Не ми се учи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не ми се учи
преди: 12 години, 2 месеца, прочетена 10349 пъти
Нямам мотивация за учене, а съм 7 клас и имам изпити накрая. Всичко написано в учебниците ми се струва глупаво за запаметяване.. Интересни са ми предмети като английски, български, математика от които ще имаш някаква полза в живота. Древногръцки войни? Кво ми пука какво се е случило някъде в Гърция. Толкова детайли и безинтересни неща има в тези учебници че нямам думи. Та, като седна да чета някой урок ми доскучава много и си намирам нещо по-интересно за правене, а трябва да си поддържам оценките-не мога да изостана (да слезна по-долу от 4 или 5). Знам, че като завърша училище ще ми се иска да уча ама... лоша работа! :(

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 2 месеца
hash: c0d3852c84
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Като не ти се учи уроци започвай от сега да се учиш да метеш. Какво да ти кажем нужно е, всичко в учебниците е нужно, за развиването на мозъка ти. Учиш не с идеята, че точно информацията от древногръцките войни ще ти потрябва но ще ти трябва тази част от мозъка, която чрез тази информация се учи да запаметява. Учи се от решенията на войните как се прави стратегия как се решават логически проблеми.
Представи си, че сега си правиш огромен шкаф с много чекмеджета, който в бъдеще ще ти трябват дори и празни. Сега моделираш шкафа и си длъжен/а цял живот да се съобразяваш с размерите му. В бъдеще ще е много по трудно създаването на нов модул от шкафа, сега имаш цялото време да строиш.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 49a2d3d95f
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

2.   Образованието в днешни дни има една-единствена цел - да ти промие мозъка, с цел да си добър и послушен робот на работното място. Робот, който да може да понася часовете, през които изкарва прехраната си, без да умира от скука прекалено много.

Даскалото е същото в това отношение - седиш и безсмислено зубриш сухи факти. Преди само едно поколение, самата идея за "компютър, събиращ се в джоба на якето ми" беше блян. Преди 10 години, никой не е и подозирал в какъв извор на (безплатни) знания ще се превърне Уикипедия, а преди 6 години, никой не е и предполагал, че мобилният интернет един ден ще бъде не богаташка гъзария и лукс, а услуга по джоба на почти всеки.

За какво ти е да знаеш кога се е състояла битката при Термопили, когато вече с няколко побутвания на палеца по тъч скрийна на смартфона можеш да го научиш, редом с хиляда други подробности около нея? Тази сфера от мозъка, която досега се е използвала за запаметяване на "сухите" факти, вече може да бъде използвана за нещо по-полезно, нещо универсално, което може да се използва във всички сфери на всекидневния и професионален живот. Като умението да мислиш критично и обективно, например, а не да поемаш и да вярваш на това, което ти се казва и което четеш, като безмозъчен леминг. Трябва да те учат на това да можеш да съставяш собствено мнение, да се изразяваш свободно, да го правиш грамотно и конструктивно, да структурираш мислите си, да общуваш с други хора, да окуражават въображението ти и способността да мислиш "извън кутията". Дисциплина и поведение - това трябва да дойде от родителите. Решението с какво ще искаш да се занимаваш през остатъка от живота си - трябва да дойде отвътре.

Жалко обаче, че образованието изостава от технологиите с такива бързи темпове. Жалкото е и друго - че за такъв тип образование, трябват наистина интелигентни и нахъсани преподаватели, което от своя страна предполага, че даскалството би се превърнало в престижна и високоплатена професия. Само че това в България никога няма да стане.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: df8cf5e466
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Кой според теб трябва да те мотивира?
Въпроса не е да държиш оценките на ниво. Те сами по себе си нищо не значат. Трябва ти цел и желание.
Избери професия и я преследвай. Ако не си представи как на 30 си барман, продавач.... А може да си програмист, лекар.... Нали се сещаш каква е разликата. Самочувствието ти след години и живота ти ще се базират на това какво можеш и знаеш.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 9563d11518
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Учи това, което ти е интересно. Останалото го чети за обща култура. И знай, че в България и 20 висши да имаш, шнасът да метеш е голям. От опит ти го казвам. С две висши съм, и двете завършени с над 5. 50, хубави специалности, но работя работа, която всеки може да работи, само за да се издържам. Но това ще го разбереш като се дипломираш.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 6a7c09d57e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Не се коси и не се впрягай. От всяко дърво свирка не става.
В крайна сметка Бог дал място както за амбициозните, така и за мързеланковците... има си лъвчета, има и магарета.
Нали все някой трябва да върши и неквалифицирания труд?

 
  ...


...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: af400f3e80
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм умна обаче ме мързи :D Нормално. Все пак благодаря ви за реалните мнения :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 08a34f030f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 4, какви две висши си завършил/а?

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 073f7c15ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   аз същоо съм така изобщо не уча от началото на годината а и имам много отсъствия искам да се оправя но всеки пътт тако почна да уча и ми доскочава и на мен и излизам или на компа

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: b0d4bd33ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Аз ся съм 11 клас и даже не ходя на училище... общо на седмица карам 5-6 часа, нямам отсъствия (би трябвало да са към 500 неизвинени на година) Имам приятел който завърши висше образование с доста мъки и с хубав успех, но ся работи като барман. Е не си струва ученето. Познавам пък един с основно образование и взима 600лв заплата на месец, даже работата не е много тежка и живее в средно голям град и си прави кефа.
Та като не ти се учи, не учи! И аз така бях в 7 клас хич не ми се учеше... пробвах ама не става работата! Или пък си избери професия и учи само за нея. Не си затормозявай мозъка с тъпи истории и всякви други тъпотии които няма да ми трябват в живота.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 4d1a69d91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Скучни, безинтересни или не - има ги. Като не ти се учи - давай, пропадай още повече. Коментар Номер 1 е напълно верен. Метлата и айде. Има смисъл от цялото това учене, колкото и безсмислено да е - ако искаш да работиш нещо по-различно от чистач/ка. Успех, все пак! :)

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 572c2764de
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 1 и номер 2 - прекрасни мнения! Всяко от тях има право на живот! Благодаря ви, хора! Наистина, трудно е да се намери верния път за ученето (май само Буда го е намерил :). В епохата на тъч-скрийна на смартфона е трудно да четеш дебела и скучна книга, още повече - по задължение. Информацията нараства с чудовищна скорост, лесно е да се удавиш - т. е. просто да зарежеш всичко. Но не е верния път, със сигурност. Може да се опиташ докато учиш за Термопилите да си мислиш за филма "300" - ще внесе цвят в скучната материя :)

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: af400f3e80
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Номер 13 - правилно мислиш. За тези две години научих и разбрах много неща, кандидатствах във много хубаво училище на изкуствата и сега търся пътя си в живота, но във всеки случай няма да седна и да зубря като луда неща които изобщо не са ми интересни :)
Авторката

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5b4407e593
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Все още има хора, които четат тези статий, но трябва да се учи, за да работиш мениджър ти трябва висше. Примерно казвам, но парите винаги са в шефа, а кой е шефът? Шефът е онзи със средното образование. Да кажем, че си шеф, ще даваш ли повече пари на мениджъра, отколкото ти взимаш, едва ли. Виждаш, улиците са метени от роми, един българин не съм виждал да мете. Трябва да се учи! Идеята на училището е да слушаш какво ти казва някакъв учител с 1100 лева заплата 12 години, после слугуваш на шефа си, а кой е шефът;) Учи това, което те интересува, учи какво е инвестиция. Родителите ми и двамата са със висше магистър, не сме особено богати и двамата не работят по специалността си. Мнението на седмокласник 2021, нападайте ме, нямам против.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker