За студентите с любов... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121195)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9600)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18525)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

За студентите с любов...
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 2078 пъти
Тези дни се замислих по една доста наболяла тема... Тема предъвквана стотици, ако не и хиляди пъти... Става въпрос за българския студент. И тъй като днес е така нареченият студентски празник, реших да споделя какво имам на ум. (Не ме съдете строго за казаното). И така, българският студент се докосва до липсата на родителски контрол за пръв път и естествено решава да се отдаде на момента... Българският студент е записал "вишу", но не защото харесва дадена специалност. Просто така е модерно. ( Модерните специалности са право, европеистика, както и личният ми фаворит-бизнес и администрация. ) Българският студент е добър математик. Пресмята си джобните дадени му от родителите, така че да му стигнат и за дискотеки, и за алкохолец, че понякога му остават пари и за учебници. Българският студент обича свободата. Свободата да хвърля салфетки където си поиска. Свободата да не ходи на лекции, и накрая пак да му заверяват семестъра. Той е свободен, да се напива не само по чалготеките ами и в обежитията! Да си поебва, да ходи и на фитнес, нищо че майка му и баща му нямат пари дори за хляб. Него това не го касае. Всъщност българският студент е нищо повече от един бъдещ безработен!

От другата страна е немският/белгийският/унгарският студент. Той ходи на лекции. Ходи и на работа. Пие разбира се, когато е навън с приятели-1-2 пъти седмично. За него е срамно да бъде издържан от родителите си. Той е станал студент защото иска да се развива! Да учи, да прогресира, да създаде, да допринесе с нещо на страната си, а защо не и на света... Той може да не е станал студент веднага след гимназията. Вероятно е работил за да свикне да се издържа сам! Вероятно е избирал дълго време каква специалност да запише, все пак той иска кариера.
Немският/белгийският/унгарският студент не празнува 8ми декември. за него това е обикновен ден. РАбота, учене, разходка може би, а след това-сън.
Обаче пък българският студент празнува 8ми декември. И то като за последно! Все едно е на нещо като втори абитуриентски бал. И като че ли само в България си го празнуваме... Поне е още един повод да се пие евтин алкохол... а и да се хвърли някоя друга салфетка под звуците на Азис например.

Това е което мисля, надявам се да няма обидени, просто казвам нещата така както ги виждам...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 6 месеца
hash: ab02685cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Никога не съм коментирала в този сайт, но тази тема силно ме подразни! Аз съм студентка в първи курс. Избрах си специалноста още преди много години и веднага след като завърших средното си образование кандидатствах само в един универсетет с една специалност, защото бях убедена, че точно това искам да уча и съответно след това да работя. Впрочем работя още от гимназията, а днес няма да празнувам, както ти се изразяваш "под звуците на Азис", защото съм на работа! И така гледам да съм редовна на лекции(досега да съм пропуснала 2-3 максимум) работя, занимавам се със Студентски съвет и имам куп други ангажименти! Така че нека не слагаме всичи под общ знаменател!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d01dc2c250
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Няма лошо всеки да пробва да бъде студент. Някои се отказват, нали се сещаш, не всички изкарват до 4ти курс, причини много.
Не всеки може да влезе да учи право, дори да иска има си изпити и оценки. Тегаво си е, има други специалности, в които се влиза по-лесно. Азис е много добър певец, има ритмични песни има и доста сериозни, като цяло евала му правя.
Какво правят в Белгия, Германия не ме интересува, предполагам и другите не ги интересува. Там си е за там, тука сме БАЛКАНСКИ народ, тва си ни прави уникални...
Най-важното, ето ти една твоя типична черта наша балканска, колкото и да се възмущаваш, която проявяваш- гледаш в паницата на другия, гледай себе си, развивай се, какво те интересуват българският студент като цяло!?

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 550047770f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   То като гледам и автора на историята не е много грамотен като нас студентите, дето учиме ''вишу'''... Защото уважаеми, ВИНАГИ ПРЕДИ ''ЗАЩОТО'' СЕ ПОСТАВЯ ЗАПЕТАЯ.. Второ- пише се ОБЩЕЖИТИЯ, А НЕ обежитията..
И само да поясня, аз, неграмотното студентка по право, защото е модерно (да не помислите, че искам да ставам магистрат)- 8 декември в България се празнува от 1916 година насам ;)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 9078e6d1d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не мога да разбера защо постоянно свързвате студентите с пиенето? Вече сериозно като видя някой студент, права асоциации с алкохола.
Като цяло примера ти за българския и чуждия студент са точни. Обаче проблема не е в образованието, а в манталитета на българите. Така че, мили мои сънародници, студенти - моля ви, не окупирайте университетите, а парламента! Точно от парламента трябва да дойдат повечето належащи промени, или да дойде трета световна в България и да се избие старото, за да може да процъфти новото, по-свястното.
В България хората нямат средства, с които да се занимават с по-свястни и прилични неща. Тук задължително преуспелия бизнесмен е мафиот, а преуспялата жена - проститутка. Няма средно ниво, това е.
Кога за последно ходихте на театър? Кога за последно сте имали време за някое полезно разлечение, като изключим чалготеките, пълни с наркоманчета и разгонените чичковци и момиченца по пилоните? И в чужбина това го има, но има и много нормални развлечения, където човек може да отиде през свободното си време.
Истината е, че тук хората нямат пари и интерес към по-простите неща. Тук трябва да си някой богаташ, за да отидеш на една нормална почивка в Слънчев бр. примерно, на хотел с всичките му екстри, и то не за 2-3 дни, а за месец. Нали сравнявате българина с чужденеца... Всяка година тук идват чужденци и стоят по цели лета в най-скъпите хотели в България. А българина не може да си позволи дори цяла седмица да нощува на хотел. В чужбина е пълно със аква паркове, с люлки, които тук изкарват само по панаирите, а там това го има всеки ден. Не че тук го няма в по-големите градове, но хората нямат излишни пари за развлечения всеки ден. Например бабичките тук си купуват банани и парче торта - само когато вземат пенсия или има увеличение с някаква смешна сума. А там старите хора карат коли от 2007-8 година и не ядат десерти само по празници или като вземат пенсията/заплатата, а всеки ден, когато им се яде. Няма база за сравнение просто. Коментара ми няма много връзка с темата, за което съжалявам, но исках да напиша по колко много неща се различават българите от чужденците.
Ние сме беден народ и прост. Докато не се обединят всички и не свалят от пост управляващите, винаги ще е така. Мисля, че е време да скъсаме с старото и да се доверим на новото. За това, като дойде време, СПРЕТЕ да гласувате за едни и същи, а гласувайте за нещо ново, за някой млад и интелигентен човек. НЕ подценявайте младите хора, на които им е писнало да живеят в лишения и в мизерия. Гласувайте за тях, а не за дъртите схемаджии...

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 413079d2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ами то всичко хубаво, ама и ти си БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТ/КА, нали така? Надявам се, че ме разбра накъде бия...

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d63997e33f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Не съм съгласна със статията. Аз работих през цялото време (6 години с магистратурата), въпреки, че учех редовно. Същото правеха и 90% от колегите ми. Сега брат ми е студент (вече записа магистратура) и там е същото. Тъй като записа в друг град все още не си е намерил работа, но около него няма лентяи, които чакат парите от мама и тати, за да се напият в дискотеката. И аз, и той, и всички около нас знаеха и знаят какво искат да учат.
Може би зависи с какво си се сблъсквал и се сблъскваш.
Ж27

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d21c56e0cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Така... ако трябва да бъдем честни, описанието се отнася за доста голям процент български студенти. Факт! (Не го казвам ей така, все пак съм студентка и общувам с много себеподобни :)). Но, има едно голямо НО. Написаното по-горе НЕ се отнася за също толкова голям процент студенти. Просто си е до човек. Не знам как е в чужбина, чувала съм, че там наистина масово студентите се издържат сами, следователно нямат много време за купони. Това наистина е похвално, но те го правят поради липса на избор. Просто там практиката на родителите е да издържат децата си до 18-годишна възраст и след това - кой накъдето хване. Пракически младежите нямат друга опция, освен да започнат да работят и да учат едновременно.
Аз например много искам да работя и да уча, но просто специалността ми е такава, че не ми остава почти никакво време (редовна форма на обучение съм). Буквално всеки ден имам нещо, било то лекция или упражнение, отделно проекти, курсови работи, контролни и прочие. Ако искам да работя, трябва да е нощем като сервитьорка в дискотека, което не изгарям от желание да правя. Да не говорим пък, че отделно в България трудно се намира работа, ако нямаш поне минимален опит на дадена позиция. Та... много зависи. В някои случаи не е до желание /или липса на такова/, а до физическата възможност да правиш или да не правиш нещо.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 550047770f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Много граматични грешки...

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b69c6c8306
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз ги виждам нещата така. До Автора/ка, ти си студент/студентка, марзи те да работи и гледаш как през 8 мия красив празник на студентите те дивеят и се кефят, ти си стоиш в общежитието и си ядеш ноктите пред фацебоок, или, сподели и др сайтове..

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 23cc0e4085
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, какво по-точно те дразни? Мен фалшивите студенти не ме дразнят. Ако могат да завършат и да си намерят работа - значи имат умения и заслужават да изкарват пари. Ако завършат, но не могат да работят нещо пълноценно, то животът ще ги научи да могат.

Става въпрос - той пазарът на труда(както е модерно да се казва) си ЗНАЕ работата. Нека студентът си пие в общежитието, пък после ако може да работи, защо не? То и аз съм пил доста пъти в общежитието, но имам прилична работа и имам и бъдещи планове за развитие.

Та, единственото, с което съм съгласен като критика е масовият наплив към измислените хуманитарни специалности. Това е просто нереална оценка на предлаганите работни позиции. Всеки студент може да прегледа обявите за работа и да прецени дали това, което учи, ще има някаква реализация. А не да учи нещо като "История на Римската империя след появата на Християнството" и после да се оплаква, че не може да си намери работа и да псува по държавата и българите, че не се били достатъчно умни.

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 8037fc0482
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Браво авторе темата пасва не на 100 ами на 200% се отнася на студентите.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 9078e6d1d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Забравяте "студентИТИ" с купената диплома. Убедена съм, че повечето ни лекари са с купена диплома :))). Т'ва е единствената държава, в която съществуват най-големите некадърници. После ревете 'що не се прочухме в чужбина с нещо качествено'. Има ли с к'во? Нещо свястно и стойностно някой да е направил тук? Все нещо е копи-пейст от съответната страна. Хората не щат' ментета, а оригинал. Жалко, че хората тук не са особено оригинални и не се различават с особена интелигентност камо ли с нещо ново и измислено от тях.
Колкото и завършили студенти да има всяка година, все ще са прости. Аз не виждам особена изгода от висшото образование ТУК, но е вярно, че е по-добре да го имаш, отколкото да го нямаш. Само погледнете псевдо здездите ни и се уверете защо никой не е преуспял извън рамките на страната ни. Иначе тук са големи 'випове' за некадърниците, мда.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker