Какъв език да уча? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какъв език да уча?
преди: 8 месеца, 13 дни, прочетена 921 пъти
Здравейте, момиче съм на 15 г. Тази година ще ставам девети клас и по правило в нашето училище от девети клас учениците започват да изучават втори чужд език. Имам три опции - френски, немски и руски. Проблемът е, че не мога да реша кой от трите езика да уча. Чувала съм, че от тези три езика френския е най-труден, немския е най-разпространен, руския е най-лесен. Какво ще ми препоръчате вие?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 12 дни
hash: b7270facca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Руският е безспорно най-перспективен. Почти не останаха хора, които го знаят.

ОБАЧЕ... като даскал мога да ти кажа, че от втория език нищо няма да научиш. Трябва да избереш според това къде се записват най-добрите ученици, а не според езика. Средата е много по-важна от предмета, който учите. Неслучайно от СМГ често излизат с по-добър английски от езиковите.

 
  ...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: 823d447e38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Учи пернишки диалект

 
  ...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: ea774e85e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Френският е най-разпространен от тези 3 езика и звучи най-красиво.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: e9301f646c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Поне са ви махнали английският, който не върши никаква работа в живота и не се подвеждате сега да си губите времето с него, защото и в САЩ и в Англия е с визи, а тия които не са завършили там са точно никой и тотален игнор и дискриминация. Де да имах и аз този късмет да не се подведа да уча английски, но вече ми е късно за немски защото изобщо не ми се отдават езиците и като опитам да уча немския върху английския стават бъгове с английския ми и се бъркам кои думи към кой език бяха. Най-добре учи немски, защото в Австрия и в Германия висшето е безплатно, а не са на принципа щом си богат може да имаш образование в западна страна, щом не си не можеш. Поне ги няма свинщините на англо сакците там. Даже в шибаната ганьовска България дето държавата трябва да ми плаща обезщетения, че живея в нея не е безплатно висшето. Велики държави.

 
  ...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: 622a223ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Които си решиш сама и ти харесва, чужди мнения не слушаи, твоя живот си го правиш готин ти, защото се познаваш най - добре, това е ключът към щастието.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: 0a1bd214fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От авторката - всъщност учим английски, даже в осми клас имахме по 18 часа английски на седмица. Освен това забравих да допълня, че засега се чудя дали да не уча френски, защото в края на септември ще ходя във Франция, където ще срещна идола си, който е французин. (Макар че ми е ясно, че дотогава няма да съм научила езика много добре) Обаче много мои приятели от горните класове се оплакват, че френския е труден и не знам какво да правя.
П. с. Благодаря за препоръките.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 68f2eac2d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Номер 4, не всеки учи език, за да отиде в съответната държава. Чувствам се глупав пред великата ти логика, но все пак ще задам въпроса защо според теб английският не ти върши никаква работа, ако не искаш да емигрираш, след като е най-популярният език в света? За международен бизнес случайно да си чувал?

 
  ...
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 3d812707e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Авторке, май вече си взела решение, но да напиша и аз няколко думи.
Най-напред - не гледай трудността и не се оставяй други хора да те разубеждават да не учиш даден език, защото бил труден. Имай предвид, че и трите посочени от теб езика имат по-трудна граматика от английския, но какво от това. Да, без английски на ниво В2 в днешно време си заникъде, но е нормално да се учи и втори, а често и трети език.
Много важно е езикът да ти харесва, да ти е приятно да го слушаш. На времето, когато бах учил английски и руски в училище, трябваше да си избера трети език. Френският ми харесваше, немският го ненавиждах, звучеше ми ужасно. Захванах се с френски, където и думите, и граматиката, и произношението са по-трудни от английския, но никога не съм съжалявал за избора си и не съм мислел да се отказвам. Впоследствие животът ми така се стече, че преодолях отвращението си към немския и ми се наложи да го уча - е, една идея по-лесен е от френския, но така и не го заобичах. И днес си предпочитам английския, после френския.
Освен това има значение дали имаш вече някакви планове с дадения език - учене в чужбина, работа с използване на езика и т. н. Виждам, че ти вече имаш планове и благородно ти заиждам... готино приключение те чака, наистина:-) Ученето в чужбина е съвсим друга тема, но моите вхечатления са, че след английския, в България се търси най-вече руски (макар, че войната в Украйна може да промени нещата), после немски, и след това е френският. Но с това не искам да те разубеждавам, напротив - след като имаш причина, избери за втори език френския и няма да съжаляваш! Имай предвид обаче едно - часовете за втория език в училище са крайно недостатъчни. Ще е добре да посещаваш и курсове или частни уроци, ако искаш да научиш езика добре. Аз ходих на частни уроци и това е най-ефективния вариант... но и най-скъпият. Всеки вложен лев обаче си струва, защото езикът е богатство, а в България френски знаят сравтително малко хора. Желая ти успех!

 
  ...
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: b846553499
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Авторке, тоя дето ти е казал че от тия трите езика френския е най-труден - лъже!!! Немския е по-труден от френския и ако избереш немски ще съжаляваш много. Вервай ми, при мене така стана.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 9 дни
hash: 0ccbb76b6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Запиши френски. 70 % от думите са като английските. Английският е абсолютно задължителен. Немски можеш да запишеш, само ако смяташ, че ще те пратят да следваш в немскоезична държава като Германия или Австрия.
Немският ми език е подплътен с дипломи - преводач-магистър филолог, преди това езикова гимназия с немски, отделно и живот в немскоеьичнс държава, вторият език ми беше английски. Други езици, които говоря - руски и испански.
Руският не е лесен език, ако искаш да го научиш качествено.
Падежите се залепят като наставки и окончания накрая на думите и ако не се упражнява редовно, падежите се забравят.
Немският също има падежи, но те се усвояват и запомнят лесно. Той е език на логиката и ясните правила, а и много богат на синоними. За мен не беше труден, но ако сега трябва да избирам, бих избрала френски.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: ef780fe2c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторке-кой е този твой френски идол, да не би да е актьора Жерар Депардийо? :)

 
  ...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: b0c1340322
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Номер 10, това за 70-те процента е така, но с уговорката, че нивото ти на английски е поне В2 и искаш да овладееш и френския поне на това ниво.
До постигането на ниво В1 (разговорно) на френски език, английският по-скоро не може да ти послужи за нищо - и думите, и граматиката (за произношението да не говорим) са много различни. Веднъж постигнал В1 на френски, ако искаш да го надграждаш до В2, вече почти всичко ще бъде за теб "дежа вю". Така че от тази гледна точка общото между двата езика ще бъде от полза.
Не така стоят нещата с немския - там до ниво В1 има някакви прилики с английския, но те по-скоро НЕ ти вършат работа - някои думи си приличат малко, но дотам - граматиката е много различна и тя е едно от нещата, които правят немския по-труден. Съответно след ниво В1 приликата между немския и английския приключват, тъй като там "онези 70%" ги няма.
Руският за мен изобщо не е лесен, нищо че някои думи си приличат нашите. Някога се учеше в училище, но това не го прави лесен... подобно на повечето славянски езици. Падежите са много, склоненията са сложни, а на всяка крачка има изключения от правилата. Руският ми изглежда най-труден за овладяване (писмено и говоримо) в сравнение и с френския, и с немския.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 9b7546e693
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   11, едва ли е той, защото дори аз който съм на 27 никога не съм чувал за този актьор. По-скоро може да е някое футболистче, защото в днешно време тинейджърките си падат най-вече по футболисти.
Авторке, сега ще ти кажа някои неща които може да не знаеш - френския би ти помогнал, ако искаш да се занимаваш с мода и козметика, все пак не забравяй, че една от най-големите козметични марки (Лореал, от която не вярвам да не си ползвала шампоани, парфюми, гримове и др. ) е френска. Немския би ти помогнал, ако искаш да се занимаваш с техника, архитектура и др. А руския би ти помогнал само ако искаш да учиш/работиш в някоя рускоговоряща държава. Напиши каква искаш да станеш, за да може някой по-добре запознат който чете темата да те насочи по-добре.

 
  ...
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: ef5dcb56a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Руският изобщо не е лесен, ако не искаш да го говориш като циганка (както го говорят 90% от българите, някои от тях с много претенции). На мен ми отне две-три години да го науча до ниво, в което почти не правя грешки. Много пъти ме питат дали не съм украинка, защото българите не говорели като мен, не използвали падежи. На рускоговорящите им звучи смешно всичко това, но криво-ляво се разбират с българите, които слагат "ой" и "ъй" на думите, за да звучи като руски. Да, ама не.
Френски и немски не съм учила, но съм учила други западни и източни езици, някои от тях владея вече свободно. Всичко си зависи от теб самата, не се ограничавай заради това, че някой ти е казал, че нещо е трудно.

 
  ...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 9b7546e693
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   13, ако идола на авторката е футболист, или е Килиян Ембапе, или е Неймар, или е Роналдо. Тези тримата са най-известни и най-красиви. И друго - кой ти каза, че немския е едва ли не "езика на техниката"? В сферата на козметиката и немския е полезен, защото ако трябва да следвам твоята логика друга много голяма компания за козметика - имам предвид Schwarzkopf & Henkel - е немска. Помисли преди да напишеш нещо, приятелски съвет :)

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 80abd54f1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Авторке, учи руски!
Той е най-близък до българския и няма да те товари толкова!

Освен това с руснаците сме братски православни народи и като свърши войната може да отидеш на екскурзия! Има прекрасни православни светини - примерно Дивеево. Това е уникален и огромен манастирски комплекс, където се намират мощите на Свети Серафим Саровски. Както за нас е Рилският манастир - такава е и тази светиня за руснаците - уникално и благодатно място!

 
  ...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 04b9378c47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   15, не си толкова хитър, колкото си мислиш, че си. Не осъзнаваш ли, че така изобщо не помагаш на авторката?

1. Защо хашът ти съвпада с този на номер 13?
2. Откога Роналдо и Неймар са французи?
3. Пише се "Килиан Мбапе", а не "Килиян Ембапе".

Дано не съм единствената, забелязала прилика в хашовете. Благодарим ти за нулевия принос към темата, както и за мечешката услуга към авторката. Моля те, не помагай нито на нея, нито на нас друг път.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: f76406ac7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Аз съм учила и трите езика с години - руският е най-труден, граматиката му е убийствена и доста далечна на българите, защото няма нищо общо с българската. Но и френският и немският не са кой знае колко по-лесни. Аз бих заложила на немски - най-разпространен в Европа и дори и да не ти потрябва, повечето езици в Европа са по-близки до немския, отколкото до френския – холандски, датски, норвежки, шведски.
Ж24

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: bf139b034b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Най-трудно е да учиш език близък до твоя. Знам го от опит. Завърших Славянска филология със Сръбски и Хърватски. Учих и руски и полски през годините и кашата беше пълна. Една дума на български значи едно на друг език друго, в друг род е и т. н. По-лесно ми беше да науча английски, а сега и френския ми е по-лесен в сравнение със славянските езици. В тоя ред на мисли и предвид войната не бих рискувала да уча руски. И все пак следвай себе си а не слушай нас или хората около теб. И на мен преди 10 г ми се смееха че уча сръбски и хърватски, ама сега Хърватия дръпна много. И не изключвам възможността да емигрирам на там. А е едно обикновен емигрант, друго човек с диплома от университет и водещ се специалист по дадения език.

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: bf139b034b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   16- Как може да пращаш млад човек в Рассиа? Париж, Лондон, Ибиза, Сен Тропе, Ню Йорк... това са градовете привличащи младото поколение. Какво ще търси млад човек в терористична държава с население с мислене на талибани? Като свъши войната екскурзиант няма да стъпи там. Тази страна ще е в тотална изолация от света десетки години.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 899db234f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   17, не се ядосвай. Такива хора с лопата да ги ринеш, особено в този сайт.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: db374cff52
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   "Чувала съм, че от тези три езика френския е най-труден, немския е най-разпространен, руския е най-лесен. "

Не знам що за дебил ти е дал тази информация, игнорирай я. Учил съм ги и трите, знам за що иде реч.

1. Френският е най-разпространен - Франция, Африка, Белгия донякъде, Швейцария, Канада, ясно е. Дали е най-труден е спорно: правописът му е шашав, граматиката е досадна, но това е. Ако искаш да го научиш, учи се.

2. Немският се ползва най-вече в Германия, Австрия и Швейцария. Има го и на други места, но не и като основен/официален език. Правописът и произношението му според мен са най-лесни от трите за българи. Той има най-вече полза в ЕС/Европа.

3. Руският е най-трудният от трите по мое мнение, защото е пълен с падежи и особен правопис. Славянските корени могат да са доста подвеждащи, така че не се подлъгвай по привидната близост. А е и доста по-ограничен икономически от другите два: има ползи в Русия (очевидно) и бившите соц републики, но това не е много. Лесно е да го чатнеш, но не е толкова лесно да го говориш и изписваш правилно (което е ключово).

Немският ще ти е от най-голяма полза в Европа, френският е на второ място по нужда, руският е на последно място. Избери немски.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker