Филология/Педагогика - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121204)
 Любов и изневяра (29710)
 Секс и интимност (14360)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Филология/Педагогика
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 3168 пъти
Здравейте, скоро ми предстои кандидатстване, но все още се колебая между 3 специалности-Българска филология, начална педагогика и логопедия. Ще съм благодарна ако получа съвети от хора, разбиращи от тези специалностите. Обичам българския език и литературата и искам да се занимавам с деца.

Имам още един въпрос, тъй като заплатата също е от значение. Еднакви ли са заплатите на началните учители(1-4 клас) и на учителите, преподаващи в по-горни класове?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: 5518ffafd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   ПЕДАГОГ:
Здравей. Педагог съм. Работих 6 години по специалността и честно казано няма сила да ме върне там!
Не си причинявай това! Ще съсипеш нервите и психиката си за никакви пари. За съжаление вече няма УЧИТЕЛИ, а ЗВЕРОУКРОТИТЕЛИ...
Обичам децата, но...

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 3013f15f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Заплатите зависят от бюджета на самото училище. Иначе няма почти разлика в началния и прогимназиалния курс. Заплатите се вдигат всяка година и вече не са толкова ниски, но наистина нервите са много и само големите ваканции могат да те спасят да не се побъркаш. От трите специалности началната педагогика е най-перспективна и най-лесна за завършване, но все пак разгледай и други по-различни специалности - има много голям избор. Успех

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ff0e0ac9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Избрала си 3 специалности, всички свързани с работата с деца.
Трябва да знаеш нещо, при работата с деца се изисква много от човека, качества който рядко са съвместими в един и същ човек. Хем да си добра да обичаш децата, хем да си строга да не те тормозят, хем да им показваш грешките хем бързо да забравяш че са сгрешили, хем да наказваш децата, хем да си невинна пред родителите им, винаги да си усмихната ако ще и камион да те е блъснал на път за работа. Трябва да умееш да се занимаваш с решението на чуждите проблеми, без да мислиш за своите, да умееш да изключваш мислите си и да подреждаш проблемите според времето им.
Логопед е най леката сред професиите който си избрала, но и най трудно се намира свободно работно място с добра заплата.
Учителите са доста зле с нервите защото не са само между чука и наковалнята /родители-деца/ а и работят в женски колектив, което само по себе си е голям проблем. Интригите в такъв колектив са всекидневни.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: fefc49f456
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Филолог:

Уча Българска филология в момента, втори курс съм. Но като цяло имам обща и ясна представа какво ме очаква занапред - какви дисциплини, практики и упражнения. Не знам какви са ти подбудите да искаш тази филология, но внимавай МНОГО. Проучи предварително кое, как и защо, а след това решавай окончателно. И като цяло проучи специалностите по университети.
В българската филология има СТРАШНО МНОГО литература. И ВСЯКАКВА. Антична, западноевропейска, класическа, възрожденска, и още, и още, и още... Трябва да си психически подготвен да четеш (и ПРАВИШ! ) не само анализи и обработки на литературни творби, НО И също така да прочетеш ВСИЧКИ книги, които ти се дават в конспектите. А това не са само произведения - има ужасно много библиографии, допълнителни записки и прочие. Това е от литературна гледна точка. Като цяло просто - трябва да имаш ЖЕЛАНИЕ да четеш произведения, които дори биха могли да ти се сторят скучни. Пр. - Декамерон; Илиада; Одисея; Дон Кихот; Записки по българските въстания.
А за самия език трябва да имаш железни нерви, защото въобще не е така, както си го учил в училище. Трябва да правиш разлика между морфологичен и морфемен анализ. Трябва да знаеш пунктуационните правила наизуст. Също така трябва да си на "ти" със синтаксиса, за да има смисъл въобще да записваш тази специалност.
Отделно - ако решиш да записваш тази специалност във ВТУ - да те предупредя! Още в началото разделят първокурсниците на две групи - педагози и журналисти. По-прецакани са журналистите, защото няма да получат квалификация за филолог-УЧИТЕЛ и само с един бакалавър няма да могат да преподават в училище. Аз сега си бера ядовете на глупавото решение, но да съм мислила по-рано.

В общи линии: българската филология е МНОГО коварна специалност. Аз я записах като първо желание и ме приеха. Уча това и въпреки мъките (кръвта сополите) ми харесва. Въпреки дори прецакването с журналистиката, а не педагогиката. Интересна ми е.
Това е за БФ във ВТУ. за другите две специалности не мога да ти кажа нищо, но все ще се намери някой компетентен да ти даде мнение и препоръки. Успех в кандидатстването и внимавай в избирането на специалности. :)

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 9eb7763647
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ако разботиш като учител в частно училище е супер. Аз съм филолог и работя в групи от по 3 - 4 деца. Не е като в държавно училище. Където се влиза и трудно за работа между другото. Почивам когато искам, уча ги колкото искам. Не избирай педагогика само, защото е много ограничаваща професия. Българската филология е най - доброто! След него логопедия, защото и това се търси вече! :)

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 98bf3696b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторката:
Много благодаря на всички за съветите!
Номер 4-Наясно съм какво се изучава в Българска филология. Очаквах точно това, което описа всъщност... Знам, че това изобщо не е лесна специалност, но засега съм се насочила към нея, с разликата, че аз ще записвам в СУ.
Ще се радвам на още мнения и съвети. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker