Има ли бъдеще за агрономите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Има ли бъдеще за агрономите?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 22155 пъти
Здравейте аз съм на 20 години и уча за агроном, искам да ви попитам според вас има ли бъдеще тази професия? Защото всички мой приятели и на всички, който кажа, че уча това викат, че няма да мога да си намеря работа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 60

преди: 11 години, 3 месеца
hash: fed08d3f40
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не слушай „разбирачите“, а питай професорите си. Има бъдеще, разбира се, защото у нас тепърва селското стопанство се развива. Това е най-динамичният отрасъл с бъдеще в момента. 80% от земята още не се обработва - има много потенциал да не говорим, че основен приоритет на ЕС е да имаме в ЕС независимост по отношение на храната - най-голямото перо отива там - в развитието на селското стопанство. В рамките на ЕС имаш много голямо бъдеще, в рамките на България също, но се информирай от сега за работа, практики и възможности за реализация

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3dc4c6ced6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да мерси аз вече съм се ориентирала, но просто исках да се допитам и до други хора за мнение, защото много се ядосвам кат кажа на някои, че уча агрономсто и всички викат, че било безсмислено нямало работа за агрономи.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 86386c4779
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Ха, разбира се, че олигофренчетата така ще ти казват, ами то вече не е модерно да си агроном-виж, шоумен, фотболяр, чалгаджия, танцьорка на пилон, шанаджия, продавачка в мол, певец и т. н.
Иначе аз ако има такава специалност някъде"кокаинов крал"бих се записал да уча, че нали сега разни експерти казват, че бил много влиятелен човек настоящия такъв.
Шегата настрана, избрала си си чудесна професия!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: d12c9c9d30
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разбира се в центъра на София и Пловдив, няма работа за агрономи. Работата на агрономите е в фермите в селата, в озеленителните фирми покрай градовете. Младите хора, които питаш, не могат да приемат, живота на село, затова казват "няма такъв", отдавна са го отписали като възможност. Думата агроном те я свързват с живот в забутано родопско селце.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 5e183cd895
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Това е една много интересна и развиваща се професия. Поздравления, че си избрала точно нея. Аз работя в земеделска кооперация, но като счетоводител. Работата на нашия агроном винаги ми се е струвала страшно привлекателна. Най-вече защото е динамична, не е като да седиш по цял ден пред компютъра на едно място 8 часа. Номер 4 е прав. Но работа за агрономи има не само в селата и фермите. Има толкова много фирми, които произвеждат и пласират препарати за растителна защита. Там също работят агрономи. Особено напоследък даже се наблюдава дефицит на млади специалисти, защото повечето мислят като твоите приятели. Само се замисли, колко е важна тази професия. Да оставим на страна фактора метрология, който нямаме възможност да контролираме. Агрономът е другия фактор. Той трябва да е този, който и да се опитва да надвие фактора време/метрология/. Ако искаш дори още от започването на подготовка на почвата - оран, дисковане, сеитба и т. н. Да прилага и спазва агро технологичните практики. Представи си го, като баща/майка на всяко едно растение, всяко едно стебълце. Още от самото засяване, той се грижи за тях, като за свои деца. Пази ги от болести и ги вижда как израстват пред очите му. Да застанеш пред един блок с израстнала и здрава зърнена или маслодайна култура, да виждаш твоя труд, във всяко едно листо....е, предполагам е безценно. Със влизането ни в ЕС, растениевъдството специално е най-развиващия се отрасъл. Та в България, няма никакво друго производство. Хляба, който ядем е дошъл от семенцето, което агронома е посял. Не омаловажавам труда на останалите колеги, механизатори. Като цяло селското стопансто е екипна работа. Работата на агронома, няма да върви, ако механизаторите, не спазват практиките му. Агронома, пък няма да има необходимите средства за своите материали, ако не сме ние счетоводителите да подготвяме проекти за финансиране или не договорим добра цена за реализиране на продукцията примерно....малко се олях. Пожелавам ти да се реализираш, и ако наистина си харесваш професията, тя ще ти носи удоволствие! Ето и един бонус http://www.agro.bg/interviews/article40646.html

 
  ...


...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: a6aea92546
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Аз съм завършила това, скоро и магистратурата ще приключа и ти гарантирам, че за младите агрономи има доста възможности, стига да си разбират от работата. Има голям процент нереализирани, защото нищо не са научили, когато е трябвало да правят това. Сега ти е времето да се възползваш от възможностите, които имаш там в университета с преподавателите-максималното да вземеш от тях, повечето от тях са готини и никога няма да ти откажат помощ, стига да видят в теб потенциал. Това е професията, която аз обикнах, въпреки трудностите. Успех!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 12d5620db0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Към номер 6 : А вие работите ли по вашата специалност

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 2f17b4b570
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Искам да попитам какво точно се учи за агроном, сега съм 10 клас и се чудя дали да уча за агроном или психология, брат ми ще учи психология и ще видя там как е, но за агроном също съм навита, но не съм никак наясно с тази професия.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 2be33fb19f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Можете ли да ми кажете в Тракийския или Пловдивски Аграрен университет е по-добре да се учи за агроном, ами в Лесото?
Зооинженерството има ли реализация?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 12d14072ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора, към номер 8 и 9 : Към номер 8, аз в момента у4а за агроном и съм втори курс, иначе се учат много интересни работи, но не на всеки му е интересно. Учим предмети като ботаника, почвознание, микробилогия, биохимия, растениевъдство, разбира се първи курс учим по общи неща, които не са точно по специалността като математика и информатика. Към номер 9 : аз у4а в Тракийския университет там наистина подготовката е много добре, обаче се иска и бая учене а отностно Аграрния не съм чувала много хубави работи за този университет. В началото на втори курс при нас се преместиха 3 ма студенти от Аграрния и ни обесниха, че там не наблягат толкова на ученето колкото на паричките, незнам колко е вярно но така казаха. Но според мен то си зависи от човека, ако имаш желание и си упорит няма да имаш проблем в които и да е било университет.

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 2be33fb19f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   До ком. номер 10. Интересува ме не само учебния материал и знания, но и колегите, с които ще бъда през тези 5 години.
Защото не искам да попадна в среда, където половината от студентите са там само, за да вземат висше.
Нищо лично, но вие сте студент във втори курс, а граматичните грешки, които сте допуснали в коментара ви са малко плашещи.. или просто не сте си правили труда.
Туй то.. от Варна съм. Тук също има факултет по агрономство в Техническия и се чудя дали има някакъв смисъл да идвам в Стара Загора или Пловдив..

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 797155d7fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора : Извинявам се за граматичните или правописни грешки, просто не отделям много време на компютъра и не съм свикнала да пиша на кирилица. Относно за колегитети какви ще са, това никои неможе да ти каже. За университета ти вече си решаваш дали да си останеш там или да се местиш, разпитаи някои твои познати ако знаят нещо за Техническия университет, каква е подготовката, държат ли на изпитите на присъствието. Стига ти да си отговорен на всякаде ще ти е добре. Според мене в някой университети, където не държат толкова на ученето колкото и да си мотивиран ти те ти убиват желанието. Като знаеш, че не трябва да учиш за един изпит и можеш пак да си го земиш с хубава оценка дали ще седниш да учиш? едва ли.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: f840433907
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   мхм. Така е... Всичко е въпрос на желание и мотивация.. За всяко нещо се иска време и труд, особено за агрономството.
Иначе после, след завършването като нямаш необходимите знания и работа няма..
Във Варна факултета от преди 2, 3 години, че сигурно са го отворили само, защото има свободни места... да печелят пари. Във Тракийския държат ли на присъствие и има ли лаборатории и тнт.
Мерси много иначе :)
Все още нищо не знам, но ще видим. Квартирите към Тракийския скъпи ли са?
Мн. се двоумя. Аз сигурно ще съм единствения, който от голям град ще ходи да учи в по-малък, а всички викат, че живота бил в София.
Пък и нямам наследени някакви земи и обработваеми площи, които да управлявам след завършване..

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3dc4c6ced6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   В Тракийския си е трудничко според мен, набляга се на ученето и не се взимат ей така изпитите трябва си учене. Иначе си има лаборатори, държат на присъствието, ама нали знаеш някои работи си зависят от преподавателите. Много е интересно особено по някои предмети като ботаника и почвознание и подобни, по ботаника се правят хербарий, по почвознание изследваш всякакви почви интересно е. А относно общежитията не са скапи мисля че са около 70 лв незнам точно да не те излъжа, тъй като аз сам на квартира с две мои колежки и като си разделим доходите ни излиза горе долу по 100-120 лв най-много. Иначе не е толкова страно, че от по голям град ще отидеш в по малък, ния имаме един колега от София. Ама все пак Варнаа (моретоо) повечето хора искат да отидат там, но ти си решаваш, кое ще е най-добре за теб. Иначе според мен Варна е по хубав град от София, в София само някви отрепки дет не ходят да учат а само ходят заради купоните и нищо не става от тях. (това си е лично мое мнение). А купон може да си направиш и във Варна, София и Стара Загора навсякаде.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: fed08d3f40
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   „В Тракийския си е трудничко според мен, набляга се на ученето и не се взимат ей така изпитите трябва си учене“
Ти шегуваш ли се? Ха-ха-ха! Точно пък в Тракийския било трудно - то този „университет“ се чудя как има още легитимация!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 149e45b461
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Към номер 16 : И защо така мислиш там ли учиш? То така отстрани е много лесно.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: f840433907
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   До коментар номер 16.
Ти от къде знаеш? Бил ли си там?
Въобще не ми пука за купоните, но във Варна има 5 университета - загубения технически, свободния, медицински, морското и загубената ВИНСА.
Като цяло икономика е по-добре да се учи, но и там е пълна анархия, а и не ме кефи особено.
Не ми се ходи в София, ако не си струва, защото по принцип никъде в България не си струва висшето образование...

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 0416b4994b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Божке скъпа. Дядо ми беше проф. агроном, ако още беше жив щяхме да сме милионери. В моя град агрономите имат много пари. Сега въведаха и промени в законите, според които всеки арендатор трябва да си набави агрономи. Това е професия с голямо бъдеще!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3dc4c6ced6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Към номер 19 : А може ли да ми кажите вие от кои град сте :)

 
  ...
преди: 11 години, 23 дни
hash: de81e19e91
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Аз също уча за Агроном в "Тракийски университет" – Стара Загора 3-ти курс съм и още от 1-ви курс, 1-ви семестър, 1-вия лекционен ден разбрах едно, че най-важното е да си упорит! Оставиш ли се по течението заедно с другите колеги където ходят да се напиват "като кучета" и не ходят изобщо на лекции... по-добре не се захващай! А по отношение на самото Агрономство, това е моята професия и бих искал също така да кажа, че засега може и да няма работа под път и над път за агрономите и може хората да казват "Абе бъдещето е в компютрите! " и вярно че благодарение на високите технологии земеделието е много по-улеснено, но все пак на 1-во място е храната, а после са компютрите, колите и т. н.
И като финал искам да кажа, че който е избрал да учи агрономство... НЕ Е СБЪРКАЛ!!! Ще дойде и нашето време!

 
  ...

...
преди: 11 години, 23 дни
hash: 875fb1c1b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Към номер 20 от автора : Здравей, може ли да те попитам дали си взе химия и биохимия, защото аз вече ходя за 3 ти път и все ме късат пък уча.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 21 дни
hash: d649adac82
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   От автора :Въпроса ми е към номер 22 не към 20 извинявам се.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 5fe6b25325
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   много хубава професия, но да работиш за себе си... и каквото и да говорят за жена е трудно.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 06bef0438b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   да

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 49dc1491ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   В технически университет-Варна, агрономството изобщо не е лесно да ви кажа, пробвайте и ще видите... 1/3 от записалите се, се елиминират след 1вата година ;) Днес си взех държавния изпит по Агрономство там.... и вярвайте ми от 23ма, едва 15 го взеха ;)

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 9233f2251c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   До коментар Номер 28.
Здравей. :) Аз тази година се записах редовно Агрономство в техническия. Искам да те попитам.. по Обща химия какво се учи по-точно, защото в училище бях зле по този предмет, а доколкото знам през първата година се учат общи неща. Смисъл, интересното започва след втория семестър.
Та, ако може да ми обясниш горе-долу за специалността. Намираш ли реализация и работа след като завърши? Записах А, защото е близка до интересите ми, но не съм сигурен на 100% дали това е най-голямото ми желание (да бъда агроном) но ми е интересно. Та да те питам, трябва ли още от сега да започна някакви уроци по химия, защото не искам да бъда скъсан :д

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: ab4741e1e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Колко е заплащането за тази професия?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 5a797822ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   От 500, до 1 000 000 лв

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 5f08ac7e81
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   До коментар 28

Е как искаш всички да вземат изпита като една голяма част от записалите се не знаят защо са там?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 77d6055fab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   Здравейте , аз съм завършила "Лозарство и винарство" в АУ Пловдив . Работя по специалността си и мисля , че имам бъдеще за младите хора , които завършват агрономство . Това , което мога да кажа от моя опит относно университетите , смятат че историята на Ау сама говори за себе си. Не искам да засегна някого , всеки научава толкова , колкото желае. АУ има много добре база , производствени полета в няколко села . Забелязвам , контактувайки с по-възрастно агрономи , че не са доволни от знанията , които получават агрономите завършили Тракийсйия университет. Може за информация просто да погледнете какви специалности предлагат различните университети и това да Ви помогне да направите избора си . Аз съм от Стара Загора и работя тук за много добра фирма , с доста добро заплащане . Пожелавам на всички бъдещи колеги успех :)

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 4a40950ccc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Коментар 35. Колко лв е заплащането ти? :) че е относително. За някой може да е 900 лв мн добро.
Има ли желание, на всякъде може да се развиеш по специалността си.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c86d80fc45
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   Първоначалната ми заплата е 1200 лв. Тъй като все още съм в началото, уговорката ми с работодателите е тя да расте. По-старшите агрономи във фирмата имат доста прилични заплати по мое разбиране, разбира се :)

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d83dc96adb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Еее, добре си :) Дано и аз като завърша агрономството, да си намеря работа.. С магистърска степен май е по-лесно, нали? Много знания се искат.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: e71b77adf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Аз също съм завършила в Пловдив, живея в североизточна България или по-точно в златна Добруджа житницата на България. И аз си мислех когао завърша и започвам да си работя по-специалноста (растителна защита )да ама не... всеки те пита имаш ли стаж започнеш в някоя фирма те пък започват да ти казват вземамете без стаж ама не чакай голяма заплата и така работиш по 34 дни в месеца за минимална заплата, отиваш в друга фирма там на полето работиш за 300 лева и в зимата ти дават по-180 лева. Благодарение на родителите си които ми купиха магазин и си го направих Агроаптека вече четири години работя за себе си, най-трудно е първата година но аз съм доволна че работя това за което съм учила, на всички колеги желая успех

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6b28ae004f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Номер 39. Нормално е да ти искат стаж. С една бакалавърска степен и без опит какво доверие очакваш от работодателите? Като повече половината студенти завършват по ръба и без желание. Ще консултираш арендатори по държавния зрелостен изпит или?

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2742b695d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Kъм номер 41 ... Да нормално е всеки да иска да вземе добре обучен кадър , за да му върши работата и да е сигурен в работника си , но нали се сещаш , че и заплащането трябва да е адекватно на твоите умения и опит . Бях придобила вече значително голям брой години стаж , когато се озовах в една агроаптека - на мой бивш колега с когото сме работили рамо до рамо . Та в тази аптека само работното време беше повече от достатъчно - от понеделник до събота от 8.00 до 19.00 часа , а за заплащане да не говорим - 300 лева ...... Като ги Вземеш да ти се доплаче , защото на другият ден свършили ....Та нека малко и работодателите да си свиряват часовниците , а не само да изискват от теб .......

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4000ac4ce0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Разбира се, че има много работодатели без съвест, но нали разбираш, че в тази криза е нормално, за да оцелее предприятието, да се съкращават работници, а останалите да работят двойно повече? За 300 лв. каква е била тази аптека? Все пак дали ще приемеш работата зависи от теб.. В големите фирми и стопанства положението не е така, само че отговорността нараства много повече от това да задоволиш някой ''дребен'' клиент, нали? Смисъл, тук се искат високи качества и умения.
Аз в момента още уча, не съм абсолютно в час, разбирам, че положението в държавата е пред апокалиптично, но от друга страна ставам свидетел на една огромна дезориентирана и без мислеща маса, вълна от хора без никакви способности и желание за работа, които търсят и ще търсят реализация на високо ниво, а същевременно се оплаква и ще обвинява всичко живо...

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 92b055f706
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

44.   Аз съм 10 клас и също мисля да следвам за агроном, но нещата за начина на обучение не са ми много ясни.Насочил съм се към университета в Пловдив (растителна защита), понеже казват, че е най-добро обучението там.Някои би ли ми казал начина на обучение (например първата година какво се учи,втората и т.н.) и дали излизаш подготвен за предизвикателствата на полето. Ще ви бъда много благодарен ако ми дадете актуална информация по въпроса.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb6f144b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   44

Първата и втората година не се учи почти нищо свързано със земеделието. Освен общи предмети като генетика, агрохимия, почвознание и др. Тоест основни неща. Не получаваш никаква практика. Сам трябва се оправяш и да си търсиш. Повечето от колегите ти ще са полуненормалници. Няма такова нещо като най-доброто. Растителната защита се учи навсякъде, просто в тази специалност е по-задълбочено за химици. Тя включва хербология, плевелите, пестициди и разни препарати против болести и неприятели.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 92b055f706
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   45


По въпроса за изпитите какви изпити трябва да държа (предполагам биология и химия)? Приема там труден ли е? Съдейки по написаното от теб, че две години не се учи нищо за земеделието, започвам да се замислям за задочно вземане на изпити. В крайна сметка след завършване няма да ходя да работя за никоя фирма, а само за себе си. Целта ми е да добия знания който могат да ми послужат за мен? Та някой да ми каже нещо и по въпроса за задочното образование!? И дали ще добия същите знания за земеделието?
Ще ви помоля да бъдете максимално изчерпателни по въпросите!

П. П
45 ти къде си завършил?

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb6f144b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

47.   45 Не съм още завършил, втора година карам. Не съм в пловдив, но знам, че на всякъде е почти еднакво положението. Изпитите ги пише в сайта на университета. Те на повечето места го направиха да се влиза и с матура по БЕЛ, защото имат много свободни места. Приемат и с тройки, само и само да има студенти, университета да печели. Не мога да кажа, че задочното е по-добро, тъй като изключва някои лабораторни упражнения, контакт с доцентите и се учи 2 седмици в семестъра, но ако имаш желание да четеш и си сериозен, всичко става. Друг е проблема, че литературата е много остаряла. Има учебници на 10-15 и повече години. Нови почти няма. Ако имаш възможност да работиш по специалността си, е супер, но принципно без знания кой мислиш, че ще те наеме да те учи? Арендатор ли си? Какви са ти целите?

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 92b055f706
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   Не не съм арендатор, аз съм ученик, но съм син на арендатор, който обработва земя със полски култури (жито, слънчоглед, ечемик овес) и целта ми е да продължа да развивам този бизнес. Но за целта ще ми бъде полезно да имам някакво аграрно образование в сферата на земеделието. До момента си мислех да следвам в Пловдивския аграрен университет, но след като разбрах, че 2 години не се учи нищо в сферата на земеделието, което ще ми бъде полезна, започвам да се замислям за задочно вземане на изпити. Пак повтарям главната ми цел са знанията, които ще ми помагат да развивам бизнеса. Това ми е целта на кратко.
Познавам един арендатор, който също е учил задочно и по мое скромно мнение, не се отличава като добър агроном (разбира, но не ме впечатлява като много добър агроном).
Та, главният въпрос е дали мога да придобия същите знания който да ми трябват, със задочно вземане на изпити или най добре е да следвам 5 години както си му е редът? Не че нещо, но от тези 5 години губя цели 2 години в учене на материал, който уча и в момента и този материал няма да ми е от полза по какъвто и да е начин. Докато през това време мога да върша дейности който са ми полезни и на лице по-важни. Не ме разбирайте погрешно, но си обременявам времето.
Дали задочното не е по-добрия избор в моя случаи???
Как мислите?
Благодаря за информацията.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb6f144b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   Не искам да те подведа. Като казах, че първите години не се учи по-специалността, имах предвид, че не се учи задълбочено и специализирано. Иначе и в началото има някои общи аграрни предмети. Задочното е 5 години, а редовното - 4. Не си мисли, че през задочното също ти остава безкрайно много свободно време. Материалът е същия, само времето в университета ти е съкратен през годините. Както споделих, за мен редовното е по-добро от гледна точка на по-дълго прекараното време с преподавателите, както и защото повече си стимулиран да учиш, за контролни, куросови и др. Освен това след първоначалната степен бакалавър, можеш да запишеш магистър, да специализираш вече конкретна дисциплина на по-високи нива. Докато задочното е 5 години. Но винаги можеш да се прехвърлиш от едното в другото. А зза да си добър агроном, не е нужно да имаш дипломка за каквато и да е степен. Всичко зависи само от теб.
Ти имаш огромен късмет да управляваш наследствено този бизнес и не пропускай шанса за максимално развитие. Казвам го това, защото има синове на земеделци, които грам интерес и сериозност не прояват и накрая сигурно се провалят. От друга страна ти имаш възможност за най-важното практическо обучение и управление в този сектор. :)
Един съвет за в бъдеще обаче. Повечето земеделци се мислят за най-умните и самоуки хора. Не признават чужди авторитети. Не признават и екологичните проблеми, които причиняват на природата. Днес положението у нас е такова, че една шепа хора държат 90% от земеделието, а малкия фермер е мачкан от всякъде. Ресурсите не се разпределят планово, народа става все по-беден и гладен. Това може да доведе до фатални последствия. Не позволявай да бъдеш воден единствено от силата на печалбата и парите в капитализма.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 92b055f706
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

50.   Благодаря ти много, за изчерпателния отговор.
Не се тревожи, ние не сме толкова крупни земеделци, че да се водим от парите или да се правим на надути. Тук си прав, аз в действителност познавам и съм виждал много такива земеделци, който обработват много земя и се правят, че разбират всичко и са много надути. Нашата земя обаче не е чак толкова много, за сега обработваме около 1400 декара.
Относно образованието, аз имам известни познания по агрономство, но искам да ги развия. Но не ми е съвсем ясно как задочното е 5 години, а редовното 4 като е един и същ материал?
Значи освен бакалавър (което е основното ако не се лъжа), мога да запиша и магистър. Но малко не ми е ясно тук? Това магистър с какво ще ми помогне и кога мога да го запиша, а годините пак си остават 4?
Значи според теб е по добре да следвам както си му е редът?
Благодаря за отговора.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb6f144b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   :) Редовното обучение продължава 4 години. Всяка година по два семестъра - летен и зимен. Между семестрите са и сесиите - изпитите за взимаме. Лятото има ваканция, но по някога те викат на учебна практика, която всъщност за новаците е само използване за работа.. Така. Една година е един курс. Един курс е два семестъра.

Редовното е 4 курса, тоест 8 семестъра. След това се явяваш на държавен изпит, включващ материал от всички години или на дипломна работа.

Докато задочното образование пордължава 5 години, 5 курса, защото е малко по-разтегнато. Смисъл, материята е същата, но понеже учебните занятия са съкратени (един семестър се явява на 2-3 седмици), то има още една година допълнително.

Та тези 4 години редовно, или 5 години задочно са степен бакалвър - висше. После можеш още една година да следваш по-задълбочен материал и ставаш магистър. За задочното обаче не знам как стоят нещата там. След магистъра можеш да защитаваш докторантура. Но там вече е за научна работа. Но, много практици не им пречи да имат и университетско образование. След докторантурата можеш да станеш асистен, доцент, професор, това. Бакалавъра днес почти всеки, който иска може да го изкара. ;) Успех.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 92b055f706
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   След докторантурата можеш да станеш асистен, доцент, професор, това.
Значи на мен не ми трябва да ставам асистент, доцент или нещо такова. Аз искам знания достатъчни ми да си развивам моето земеделие.
Така, дали да следвам редовно или задочна, от това което каза разбрах, че редовното би било в моя случай по-добро. Обаче не знам това магистър, още една година обременено време дали ще ми помогне със още полезни знания. Според мен от доктатура вече няма смисъл, защото няма да ставам доцент или нещо.
Пак напомням моята цел е да добия знания, които биха ми били полезни за развиването на мой собствен бизнес!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 92b055f706
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   П.С

Два семестъра- летен и зимен, по колко месеца са? Това значи ли, че ще ме викат и лятото и зимата?

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb6f144b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

54.   Докторантурата и магистратурата са усвояване на серионзи знания. А иначе и задочно можеш да научиш нещо ново. Лятото не се учи.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 83ca33dcb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

55.   Професия номер 1.
Агрономията е наука - солта на земята. Няма по-велика професия, четириъгълен камък са агрономите, за всичко стават.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: d96a8e4af7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

56.   Здравейте, За пръв пиша на сайта. Темата е близка за мен. Да, има нужда, но от грамотни агрономи, които не спират да се развиват след като завършат. Не съм съгласна, че" за всичко стават, а и не бива". Трябва да бъдат добри в своята област, да се интересуват от новостите, да обичат земята, за да я запазим за бъдещите поколения.

 
  ...

1-50 от 60
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker