Фармация в Софийски университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Фармация в Софийски университет
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 7630 пъти
Здравейте. Мислите ли, че е как да кажа.. достатъчно престижно може би, да уча и завърша фармация в Софийския университет, а не в Медицинския? Ако беше Медицина в Софийския, веднага бих казала, че не става - тя си е за Медицински, било то в Пловдив, София или някъде другаде. Не че няма да я научиш, но обучението е по-добро в Медицински. Но за Фармацията мисля, че е добре, не съм сигурна на 100%. Вие какво ще кажете? :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: bc64c0d907
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Ами какво да ти кажем:

1) Медицинския Университет в София всъщност е отделилият се през 1950 г. поради спецификата на работата (и по хрумване на комунистите...) Медицински Факултет на СУ. СУ е имал Медицински факултет от 1917 г. (до 1950 г.). През 2003 г. Медицинският факултет към СУ е възстановен, като за база е избрана Болница "Лозенец". Така че помисли си пак за СУ, МУ и медицината... :) Впрочем, за всичко това можеш да прочетеш тук: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/medicinski_fakultet2/istoriya

2. Ако на фармацията гледаш като на здрав бекграунд за това как се приготвят лекарства, разтвори, какви са веществата, които участват в тях, и въобще да имаш представа какво правиш, кое за какво служи и т.н. - СУ е точното място! Ще те заредят с толкова познания по химия, а покрай тях и с такива по физика, математика и биология, че ако си прилежна студентка, не само в България, но и навсякъде по света ще можеш да реализираш знанията си.

3. Дали фармацията е престижна? Това много зависи от гледната точка на всеки човек. Аз, примерно, съм против химическите лекарства, или поне до свеждането им до абсолютния възможен минимум. "За" природосъобразния начин на живот съм и за правилното природосъобразно хранене, без лекарства. Това обаче не ми пречи да уважавам някой фармацевт-специалист в областта си. "За всеки влак си има тътници", както се казва.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 1f33557442
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Аз в момента уча точно това в СУ. Преподаването не е по - лошо от това в медицинския. Даже идват преподаватели оттам и ни водят лекции. Все още съм първа година, но като цяло съм доволен. Сигурно си чул, че Софийския няма нужната база и хора с опит и квалификация да водят занятия по подобен тип специалност. Постепенно се създава такава и се набират нужните преподаватели.
Много хора ще ти кажат, че за подобен тип специалности най - добър си е МУ, но в световен мащаб многопрофилните университети, какъвто е Софийския, също предлагат добро обучение в тази насока. Някой казват, че специалности като медицина и прочие са тясно специализирани и за тях трябва определен университет. Това е така, но и Софийския също не е лош. Медицинския ни факултет е един от най - модерните в държавата. Оборудван е с всичко необходимо. В медицинския, материалната база е на доста по - ниско ниво. За фармацията там не знам, но и при нас материалната база в това отношение не е лоша.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 3a631d03b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Не, не мисля, че е добре да се завърши фармация в СУ.
Първо - това, че някога фармацевтичния факултет е бил част от СУ с нищо не допринася за образованието в момента в СУ по фармация. Майка ми е завършила фармация по това време, когато е бил част от Софийски и сега аз уча там и, както знаеш, е към МУ, но нещата, които се учат са идентични. Тоест, системата си е изградена от самия факултет и е такава само там.
Да, с дипломата от СУ също ще можеш да работиш в аптека ако това е мечтата ти. За нещо повече по-добре се насочи към МУ - предлага доста по-добро образование, отлична база, система изградена над 30-40 год. Докато фармацията в СУ съществува реално като такава от преди 2... В момента ме мързи да сравнявам повечето подробности, но ако те интересува нещо конкретно - питай :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: e12cc279ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ех тези Българи! Какво луднахте да ставате фармацефти, лекари... имам чуството, че го правите само за да се фукате, и хората да ви обожават! АМа така не става, драги :)

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: b0035f8567
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторката : хаха, номер 4, аз не съм от тези :))
Номер 3 - и аз си мислех нещо подобно, с 2 думи - че в Медицинския ще е по-добре. Само че за там влизах в сайта им и не виждам нищо обновено - дават датите за изпити и т. н. за кандидатстване от 2013 още. Аз след 3-4 дена, във вторник, ще ходя да подавам документи да се пробвам в София, мислех си за СУ, в МУ не знам дали ще ме приемат, струва ми се по-трудно от СУ, не знам. Ако знаеш там (в МУ) конспектите по биология и химия за тази година и подробности за изпитите - дати, час и т. н. , напиши ми ги (или някой друг, който ги знае, да ги напише).
Какво имаш предвид под "За нещо повече"? :)
Номер 2 - и аз знам, че ходят преподаватели от МУ и точно затова се чудех дали леко не "претупват" един вид обучението, да не е достатъчно добро и квалифицирано в СУ, отколкото в МУ.
И номер 1 - фармацията е престижна според мен. По принцип и аз избягвам да взимам хапчета, но не разчитам на билки и такива глупости, искам си да оздравея бързо и уж качествено и просто няма как от време на време да не приемам лекарства. Има хора, които приемат по сума ти лекарства на ден и няма как да се лекуват без тях.
Искам да завърша фармация, но това се чудя - дали в СУ или МУ да се пробвам. Мисля си, че в СУ имам по-голям шанс от МУ и затова мислех да кандидатствам там. Трябва до вторник да реша за къде да подам документи. А и за МУ не знам нищо нито за конспектите, нито за изпитите най-вече, които са по-важни, защото конспекта няма да е нещо по-различно от това, което имам. Ако може за МУ да ми напишете тези неща или да ми дадете къде да видя всичко за ТАЗИ година, ще се радвам :) Аз гледах на няколко пъти и всичко, което е дадено е за 2013.
Надявам се да отговорите на коментара ми и да ми помогнете :)

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 3a631d03b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Здравей, аз съм номер 3.
http://mu-sofia.bg/node/238 - тук може да намериш всичко за текущата КСК. Съгласна съм, че сайта е под всякаква критика. Порбвай да се регистрираш във форума, там по-лесно се намира информация - не, че в сайта я няма, но трябва да ровиш 30 мин да я откриеш.
Моят съвет е да опиташ и в МУ. Няма гаранция къде ще е по-вероятно да те приемат - зависи от темите, проверяващите, а и, както знаеш, критериите са различни. Форматът на изпита също. В МУ хубавото е, че след първо класиране местата, незаети от момчета се дават на момичетата - в моя поток има 12 момичета и 20 момчета... което стабилно понижава бала за прием. Не че това е много благоприятно за средата, в която попадаш после, но това е друга тема.
А под нещо повече имах предвид работа в производството на лекарства, научни лаборатории и др. По-престижни (за мен) длъжности, които може да заема един фармацевт и за които са необходими повече от средния набор от качества, с които излизат от унито някои колеги...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 1f33557442
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Определено, не я претупват. Бъди сигурна, че преподаването е на необходимото ниво. Професор Овчаров, който е бил и ректор на МУ е идвал при нас да води лекции по анатомия. Колкото до обвиненията, че сме нямали традициите на МУ в областта на фармацията и медицината, мога да ти кажа, че иновационен подход от време на време не е зле да има. Нормално е да има сравнение между двата университета. Все пак вече сме им пряка конкуренция. Така и трябва да бъде. Самата конкуренция те кара да се съревноваваш. Относно, това кой е по - добър вариант. Това може само времето да покаже. Според мен, истинският индикатор за успеваемостта на обучението на даден университет е това къде и как се реализират възпитаниците му и не на последно място, колко получават за труда си. Относно конспектите за МУ те са почти едни и същи всяка година. Има само леки промени в задачите по химия. Все пак, тези, които са се паднали миналата година няма как да са пак на линия. Иначе, темите са едни и същи. За СУ и МУ материала за кандидатстване е един и същ. За СУ има и тестове по химия и биология. Това е единствената разлика. Аз в МУ не можах да влезна, защото не знайно защо от оценката на двамата проверители има 4 - ка по химия общо, но явно се е получила разлика повече правилник се от 50 стотни и по правилник се отива на арбитър, чиято оценка е окончателна. И точно тука ми го начукаха и ми писаха 2 - ка, неясно защо. Затова и отидох в СУ и се убедих, че тук по засега е доста по - добре. Преподавателите не се заяждат с тебе за глупости и са справедливи по отношение на оценяването. Докато в МУ те късат за глупости, само защото нещо някой си не бил на кеф. А за традицията в обучението в тази насока, не се безпокой. Тя се гради всеки ден. Но не само от преподавателите, а и от студентите. Защото, когато завършиш и отидеш да работиш не може да не знаеш какво е действието на епинефрина, например.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: b0035f8567
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Авторката : Номер 6/3, това което излиза пак е за 2013 точно както аз гледах. Въпроса е там, че аз ще се пробвам в Пловдив и в София. В София трябва да избера между СУ и МУ, но повече клоня и ще подам за СУ, защото питах госпожата ми по биология и каза, че конспектите се различават. Каза и, че си е пак добро обучението там, нали си е Фармация, дали в СУ или МУ пак си е хубаво :)
Пожелайте ми късмет и се надявам да ме приемат в СУ :))

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e167e38b62
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   След 6 години.. Какво направи и как си в момента? Интересно ми стана :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker