакъв политик се изживява.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: f6eeb766f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не го мисли, ще станат хубави нещата в някои момент.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: fb87fc772a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Половината българи остават в България и учат тука. Не мисля, че е лошо или че е срамно да не можеш да си позволиш чужбина (където е много по-скъпо за нас). Все някои трябва да учи в БГ.

 
  ...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: b9edb7c959
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Срам те е, защото не си уверен в решението си. Отново - твой проблем. Сподели поне на близките си, аз съм сигурна, че ще са много щастливи от факта, че избираш да продължиш образованието си в България.

 
  ...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 3068268c0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Според мен си въобразяваш, няма никой да е разочарован. Аз съжалявам, че учих навън, защото сисъсиспах здравето от четене и писане на компютър, а тук в България студентския живот е айляк. И после на работното място никой не ти уважава дипломата от чужбина, а даже шефовете нарочно се дразнят и гледат да те държат изкъсо и да те тормозят. И ще получаваш същата заплата като някой, дето е завършил УНСС или НБУ и 4 години не се е вясвял на лекции, а е бил по чалготеките. Такъв купон като в Студентски град няма никъде в Европа, аз съжалявам, че си загубих младостта да уча. Също така да ти кажа, че като цяло дори и в чужбина образованието вече е девалвирало, т. е. там за разлика от в БГ се учи много, наистина е така. Но като завършиш дори там трудно можеш да си намериш свястна работа. Много мои бивши колеги от университета работят за големи или по-малки фирми като обикновени административни служители.

Изобщо да не ти пука какво някой евентуално можело да си помисли! Един ден ще ме разбереш.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: df3bae2d33
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Моят випуск пък всичките останахме да учим в България, само една не отиде да учи нищо. И не само моят випуск, а всички класове, в които съм бил, повечето останаха да учат в България. Само някои отидоха в чужбина. Знаеш ли какво, не можеш да сравняваш човек, който е завършил висше образование с човек, който е завършил средно или изобщо не е завършил. Не може да сравняваш дори човек, който е учил в университет, но не е завършил, с човек, завършил средно, ако ме разбираш. Университетът променя начина ти на мислене, на разсъждаване, на поглед върху всичко. Дори да си учил в университет в Африка, това пак ти дава предимство пред човек, който не е учил в университет. Това ще го разбереш още през първия месец в университета. Освен това аз като се записвах видях момче, което беше завършило средно училище в Германия и беше дошъл да учи висше образование в България. И е по-евтино. В Холандия, Дания, Германия и не знам още къде, уж е безплатно, но сложи квартира, транспорт, храна, излиза двойно.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 2 дни
hash: 8f19b57f94
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   По-голяма глупост скоро не бях чел. Да, нашите университети не са топ ниво, но да изпитваш срам да учиш в университет е смешно. По-добре ли е да си само със средно, а? А и да не мислиш, че някакви чуждестранни университети, които не са в топ 100-150 на света са нещо уникално. Тази мания да следвате в чужбина само, за да можете да се хвалите и че е престижно един вид, подсказва за много комплекси. В България също можеш да станеш добър специалист, ако учиш и се трудиш усърдно. Има много добри ИТ специалисти, доктори и инженери, които са завършили в България.

Разбирам да се бориш за IVY league universities и гордо да можеш да заявиш, че си учил там, но малко хора имат капацитета за там. Иначе ако учиш във второразряден университет в Холандия или Англия не мисля, че е нещо невероятно.

 
  ...
преди: 9 месеца, 2 дни
hash: 5869c26ae8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Я не се излагай с такива комплекси, ами вземи се осъзнай.
Казва ти го човек към 30-те, който завърши в България и работи тук.
След гимназията няколко съученички заминаха да учат в Англия уж в елитни университети около Лондон, уж специалности, свързани с бизнес, щяха да се връщат и да стават голямата работа тук.
И знаеш ли какво се случи? Едната забременя от англичанин, роди му дете и се разделиха. Работи като фризьорка. Другата пък работела като барман, май се е отказала да завърши. Третата доколкото разбрах щяла да отива в САЩ, че в Англия не си намирала мястото.
Та по-скоро се срамувай, ако казваш на хората, че отиваш в чужбина, защото по-скоро ще знаят как ще харчиш парите на вашите и след време ще се прибереш в България с подвита опашка.
И да, хубаво са ти го казали - Кирил, Асен и Лена учили в Харвард, а виждаш какви каши забъркват.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 2 дни
hash: d88f426275
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   14, е, да, друго си е да бачкаш за 1-2 к в бг-то, цял живот да те подритват мутри работодатели и да се прибираш всяка вечер в соц. панелката по надупчените улици.

 
  ...
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: 062f3c5f13
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Мен ако питаш въобще не почвай университет. Не си губи времето! Ако си добър в програмирането записвай Softuni. Ако имаш пари и разбираш математиката, изкарай обучение за пилот.

 
  ...
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: d401b8fb34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аз не виждам нищо срамно в това. Срамно е да си млад човек и да си със средно образование и да нямаш висше. И аз като теб имах големи амбиции и успях да отида да уча в чужбина и бях там една година в университет, беше страшно подтискащо, чувствах се ужасно психически, далече от родината, друг манталитет, друг начин на живот. Заебах всичко и се върнах да уча в България. Хората смятат решението ми за глупаво, но аз пък съм на мнение, ча постъпих правилно. Няма да си разбивам психиката излишно. Тук завърших университет, който е оплюван като такъв който всеки завършва, било лесно, всички ги пускали да минават. Това е страшно дразнещо да го чуваш, като знаеш че не си спал с дни да учиш за изпити. Като кажа, че съм го завършила и почват подмятанията, че там е лесно. Да, ама не. В началото казвах, че уча на друго място, за да не ми говорят така, но си казах, че това са глупави комплекси и започнах да казвам истината и сега гордо заявявам къде съм завършила. Отново има коментари в лицето ми, но не ми пука. Така че авторе, първо ти стани самоуверен, после мисли за хорското мнение. Важното е, че ще учиш изобщо, а не къде. Знаеш ли колко младежи на твоите години познавам, които нямат висше? То и аз съм млада, ама на теб викам младеж. Та мисълта ми е, че не знам как не ги е срам да кажат, че са със средно и то завършено с тройка. Аз ако бях щях да се крия в миша дупка.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: b8fd9f3fbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Виж, сега ще ти издам една тайна, но не я казвай на никого. Тарикатите завършват в България с държавни пари и заминават на Запад на уреденото - това е схемата, но не в разправяй, че ще се усетят будалите ;)

 
  ...
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: 6949c9debe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Ученето в чужбина е надценено. Има реално смисъл, ако си като дъщерята на Кирил Петков, която е наполовина канадка и си учи спокойно в Америка. Родителите й покриват всичките разходи, средата е позната, била е много пъти там на гости при роднини, може спокойно да се социализира. Идват й на гости родителите, тя си идва у дома без да има реални разходи. А не като някой българин да потроши една камара пари и накрая да се върне, защото нямал социален живот там.

 
  ...
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: 6949c9debe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   15, какво заплащане ще получаваш, зависи от това не къде си завършил, а къде работиш. Защото дори да си с диплома от Харвард, ако отидеш във Видин, едва ли ще си намериш работа за повече от 800 лева.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: 894476e950
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Автора

17, проблемът при мен е, че аз си мислех, че като отида в чужбина ще се сприятеля с много хора, няма да бъда изолиран и да си говоря само с българи, но може би наистина не е чак толкова лесно? Заблуждавал ли съм се? И също да попитам, ти конкретно имал/а ли си някакви приятели /братя, сестри, роднини/, които да учат вече в България. Например да вземаш пример от тях, защото имам чувството, че съм напълно сам. Благодаря иначе за коментара, беше много полезен.

 
  ...
преди: 9 месеца, 19 часа
hash: fb87fc772a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Аз учих в Шотландия за бакалавър... беше много скъпо да живея там и трябваше да поработвам малко докато учех и не можех да си позволя да се отпиша. Българите общуват главно само с български имигранти там... някои се опитват да се сприятелят с чужденците или местните ама не при всички се получава... някои не ни приемат там. И да, далеч си от родината, роднините, сам се оправяш, не познаваш страната, има дискриминация, друг манталитет, друга образователна система, стреса е голям... абе не е много лесно... като завърших и се върнах да живея в БГ... не мога да остана поради много причини... така, че нз какъв беше смисъла от ученето в чужбина (може би поне си видял свят, разширил ти се е кръгозора, създал си приятели от цял свят после, учил си по друга по-лека система от българската)... в България го смятат за престижно наистина, но защо не знам... и ние си имаме университети, които преподават същите специалности, можеш да отидеш на обмен... разликата е, че там можеш да учиш каквото искаш, а пък тука учиш каквото те приемат...

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: ca21ddcd63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   След 5 години трудов стаж никой даже не ти иска дипломата и не се гледа къде си учил. Важното е какво умееш. Университетът в чужбина има само едно предимство - учиш се на труд и самостоятелност, там няма вземане на изпити по втория начин, няма как да си ежедневно пиян на лекции, няма как да си всяка вечер по дискотеките и да завършиш. Няма и как мама да те дундурка и да живееш при вашите, а всяка сутрин закуската да е сервирана. Такива хора не ги чака нищо добро.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker