"Стопанска академия"- Свищов - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121296)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

"Стопанска академия"- Свищов
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 5342 пъти
Здравейте, какво ви е мнението за стопанската академия в Свищов? Заслужава ли си?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: c068090d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Не, зящото градът е прекалено малък и не можеш да батрупаш практика наред със следването си. Имам приятелки, завършили там, а днес са безработни. Приемаха още навремето много лесно.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Значи няма никакъв смисъл да мисля за този университет, а направо да се насочвам към някой друг, нали?

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: c98b7db1b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първо щом искаш там, значи искаш да учиш икономическа специалност. Още като видя че приемат до 30 август и ми става ясно че взимат твърде лесно ( Не че и другаде не е така ) Унито някога е било добро. Номер 1 ти го е казал, няма шанс за практика успоредно с ученето. Следователно няма да имаш опит, от там и работа трудно ще започнеш. Щом ще учиш Икономика пиши в УНСС, или Варна. Те са с по голяма тежест. Свищов вече не е сред Елита.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: c068090d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   От 1
Ами прави си сметката щом от моя клас приеха всички, които никъде другъде не ги приеха и една, която си беше четворкаджийка стана там професорка.
По мое време се влизаше все пак с изпит някакъв и имаше някакво име, но пак заради липса на практика, езикови познания и елементарни икономическичпознания никой не си намери после работа. По-добре хвани някаква професия или учи задочно, но не си губи времето и парите там.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a62245e991
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Хех никой не си намерил работа... айде бе :) А защо всички, които аз познавам са си намерили, включително и аз? Като цяло университетите в България са пълна порнография. Води се един от най-добрите и най-старият икономически университет в България. Града е Студенстки град буквално. Представи си Студенстки град в София... същото е. Чалготека до чалготека... Моят съвет е прецени специалностите, които си приета. Ако в София си приета хубава специалност отиди там, но ако в Свищов си с много хубава, а в София си приета нещо безсмислено отиди в Свищов. И един много много важен съвет РАБОТИ!!! Винаги можеш да работиш лятото някаква практика да събереш. Аз на твое място бих записала задочно и бих почнала работа веднага. Това цялото учене 4, 5 год е гъбене на време и оправдаване на желанието да купонясваме и да се забавляваме на гърба на мама и тате. Няма смисъл от него. Хората освен, че ще ти гледат специалноста и университета, винаги гледат какво си работил. Не знам дали има още задочно, но ако има не се замисляй!!! Иначе Академията не е лош университет, голям е и има добра слава. Мен са ме викали на интервю заради това, че съм учила там и са ми го казвали, но като цяло студентите са малко тип как да се изразя... на Пенка продавачката и Кирчо таксиджията детето, което знае всички сръбски песни наизуст и пие ракия до несвяст. За 5 год не срещнах нито един състудент, който да не пие ракия и да не слуша сръбско или чалга. Другите преобладаващи са от малки селца или градчета дошли в "големия град", срамежливи, не излизащи никъде, не виждали човек от другия пол интимно и интересуващи се само от учене. И се питай защо избираш даденото място. Ако тръгнеш с идеята, че е за да се забавляваш до никъде няма да я докараш. Мисли за бъдещето си, защото сега точно го решаваш.

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря за мнението. Първо да кажа- не знам, защо всички мислят, че съм момиче:D Е, не съм. момче съм. В момента се колебая между два университета- редовно обучение в СУ или задочно обучение в ИУ-Варна. Ето как стоят нещата- От една страна, в СУ ще ми е по-трудно от финансова гледна точка, защото съм от провинцията, а в ИУ-Варна-по-лесно, защото ще бъда задочен студент. Има и още нещо- много трудно се приспособявам към новата среда, чувствам се зле и ще бъде стрес за мен. От друга страна, обаче, е важно и качеството на обучението. Проверих, че в СУ има чужд език в специалността (английски), а в задочното в ИУ-Варна-няма чужд език. Доколкото знам, за икономиката е важно да имаш чужд език в дипломата. Освен това мисля, че СУ е много по-престижен, с по-качествено обучение, нали? Затова съм силно раздвоен и не знам, какво да избера. За мен е важна реализацията, искам после да работя по специалността си и да съм опитен. Дали ще ме приемат в тези университети, мисля, че няма да имам проблем- успехът ми от дипломата за средно образование е 5, 78 някъде. Но не знам, кое е по-добре?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a62245e991
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 6 - Какви са специалностите не си написал, а това е много важно. Относно езика... език не се учи в университет!!! Не залагай на Английски от диплома в университет. Ако искаш език се запиши на курсове, но според мен малко късно си се сетил да учиш език. Сега ще ти е по-трудно, от колкото ако беше на 10 например. Както и да е... без Английски наистина шансовете ти за хубава работа се изчерпваt. Хубавите длъжности са в чуждестранни фирми и там не само Английски се иска, но и още поне един език. Хората искат сертификати като Тоефл например. Това е добро владеене на език, а не някакви келяви 5 часа на седмица в университет. Казва ти го човек, който е завършил Френска гимназия, бил е приет за студент в Германия с Немски, живял е в Америка и се е оправял на Английски и в момента вижее в Норвегия и учи Норвежки. Цял живот уча езици и знам как се учи език. Напиши какви специалности и кои университети и ще се опитам да ти дам съвет. Това, което си мисля, че е добре за теб е да запишеш ако можеш задочно някаква хубава специалност в София, да си намериш някаква работа и да ходиш на курсове поне година в някоя школа за езици. След първата година може да си търсиш работа в офис, която е по-близко до Икономическа длъжност. Но ако ще бачкаш през цялото следване например барман или продавач знай, че това не просто няма да ти помогне после да си намериш работа по специалноста ами и ще ти вреди. Хората искат опит в дадената сфера, така че каквото и да работиш извън Икономиката, нека е само за трамплин в началото. Всичко е тактика в живота да знаеш! Понякога една безплатна специализация после ти дава много повече възможности от това да си барман лятото и да взимаш 1000 лв чисто.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   (От автора)- Номер 8, аз съм учил английски интензивно в училище и го знам на добро ниво, но не знам бизнес английски, който ми е важер. Ето за кои специалности и университети става въпрос: В момента силно се колебая между два университета- редовно обучение в СУ или задочно обучение в ИУ-Варна. От една страна, в СУ ще ми е по-трудно от финансова гледна точка, защото съм от провинцията, а в ИУ-Варна-по-лесно, защото ще бъда задочен студент. Има и още нещо- много трудно се приспособявам към новата среда, чувствам се зле и ще бъде стрес за мен. От друга страна, обаче, е важно и качеството на обучението. Проверих, че в СУ има чужд език в специалността (английски), а в задочното в ИУ-Варна-няма чужд език. Казвали са ми, че е хубаво все пак в дипломата за висше да пише, че съм завършил с език. Освен това мисля, че СУ е много по-престижен, с по-качествено обучение, нали? За мен е важна реализацията, искам после да работя по специалността си и да съм опитен. Като цяло, доста съм разколебан. Ако можеш, посъветвай ме.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   (От автора) Номер 8, забравих да кажа в по-горния си коментар, че специалностите са редовно в СУ- Икономика и финанси с английски език или задочно в ИУ-Варна- Финанси, без език. За съжаление, в София няма задочно и затова си мисля за ИУ-Варна и не знам, какво да реша.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 44f0879e45
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Не ходи там!
Не се занимавай със забравено от бога място, в което ще учиш толкова години!

РАБОТА - БАРМАН СЕРВИТьоР
Учене - айляк,
Пари - евтино е, ако си от софия- цар си!
Живот - Там ставаш пияница и до някаде курвар, просто там няма какво друго да се прави освен купони, дискотеки нон стоп. А курвите са повече даже от сливен и плевен! Горе доло ставаш изпаднал тип. Мега голяма скука е, центъра е 100м на 100 м.

Общежитията: - голяма селяния.

ПЛЮСОВЕ: Виждаш много различни хора от цяла Б-я! Живееш самостоятелно горе-доло ( важно нещо в живота )! Ако учиш реално ще ти е добре, поне няма да си пропилял годините там. Учи магистратура!

п. с. Завършил съм там преди хммм 5 години.

Пробвай другаде, аз записах второ више успоредно, че да ми се оплътни времето там. Просто голяма степен е загуба на живот.

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   (От автора) Номер 11, а какво мислиш за ИУ-Варна? Там по-добре ли е? Аз съм раздвоен, дали да се запиша във Варна или в СУ. Във Варна няма чужд език в специалността, защото ще следвам задочно. В СУ се учат два чужди езика- първостепенен английски и втори чужд език, който е задължителен. Освен това някои предмети са изцяло на английски, пък и СУ е по-престижен. Но в София ще ми бъде трудно финансово- общежития, транспорт и затова не знам, кое е по-добре да избера- по-доброто образование или това, което няма да ме затруднява толкова финансово?

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a62245e991
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Пак съм аз номер 8 - Значи аз на твое място бих записала във Варна задочно и бих си намерила работа във Варна. С изкараните пари ще спестявам и ще се запиша да карам някакъв сертификат по Английски език, за да имам документ, че го владея. Според мен СУ не е толкова престижен с икономическите си специалности, по-скоро с хуманитарните или с Правото. Докато Варненсият е известен с икономическите специалности, както и УНСС и Академията в Свищов. Остави го тоя бизнес Английски. Аз го карах и беше пълна пародия. В университет не се учи език, пак ти казвам. Имам приятелка, с която завършихме гимназия с Френски и записа МИО с Френски в УНСС. След 4 години каза, че е забравила Френския и не можела вече да го говори, а специалността й беше с усилено обучение на езика. Послушай ме и запиши курс. Вземи Сертификат. Едно е да пише, че си го учил в университета, а друго е да изкараш Тоефл например и защитиш ниво. Но имай предвит, че накрая всеки ще види на практика колко го владееш. Хората провеждат интервюта на Английски, когато изискват езика. Би било идеално ако можеше задочно в София, но явно вече не може щом казваш. В началото ще работиш каквото и да е, но след първата или втората година си търси практика някъде, ако ще и безплатна. Спестявай си пари за тогава. Гледай да излезеш от манталитета на човек от малкия град и ще успееш. Между другото и аз завърших Финанси в Свищов редовно и после карах Магистратура там. Не бих записала Икономика ако знаех, че всеки втори я учи и е толкова трудно после с намирането на работа. На мен вратата ми се отвори с един рядък език, който учих после. Да знаеш в София ако знаеш на високо ниво рядко срешан език е голям плюс. Колкото до Свищов щом си от малък град ще се чувстваш сред свои там. Хората са 99% от малки градчета, основно от Северна България и са си с типичния си манталитет към ракията и чалгията. Хубавото е, че е спокоен град, приятен е, евтино е много, но работа по специалността забрави да си намериш и наистина си пилееш времето там щом не можеш да работиш. Иначе университета е с традиции и е на ниво за България. Не писа от ко град си. Ако си от Северна България може да запишеш задочно в Свищов и да живееш и работиш в София. Ще ти е трудно, но ще се справиш ако си упорит. Само работи и не чакай да завършиш, че после ще ти е много по-трудно да си намериш работа без опит. Пиши какво си решил и ако имаш още въпроси питай. Дано да съм ти била полезна.
До номер 11 :) И аз завърших там преди 5 год, че даже и Магистратура записах после. Може и да се познаваме. Макар че ако си бил редовно в Джу Бокса едва ли...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   (От автора)Номер 13, не не съм от Северна България. От Сливен съм. Наистина ли е много трудно да си намериш работа с икономика после? Няма ли да мога да се реализирам? В гимназията 4 години учих икономика и имам добра предварителна подготовка, защото по всички икономически предмети завърших с отличен. Успехът ми от дипломата за средно образование е 5, 79. Затова си мислех за СУ, защото нали там отиват тези, които знаят и могат. И още нещо- в СУ се учи не само бизнес английски, учи се и втори задължителен чужд език, а освен това повечето уебници са на английски, някои предмети дори се водят изцяло на английски. Затова ми препоръчаха СУ, казаха ми, че ще изляза от там с два чужди езика. Затова все още не мога да реша- в крайна сметка, СУ е престижен, ще знам два езика като завърша. Не знам обаче дали ще се справя от финансова гледна точка. Можеш ли отново да ми дадеш съвет, тъй като това за двата езика не го бях казал по-рано, защото и аз не знаех? Остава ли Варна най-добрият вариант? Пък ако знаеш нещо, кажи две думи и за УНСС. :)

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a62245e991
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Виж за СУ не мога много да кажа, понеже не съм запозната. Имам една приятелка завърши там Журналистика и много добре се разви. Въобще не знаех, че имали икономически специалности, изучавани на Английски. Аз имах профил Бизнес Английски по време на Магистратурата ми и беше наистина голяма пародия. В София има работа с Икономически специалности, но хубавата работа изисква много високо ниво на езици. Само с Английски няма как да е много хубава. Аз живях една година и работих там след като завърших, понеже в Бургас не намерих една година работа. Просто наистина навсякъде искаха опит, а аз го нямах. Та в София има заплати от 1000 лв минимум и нагоре може да стигне до 3000 дори, но тези длъжности са в чуждестранни фирми. За да те вземат ще полагаш тест по езика, който не е никак лесен. За да имаш тези знания трябва да си завършил например Езикова гимназия. Там се учи език. Все пак събираш по 2000 часа за 5 години. Не вярвам с един университет да се научи нещо. Там се набляга на Икономическите специалности и не толкова на езика. Той може да е като плюс. Наистина работата и развитието е в София каквото и да си говорим. В другите градове може да работиш в офис за 600 лв в най-добрия случай. Въпросът е, че ти писа, че нямаш възможности за София. Има ли кой да те издържа или да ти помага? Имаш ли с кой да живееш в София или искаш на общежитие? Имай предвит, че ще ти е много трудно без никаква финансова помощ да се издържаш ако учиш редовно. Да не кажа, че не я виждам как ще стане освен ако учиш през деня и работиш нощни смени, но това е ненормално просто натоварване. Спестил ли си си някаква сума например сега от работата лятото? Няма ли как да си задочно в УНСС? Моят съвет е ако искаш кариера и добра заплата работи в София, учи много езици, поне два да знаеш свободно и завърши нещо, което да е добра специалност в добър университет. В западните фирми Английският е задължителен, и искат още един език на високо ниво. Отвори jobs. bg и чети обявите на Английски за икономисти. Това са хубави длъжности. Аз ти дадах за съвет Варна понеже каза, че нямаш финансови възможности. Но каквото и да решиш ако учиш езици и работиш ще успееш.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Номер 15, в София наистина би ми било трудно финансово. Семейството ми е в състояние да ми праща по 300 лв. на месец. Може би с това ще успе да се справя. Не, в УНСС няма задочно, има дистанционно, НО при него специалностите не са добри, не са на ниво. Може би най-големият ми проблем е, как ще свикна в София. На мен ми е мнооого трудно да се приспособявам към новата среда, никога не съм напускал дома си, никога не съм бил далеч от семейството си. Що се отнася до двата чужди езика, аз не съм завършил езикова гимназия, а СОУ. Бях с интенсивно обучение на английски, в 8 клас имахме 18 часа в седмицата, а всяка година завършвах с отличен по английски. И така, сега съм раздвоен за редовно в СУ или задочно във Варна, но може би наистина СУ си е по-добрият вариант, защото там ще изляза с два чужди езика, а във Варна няма да имам нито един език в специалността.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a62245e991
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Пак съм аз : Виж с този манталитет до никъде няма да я докараш. За да успееш в живота се иска хъс и смелост. Ако това да живееш сам без вашите или да живееш в голям град те плаши толкова още от сега... какво да говорим напред. Аз бях на 18 год. когато заминах да живея в Германия. На 21 реших, че ще ходя в Америка на бригада. Когато една година не можех да си намеря работа по специалността в Бургас и бях удобрена да работя на рецепция в болница за 600 лв реших, че ако почна никога няма да имам нужния опит, защото живота ще ме завърти, а без опит по специалността след време на 30 вече кой ще ме наеме? И така си хванах багажа и заминах за София. Живеех сама и се оправях сама. Работих в голяма чужденстранна фирма, но аз цял живот съм учила езици в гимназията и по курсове успоредно. А преди година реших, че България ми е малка вече и ето ме сега в Норвегия и пак уча език за не знам кой път вече. Само да уточня, че съм завършила Френска гимназия с Френски език. Смятай... :) Това, което искам да ти кажа е да не се страхуваш, а да си смел!!! Дори и да се провалиш поне ще знаеш, че си опитал. А и това ще те научи на много. Всички тези предизвикателства много ни каляват и променят. Помня на 18 когато си търсих работа в Германия как треперих по телефона. Умирах от ужас да говоря по телефона на Немски. Сега толкова съм свикнала да контактувам с чужденци, че все едно си говоря на Български. Даже на моменти мисля на Английски се усещам. Ти си израстнал в маък град и имаш мироглед като на кон с капаци в момента. Отвори се за света. Приеми го като едно приключение, начин да станеш мъж и да намериш своето място и призвание. Относно 300те лева на месец не мога да ти кажа дали ще ти стигнат понеже не знам колко струва общежитието в София. Предполагам ако си в Студентски град и не излизаш много много да харчиш пари, ядеш на столова или си готвиш, може и да ти стигнат, стига общежитията да са евтини. Не знам дали това лято работиш, но може би трябваше да се замислиш да поспестиш преди университета. На морето има работа много с осигурено всичко и можеше да си спестиш добри пари, които да ти помогнат първата година. Човек, за да успее в този живот не трябва да гледа да е до полата на мама и тати ами да е смел и борбен. А колкото до Студенстки град, то си е такова село, че въобще няма да усетиш, че си в София. Само не прави грешката да се затваряш в себе си. Бъди по-контактен, работи нещо, запиши се на курс след време, развивай се. Ако имаш възможност запиши се след време на бригада. Можеш да работиш 2 лета например на морето и да спестиш пари за бригада. Там вече ще се пречупиш. Друг свят е и се иска както казват хората яко дупе :) но порастваш за дни и научаваш езика свободно сред местни много бързо. Един живот имаш и докато те е страх и си стоиш на сигурното нищо няма да видиш от него, освен реалността на 200 км около теб, а това е нищо. Проучи дали можеш в София да се издържаш. Питай колко е наема, колко излиза храната на месец. Аз няма как да ти кажа понеже на мен в Свищов ми беше супер евтино, ама това е Свищов и преди 5 год работа. Аз там с 300 лв можех да се оправя спокойно, бях на квартира при това и ядях на стола или си готвих. Друг е въпроса, че направих голямата грешка да работя само лятото, а това беше доста слаб опит. Слава Богу, че знаех езици, че без опит и езици щях да съм някоя продавачка в мола. Нещата се плануват и се действа предварително. Всичко се постига с години труд. Отвори както ти казах една обява в jobs. bg на Английски, чети и почвай да попълваш необходимите изисквания стъпка по стъпка. А колкото до това колко добре владееш Английски веднага можеш да разбереш това по следния въпрос: Ако видиш чужденец можеш ли да го заговориш и да говориш с него на всякакви теми без да сричаш и да мънкаш неопределено време? Ако можеш значи ставаш. Ако те е срам значи не ставаш. Срамът се убива с практика. Дано да съм ти била полезна. И все пак хора има всякакви. Аз пиша нещата през моята призма, кое за мен е успех. Ти може да си доволен и да си продавач консултант в Германос до края на живота си. Хора има всякакви. За мен обучението в университет и езиците са много добра предпоставка за много повече от това. А и както сам виждаш на мен вече и България ми е малка, камо ли да се затворя в един малък град и да живея като робот. Много съм препатила, много ми е било трудно, много ме е било и страх, проваляла съм се, но толкова уроци научих и толкова красота видях на този свят, че за нищо не съжалявам. Лека вечер.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   От автора- Номер 17, благодаря за житейския урок! Наистина ми даде много ценни съвети! Значи сега работиш в Норвегия... как стигна до там? Искам да кажа, как успя да заминеш, да се реализираш в чужда страна? Доколкото разбрах от това, което си написала, ти си завършила в България и сега си в чужбина. Твоят съвет е, да не се страхувам от неизвестното, а да отида в София и да изкарам качествено образование, с учене на езици. Но защо ти не си останала в България? Питам, защото имам немалко познати като теб- българи, които живеят в друга страна. Какво не ти хареса в България? Защо така българите масово емигрират, това не мога да си го обясня. Ти би ли ми препоръчала, когато се изуча и имам финансовата възможност, да замина и аз извън страната?

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a62245e991
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   За това защо заминах ще отговоря с една дума - любов. Имах хубава работа, но зарязах всичко, за да съм с човека, с който съм сега. Живея от скоро тук и уча езика както писах. Още нямам работа, но и това ще стане скоро, когато понауча езика достатъчно добре, за да го говоря свободно, което почти вече постигнах. Иначе най-добре е ако човек замине да учи в чужбина. Например тук и въобще в цялото Скандинавие образованието е безплатно. Ако сега нямаш пари, може да запишеш Магистратура след време и да работиш междувременно, за да се издържаш. Човек наистина трябва да рискува, да е смел и да е оправен. Аз от както излязах от България на времето и видях свят се зароди това постоянно чувство в мен, че искам да пътувам и да видя още и още. Тук много ми харесва и това е моето място. Определено много повече ми харесва от Германия или Америка. Българите масово емигрират с надежда да успеят след като в България не са успели или от няма и на къде ако са с ниско образование и са безработни. А някои като мен просто не ги е страх да почнат живота си на чисто и обичат предизвикателствата. Лично Норвегия не е за хора без пари. Тук ако нямаш някой да ти помогне си загубен ако нямаш финанси. Осло е най-скъпият град в света. Обаче и заплатите им са предобре. Минималната заплата тук е 35 лв на час, но и билетчето за автобуса е 12 лв... Както ти казах вече на мен България ми е малка. Аз искам например да мога да пътувам, да ходя на различни кътчета по света. Със заплата от България трудно бих си го позволила. А тук и чистачка да съм ще мога да си го позволя. Цял живот съм мечтала да живея в къща, сред природата, а в България само богаташите имат хубави къщи например на Бояна или Драгалевци и дори не е кой знае колко красиво там. А тук хората живеят масово в къщи и е ужасна красота. Много неща мога да кажа относно Норвегия, но няма значение важното е кое е твоето място и колко ти е отворен кръгозора. Това, което мога да кажа, че това, което със сигурност не ми липсва в България са хората. Липсват ми най-близките ми, но българинът не ми липсва. Не ми липсва простотията, чалгията, мрънкането, песимизмът, постоянния негативизъм, намръщените служители, смачкания и тъжен българин. Не съм се прибирала вече 7 месеца и не ми липсва нищо. Помня като бях в Германия как плаках за България. Явно нещо в мен се пречупи с годините. Може би след последната ми работа. След работа всеки ден минавах край баби, продаващи цветя и плетива на улицата. Жени на по 80 год, седнали на столчето и по 12 часа всеки ден за някоя стотинка, че да си купят лекарства. А колко възрастни хора видях да ровят в кофите за боклук? Или тъжните, смачкани, пребити от живота хорица със скъсани, остарели дрехи и обувки в автобуса. Тези неща не ги виждах като бях по-малка. Мисля че до някаква степен се уморих от цялата тази негативна, депресивна обстановка. А и може би защото като излязах от България видях какво е да живееш нормално, да остарееш нормално и да имаш сигурност и спокойствие. След като се върнах вече нищо не беше същото. Тогава имах база на сравнение и виждах всяка драскотинка по тези ужасни блокове, които приличат на концлагери. Но ако си живял цял живот сред такава среда няма да ти прави впечатление. Запиши в София ако можеш да се справиш финансово, но работи и спестявай. Инвестирай в себе си. Не залагай на една диплома. Тази диплома ти дава само една обща култура. Тя не те учи на занаят, нито ти намира работа. Тя просто ти дава възможност в България, шанс. В чужбина дипломата дава много повече от в България. Просто в България вече всеки е студент и хората подбират за интервюта по-строго и търсят повече от една диплома. На последната работа, когато напусках разглеждах Св-та на кандидати и бях потресена. Масово завършват висше, работят като сервитьорки, барманки и тнт и хоп решават да кандидатсват след 5, 10 години за работа в офис по специалността им. Е да ама не става така. Една собственичка на фирма беше ми казала веднъж, че се чудила как може сервитьорки да кандидатстват за счетоводители. Има дискриминация и то голяма. Хората гледат какво си работил. Ако си бил студент е ок. Работил си да се издържаш като студент, но в момента в който завършиш времето за стаж започва да тече и ако следващите години продължиш като сервитьор шансовете ти за работа по специалността ти намалят с всяка година. Моят шеф лично ми беше казал да звъня само на хора с опит в този бранш. Може да е някаква забутана офис работа или касиер на фирма ако щеш, но да е в сферата на Икономиката. За това гледай да имаш стаж. Не гледай парите там. Може малка заплата, но да трупаш опит. По-добре е от голяма заплата, но никакъв опит. В началото опитът е много важен. А ако учиш езици както ти казах вече на високо ниво ще си улесниш много нещата за работа в чуждестранна фирма. Ако можеш запиши и Магистратура в чужбина, но ще ти трябват средства поне в началото. Ако можеш отиди на бригада и излез извън България, за да видиш колко е различно, един друг свят. Аз съм благодарна на родителите ми, че са били до мен и са се лишавали цял живот, за да ме изучат. Те са ме научили, че образованието е най-важно и за него винаги се инвестират средства. Те са хората, които ме записаха на курсове още в 3ти, 4ти клас и ме научиха да се осъвършенствам постояно. Ето ме пак език уча. Не научих се явно :) Но мисля след Норвежкия да се спра, че вече взе да ми тежи цялото това учене. Език се учи с време. Поне 2 години яко учене. Не става бързо. Не благодарение на дипломата толкова, а по-скоро на езиците ми и сертификатите ми си намерих първата работа и ми дадаха шанс. Без тях едва ли щяха да ме наемат без опит и без връзки. Айде спирам, че се отплеснах пак.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Номер 19, благодаря ти, че ми даваш толкова ценни съвети! Няма как да замина в чужбина, нямам такава финансова възможност, така че ще завърша тук. Доколкото разбирам от теб, обаче, трябва да уча езици задължително, ако искам да успея. В такъв случай трябва да избера СУ, защото там се учат икономически дисциплини изцяло на английски език, а се учи и задължително втори език, тоест от там ще изляза с два езика, а ако запиша задочно във Варна няма да имам език. Да, сега ще кажеш, че аз мога да го уча и самостоятелно, но едно е да го уча вкъщи, друго е да уча задължително езици по специалността си и да уча икономика на английски език, с американски учебници, както е в СУ, не мислиш ли?

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a62245e991
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Ако е така и наистина се учи сериозно език, а не само отгоре отгоре, а също така имаш възможност да се издържаш там запиши там тогава. Но пак ти казвам, че ако се запишеш и изкараш някой сертификат за езика, имам предвит чуждестранен документ, а не български от България, ще е още по-добре. Не прави грешката да минат 5 год и да си ги прекарал само около университета без нищо допълнително. Гледай накрая вече да си почнал някъде работа по специалността ако ще и за малко пари. Но ако искаш чуждестранни компании подготви се с поне 2 езика, като Английският масово е вторият. Там се иска основно по-редки езици като Немски, Френски, Испански, Италиански, Шведски и тнт и вече Английският е плюс. Аз така почнах първата си работа понеже знаех Френски и Немски, плюс Английски. Въобще ако не бяха тези езици нямаше да си намеря работа, тъй като нямах опит по специалността си. В София един език стига само за държавна работа или в банка например, макар че последното е много на късмет и връзки и лично мен не ми харесва като работа. В тези чуждестранни фирми като HP или Coca Cola има и много допълнителни бонуси и ваучери за храна, пътни дори. Виж в jobs. bg обявите им, за да придобиеш представа. На тези длъжности се говори основно по телефона или с е-мейли с чужденци, така че се иска яко език, а не само на ниво знам го, но не мога да го говоря. Както и да е не е нужно аз да ти казвам къде да учиш просто не си мисли, че с една диплома и това, което пише в нея ще си намериш от раз работа. Хората гледат опитът преди всичко, след това какво и къде си завършил и ако изискват езици те проверяват колко ги знаеш. Никой няма да те вземе без да те е тествал за езика. А вече без езици, само с Икономическа специалност заплатите са къде по-ниски.

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 333dbdcc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   От автора- Номер 21, благодаря ти за ценните съвети! Тепърва ми предстои да се сблъсквам с трудностите в живота и наистина твоите съвети ми помогнаха. Всичко хубаво!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5eedd4c641
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Изрових тази тема, търсейки мнения в помощ на избора на племенника ми на вуз.
Със сигурност Свищов не предлага възможностите, които предлагат големите градове - като контакти, работа, забавления и развлечения. Но човек не бива да си внушава, че простият факт, че е завършил някъде си, автоматично осигурява работа... Важното е и колко си мотивиран - от моите колеги голяма част се реализираха по специалността си и са много доволни от обучението си в Стопанска академия, включително и аз. Посещавал съм и курсове по език и компютърни умения, но важно е да вземеш макса от това, което ти дават в университета (все пак както ти, така и държавата плаща за това).
Аз завърших специалност Маркетинг в Академията и за нея мога да дам личното си мнение, че си заслужава да прекараш 4 години в Свищов - държи се все още на ученето (доколкото познавам преподавателите) и ще знаеш какво стои наистина зад дипломата ти.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker