Бакалавър и магистър? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121299)
 Любов и изневяра (29733)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Бакалавър и магистър?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 7413 пъти
Здравейте! Значи, чудя се едно нещо. Някой би ли ми разяснил как седят нещата с висшето образование.
Такаа - взимаш бакалавър в дадена област. След това магистър в същата област ли трябва да продължиш или примерно взимаш бакалавър със специалност право, а после можеш да запишеш магистратура с педагогика примерно?
Аз мисля, че е по първия начин, но един приятел твърди обратното, което за мен е нелогично. Все едно до средно образование да учиш само история и изведнъж след осми клас - само математика, но направо с материала за осми клас, който се води по-сложен от в предните класове.
Моля някой да ми отговори! Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9f1b089667
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Дал си неподходящи примери - има специалности, които са задължително до магистър - право, всички филологии и т. н.
При педагогиката можеш да учиш Бакалавър, а после Магистър Икономика да кажем.
Информирай се за всяка отделна специалност. Аз например имам „само“ Бакалавър по Икономика, но е от чужбина и Магистър не ми трябва. На Запад магистър се учи само от хората, които искат да правят Доктор и университетска кариера - не повече от 20% от висшистите са Master. Има професии като лекарите, в химията, физиката, които пък винаги трябва да са доктори. При Правото навсякъде е до Магистър, но който учи Икономика, Социология и 80% от специалностите по принцип може да завърши Бакалавър, да почне работа като висшист и после да прецени, какво ще учи нататък или ще се реализира в индустрията. Напомням, че квалификаця се придобива не само в университета! За да си висшист ти стига Бакалавър, какво после ще правиш си зависи от теб. Информатиката също е Бакалавър и после магистър. Най-добрата комбинация за мен е Бакалавър по някаква техническа специалност Магистър по икономика.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4d806c59c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1, това което сте написали за магистратурата в чужбина не е вярно, особено за финансовия сектор. 80% от предлаганите ръководни позиции в тази област изискват завършена магистратура.
За техническите специалности е малко по-различно: не е необходимо да се завършва магистратура.
Сега са много търсени инженери и други специалисти, които са завършили МВА в по-престижен университет. Така един инженер може да работи в отдел покупки на дадена фирма, която произвежда автомобили например. Или в банка по отпускането на кредити на фирми, които произвеждат техника или машини, защото ще разбира начина на производство и рисковете свързани с тази дейност.
Според мен, не трябва да записваш за магистратура специалност, която няма нищо общо с бакалавъра, който си завършил. А и едва ли ще те приемат. Какъв е например смисълът да завършиш право и после да запишеш педагогика? И какво точно ще работиш след това?

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9f1b089667
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Номер 2 - аз съм на ръководна позиция - ръководя отдел и имам големи отговорности. Иска се винаги висше образование - в моя случаи Икономическо и се иска практика в съответната област. Във висшия мениджмънт има дори хора без висше - собственици и предприемачи например. Аз иначе смятам да завърша МBA, когато излезна в майчинство - заради титлата и престижа, но гледах програмата - ако си Bachelor of Science - MBA ти идва доста елементарен като програма и честно казно - скучен и лесен. Затова съм решила да не си прекъсвам кариерата заради нещо подобно, в което нищо ново няма как да науча.
Познавам достатачно хора-магистри, които се принудиха да правят Доктурантура после и май ще си останат в университета, защото излизат някои на 30 г. с десет дипломи, но без 1 ден трудов стаж и практически опит. Много зависи от специалността, разбира се, но за икономическите специлности, информатика, някои други технически не трябва магистър, ако имаш вече бакалавър. Високите позиции в мениджмънта и без това се разпределят или с връзки, или във фирмата, в която си започнал (intern manager career), или по постижения и рекутиране чрез headhunter. Дипломата ти е важна само за първата позиция в живота ти, а тя едва ли ще е във високия мениджмънт. След това се гледат постиженията в практиката.
Пълно е с мениджъри, които в последствие за престиж си накупиха докторски и всякакви титли в Чехия и Полша, но който си потроши младостта в университета накрая си остава и там.
В България не е така - там се учи и завършва бързо, не се работи по проекти и MBA няма на практика - да напомня и, че за MBA ти трябва 2 год. работна практика преди да можеш да запишеш...
Честно казано, ако ме питат, за мен всяка година, заровена в Магистър по специалност, за която не е необходим, е загубена година. В това време можеш да правиш кариера, да си направиш свои бизнес, да учиш езици и да се развиваш. Всеки си избира сам - титлите не работят, а акъла и мозъка. Познавам Магистри, които са безработни. Моя приятелка работи като камериерка с отличен Магистър по Финанси в престижен български университет, защото не знае и бъкал английски език. В нейния случай можеше да инвестира това време в учене на език и практика, но тя послуша родителите си. Излезна на 26-27 г. от университета с отлична диплома и без стаж и език. Най-добрата позиция, която ? предложиха е да записва поръчките в един склад на едро за 600 лв. заплата. Моята първа заплата в България беше 2000 лв. нето, след половин година беше станала двойна и бях получила първото си повишение, а съм „само“ с Бакалавър. В чужбина бих взимала като първа позиция поне 5 хил. евро бруто.
Всеки сам си знае - аз казвам на Автора, че 5 г. практика висше образование са изискванията за управленческите постове?
Не ми вярвате - отворете „Кариери“ във вестник „Дневник“ и четете обявите - в колко ще намерите да се иска Магистър? Аз преди години не намерих нито една такава обява.
Стандартът е - висше техническо или икономическо образование, 5 г. практика на подобна позиция, препоръки и т. н.
Нищо против Магистрите - да са ни живи и здрави, но за съжаление реалостта извън университета е съвсем различна!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4d806c59c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1/3, напълно съм съгласна с вас по отношение на езиците и практиката- 2 неща, които сякаш все още май не се изискват за завършването на всички специалности в България. Напълно съм съгласна с факта, че диплома без ден практика е общо взето 'губене на време'. За жалост в България има много студенти, които през 4-5те години на студентсване мислят само за купони и след завършването искат да бъдат наети веднага като мениджъри, което естествено няма как да стане. Все пак човек може да потърси практика и по свое собствено желание, а не само когато е задължен от университета. А за примерите за хора на 30 години с магистратура, ама без стаж и естествено с не добра работа и аз се сещам.

Аз съветвам хората, които искат да учат магистратура добре да проучат каква точно да се запишат, дали ще им донесе допълнителни знания и умения (а не за да могат да купонясват още 1-2 години) или ще е по-добре да ги придобият по друг начин (стажуване и т. н. ).
Номер 2

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 6ca29ef002
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Аз завърших бакалавър, докато работех, излязох в майчинство и записах магистратура. Сега ми предстои защита на ДР, но още не мога да се оттърва от чувството, че съм загубила само времето и парите и все още се чудя защо ми трябваше да я записвам. Подкрепям 1/3, в частност това за изискванията към кандидатите съм напълно съгласна.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker