Какво да уча - искам да имам бъдеще - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121299)
 Любов и изневяра (29733)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да уча - искам да имам бъдеще
преди: 11 години, 28 дни, прочетена 2485 пъти
Драги читатели, отмина времето на спокойствие, игри и безгрижното детство. Реших да пиша какво не ме оставя намира, а именно мисълта за бъдещето. Гледам моите родители и честно да ви кажа, че ми е мъка как се трепят от една работа на друга без нито капка време. Всяка вечер си мисля, Боже защо в тая страна всичко е дошло до дъното. Кажете ми вие, с една заплата от 320лв. какво можеш да си позволиш? Нищо нали...
Искам да уча, искам бъдеще, сигурност.
Кажете ми какво да кандидатствам, с биология или друга професия без математика. Знам, че искам ли мога каквото и да ми струва, ще дам всичко от себе си, ще се боря. Аз не съм от момичетата, който жадуват за богаташа с колата, някой си да ме издържа, искам да бъда способна аз да рисувам живота си с четка, а не някой друг.
Имам приятели, който са завършили висше и си стоят у дома защото никой не им дава път напред да се докажат, това не е ли жалко... Възрастни хора стоят на бюрата вече склерозирали, а младото ни население иска да избяга в друга държава...
Не искам утре аз да съм на това място, не искам да се подиграват на трудът ми, не искам да идва утрото, в което ще си оплаквам съдбата.
Благодаря ви, че поне прочетохте какво мисли новото поколение и какво бъдеще ще имаме след време.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 28 дни
hash: 5b55c1a80d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нашите родители са имали приказка „Учи, сине, за да не работиш“, защото в тяхното време който е бил учил е сядал в мекото кресло на някоя институция или в многобройните и безчетни организации на Партията и е пушил цигари и пил кафета цял живот, докато обикновените хора са се гърбили по нивите.
Сега нещата са коренно различни и казвме „Учи, за да работиш“
... идват си намясто нещата... почти сме там, където сме били преди 1944 г. с „Учи, за да сполучиш“ и „Който не работи, не трябва да яде“ - до второто ни трябват още едни 10 годинки и ще видиш - тогава няма и 1 млад човек да си чопли ноктите у дома.

Правилно си се насочила да знаеш - в ученето и образованието е решението, но има едно НО - не е за всеки.
Първо си дай сметката - имаш ли талант, желание, ДИСЦИПЛИНА да учиш - и нямам предвид тук в някои университет като ПернишкиУниверситетТатиКакаАзи, а имам предвид в хубав университет, който ще Ви подготви действително. Защото, ако не ти се отдава ученето, по-добре вземи някаква професия, някаква квалификация - готвач, шивач, фризьор и така нататък - открадни си занаят, защото няма да останеш гладен. Фалшивият „висшист“ ще стои гладен и 320 лв. през макарон сънува.
Да предположим, че ти се отдава биологията, отличничка си, амбициозна си.
Ами къде биология без химия, бе Джанъм?
За една мед. сестра ти искат химия, а химията си е математика.
За мен най-перспективно е, разбира се, човек да учи медицина или за зъболекар, но не е за всеки - това е призвание, не е професия.
Виж, да си фармацефт си е професия и то доста доходоносна - у нас има 2 големи фармацефтични компании, в Европа да не говорим - Байер, Глаксо - абе без работа няма да останеш. Един фармацефтичен представител да станеш, все ще имаш добра работа. Хората винаги ще имат нужда от лекарства.
Следват професии като лаборант и мед. сестра.
Лошо няма - ще се търсят все повече, но изборът трябва да си е твой.
Влезни в сайтовете на университетите, виж къде има добър шанс за реализация и не забравяй учебника по химия. Не чакай някой да ти каже и разбери, че нямаш право на претенции, който казва от сега „искам“ и „без“ е обречен на кариера в бюрото по труда. Преди да кажеш „искам“, трябва да си казала „с“ и ДА.
Сигурност иначе никога няма да има за нашето поколение. The lost generation ни наричат вече, защото в цяла Европа е пълно с млади безработни. България тук не е изключение. Няма безработица, познайте къде - само в страните с дуална систама (практика теория) като Австрия, Германия, Швейцария... е, там не е нужно да казваме, че почти няма хора с висше образование, но имат специалисти хората, защото почват на 16 г. да ги учат на професии във фабрики и фирми. У нас всеки висшист, но един болт не може да завие, а виж ги тях - с 10 клас образование, а какви коли сглобяват.
Дипломата не е всичко с две думи. Авторке, мисли с перспектива, за да не търкаш пода на Бюрото по труда един ден в търсене на работа с 10 дипломи, но без квалификация.
„Имам приятели, който са завършили висше и си стоят у дома защото никой не им дава път напред да се докажат, това не е ли жалко... „
И друго те съветвам - вземи поне една шофьорска книжка и ще разбереш, че път никога не се дава - ПЪТ ВИНАГИ СЕ ВЗИМА.

Успех, Авторке, вярвай в себе си - другото е лесно.

 
  ...
преди: 11 години, 28 дни
hash: 9987968c53
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей. Аз съм момиче на 14 години, 7 клас. Аз също щях да се чудя, но реших да отложа избора си - да вляза в езиковата гимназия. Само най-задръстените, които са завършили езиковата, не успяват да се реализират в чужбина. Да, правилно разбра, искам да избягам от тази скапана държава! Защо ли? Ами много просто. ДПС искат да въвеждат турски в училище, БСП мислят да правят класовете до 14-ти, вместо до 12-ти, както е сега. Не ме интересува, аз турски НЯМА да уча! На който му е замиляло толкова много за турски, да си хваща багажериите и да заминава в Турция!!! ... Съжалявам, доста се разсеях... Та исках да ти кажа, че най-добре ще е да се махнеш от България. Ти сам/а си започнал/а да осъзнаваш какво става: "Кажете ми вие, с една заплата от 320лв. какво можеш да си позволиш? Нищо нали... " ; "Имам приятели, който са завършили висше и си стоят у дома защото никой не им дава път напред да се докажат, това не е ли жалко... " ; "Не искам утре аз да съм на това място, не искам да се подиграват на трудът ми, не искам да идва утрото, в което ще си оплаквам съдбата. "... Е, съжалявам, но такава е България СЕГА, такава ще бъде и УТРЕ, и ВДРУГИДЕН, и по-ВДРУГИДЕН! Няма оправия! Политиците гледат само как да окрадат народа и да пъхнат парите в своя си джоб! Единственото решение според мен е чужбина! А ако не, стой тук и се бъхти по 12 часа на ден за някакви си 400-500 лева, които когато си платиш тока, водата, телефона и ако имаш някакви заеми, то нищо няма да ти остане! :) Това е моето мнение, ако искаш ми вярвай, ако искаш недей, избора си е изцяло твой!

 
  ...
преди: 11 години, 28 дни
hash: e4b782d447
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Номер 1 е много в нещата авторе моят съвет е да прочетеш няколко пъти това което е написал, за да ти стане много ясно за какво става дума!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 28 дни
hash: 022d955b23
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Само едно ти остава прочети "Богат татко беден татко" - Робърт Кийосаки

 
  ...
преди: 11 години, 27 дни
hash: 2d9b34d46f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Напълно подкрепям номер 2. Аз съм на 13 и от много време съм решила да замина да живея в чужбина, защото тук нямам бъдеще. По-големият ми брат учи в Англия и е много доволен, не иска да се връща в тази скапана държава. И аз не искам да ме свързват с българските цигани, които крадат и мамят в чужбина. Няма да остана тук. Срамувам се от това, че съм българка и ме сравняват с нашите цигани

 
  ...


...
преди: 11 години, 27 дни
hash: 8bd5e39be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Ако всички бягате в чужбина, кой ще оправи тая (според номер 12) "скапана държава"?
Най-лесно е да се бяга от проблема - а вашите майки и татковци нека се мъчат тук.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 25 дни
hash: 3166578364
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Вече и родителите почват да бягат в чужбина.
От номер 12 до 13

 
  ...
преди: 11 години, 8 дни
hash: f75e9c9951
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Съгласна съм с номер 12. Един от учителите ми казва, че само слабите бягат в чужбина. Силните остават и се борят. Прадедите ни не са си рискували живота да ни осигурят независима държава само, за да избягаме в навън, защото не вярваме, че нещата могат да се оправят. Затова на пук на всичката тази простотия аз ще остана в България-няма да изоставя близките си и да избера лесния път само, защото ме е страх да се изправя пред реалността.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker