Университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Университет
преди: 6 месеца, 12 дни, прочетена 589 пъти
Здравейте, предстои ми кандидатстване след 12 клас и все още не съм решила каква специалност да избера. Решила съм да остана в България, но не съм сигурна накъде да се насоча. Според вас кои специалности имат най-добра реализация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 12 дни
hash: c2f92a6379
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ако нямаш връзки, може би лекар. Там дори лаборанти, рентгенолози и патоанатоми могат да крадат яко.

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 9f4eec841c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Щом не си решила по-добре не записвай ей така, само за да учиш нещо, защото само ще си загубиш времето. По-добре поработи година-две, докато се ориентираш какво искаш да правиш и така запиши.

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: ff3a67599a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Виж сега, авторке, в много случаи хората завършват едно, а работят съвсем друго! И често, дори работят неквалифицирана работа, въпреки висшето си образование.

Така, че - помисли много добре и определи следните две неща:

1. Какво имаш желание да учиш и да работиш след това
2. Това може ли да ти носи необходимите средства за препитание

И ако си определила първото, а на второто отговорът е да, тогава действай!


Давам ти примери, за да ме разбереш по-добре.

Аз примерно имах интерес към писането на стихове и разкази, и исках да стана писател. Но като се ожених, се отказах от тази идея, защото видях, че не отговаря на условие 2. - Не може да носи достатъчно средства за препитание.

Другото, към което имах( и все още имам)влечение са компютрите(софтуер).
Затова по-късно завърших задочно компютърна специалност, и работя на компютър и в свободното си време се занимавам с компютърни проекти.

--------------

Имах моя близка роднина (вече почина - Бог да я прости! ), която винаги е искала да стане начална учителка - завършва това, и го работеше цял живот. И беше доволна и удовлетворена от работата си.

Имам братовчедка, която искаше да стане лекарка - кандидатства и влезе да учи това, и цял живот работи като лекарка и беше доволна, сега е вече пенсионерка.

Познавам и хора, които цял живот се лутат без професия, и работят каквото намерят - но това не е добър вариант!

Затова трябва ти сама да определиш: какво искаш да работиш и как можеш да го постигнеш!

Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 66ea4b3c02
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   В днешно време има голям глад за учители. Аз съм студент четвърти курс и догодина завършвам педагогическа специалност. Като всяка професия и тази има и плюсове, и минуси. Плюсовете са, че заплатите им са доста високи, говори се че от 1 януари 2024 г. почти 2100 лв. ще е заплатата на стартов учител. Също и отпуските на учителите са доста големи. Но минусите са, че в днешно време мнозинството от учениците родителите си правят каквото искат, не уважават учителите. Отделно учителите имат много документи и бумащина да пишат.

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: 3155c8ed7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Много ми е странно когато някой пита какво да учи след 12 клас. Правилният въпрос е КАКВО ИСКАМ ДА РАБОТЯ СЛЕДВАЩИТЕ 40 ГОДИНИ? Защото то лесно ще избереш някакво висше и дори да не ти е интересно ще се напънеш и ще го завършиш, все пак 4-5:години не са безкрайни. Проблемът е после. Струва ли си да учиш нещо, което не ти е интересно и което няма да използваш в бъдеще. А в България, за съжаление е пълно с продавачки с висше образование. Е, ако ще работиш в Лидл няма смисъл да учиш в университет. За това мисли какво искаш да правиш следващите 40 години, а не с какво да си запълниш следващите 4.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 9 дни
hash: d74cad89b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Първо не си пояснила 2 неща: Какви са ти интересите и с каква специалност завършваш 12 клас? Ако интересите са ти рисуване, математика и като цяло имаш технически интереси, може би трябва да се ориентираш към Компютърното инженерство. Ако пък харесваш личностното развитие, йога и следиш политическия и обществен живот и като цяло се вълнуваш от тези неща, може би психология или право. Ако пък се интересуваш от здраве, спорт и като цяло химията и биологията ти е интересна, давай медицина. Ако пък ти е интересно работата с деца, нещо с педагогика. Помисли и за варианта с финанси, може би банкерка, не знам дали средното ит е икономическо образование. Но при всички случаи, независимо дали си решила или не, не се отказвай от идеята да учиш във висше учебно заведение. Тука не опира само до това, че някакви си знания ще ти се предадат. Повярвай ми това, което ще учиш и после, еветуално ще практикуваш, може коренно да се различават. Важно е пътят, който ще извървиш, това е от изключително значение за личностното ти развитие. Самите трудности, моменти и хората с които ще се запознаеш, ще оставят отпечатък, който ще трае през целият ти живот. А може би ще промени и живота ти. Аз съм на 25 и преди 2 години завърших ТУ - Варна, Компютъре нинженер съм и най-хубавото е че намерих любовта на живота си там, вече 6-та година сме заедно. Та давам ти единичен пример от моят живот, за да ти помогна да преобърнеш своя. Успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker