Какво да запиша? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121570)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да запиша?
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 1925 пъти
Здравейте. След дълги години трудности и лутане все още нямам висше, със средствата положението също е кофти, но си казах, че ще си скъсам г*за, но ще намеря средства и начин и ще уча. Иска ми се да мога и да приложа образованието си в чужбина. Като се хвана ще го направя и ще успея, знам си!

Въпросът е, че не знам какво да запиша :( Толкова университети, толкова специалности, толкова безработни... Какво бихте ме посъветвали, как да се ориентирам по - лесно?

Вие как сте избирали професиите си?
Доволни ли сте?
Как да разбера коя професия е за мен?
Туризъм или Военноморския във Варна, компютри или филология, а може би нещо друго...
Кое се признава в чужбина?

Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 2aa8dfbf61
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Първо виж какво ти е интересно и какво ти се отдава, защото е голямо мъчение да учиш нещо, което ти е скучно. Като избереш най-общо дисциплината, примерно нещо с математика, вече можеш да поразгледаш по-подробно в кой университет какви специалности се предлагат и да си избереш. А иначе IT специалистите са доста търсени и печелят сравнително добре, но не е за всеки.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1f5d49b644
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Ами трябва да е нещо, което поне малко да те интересува. Например мозъчният хирург получава доста повече кинти от мен, ама аз съм си фен на компютрите и записах софтуерно инженерство, и работя като програмист. Така че виж кое ти е поне малко интересно и се захвани с него. Но виж кое на ТЕБ ти е интересно, не кое обществото ти казва да е интересно. Това го казвам, защото половината студенти днес записват икономически специалност, защото родителите им и обществото смятат, че така ще станат "меринджеи дето по цял ден си веят крачката и вземат много парички без да работят прецаквайки другите хорица". А всъщност после повечето не работят нищо общо с икономиката или са помощници в някой офис.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: c2f112f89f
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   След тези "дълги години на трудности и лутане" все още си абсолютно неорентиран по кой път да поемеш. Напонмяш ми за мен самия, когато завърших гимназията. Бях приет електроника, туризъм и корабоводене във Военноморския. Чуждите езици са ми хоби, но не виждах смисъл да слевам филология. Същичкият като теб, с много потенциални възможности и неясни перспективи. Чудих се какво да правя и накрая взех най-грешното решение. Майка ми вдигна истерия, че в електрониката ги карали само да пробиват с разни дрелки и това не било за мене и тази опция отпадна първа. Записах се туризъм, където ако бях останал също щеше да е пълна глупост, а в последния момент си изтеглих документите от там и се записах корабоводене.
Понеже и ти се двоумиш за същото, ще ти кажа че не го препоръчвам на хора като мен, които никога преди това в живота си не са били продължително време на кораб, и нямат нито роднини, нито познати, които да са били и да им обяснят в детайли за какво става въпрос.
Набутваш се с двата крака в нещо, което се прояснява какво е чак по средата на следването, а тогава вече нито да се отказваш, нито да продължаваш. Първите две години са основно висша математика, физика, електроника и един милион други неща, което по-принцип не е лошо, ако решиш да се прехвърлиш след това в друга специалност, където може да ти ги признаят. Аз останах до края, но бях първия който се отказа да го практикува като професия, без даже един ден стаж, ако не броим плаванията по време на следването. Тъкмо когато завърших IMO въведе изискванията за 12 месеца стаж като кадет, където на хартия трябва да те обучават за бъдещите ти задачи, а на практика те използват безплатно за робски труд в един кюп с диваците от тихоокеанските острови, които съставляват работния екипаж. Ако издържиш тази фаза, може и да ставаш за професията, само че ще имаш възможност да го разбереш, чак след като си завършил. В рамките на няколко години, половината от випуска ми са се отказали като мен и се занимават с нещо друго, а останалите стигнаха до старши помощници. Мога да ти напиша цял роман от разказите на приятелите ми, които още плават, но нямам толкова време, защото съм на работа :-) Затова, с две думи, не се захващай с нещо от което си нямаш представа.
Аз бях глупак, защото си мислех, че това е рядка възможност да печеля много пари без да имам представа какво ще ми коства това в житейски план. Говорим за времето, само 2 години след хиперинфлацията по времето на Виденов. Никой тогава не е и мечтал членство в Европейски съюз и прочие. Сега има хиляди възможности. Като толкова искаш образованието ти да се признава в чужбина, иди да следваш в чужбина! Така направих и аз след първото следване, което не ми послужи за нищо. Тръгнах с 2000 евро в джоба, с които трябваше или да се оправя на място или като свършат да се връщам обратно и да се примиря, че живота ми е провал. Щом наистина си решен да си скъсаш гъза, можеш да ги събереш. Щом аз успях само с толкова в началото, можеш и ти да успееш. Ще се наложи пак да си късаш гъза по време на следването, но всички българи учещи в чужбина го правят. Какво точно да запишеш можеш да решиш само ти. Помисли си колко мъки ще ти струва следването и дали искаш да ги понесеш за нещо, в което те няма никакъв или си посредствен и от което или ще дезертираш, или ще бъдеш нещастен.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 748ea90f8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Изобщо ли нямаш насока? Някой в семейството с някаква специалност, да говоришс него и да се ползваш от опита му? И да България е дупка. Програмист почва на 1000 лева заплата и това е висока заплата за нашите ширини, докъто 1500 евро дават на стажантите в някой страни. Да не казвам, че знам хора, които са взимали по 9 000 долара месечно в САЩ, а в Дания са докарвали по 8 000 евра. Работата е че в българия ако не си специализиран лекар, корумпиран адвокат259 (честните и моралните отдавна са забравели, че са завършели право, защото рабоят в някой супермаркет, като продавачи), добър програмист, банкер или някой да те нареди на отговорен пост, други преспективи много много няма. Аз познавам хора, които искат да са дизайнери на дрехи, но в България умираха от глад, докъто в чужбина работят за малки фирми и правят точно това коеот искат. Важното е да разбреш ти какво искаш. Лошото е, че в БГ си задължен да следваш парите, иначе дори и с мечтаната професия, гладен и мизерен не се живее добре.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 81ac16cb07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Пич, кратко и ясно -стани зъболекар
С това застаряващо население в Бг ще имаш много работа

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f6073daf72
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Военноморския! Можеш да станеш корабен механик/капитан и ще вземаш доста добри пари

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 09fc615350
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Компютрите са с доста добра реализация според мен. Но си е твое решението.



Люсиен98

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker