Можела ли е България да избегне комунистическата система? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121357)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18568)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Можела ли е България да избегне комунистическата система?
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 2021 пъти
Здравейте,имам да правя доклад по история и се надявам някой да ми помогне. Е,не вие да ми го напишете естествено. Само дайте 1,2 изречения и аз ще продължа сама. Моля ви,помогнете ми,защото това е единственият ми шанс за шестица,а не искам да го пропускам..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: ab9c093fef
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами не, разбира се! Защото когато Хитлеристка Германия капитулира след ВСВ, комунизма стъпва на Източния фронт и установява диктатура, наречена комунизъм в цяла Източна Европа. А България се намира в Югоизточна Европа!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 40afb5005e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   ~от авторката~ и аз мисля, че не е могла тъй като сме нямали избор, а защо тогава учителят ни каза да дадем аргументи как е щяла да я избегне?

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: fb3f787e43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Кой клас си? Защото е много важно какво и как сте изучавали по история.
Предполагам иска аргументи като: Можела е да избегне комунистическата система, ако не беше участвала в 2 световна или ако не беше починал Борис 3 точно по времето на 2 световна и останала държавата ни да се оправлява от 6 год дете или ако правителствата на Добри Божилов и Иван Багрянов бяха се справили с проблемите в страната и бяха възпрали нарастването на броя на българските русофили /комунисти/. А може би учителят има друго предвид?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: d493c3fec1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Учителят явно си прави някакви сметки, че би могло да се избегне, но едва ли. По заповед на Сталин където стъпи червеният ботуш (съветската армия) се установява комунизма. А това става след капитулацията на Германия.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 8d41726017
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ако щатите бяха окупирали българиш преди ссср.

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: ca197d7a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Всеки, който ти казва не, не съвсем запознат с нещата. Вариантите са били 3:

1. Преди Съюзниците да открият втори фронт е имало две идеи къде да се извърши десанта. Единият възможен вариант е бил атака през Нормандия. Този е по-късно осъществения. Втората идея е била за десант през Балканския полуостров и по този начин да се отреже и пътя на съветските войски към центъра на Европа. Този вариант в последствие е отказан, тъй като Нормандия е била по-лесна цел за атака от Британските острови. ВЪзможен е бил и обратния вариант.

2. Ако си чела дневника на Богдан Филов, ще забележиш нещо. В описание на една своя среща с цар Борис III, последният е разговарял с него относно преминаването на страната на Съюзниците. Царят казва "осемнадесета няма да се повтори" - има предвид 1918, когато България е сред губещите държави. В разговорът той казва, че всичко вече е уредено и остава само някои подробности. Царят е имал следния план, който личи и от други негови действия:

а) Приготвя договорите и води тойни преговори със Съюзниците - било е направено;
б) Според Търновската конституция, въпросът за обявяване на война е предоставен на НС. Царят е смятал да каже, че той е бил съгласен през цялото време с влизането на страната на Германия и да разпусне НС (негово конституционно право).
в) Да назначи ново правителство и да вземе властта за момент еднолично. Да се обърнем срещу Германия във войната.

В такъв случай СССР не би могъл да нападне свой съюзник и съюзник на Британия и САЩ.

Цар Борис III обаче умира преди да довърши идеята си. Властта се поема от тримата регенти. Пръв регент е Богдан Филов, който е много голям германофил. Вероятно по тази причина той не решава да продължи преговорите на царя, въпреки, че от дневникът му знаем, че е бил наясно с тях. По тази причина, някои конспиратори смятат, че цар Борис е бил отровен и то от Филов или негов човек. Други смятат, че са били немците, за да задържат България на своя страна във войната. Тя е била стратегически важна, защото без нея ще се отвори вакуум в тила на Източния фронт, който може да се използва от Съюзниците. Без значение как е умрял царят обаче, планът му не се осъществява, а мможел да спаси България.

3. Немците до последно мислят, че ще успеят да направят ядрено оръжие и да сложат край на войната в своя полза. САЩ обаче успяват паралелно да разрабоят същата технология и пленявайки запаса с уран на Германия (който се е движил до крайната си цел с подводница) първи са направили бомбите, които в последствие пускат над Япония. Ако Германия би беше изпреварила, може би щеше да спечели войната. С това щеше да се сложи край на комунизма в Европа.

Разбира се вариант 3 е малко фантасмагоричен, всички други обаче са били много по-възможни.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 81f97b0c98
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Знаем, че историята не търпи условното наклонение. Думите: "какво би станало, ако…" в нея не са на почит. — Веселин Кандимиров

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: aec3d1cd20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не, не е можело да избегне комунизма, защото 1944 г. влиза червената армия, убива се правителството, регента и още над 2 хил. души, затварят се към 20 000 в затвворите (отделно убити има много без съд и присъда) и практически страната е обезглавена откъм управление и интелигенция.
Възможно е било обаче и ние като държавите от Средна Европа да се борим активно в последствие за свободата си, когато вече комунизмът влиза в криза. Чети повече за Пражката пролет и за Лек Валенса... хората още от края на 60те години са почнали да извоюват демокрацията си, а ние какво правим - пращаме им танкове да ги мачкат. Нещо повече - ние сме първата страна, която настоява да се смачкат с насилие протестите в тези страни.
СРАМ
....обаче по реферата ти - ако бяхме се опълчили 1944 г. руснаците щяха да ни смажат като хлебарчици, да загубим Южна Добруджа и кой знае - да дадат нашата част от Македония на Югославия, а Родопите на Гърция...

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 9127f49012
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   България не е можела да избегне комунистическата система и заради колосалната мощ на СССР и заради колосалната простотия на българските партизани разбирай комунисти.
Интелигентните и образовани хора не са могли да ликвидират комунягите както те са клали, , буржоазията"
Само един пример ще ти дам за това що за хора са били комунягите които са поели управлението на страната. В интервю пред западен журналист Цола Драгойчева казва:
-Най-щастливия ден в живота ми беше този, в който разстреляхме принц Кирил.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 9127f49012
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   номер 5 - изключително неадекватен коментар, направо откровено тъп

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: fb3f787e43
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №10, 11 Ти грешиш! а №5 е прав. Всъщност при разпределянето между победителите в 2 световна, след войната ФРГ се пада на САЩ затова се възтановява доста бързо след войната, а ГДР се пада на СССР и затова въпреки обединението им през 1990г все още са назад икономически. Докато в началото на създаване на двете държави в ФРГ се наливат долари от САЩ, в ГДР се и се задължава да е социалистическа и не й се помага финансово. Или не си чел история, или не си разбрал.
"На 5 септември СССР обявява война на България. Три дни по-късно българското правителство иска примирие, но е свалено от власт с военен преврат, България окупирана, а на 16 септември съветските войски влизат в София. Немските войски в Югославия не успяват да спрат съветското настъпление, подпомогнато от партизаните на Тито, както и от румънската и българската армия. "
Проблемът не е бил "колосалната мощ на СССР", а военният преврат в българия и другите фактори. Ние сме си виновни, защото правителството ни е позволило с години да има набиране на голямо количество партизани /комунисти/, около 5% от населението е било върли русофили, които нападат отвътре и завземат властта, която веднага усложливо предоставят на СССР. На 16 септември съветските войски влизат в полуразрушена София, посрещнати с одобрителни викове и приветствия от фанатични комунисти, които в последствие заемат главните постове в държавата и администрацията.
Всъщност много скоро след преврата започнла да се проявява силна реакция срещу Съветския съюз и поставеното от него правителство. Българите очаквали либерално демократично управление, излъчено от народа, но вместо това получили комунистическа диктатура. Пряк политически резултат бил, че започнали да гледат към САЩ повече от когато и да било преди. Имали достатъчно лош опит от фашизма и не искали комунизъм. Мислели, че Съединените щати ще им помогнат да станат демократична страна. Руснаците и комунистите обаче били добре осведомени за тази тенденция и започнали усилено да пречат и подбиват престижа на Америка. Те ограничавали посещенията на американци в България и ако въобще имало посещения тези американци били задължени да се придружават от руски офицери навсякъде. За да се разходят из страната е трябвало да имат писменно разрешение и да вземат руски офицери със себе си. Още от началото руснаците са изкупували българската земеделска продукция на 4-5 пъти по ниски цени и после са я продавали на световни пазари на нормална цена печелейки на гърба на българския селянин. В последствие и със заводите е станало същото.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: ea6c18a796
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Дали е можела да разбира се. Защо? Както казаха по-нагоре царят е имал план за действие, но не го е довършил. Според мен именно комунизма ни доведе до това, което сега е България. Колкото до теб №12 напротив не си прав както и номер 5. Русия не е окупирала никога България. Станало е така, защото те са искали през втората световна война да сме на тяхна страна, но ние сме отказали и те са ни обявили война. За какво ви е Америка да ни завладеят? Искате да сте сатанисти ли? Именно американците поискаха комунизма у нас да падне и за тази работа платиха на Русия - миналият президент и гинерал. Поне на нас така са ни го предавали по история за 11 клас пък така ли е никой не знае.









Анна- Луиза

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: cddddb97cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   вижте тук -

http://www.decommunization.org/Communism/Bulgaria/1944-47.htm?storyid=131371&srcpos=8

хронологията на онези драматични събития около 1944г.,за да разберете как точно в България е установена една жестока комунистическата диктатура по съветски образец.

Комунистите са само 5% от населението ,но с помоща на Съветския Съюз ,която държи да установи свое влияние върху източноевропейските държави това става възможно .Те смазват своите политически опоненти и унищожават интелегенцията и хората със свободно мислене,всяка съпротива е задушена.Във всички сфери на живота е установена политическа комунистическа диктатура.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker