Университет - трудно ли ви беше началото - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123793)
 Любов и изневяра (30459)
 Секс и интимност (14612)
 Тинейджърски (22043)
 Семейство (6695)
 Здраве (9748)
 Спорт и красота (4764)
 На работното място (3321)
 Образование (7411)
 В чужбина (1698)
 Наркотици и алкохол (1129)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19190)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Университет - трудно ли ви беше началото
преди: 1 ден, 8 часа, прочетена 257 пъти
Здравейте. След няколко дни започвам университет. Притеснено ми е как ще потръгне всичко - на какви колеги ще попадна, ще си намеря ли приятели, преподавателите как ще са... Малко е стресово всичко. Изцяло нова среда, нови хора...
Дайте ми съвет. Вие как се социализирахте? В началото и вие ли се чувствахте притеснени? А как се справихте с липсата на близките си хора? Успявахте ли да учите и работите едновременно? Има ли нещо, което бихте казали на себе си в онзи момент, което би ви улеснило по някакъв начин?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 ден, 2 часа
hash: e70fa6c611
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Аз бях доста притеснена първите 3 4 месеца в университета. После вече се поуспокоих като мина първата сесия и така.

 
  ...
преди: 1 ден, 1 час
hash: 83e2e8ce31
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Спокойно, университетът се тика сравнително лесно. Преподавателите доста са си занижили стандартите. Но и дори да имаш някой преподавател, който да изисква повече, това да не те притеснява, гледай просто да минеш с 3. Оценките така или иначе не вършат никаква работа. Но след това идва страшното, когато не можеш да си намериш работа. Така че обръщай повече внимание на контактите и взаимоотношенията с колеги, отколкото на учебния материал. Оценки се изкарват, диплома се взема, но ако нямаш никакви контакти, си загубен. Никой не иска да ти гледа тъпата диплома после. Съветвам те да работиш още по време на университета, защото така или иначе нищо не се научава в тези университети (освен, ако не следваш медицина). Давам ти ги тези съвети като прясно завършила университет.

 
  ...
преди: 1 ден, 1 час
hash: a52f687358
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Естествено, че ни е било трудно! Всяко ново начинание, промяна на системата, смяна на работа, на учебно заведение, е свързано със стрес и с период на адаптация...
В университета най-силно ме изумяваше това, че материал с обем колкото целия изучен в училище, трябваше да си го набутаме в главата за един, най-много два семестъра! Също купчината учебници, която трябваше да прочетем за семестър само по една дисциплина. И това, че преподавателите държаха всеки на предмета си, като че учим само него, а на практика бяха 5 до 10 курса всеки семестър!
Чак някъде 3-ти курс в началото се изпедепцах напълно във вземането на изпити (то си е особено умение - не е само до знания, ами и да способността да ги изказваш, обясняваш, там където ти е слабо място да го прикриваш, да си говориш с преподавателя като с равен, без да се спичаш и да мънкаш... и т. н. ).
Спокойно! Всичко минава и заминава! И това, което не може да те унищожи, те прави по-силен!

 
  ... горе^
преди: 22 часа, 15 мин.
hash: db36d3fae3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Не се притеснявай, после като завършваш ще ти е много тъжно, най-хубавите години в живота са!!

 
  ...
преди: 21 часа, 11 мин.
hash: a968f6bfb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ще ти кажа как беше в ПУ "Паисий Хилендарски". С една дума - зле, ама сега може и да е по-добре.

Имаше много проблеми с програмата: кога ще излезе, внезапни промени и изобщо разпределението на лекциите.
Откъм преподаватели, тук-таме се намираха свестни, които хем да ти обяснят нещата, хем да може да си говориш с тях, ей така. Повечето, които познавам, имат някаква академична педантичност, която просто им пречи да общуват или изобщо да мислят отвъд програмата.

Социализацията с останалите студенти, в твоя курс или общежитията, е донякъде лотария. Може да попаднеш на всякакви, ама в моят курс винаги имаше поне трима с които да си общувам, постепенно и целия курс, ама ние бяхме малко. Аз не съм се чувствал притеснен или притиснат да се социализирам с никого и, доколкото се сещам, всичките контакти бяха инициирани от колегите. Така беше и в общежитията, през повечето време. Много читава компания в общежитията няма, ама се намира; или ти нея или тя тебе. Очаквай някой съсед да надува музиката през късните часове, та ако трудно заспиваш, ползвай тапи - на ме шумът не ми пречеше.

Липсата по-скоро беше за близките хора, не за мен. Аз си бях добре, ама се прибирах през около две седмици да се видим.
Учене и работене едновременно не ми се е налагало, ама има възможности във фитнес салони, магазини и кафенета. Един колега работеше във фитнес салон и аз му помагах от време на време.

Бих си казал единствено да не ходя със съквартиранта на бар на 8-ми декември. Да си бях останал в общака, хем ме канеха на събирането, пък ако се бях разочаровал, стаята ми щеше да е по-близо.

 
  ...


...
преди: 17 часа, 19 мин.
hash: d9814f8604
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Ако можех да дам съвет на себе си преди една година щеше да е да бъда по общителен. Трябва да се пробваш още в самото начало да завържиш приятелства и да се запознаеш с колегите си. Именно в първите 2-3 дни става опознаването, ако изпуснеш този период след това може да ти е доста по-трудно. От личен опит говоря. Още на втората седмица вече всеки си имаше приятел с който сядаше на лекции и упражнения. Аз лично не бях много в настроение първите дни и това ми изигра лоша шега. Също така трябва да пробваш да се движиш с колегите. Когато в почивката решат да излязат някъде навън, излизаш с тях. Никога не се цепиш.

Това са моите съвети.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker