Кандидатстване в Медицински университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кандидатстване в Медицински университет
преди: 10 години, 1 ден, прочетена 5229 пъти
Здравейте!
Искам да кандидатствам в МУ Пловдив. По биология имам 6 в дипломата, но по химия 5, 50. Въпросът ми е дали това ще е фатално за образуването на бала и какви оценки трябва да изкарам горе-долу на КСК, за да ме приемат?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 ден
hash: 6595503d93
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   При мен положението беше същото и влязох медицина с 5-ици на изпитите, само дето при нас имаше отделни квоти за момчета и момичета..

 
  ...
преди: 10 години, 22 часа
hash: 9fe6e30cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За да те приемат от първо класиране, ако си момиче трябва да имаш поне 5 на едното и 5, 50 на другото. При тях конкуренцията е голяма при всички желания. Ако си момче 4 ти е напълно достатъчно.
Бъди сигурен, обаче, че дори да те приемат следването няма да е като в някой икономически ВУЗ, където се учат само общи работи и простотии, от които я ти потрябва нещо, я не. В МУ - София, а и във всеки друг подобен ВУЗ или специалност се учи всичко и всичко важно, защото от теб след време ще зависи човешки живот и не можеш да си позволиш да направиш компромис с подготовката си. Още от първата година се започва с някои специализирани предмети, ако си със стоматология, например. Ще те карат да правиш зъби от сапун, после от восък, гипсови отливки и др. Анатомията ти е цяла енциклопедия. Тя просто се учи наизуст. Иначе, няма начин да си вземеш изпита.
За самото кандидатстване. По биология темите се учат наизуст от учебника и нищо допълнително или по - малко. Като цяло това е по - лесният изпит. Имаш общо 64 теми да научиш. По - химия нещата стоят по - малко по - особен начин. Там, първо се пише тема. Общо са 26 на брой. Учечат се дума по дума и се спазват СТРИКТНО. Не бива да си позволяваш никакви отклонения. Имаш и четири задачи. Две по неорганична и две по органична химия. Има два сборника откъдето можеш да ги вземеш и да ги решаваш. Общо и от двата сборника са около 425 задачи. На изпита се падат четири от тях. След всяка КСК, падналите се задачи се заменят с нови, докато останалите си остават така и за другата КСК. Всяка задача има свое решение, но често задачите се припокриват по смисъл и това е плюс, който ще ти бъде от полза. Задължително тръгни на уроци по химия, защото дори да си скъсаш задника у вас от учене, сигурно няма да изкараш повече от 3 - 3, 50, което за момиче, за да я приемат е крайно недостатъчно. Това в най - добрия случай. Учителят ще ти обясни как да решаваш всяка задача. Знам, че 90 % процента от материала по химия не се припокрива с този от училище, но това е нарочно направено, за да могат да се вземат пари от частни уроци. Процентът на хората, които не минават един от два изпита е доста висок. Около 30 - 40 %. Така че, не разчитай на късмет, че те приемат само заради бройката. В МУ няма такова нещо. Там подборът е изключително стриктен и въобще, не приемат хора на калпак, като в УНСС, например. Трябва ти желязна подготовка, за да успееш да влезеш. НО, накрая, като завършиш ще видиш, че всичко си е заслужавало. Ще имаш хубава и добре платена работа. Ще имаш почни сигурна 100 % реализация на пазара на труда и няма да се чудиш после, откъде да вземеш 5 лв, за да си купиш нещо. Докато много хора правят точно тази грешка. Записват нещо лесно, колкото да изкарат. През това време, ако поработват нещо за има, няма 400 - 500 лв и това е. А, като завършат работят всичко друго, но не и по специалността си за плюс, минус 100 - 200 лв. отгоре. Е, кажи сега. Заслужава ли си? Относно, оценките от училище, не би трябвало да са ти проблем в случая.

 
  ...
преди: 10 години, 15 часа
hash: 905943dc74
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   зависи каква специалност искаш, но бала е добре за мед. сестра, акушерка става... за медицина незнам..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 22fc494331
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Към номер 2: Няма значение дали си момче или момиче, защото от тази година квотите са премахнати и се кандидатства на равни начала. Поради същата причина никой не знае какви оценки са необходими за да се влезе. Няма смисъл да се гледат минималните балове от миналите години.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 22fc494331
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Още едно допълнение към номер 2:
-Изпита по биология е почти изцяло заменен със тест (от догодина ще бъде изцяло).

-За Пловдив НЯМА издаден сборник със задачи по химия.

-Оценява се всичко, което е написано разбираемо и вярно.

-Нищо не е необходимо да се учи наизуст.

-По биология се признава информация от ВСИЧКИ издадени учебници.

-Стриктността по отношение на химията е чиста измислица и мит.

Минал съм по този път и знам как стоят нещата. Не вярвайте на митове и легенди за това как "проверяващите сравнявали дума по дума с учебника". Това са глупости.

 
  ...


...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 9fe6e30cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Към номер 4 и 5.
Единствения човек, който говори глупости си ти. Кандидатствах миналата година в МУ - София и мога да ти кажа, че познавам нещата от първо лице, единствено число. Не знам откъде ти хрумна, ти "гениалната" идея, че изпита по биология щял да бъде само тест. Изпитът е развиване на теми - писмено. Конспектът е 64 теми някъде, от които се падат три. И пишеш каквото знаеш. Изпита по химия е писана на тема и 4 задачи. Две по неорганична и две по органична химия. Не знам за другите университети как е, но аз говоря за този в София.
Относно квотите, не знам да са ги махнали. Май нещо пак се бъркаш. Значи, видял, усетил съм, пипнал съм, знам какво. Не говоря като теб наизуст. Не ми се вярва да се променили чак толкова критериите за влизане и оценяване в МУ - София само за една година. ДА не говорим, че МУ - София е доста консервативен университет и надали може да се случат толкова радикални реформи в него и то за толкова кратко време.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: c333b8f116
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Разликата между МУ София и МУ Пловдив е от земята до небето, уважаеми колега. Всичко, което казвате е напълно вярно, но е приложимо само и единствено за един от 6-те медицински ВУЗ-а в България.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 9fe6e30cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Точно, това е й един от главните проблеми на висшетони образование. Защо, вместо, да има напълно различни критерии за оценяване и влизане в даден ВУЗ, не се направи един единен приемен изпит, който да важи за всички медицински вузове. Естествено и по двата предмета. А, не като сега, за да те приемат на две или повече места, трябва да кандидатстваш на всички места поотделно. Това лично за мен беше голямо мъчение като кандидатствах. Изпитите за прием в кое да е медицинско направление са достатъчно тежки и колкото и да е подготвен един човек никога няма гаранция, (е ще го приемат от първия път. Затова е хубаво да се подсигуриш и с план Б.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: bebc1da07c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Здравейте,
Имам въпрос относно задачите от органична химия, и по-точно при кои реакции трябва да пишем прословутите механизми и къде не. Аз зная само че халогениране на алкан е задължителен, но моят преподавател ми каза че халогениране на бензен например, не е. Можете ли да споделите мнение, защото това е доста важна част от задачата по-принцип. Благодаря предварително :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 165840590f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте, бих искала да попитам дали ако кандидатствам в МУ София ако имам добър бал няма да ме приемат и в МУ Пловдив. Тъй като все още не знам в кой град искам да отида лед като завърша, а разбрах че за двата университета се учи по различни учебници

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d4b3afce79
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Сега ще бъда 12-ти клас, като се готвя основно за МУ-София. Това лято, откакто сме ваканция, излизам само вечер за 2-3 часа. Ставам всяка сутрин в 9:00, а до 15:00 уча, тъй като след това много напича и става горещо. Това е ВСЕКИ ДЕН. Ходя на уроци от 1 година, като и тази продължавам. Учебниците за МУ-София и Му-Пловдив се различават, като в МУ-София се учи САМО "Булвест" по Биология, а по Химия - изд. "Регалия" основно, но си трябва и странична литература. В Пловдив доколкото знам е желателно по Просвета, но не гарантирам, тъй като не се готвя за там.
Изпитът по биология представлява развиване на тематични единици, като е желателно те да бъдат написани максимално близо до информацията от учебника, а също така и рисуване на фигури и схеми.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker