Медицина - да си полезен на околните - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Медицина - да си полезен на околните
преди: 11 години, 11 месеца, прочетена 2920 пъти
Здравейте съфорумници! Бих била благодарна ако прочетете темата ми и дадете мнение съвет или прочие :) Аз съм момиче 10 клас и съм решила да следвам медицина, защото ми харесва да помагам на хората, родителите ми са в областа на медицината а и заплатата е добра в България, да не говорим за чужбина!!! Та... къде да следвам, колко е първоначалната заплата и какъв лекар е по - добре да стана - херург, детски, на кабинет? !? Ще ви бъда адски благодарна ако ми дадете съвет и отговор на върпосите!
-м. в. т

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 11 месеца
hash: c7a1ca21d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   До 12. клас може да промениш мнението си. Иначе - поздравления! И аз искам да помагам на хората, но знам, че нямам психиката да бъда лекар. Ти имаш ли я? Пък за да си хирург трябват много повече комплексни качества. Много е трудно и отговорно. Джи пи всеки може да бъде(за съжаление). Помисли какви са твоите качества и как наистина би могла да допринесеш и след това прави подобни планове.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 6264169525
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Питай родителите си, те те позномот най добре, и биха преценили кое е най правилното за теб. А да не говорим че докато станеш на 18, 100 пъти ще си измениш мнението, но засега добре си се ориентирала!!!

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: e0ce493a03
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Страхотно! Ако ще си личен лекар, по-добре в частен кабинет, но не е нищо специално и по-интересно. За да си детски лекар трябва да си спокойна натура, в смисъл да не плашиш родителите, които така или иначе ще ти звънят за дребни притеснения, трябва да можеш да комуникираш с деца, не е просто ей така. За хирург си трябват доста качества, много зависи каква ти е психиката и какви са ти притесненията. Защото кръвта не ми е проблем, не се гнуся от нищо, но е абсолютно невъзможно да бъда очен лекар, просто много се притеснявам да не направя нещо, да не се налага да вадя моливи и т. н. глупости (гледах спешно отделение преди години, не знам как, но съм запомнила тая гледка). Разбираш ли ме, просто трябва да знаеш какво и как понасяш. Не знам къде е по-добре да се следва, зависи и дали мислиш за чужбина или само в България, тук по принцип София си е града. Но въпроси относно заплата и следване, можеш да зададеш на родителите си, ще се зарадват на новината и ще те ориентират добре.
Зу-За

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 425f93181b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако искаш да следваш в България мисля, че има 5 учебни заведения - МУ София, Варна, Пловдив и още два града, но не се сещам кои. Друг вариант е да следваш в чужбина, но медицинското образование е доста продължително и ще имаш нужда от повече средства. Заплатите на една част от лекарита са сравнително добри и високи за българския стандарт, но все пак трябва да се калкулира, че и професията е много по-отговорна и стресираща - един вид ми е нормално един лекар да взима повече от икономист, учител и т. н, тъй като все пак доста повече пари, време и нерви е вложил в следването си и доста повече се отдава на работата си. Така че дори и да взимаш повече пари, ще си ги изработиш.
що се отнася до въпроса ти какъв лекар да станеш - това си зависи и от теб и не смятам, че мотивацията ти трябва да бъде материална. Първо гледай да влезеш медицина пък после ще му мислиш какъв лекар ще станеш. Отделно доколкото знам те имат няколко месеца стаж в различни клиники, където виждат в дейстивителност, не само теоритично с какво се занимават различните специалист, та като и ако стигнеш до там ще имаш доста по-добра база за решение.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 37095b2b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Ще изтраеш ли гледката на разфасовани хора, ще режеш ли глави на жаби с ножица, за да провериш рефлексите на крайниците? Ще гледаш ли аутопсия? Ще се ровиш ли в тавите с органи? Всичко това съм го правила, говоря от собствен опит.
За специалност е рано да мислиш. И точно този въпрос те издава, че го правиш за пари, а не за да помагаш на хората. Ако чувстваш нещо като призвание в сърцето си, няма да питаш още преди да си почнала да се готвиш за изпити каква ще ти е заплатата след 8 години? Аз няма да ти поздравя като другите, защото постоянно срещам хора, които са в медицината за пари.

 
  ...


...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 977014c42e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   До номер 5 от Авторката : Разбира се госпожице, че питам за парите какво ще ме убедите че нима не ходим на работа за пари или че светът вече не се върти около тях. Все пак всички хора ходят на работа за пари а не по желание нали така, АЗ искам да помагам на хората не е единствено заради парите но нали знаете професията в днешно време се избира спрямо заплатата в повечето случеи. А Вие? ! Щом не гледате парите като мен и искате да помагате на хората защо не им правите операции от вашия джоб или защо не преглеждате старите хорица отново за ваша сметка?? Нишо лично или против Вас просто се издразних че едва ли не говорите че парите не са в основата на всяка една професия. На останалите благодаря много!!!! :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 23676519c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, номер 5 не говори за това да ходиш на работа и да не вземаш пари. Става дума, че не бива парите да са ти критерий когато ИЗБИРАШ каква професия искаш. Професия се избира според това какво те влече и какво можеш най-добре. Във всяка професия може да печелиш и много, и малко, всичко зависи от личностните ти качества. Може да си лекар или адвокат и да умреш от глад, може да си учител или... де да знам, археолог, и да печелиш много. От твоите възможности си зависи. А твоите възможности ще са най-големи тогава, когато вършиш работата си от сърце и с пълно себеотдаване, а не за да чакаш парите на края на месеца. Ето това има предвид номер 5. Дано си ме разбрала. Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 977014c42e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Разбирам те Кубрат но примерно представи си ти харесваш ролите обожаваш филмите и всичко свързано с киното и наистина го правиш с огромно желание но месечната ти заплата е 400 лв че и по малко с които дори не можеш да изхраниш нормално теб и жена ти, отваря ти се др пътечка да работиш като полицай теб това не ти е в кръвта и не те влече но виждаш че там заплатата е двойна. Е какъв бил твоя избор и няма ли да се опреш на паричките. Както и да е това не е спор просто не съм съгласна с това че парите не са критерий при избор на професия. Нищо лично Кобра :)

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 23676519c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Номер 8, не го приемем лично, просто си говорим. Ще ти кажа: ако усещам, че киното ми е призвание, няма да се откажа от него никога. Може да мия кенефи, за да изкарам пари, колкото да си изхраня семейството, но няма да спра да търся начин да се реализирам там, където искам. Може би има хора, които биха избрали лесния път на повечето пари, но аз не бих. И за мен който направи това, значи киното не му е било истинската страст - може би е било увлечение или просто си е мислел, че това иска, ама не е много сигурен.

И още нещо - не разсъждавай така "тука заплатата е толкова, там е онолкова". Няма фиксирани заплати, ще вземаш толкова, колкото се спазариш, а ще спазариш толкова повече, колкото си по-добра. Евентуално това може да значи да не работиш точно там, където си мислиш в момента, а може и собствена фирма да си направиш. Възможности бол, само трябва да ги виждаш.

Не може парите да те откажат да преследваш мечтите си! Запомни го това. Ако следваш мечтите си от сърце, и парите ще дойдат, може да си убедена. Дори сега да не виждаш начин как ще стане - винаги има начин.

Ако си 10 клас не очаквам да разбереш и 30% от това, което ти говоря. Ако искаш си го запиши някъде и го прочети след 5 години пак. И после след 10 години пак.

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 977014c42e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мда най - навярно си прав Кубрат, , и тук ми идва въпроса Каква е твоята професия в момента много ми е интересно :)

 
  ...

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 23676519c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 10, най-общо с IT се занимавам - да не навлизам в детайли. Когато за последно си зададох въпроса дали наистина това искам, бях на около 12-13 години, оттогава никога не съм се съмнявал, че това ще работя. Само че тогава бяха времена, в които интернет беше понятие, за което 5% от населението бяха чували, но никой не го беше виждал, а да имаш компютър Правец беше огромен лукс. Така че в никакъв случай не съм базирал този си избор на пари (няма и как на 12).

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 977014c42e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мхм това е супер :)!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 425f93181b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Няма как да не подкрепя Кубрат в изказването му. Важно е да се занимаваш с нещо, в което можеш да бъдеш добър. Пример: има ИТ, които взимат много пари и има такива, които взимат доста по-малко - просто, защото много влизат заради заплатите, ама нямат грам логическо мислене. Не можеш да станеш лекар и да не калкулираш, че ще виждаш разчленени тела и бърникаш в мозъка на хората, което е доста шокиращо за хора, които винаги са искали да стават лекари и не знам дали тези изпитания на психиката си струват парите, ако нямаш наистина силно желание това да правиш. Ако станеш архитект, трябва да имаш поне грам визия, чувство за естетика и изкуство. Просто наистина човек прави най-добре това, което му е интересно и му се отдава. А в чужбина именно това забелязват - добър ли си, харесва ли ти, продуктивен ли си, влагаш ли повече от това, което те изискват (а ти няма как да правиш повече, ако просто не ти е интересно - като гледам повечето в бг са на принципа работя от 9 до 5, правя каквото правя и после дим да ме няма и т. н. ).
Естествено, че има значение какви пари взимаш, но никога не бих преминала от кинорежисьор до полицай. Примерно, ако ме влече архитектура, но няма работа - ще видя интериорен дизайн, ландшафти, дори графичен дизайн. Ако харесвам медицинските неща ще се въртя в кръга на стоматология, медицина, фармация, зъботехника и т. н.
Мисълта ми е тази, че не би трябвало заплатата да ти е определяща за избора на сфера на занимание. Ако нямаш желанието да следваш мечтите си докрай, тогава поне бъди в сферата, която желаеш - някоя по-доходоносна професия, а не за пари да станеш нещо тотално различно.
Друг е моментът, че не можеш да предвидиш след 8 години какво ще е търсенето. Преди 5 години имаше много работа за архитекти, сега една къща не се строи. Преди време нямаше работа за учители, сега нон стоп се търсят по училищата такива. В рамките на поне 15 години почти никой не учи руски, сега е добре да се знае - поне в западна европа се търси и т. н. Мисълта ми е, че това, че сега дадени специалисти взимат пари, не значи, че ще продължат да ги взимат след 7 години.
Проблемът според мен на сегашните гимназисти (съжалявам, ако ти правиш изключение) е че никой не знае с какво иска да се занимава - няма я тази детска мечта да станеш някакъв. Отделно единствената представа за дадена професия се добива от филмите, които са доста различни от действителността - нито адвокатите имат толкова яка и интересна работа и всеки път са с интересни дела, нито лекар имат толкова интересни случай, нито криминалистите правят толкова интересни неща, колкото по филмите.
Дано направиш правилния избор, но запомни, че парите са важни, но не са всичко в живота. Ако правиш нещо 40 години с нежелание, няма да ти е добре и да взимаш с 200лв отгоре.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 977014c42e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Здравейте аз се казвам Елена и много искам да се занимавам с криминалистика пускала съм дори и теми това ми е мечта от малка, но както казват някои хора там няма свободни места а и почти няма шанс без връзки какво да правя в този случей аз? Да се откажа от мечтата ми ли ако можете ми отговорене Г-н Кубрат, Анна и авторката ако иска :)))!!!

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 37095b2b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Точно така, Кубрат правилно ме е разбрал.
На авторката ще й кажа, че не е редно без да е ВНИКНАЛА в коментара да се ИЗДРАЗВА, както се изразява тя.
Отдавна не съм госпожица:) (но този опит да бъдеш учтива, оправдавайки се е много сладък), а по времето, по което бях, си скъсвах задника от учене, защото дори с по 5. 50 по химия и биология не се влизаше в МУ и парите не са били в основата на избора ми на професия, защото тогава медиците мизерстваха.
По отношение на парите ме е разбрал най-добре Кубрат. Ако ти усетиш призванието в сърцето си, с много по-малко усилия ще учиш и работиш. Ще ти и много по приятно, следователно ще бъдеш и по-полезна, защото ще работиш с хора и ще предаваш емоциите си и на тях.
Един пациент трябва да се почувства добре, да бъде преразположен, да му съживиш естествените оздравителни сили, да го лекуваш него - индивидуално, а не просто като поредния случай. Да бъдеш неговия лекар. Ето това без друга мотивация, освен паричната не се постига.
Аз не правя операции, не знам защо ти се насочи мисълта в тази посока, вероятно защото си мислиш, че като хирург ще получаваш много пари. Аз съм преподавател в МУ и виждам колко е вредно, когато единствената мотивация са само парите. При това моята извадка е представителна -няколко стотици студенти. Виждам и после какво става, когато колеги се интересуват само от пари.
Помагала съм на много хора без да искам нищо в замяна. Господ ми е свидетел, което е по-важно. А ти?
Правиш ли нещо без пари? Полагаш ли доброволен труд, както много твои връстници в Европа?
Ако се дразниш толкова лесно от хората, няма да ставаш за медицина, освен за патоанатом. Защото пациентите са различни. И ти трябва да уважаваш различията у тях. Не винаги ще си в кондиция, но винаги трябва да си във форма. Учуди ме и това, че отсега мислиш за специалност. Та ти не си влязла още, дори и докато не си минала фундаменталните дисциплини няма да си в състояние да си отговориш на този въпрос.
Трябва да имаш голямо сърце.
Нашият свят се върти около парите, но не бива, мила авторке, това да е в основата ти за избор на професия. Има тестове в интернет, които можеш да попълниш, за да видиш към коя професия ще се насочиш. Това за разфасованите тела и жабите ти го казах, защото ако не пристъпиш с любов към професията ще ти бъде тежко, ще го приемаш като тегоба и е възможно да си намразиш професията - виждала съм не един и два такива случая.
Надявам се, този път да прочетеш няколко пъти коментара преди да избълваш отговор.
Затвори си очите, помисли си - ако нямаше материалното главата ти като основна мисъл, с какво би искала да се занимаваш? Ако си представиш твоето ежедневие след 10 години - какво искаш да е то? Направи си един анализ кои предмети са ти най-интересни в училище. След това ако все още отговора е медицина, намери се добри учители, защото подготовката е около 2 години, ти се момиче и се влиза с по-висок бал.
Учи биологията наизуст - там няма друг вариянт. Един изпуснат абзац от учебника и ти намаляват 0. 25 от оценката. Съветвам те, ако наистина искаш медицина да кандидатстващ в няколко университета. Конспектите почти се припокриват.
Ако се вслушаш в това, което ти казвам, ще ставаш всеки ден с желание и ще отиваш на лекции, упражнения, а после и на работа. Работата няма да ти тежи, и ще си създадеш репутация на добър специалист. Ще изпитваш удовлетворение от работата си. Независимо дали си медик или нещо друго. Желая ти успех! Научи се да четеш между редовете и да не приемаш нещата буквално, защото това ще ти помогне, независимо каква професия избереш!
От номер 5

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 37095b2b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Елена, аз съм номер 5. Не се отказвай от мечтата си. Какво значение има какво казват някои хора? С криминалистика можеш да се занимаваш като полицай, юрист, съдебен лекар, лаборант, биолог и пр. Виждаш ли колко много възможности има? Какво значи връзки? Майка ми и баща ми са в тотално различни сфери, от това, с което аз се занимавам.
И знаеш ли, ще ти споделя нещо от собствен опит. Когато искаш нещо силно и се водиш от чисти намерения (не за пари и изгода) винаги ще се намира някой който да ти помага. Когато ученикът е готов, идва учителя. Така е било и при мен. Ще ти помагат и хора и обстоятелства. Послушай сърцето си.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 23676519c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Авторке, не се ебавай с нас. Не знам Елена ли си ква си, и дали изобщо си женско или мъжко, но такива подигравателно-провокативни изказвания като номер 14 може да си ги спестиш.

Отговорихме ти на въпроса, при това мисля доста изчерпателно и аз, и номер 5/15. Дали ще ни послушаш си е твоя работа - като си решила какво да правиш, защо ни губиш времето да ти отговаряме или се опитваш да ни убедиш нас в нещо?

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 37b304f7c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Провокативното изказване от номер 14 е момиче на име Елена не е авторката и не се Ебавам с никой, ако прочетеш по - внимателно коментар 14 може би ще разбереш че момичето иска съвет от теб, Анна и от мен (авторката ) защото никой не и отговарял на темата.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2dc6bae3e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Номер 18, ако прочета внимателно, ще видя, че коментари 6, 8, 10, 12 и 14 (Елена) са на един и същи човек, от там нататък си прави изводите.

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ae8958155f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   При положение, че родителите ти са в областта на медицината ще е най-добре да разговаряш с тях. Освен ако наистина са в областта, но не са лекари и няма как да те ориентират. С две ръце подкрепям Кубрат и №5/15. Казаното от тях трябва да ти е напълно достатъчно, стига да си дорасла да го схванеш. Парите са важни, но не стигат за най-важните неща всъщност.

Да работиш нещо, което ти доставя удоволствие и даваш от себе си на 100% е много важно. Професията, към която си се насочила изисква преди всичко да обичаш това, което правиш. И тогава резултатите ще бъдат такива, каквито трябва да бъдат. Бъди сигурна, че пациентите различават безпогрешно добрия лекар, както учениците -добрия учител. И нещата не опират само до необходимите познания, които трябва да имаш, а до това колко сърце влагаш. Просто има професии, в които не можеш да бъдеш добър без това последното.

Помисли си добре дали и колко можеш да вложиш ти. Иначе ще се получи като в магазина получаваш-плащаш. Само дето пациентът не е сирене и не бива да о възприемаш като такова...

Ели

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 34d89504a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Медицината е най-хубавата специалност според мен, но трябва човек да е сигурен, че точно с това иска да се занимава цял живот.. Относно заплащането на новозавършилите лекари в Бъкгария- бих казала, че малко се шегуват с нас... Истината е, че трябва първо да ти доставя удоволствие да вършиш тази рабоота, въпреки че напрежението е огромно, както и отговорностите. Трябва обаче първо човек да е подготвен за не особено лек живот докато се уреди с желаната специалност. Ученето е много-но така или иначе минава и заминава. После започва по-сложната част- да намериш място под слънцето - да се вредиш за спациализация, за желаната работа.. Трябва си много упоритост и търпение, въпреки че като цяло има недостиг на кадри тук. В България младите лекари не са никак добре платени И да не забравяме че минава много време докато станеш специалист, изградиш име и започваш да печелиш по-нормални пари.. Но ако е решено и го искаш- успех :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 70c3307e1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Просто казано завърши . В мед. съсловие няма конкуренциа за добрите спец.от каквато и спец. да са.НД.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 82708e8360
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Лекарската професия е призвание. Наистина в развитите страни, лекарите са едни от най-богатите хора, но тук е България. Пък и на човек са му достатъчни парите, с които ще може, да нахрани семейството си. Нашата страна не е като западните. Нямаме големи заплати, но мисля, че в повечето случаи са достатъчни. За един лекар удовлетворение трябва, да донася усмивката на един излекуван човек, дори не усмивката му, защото не е нужно и да чака благодарност лекаря, а просто мисълта, че този човек вече е здрав. Духовното и емоционалното удовлетворение не могат, да се сравняват с материалното. Пък, ако решат, да увеличат заплатите, добре е дошло. :) Успех ти пожелавам! студент по медицина

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 6ffa960498
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Напълно съм съгласна с номер 5.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 0fdfe403b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   хЕрург нямам как да станеш, но виж ако учиш и те приемат може и да излезеш хИрург ;) аз ще уча дентална медицина ;)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker