Право или неврология? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Право или неврология?
преди: 9 години, 11 месеца, прочетена 2725 пъти
Здравейте, момиче съм. Догодина ми предстоят матури, а аз още се колебая между две специалности, които са пълна противоположност - право и неврология. Като предмет в училище историята много повече ме влече и ме интересува, но за мен от голямо значение е заплащането.
Правото е добра професия, но е много зачестено в последните години, всеки излиза юрист, та се опасявам и дали ще мога лесно да си намеря работа, но може би ако уча за нотариус или съдия ще е по-добре, защото адвокати вече има под път и над път - вярно, ако си добър в занаята ще си най-търсен, но аз още не съм запозната с правото и не знам как е.
От друга страна пък като се поровя из нето гледам, че неврологията е една от най-заплатените работи и поради този факт ме грабна, а и ако някой ден реша да живея в чужбина ще мога да си практикувам, докато правото си е индивидуално за България.
Много съм объркана, а и нямам много време за мислене, понеже септември съм 12 клас.. ако някой има някакви съвети или препоръки - моля да пише. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 11 месеца
hash: 67829ce122
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   невролог. много е интересно. чети оливър сакс :)

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: f4c129eb1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   КАКво значи неврология, първо се изкарват 6 години за общо практикуваш и тогава се рещават допълнително нещата, а като цяло виж на тебе какво ще ти хареса, бих казала, че неврологичната материя е доста скучна и трудна...

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 9d5e654d68
гласове:
1 2 3 4 5
  (33 гласа)

3.   "Като предмет в училище историята много повече ме влече и ме интересува, но за мен от голямо значение е заплащането. "
Още тук знаех отговора...
Един съвет от мен:
НИКОГА не избирай нещо само заради парите.
Един невролог взима големите пари само ако е добър, а ти ако се наемеш с това без да ти е интересно, само заради заплащането, няма да станеш добра - следователно няма да стигнеш и до огромната сума, която си представяш.
Учи това което ти е интересно - като гледам е историята.
Има адвокат, а има и адвокат - същото се казва и за лекарите - има добри и не толкова добри.
Адвокатите също взимат не лоша сума, така че не виждам проблем да запишеш това, след като заплащането ти е важно :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 14bed4401d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката - да правото като че ли ме грабва повече, но в България няма развитие и бъдеще, а в живота нищо не се знае - мога след време да ида в чужбина, а ако съм учила право дефакто ще съм без образование в чужбина. Колкото до неврологията мисля, че и тя е интересна, но не съм запозната много с нещата и не знам сали няма да направя грешка ако уча неврология. Знам, че до се сега отдавна трябваше да съм взела решение какво да уча, но не мога да избера лесно, а и от тона мое решение се определя бъдещето ми. Дори си мисля ако уча за невролог може да пропусна една година, защото трябва да уча 4 учебника по биология, а вече е късно да наваксам...

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: b0c06e0946
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Заплащането не може да бъде водещо в такава степен при избор на професия. Лекарската професия изисква пълно себеотдаване, ако искаш да си добър, следователно да изкарваш много пари. За нотариус- предполагам знаеш, че нотариусите са направо вечни, за съдия ти трябват яки връзки, както и за нотариус впрочем. А и изпитите са толкова различни, че ако става въпрос за медицина си безвъзвратно закъсняла с подготовката. Добре си помисли, но най-вече проумей, че професията няма да ти гарантира пари, ако не си я избрала със сърцето си.

 
  ...


...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 0c40e2faeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Неврологията е специалност в медицината... За да станеш невролог, първо трябва да завършиш медицина и след като имаш стаж известно време, да специализираш неврология няколко години.... Медицината не е за всеки -нужна е голяма отдаденост, за да си добър. И в голяма степен си е и призвание. Ако чувстваш, че това е което искаш -действай.

За правото-вече са ти казали.

И двете са трудни и ученето е тежко, за медицината е и дълго... особенно докато стигнеш до неврологията...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 14bed4401d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Като предмети в училище определено историята ми е по-интересна. Майка иска да уча, фармация, но аз съм твърдо против да продавам хапчета по цял ден.. то си е подобно на продавачка, а и пак е свързано с медицина. За правото има много желаещи в последно време и това ме кара да се замисля дали след време ще имам някаква реализация в тази посока, защото в последните 4 години всеки втори излиза с диплома за юрист, а и както спомена №5, за да станеш адвокат или съдия ти са нужни връзки, само знанията не са достатъчни, ние нямаме нито приятели, нито роднини които да се занимават с право. Иначе като предмет на изучаване с неврологията и правото май са доста скучни, но няма как, то кое учение е забавно?

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: c4a681b9ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Тук сме двама студенти от Медицинския университет в София и от Софийския университет съответно със специалности медицина и право. Виждаме, че определено не знаеш как стоят нещата в нито едно от двете направления (без да се обиждаш), както и отдолу в коментарите не видяхме хора занимаващи се конкретно с това, така че решихме да внесем малко разяснения относно терзанията ти и ако можем да помогнем разбира се.
Първо студентът по медицина. Не смятам, че си закъсняла с подготовката. Аз лично се подготвих прекрасно за около 6-7 месеца, но истината е, че отнема доста четене. Така че, ако си достатъчно упорита и амбициозна и това е възможно и далеч няма да загубиш година. Сега малко относно самата специалност. Далеч преди изобщо да си помисляш за неврологията ще ти се наложи да преминеш пред 6 тежки години обща медицина, стажове, много учене и едва тогава специализация в България или чужбина. Разбира се, добре платено е да си невролог, но като такъв можеш да се видиш към 30 години, а и не се знае изобщо дали би била на същото мнение след като започнеш да изучаваш задълбочено медицина. Съвсем вероятно да опознаеш други страни на медицината и те също да те грабнат. Както са казали старите хора, никога не говори предварително, защото просто не знаеш какво те чака зад ъгъла, и накъде ще те отвее вятъра.
Ред на студента по право. Бихте посъветвал да не правиш пребързани заключения с това, дали има бъдеще специалността или не. Преди всичко е важно да знаеш, че реализацията е както във всяка друга специалност. Ако си упорита, трудолюбива, ще имаш същия успех, както във всяко друго начинание, с което се заемеш. Времето за подготовка е достатъчно, аз също се подготвих за период от 6 месеца и то много добре, но също както колега с много четене. Също така изводът ти относно това, че е пълно с адвокати и трябва да учиш за съдия или нотариус е крайно нелеп (отново с призив да не се засягаш, защото когато аз кандидатствах бях с абсолютно същите убеждения, които още след първите 3 месеца бяха заличени от съзнанието ми). Завършвайки право, излизаш юрист. Не си нито адвокат, нито съдия, прокурор, нотариус, частен или държавен съдебен изпълнител и още куп други длъжности. Можеш да имаш квалификация за всички тях едновременно, но просто не можеш да ги практикуваш едновременно. Разликата между всички длъжности е буквално 1-2 конкурсни изпита. Младши адвокат се става чрез двугодишен юридически стаж или веднага чрез взимане на изпит за адвокатура. Разликата между младши и редови адвокат е също 2 години стаж. За другите длъжности правоспособност се придобива чрез конкурсни изпити и допълнително 6месечно обучение (съдия например) и т. н. Както можеш да се досетиш, ако прочетеш внимателно написаното, всеки съдия, прокурор, нотариус и т. н при прекратяване на професията си е и адвокат на частна или държавна практика(служебен защитник). Не можеш цял живот да си съдия, защото е мандатна длъжност. Сега да ти разкажа малко за звучните твърдения, че съдия се става само с дебели връзки. Както във всички твърдения, с които си се сблъсквала и са ти повлияли на възгледите, и тук има твърде много изключения и подробности. Конкурсните изпити се държат пред министерство на правосъдието и имат изискване за определена оценка. Ако ги издържиш успешно, то и господ не може да ти попречи да станеш съдия, а оценката на първия писмен изпит е 4. 50(ако изобщо има някакво значение в момента). С връзки се влиза масово във висшия съдебен съвет (ВСС), но до там има толкова много път, години на работа и изграждане на съответните връзки, поради изключително простата причина, че да стигнеш до там ти трябват 20 години юридически стаж и сама прецени дали дори да имаш едни връзки на 20-25 години, ще ги имаш и на 50.
Като заключение ще ти кажем, че мислиш по твърде сложни въпроси, от които съвсем нормално си нямаш никаква представа все още. Важното на този етап е просто да избереш, защото те уверяваме, че правото и медицината нямат абсолютно нищо общо с нито един предмет изучаван за средното ти образование, особено важащо за правото. Това, че ти е интересна историята или я разбираш, повярвай няма нищо общо с правото. То е твърде различно и много сложно и няма как да разбереш дали ще си добра в това, докато не пробваш. Същото важи и за медицината. Биологи и химия за в 1ви курс и оттам е изцяло нова среда, а в правото вече няма литература, а дори и историята в първи курс е история на законите на България. На този етап просто избери. А по-късно ще решаваш специализациите. Безсънните нощи в четене на стотици книги са гарантирани и по двете специалности, тевогите относно десетки, а и стотици изпити също са гарантирани, както и ситуациите, които ще те довеждат до етап, в който искаш да хвърлиш всичко и просто да се разплачеш, но тогава ще знаеш защо си го избрала, стягаш се и продължаваш, защото това ще е твоят път.
Post scriptum (или послепис, от латинския, с който ще се сблъскаш и в двете специалности): Реализацията в чужбина я имаш както с медицината, така и с правото (противно на всеобщото убеждение, че правото е строгоопределено за 1 страна). Истината е, че правният ред на България е абсолютно идентичен с този на цяла континентална Европа. Редица български юристи са специализирали търговско, наказателно, семейно и наследствено, финансово, банково, та дори и римско право в чужбина. Всеки един от тях е придобил нужната квалификация и правоспособност за упражняване на професията си и в съответната страна. Отделно адвокат не се става сам. Трябва вписване в съответна колегия и работа в кантора на старши юристи и едва след 15 години стаж имаш правото да се отделиш като самостоятелен и независим адвокат.
И двамата ти пожелаваме избор, който ще те удовлетвори, незабравими студентски години, прием в СУ с право или в МУ с медицина, защото мястото също е много важно. Както и успех и по- малко тревоги, защото най- лесното е да влезеш, малко по-трудно да завършиш и най- трудното идва веднага след това при упражняване на професиите, защото в единия случай живота и здравето на хора ще е в ръцете ти, а в другия техните съдби и хиляди проблеми. Учи с цел да имаш максимална компетентност, а не за пари, защото те са само следствие от добре приложените знания по тези професии :)

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: febfac1d71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Боже мой,не мога да си представя как може да си 12ти клас и да си толкова неинформирана. Има интернет,толкова много информация относно университети,специалности това си 12ти клас може би е трябвало по-рано да се замислиш около бъдещето си.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker