Обучение в Дания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121301)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Обучение в Дания
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 3761 пъти
Здрвейте! Тъй като вече съм 8 клас и започвам да мисля за бъдещото си обучение, започнах да търся университети извън България (не че не обичам България не ме разбирайте погрешно) и попаднах на университетите в Дания. Заинтригува ме това, че са без такси за обучение и попринцип Дания ми харесва като държава... И така въпросите са ми... Какъв трябва да ти е успеха (отличен сигурно, но все пак... ); Какви документи трябва да се подадат? Трябва ли да се записвам в някакви извънкласни дейности? И общо взето какво би ми помогнало още повече, за да мога да се обучавам там...
Благодаря предварително :)
Ако има правописни и пунктуационни грешки се извинявам...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 43a6ecf33b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, ти първо завърши средното си образование/или бъди поне в началото на 11 клас/, после търси страни за учене. Това са много години, всичко може да се промени. Няма иначе такси, но наемите са жестоки, разходите за живот са едни от най-високите изобщо не само в Европа. Нямат право студентите да работят, освен в университета. За сметка на това има доста работи в универсиета, но без помощ от родители не виждам как ще стане. Аз имам приятелка, която там запиша Магистратура - тя доста се интересува преди това, някъде беше изчислила, че към 2 хил. на месец са ? разходите за скромен живот и това го сметна за Ок, но не е нужно да казвам, че тя не беше българка и си имаше от своята си държава 150-200 евро детски само, социална стипендия и помощ от родителите беше си намерила работа в университета.
Има в Европа къде-къде по-атрактивни места за учене - в Австрия, а от края на годината и в цяла Германия няма такси, във Великобритания, САЩ има стипендии и така нататък.
Не са подходящи само страните от Южна Европа, за съжаление и Испания е сред тях, защото там има много безработни висшисти и проблемите им са подобни на нашата система - липса на практика и всякаква връзка с индустрията. Това важи за Италия, Гърция и т.н. с пълна сила.
П.П. Дори обучението да е на английски, не ходи в чужда държава без да знаеш местния език!!! Социалната изолация е жестока по този начин. За една магистратура минава номерът, но за цяло следване - забрави. Приятно учене на датски.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: b358507e0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В голяма степен подкрепям номер 1. Наистина ти е рано да мислиш за университети. Все пак, където и да отидеш е важно да имаш добър успех - дори и в България да кандидатстваш пак е нужно да имаш някакъв минимален бал. Другото се набавя. Допълнителни дейности извън училище не ти трябват.
Както номер 1 каза в Дания няма такси за обучение, но стандарта е много висок - трябват ти минимум 600 евро за живот в по-малък град. Да не говорим за градове като Копенхаген, Орхус или Олборг, в които наемите са доста по-високи и без карта за градски транспорт не може да минеш. И това колкото и странно да звучи са ти едно минимум 100лв на месец само за транспорт.
Иначе е разрешено на студенти да работят в държавата и има данъчни облекчения за студенти. Друг е въпросът, че много трудно се намира някаква работа без датски. Работата в университетите след първата година има, но не е много като часове - например 2 часа седмично, което не ти докарва голям доход.
Също е много вярно изказването, че ако не знаеш езика ще се чувстваш доста изолирана. Факт е, че почти всички датчани говорят английски и по-голямата част от тях знаят и немски, но това не ти помага да изградиш нормален социален живот. Мисълта ми е, че ако спреш някой по улицата всеки може да те опъти, но ако отидеш на заведение всеки иска да си говори на родния език.
Самата страна предполагам, че ти харесва, защото е уредена и е с висок стандрат на живот. Препоръчвам ти да отидеш там за по-дълго и тогава да решиш. Живяла съм доста време в Дания и самия манталитет на хората е много различен. За мен България си е с южет манталитет, Германия си е средна Европа, а Дания си е скандинавска държава. Хората там водят много по затоврен начин на живот и не ти говоря, че това е поведение спрямо чужденците, а че те самите не излизат толкова. Климатът през по-голямата част от годината за мен е ужасен - само вали и половин година е млак. Не забравия, че има градове, които са на една географска ширина със Санкт Петербург, което трябва да ти говори за дългия ден през лятото и дългата нощ през зимата.
Като цяло ти препоръчвам като номер 1 държави като Австрия, Германия, Швейцария, ако имаш пари, Франция. Начинът им е на живот е различен от нашия, но доста по-близък от този на датчаните.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9aa784713e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Дания се приема за добра възможност от българските студенти заради липсата на такси, но никога не се споменава за стандарта на живот. В Дания ти трябват средно към 700-800 евро на месец за издръжка. Ако можеш да си го позволиш или си си намерил/а работа преди да заминеш още, то образованието си заслужава.
Що се отнася до оценките, всеки университет си има различни изисквания по различните специалности. Единственото общо е изискването за сертификат по английски (ако учиш на английски де)- тези на Кеймбридж не съм сигурна как се приемат там, но TOEFL важи навсякъде. Не знам, аз имах доста сертификати, но си харесвах оценката от TOEFL най-много, затова подадох с нея. Има, обаче, една клопка. Хорариум! Аз кандидатствах там в специалност Биотехнологии, но се оказа че искат повече часове по химия и биология в училище, на което изискване, аз от езикова гимназия нямаше как да отговоря. Искаха ми най-малко 5 по английски, химия, биология, физика и математика от дипломата. Всичко ми беше 6, даже 2те матури бяха над 5. 50, но заради хорариума по химия и биология не ме приеха. Така че преди изобщо да подаваш проучи много добре изискванията им, брой си часовете и т. н.
Има и много други държави с качествено и евтино образование. Аз избрах Германия (Западна), с обучение на английски, и е също толкова признато, колкото и обучението в Дания. Разходите на месец са ми 500 евро, с много зор може и с 400 да изкараш някак. Не се чака за разрешително за работа 100 години както е в Англия например, не усещам разделение на германци и чужденци, поне в моя регион. В Дания съм чувала, че разделението е огромно. Друг добър вариант, разбира се, е Шотландия- абсолютно никакви такси и не особено скъп студентски живот. Имаш време, помисли си точно къде искаш да отидеш, но преди това проучи и държавата, и културата, защото Германия е страхотна държава, но просто не е за мен и ако се бях интересувала повече, изборът ми щеше да е друг. Успех!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d69612f162
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Дания е добра държава за българските студенти. Според мене лично обаче първо трябва да изкараш средното си образование. Аз нямах възможност да прочета и другите коментари, но все пак ти казвам, че все още си много малка за друг град съм съгласна, но друга държава не. Пък едва ли родителите ти ще те пуснат толкова малка освен, ако нямате познати или родини там. Лично на мене майка ми е много притеснителна(не знам за твоята) аз в Пловдив искам да уча, защото ми е най-близо, но тя казва, че съм малка и не дава пък какво остава за друга държава и след 12 клас не би ми позволила, но както и да е не става въпрос за мене сега, а за тебе значи избора си е твои, но само да ти кажа за Дания трябва да знаеш или датски, който им е основният език или френски това е... няма друг начин.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3cd6666b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Номер 4, би ли ми обяснила какво общо има Дания с френския език? !
П. С: Авторката пита за университети, следователно ще ходи там след като завърши.

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: d69612f162
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Номер 5 през лятото с братовчедите ми бяхме там. Говорят освен датски също френски, но по-хубаво ще е, ако си знае официалният им език.
До авторката:
Ако не се получи с Дания или се откажеш друг вариант за добро образование е Русия, Германия, Франция. Испания и други. :) Късмет!!! И Дано всичко протече така както го планираш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker