Рейтингова система на ВУЗ-овете? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Рейтингова система на ВУЗ-овете?
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 2716 пъти
Здравейте, доколко може да се има вяра на Рейтинговата система на висшите училища в България, изготвяна ежегодно специално от МОН? Питам по-конретно за направление икономика. Ето линк http://rsvu.mon.bg/rsvu3/#RankingPlace:YFFfWEZcUmleTkxK Аз се колебая между ИУ-Варна и СУ. Като ги сравня по много важен критерий, доход на завършилите съответния университет, има огромна разлика. Икономистите от СУ взимат средно по 1464 лв. месечен доход, а завършилите ИУ-Варна- едва 782 лв. Освен това безработицата сред завършилите ИУ-Варна е почти двойно по-висока от тази на СУ. Мислите ли, че това наистина е така? Наистина ли СУ е много по-добър вариант от ВИНС-а и в действителност ли ВИНС-а го завършват хора, които не са високоплатени след това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: 4903a775e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ох, Божеее. Ако ще оставате в България, просто зарежете тая икономика! Освен тези ВУЗ-ове, които изброи, включи УНСС и десетки други из страната! Всяка година се появяват хиляди икономисти, които остават БЕЗРАБОТНИ! Като толкова обичаш математиката, а не отиваш икономика, защото се тика най-лесн, о избери някоя инженерна специалност, но е прекалено сложно, нали? !

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cd77a7fb17
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Повярвай ми, никой от СУ не взема 1464 лв., както и никой от ВИНС-а не взема 764 лв. заплата. ОТ СУ да вземат макс 1000 лв., а от ВИНС не повече от 500 лв. Реализацията при СУ е по-голяма поради простата причина, че в София по-лесно се намира работа

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: d468cf1abc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ако нямаш практика почти нямаш шанс за работа по специалността. Запиши в СУ може да е по скъпо но в София ще е малко по -лесно да намериш работа по специалността. Не прави такива сравнения и без това 75 процента висшистите не работят по специалността си.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 5a2606c6a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз завърших в Техническия в Габрово. В момента взимам между 240-330лв. така че, няма значение къде си завършил. Идеята е да правиш далавери, да крадеш и ако може да продаваш наркотици. Другото е бошлаф..

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8af08a35b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   За съжаление трябва да се съглася с номер 1. Аз съм икономист по образование, но навремето отидох да уча в чужбина, защото това ми беше интереса и прецених, че у нас просто няма как да учиш икономически науки при тези професори и при тези учебници и програми. Нямаме НИТО един университет в ТОП класациите за света и Европа, а икономистите са ни гола-вода (вижте Орешарски ха-ха-ха, „специалистЪТ“)
Ако искаш да учиш Икономика - само на Запад. Точка. Не може да ти преподава някоя мумия, завършила в Москва с хиляди връзки и да стане качествен икономист от теб. Във ВИНС и УНСС съм им гледала лекциите - БОЖЕ МОЙ, неща от нафталина, отдавна отречени и отхвърлени, но там са задължителни за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗУБРЕНЕ. После излизат ...научили недоучили и са принудени западните компании да си внасят дори среден мениджмънт от вън!!! СРАМ.
Ако ти върви математиката, качествено образование ще получиш в ТУ София. Това е положението.
СУ също не са добри по Икономика, те имат силен факултет по право, но да учиш в СУ икономика??? Ами то е същото като да се учиш да караш ски в Сахара.
УНСС са си най-добрите за страната, но пак са гола водичка в международно сравнение, защото не могат да работят научно и са гнездо на корупция и шуро-баджанащина, но все пак поне там няма задължително присъствие, което дава възможност на студентите да работят паралелно и имат стаж, имат няколко по-млади или по-нормални професори и факултети, но като цяло само дипломата от там, сам трябва да си учиш по учебни материали на Кеймбридж и да следиш научната литература по икономика.
Това е... за мен за Икономика у нас НЯМА университет в момента, за право в СУ, за технически специалност в ТУ София. Всички останали университети са губене на време и пари и по-добре отиди в някое псевдо-училище по нещо във Великобритания да учиш, ако ще учиш в псевдо-университет - поне имат хубави и гръмки имена и ще понаучиш език.
Успех

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 31d84343b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Съжалявам, че ти го казвам, но каквото и да учиш в България трудно ще си намериш работа. Ако имаш възможност бягай в чужбина, а после ако решиш може да се върнеш в България, но с разликата, че шанса да те вземат на работа е по-голям. Аз лично не бих учил там, защото няма добри училища, работа и общо взето нищо. Не че нападам страната, но това си е истината. Младите да изчезват ако имат възможност в чужбина, щото ще си намерят работа и ще имат бъдеще. Все пак вие си решавате, но се съмнявам да се постигне нещо в нашата страна. И все пак късмет! ~~~kalimera~~~

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора- Номер 1, на мен никоя специалноств не ми е сложна, повярвай ми. Всичко ми се отдава, иззключение на рисуването, може би:) Друг е въпросът, обаче, кое ми е интересно. Какво имаш предвид под инженерна специалност? Може би инженерна физика? И къде реализация с това? За софтуерното инженерство трябва много математика, но за съжаление аз не съм завършил математическа, а икономическа гимназия. Ако можеш, ми дай друг пример за инженерна специалност, с която обаче ИМА РЕАЛИЗАЦИЯ. А що се отнася до многото икономисти- да предположим следното- аз се отказвам да стана икономист. Но така или иначе икономисти са необходими и местата за счетоводители, банкери и финансисти ще се заемат от някого, защо това да не бъда аз, а да оставя някой друг да стане банкер, например? Тези разсъждения за АЗ и ДРУГИТЕ са сложни и няма да се впускам в подробности, но искам да ти кажа, че има много икономисти, но има и немалко места, защото във всяка фирма трябва счетоводител, например.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От автора- Номер 2, а къде според теб е по-качествено обучението? Какво знаеш за ВИНС-а? Ако аз реша уча във ВИНС, ще бъде задочно. т. е. няма да бъда във Варна, а ще си търся работа в своя град, Сливен. Ако е в СУ, ще бъде редовно, защото там няма задочно. Но пък в СУ яе ми е трудно финансово, а и не знам, как ще се приспособя към новата среда, обикновено ми е доста трудно :) Къде да запиша, какво би ме посъветвал/а? Допълнение- в СУ специалността е с два чужди езика, а в задочното във ВИНС-а няма езици в специалността.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От автора- Номер 3, аз мога да запиша в СУ, но, както писах и по-горе, ще ми е трудно финансово и ще ми е още по-трудно да се приспособя къмн новата среда, затова не знам, дали ще успея специално с приспособяването. Ти можеш ли да дадеш мнение за задочното обучение по икономика и по-конкретно за ВИНС-а? На ниво ли е обучението там или е най-добре да не се записвам там, а да мисля за СУ?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора- Номер 5, не мога да се съглася, че икономика се учи най-добре в УНСС. Може би за човек, който иска да учи маркетинг, да, УНСС е най-правилният избор. Аз обаче искам да уча Финанси и най-добрият избор е СУ. Казвам ти защо-в УНСС има две специалности Финанси. Едната е от направление ФСК и в нея няма НИТО ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК. За мен чуждите езици са ми цении. В спевиалност Икономика и Финанси в СУ се изучават два чужди езика, така че това е много по-добре, отколкото без и един чужд език. В УНСС има и специалност Финанси изцяло на английски език, но в нея средата е много лоша, защото се влиза с много нисък бал, да не говорим че в поднаправлението на тази специалност има 10 други специалности и не се знае, в коя точно ще вляза след втори курс, т. е. не знам какъв ще стана. Пък и се учи само на английски, няма втори чужд език, докато в СУ има два чужди езика. Аз няма как да замина на Запад, нямам тази финансова възможност, така че ще мисля за БГ университет. Казваш, че си присъствала на лекции във ВИНС-а и там не е добре, но можеш ли да дадеш малко повече информация конкретно за този университет? Знаеш ли нещо за задочното му обучение, защото ако запиша там, ще бъда задочно? Заслужава ли си ВИНС-а изобщо или в никакъв случай да не записвам там задочно Финанси?

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   От автора- Номер 6, нямам възможност да отида в чужбина. Зле сме финансово и няма как да отида в друга страна. Затова със сигурност ще уча в България. Ако ти можеш да ме посъветваш, че се радвам- къде да запиша- във ВИНС-а, задочно или в СУ, редовно? ВИНС-а като университет заслужава ли си? А знаеш ли по-конректно за задочното във ВИНС-а?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b87e6aa12e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, следя (и често ти отговарям) темите ти и съм останал с впечатление, че си умно и интелигентно момче. Затова ти казвам да не се водиш от думите на разни мрънкачи, че в България не можело, в България не ставало, имало много икономисти и не знам си какво. От мен да запомниш едно нещо: Винаги и навсякъде има недостиг на качествени специалисти! А качествен специалист в която и да е сфера се става с желание, много труд и упоритост.
За Рейтингова система като цяло нямам добро мнение и те съветвам да не се доверяваш на сляпо. Специално работната заплата зависи от твоите знания, умения, качества и умението да ги "продадеш" на работодателя.
По отношение на университетите, моето мнение е, че най-добрият избор за Финанси е УНСС, въпреки всичките му недостатъци. Но ти си си изградил твое мнение и няма да те обърквам.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От автора- Номер 12, ти поне ме обнадежди, за което ти благодаря :) И аз мисля, че качествен икономист може да се стане и в България и не искам да напускам страната си. Не знам точно кой от хората, които ми отговарят си и дали вече не си ми дал вече мнение, но ако не си, можеш ли да ми кажеш, какво мислиш за ВИНС-а? Какво знаеш като цяло за университета и за задочното обучение в него? Излизат ли качествени кадри или не си заслужава?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b87e6aa12e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   От Номер 12.
Както написах в предишното мнение, моите предпочитания за университет (конкретно за тази специалност) са други. :) Но и в друг форум съм ти отговарял, че няма най-добър университет по всички критерий и за всеки човек, а е въпрос на лични предпочитания. Примерно предпочитания за град, за форма на обучение, за цена на обучение, за престиж, за материална база на университета или някакви други, които са важни за теб и ти си ги знаеш. Когато аз решавах за себе си твърдо исках да съм в София и така вариантите Варна, Свищов, Бургас, Пловдив, Благоевград и т. н. отпаднаха за мен. След това софийските университети ги прецених по други критерии и направих избор.
Но никой университет не ти гарантира качествена подготовка, ако ти сам нямаш желание и амбиция да учиш. Разбира се, не се знае дали бъдещият ти работодател ще разсъждава като мен или ще държи на точно определен университет. :)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   От автора- Номер 12, съгласен съм, че всеки си има критерии. Аз си мислех, че наистина е най-хубаво в София- все пак е столица! Там е всичко най-важно от държавната администрация- Парламентът, Дондуков 1 и 2 и т. н. Освен това София е голям град и мога да си намеря работа. А моите критерии са такива- искам да получа качествена подготовка, но не знам, дали ще я получа във ВИНС-а? Не съм сигурен и дали ще успея, ако съм задочно обучение. И точно затова съм объркан- искам да уча в голям град, но и в качествен университет. СУ наистина много ме привлече с чуждоезиковото си обучение- аз много харесвам чуждите езици, те винаги са ми били слабост :) Както и ти каза, едно от изискванията е формата на обучение, но аз не знам, коя форма да избера. Знам, че редовно е най-добре, но пък дали ще свикна в София? Нямам претенции към цената, защото в държавните университети са горе-долу еднакви цените. Материалната база ми е важна до толкова, доколкото да има хубава библиотека, например, в която да си търся книги. Така че общо казано- искам да съм в престижен университет, за формата на обучение не съм убеден, и да получа качествено обучение и добра реализация. Но не знам, дали ВИНС-а ще ми даде тези неща или ще се разочаровам?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 37a82295bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   А какво му е на унито в Свищов... набляга се единсвено на икономиката, имат международни програми, стажове и тнн?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cf714e4f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   за мен аргументът "дали ще свикна" е несъстоятелен! няма как да знаеш, без да опиташ, а ако в краен случай не успееш, винаги можеш да се прехвърлиш без да губиш година.
иначе наистина изглеждаш интелигентно момче, добре разсъждаваш и си направил проучване по въпроса. София си е София, каквото и да говорим, и СУ е СУ, макар че в много отношения лежат на стари лаври.
аз съм учила в Стопанския на СУ, но като втора специалност (първата ми е от друг факултет). така че съм учила само определени дисциплини, а не всички, и то доста отдавна :-) нивото поне тогава беше добро, а и е хубаво да се равняваш с най-добрите.
за съжаление при задочното ще ти е по трудно, там нещата се изсипват наведнъж и накратко, като трябва да си ги учиш сам. не че няма успешни примери, но е по-трудно.
един съвет каквото и да решиш: като отидеш в университета (който и да е той), заинтересувай се от възможности за стаж, за обучение по ЕРАЗЪМ (определено време в чужд университет), всякакви допълнителни клубове и т.н.
такива уж дребни неща могат да ти дадат добър старт и понякога откриват добри възможности :-)
успех!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От автора- Номер 18, как така мога да се прехвърля, без да губя година? Мисля, че може, но не трябва ли да имам успех над 5, 50 и не трябвали да направя дарение на университета, в който искам да се прехвърля? Поне аз така знам, че трябва да се направи дарение от 3000 лева, които аз ОПРЕДЕЛЕНО НЯМАМ. Ти знаеш ли нещо по въпроса? А за задочното обучение- вярно ли е, че работодателите предпочитат редовните студенти и пренебрегват завършилите задочно? И още нещо- чувала ли си нещо за ВИНС-а, добър университет ли е, заслужава ли си задочното обучение в него?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cf714e4f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   18 съм. условията за прехвърляне от университет в университет зависят изцяло от приемащия, т. е. този, в който отиваш. за 3000 лв знам за УНСС (поне преди 10-тина години беше така), за другите питай и се интересувай - някъде може и да ти искат "дарение", някъде ще ти постелят червен килим само и само да се запишеш, защото местата са много, студентите малко. така че не отписвай тази опция :-)
за ВИНС-а: не работя в тази сфера (икономика), така че трудно мога да бъда полезна. но по принцип колкото хора, толкова и мнения.
заа работодателите и редовните студенти: и да, и не. доколкото имаам наблюдения в моята област (IT), много от редовните студенти започват работа още по време на следването. ако искаш вярвай, но фирмите сами идват да им предлагат стажове и после ако ги харесат - и работа. така че ако си редовно, имай едно наум и за работа. може да е на половин ден, да е стаж, но върши доста повече работа пред шефовете от едната диплома. а на всичко отгоре с икономисти е пълно и трябва да си наистина добър, за да те забележат. там безработицата е голяма, всяка втора продавачка е завършила някаква икономическа специалност (това не го приемай като обида, просто коментирам ситуацията).
Ж43

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   От автора- Номер 18, мислиш ли, че има значение къде си завършил? Имам предвид, работодателите ще ценят ли повече един човек, завършил СУ пред такъв, завършил ВИНС-а? Доколкото разбрах, ти ми препоръчваш да завърша СУ и че СУ много над ВИНС-а, така ли?
А за Еразъм- ако запиша в ИУ-Варна, няма да мога да отида по тази програма, защото ще бъда задочно и няма да имам възможност. В СУ има добри възможности за Еразъм, даже доста добри, защото се учат два чужди езика в специалността, преподават се цели предмети изцяло на английски и т. н. Освен това в Стопанския факултет на СУ си имат бизнес клуб, който включва различни фирми от страната.

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cf714e4f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   от 18. разбира се, че има значение къде си завършил. както вече писах, до известна степен СУ лежи на стари лаври, но инерция, натрупана в продължение на над 100 г., не се губи толкова лесно. за работодателите още доста време СУ ще е на важно място.
за ЕРАЗЪМ беше само пример, не че е задължително, просто за мен е добра възможност човек да види свят, да поживее няколко месеца в друга страна и да види друга култура. по-скоро имах предвид нещо като бизнес клуба, за който си научил. по принцип има и доста конкурси за бизнес идеи, бизнес планове, предприемачество, които могат да ти отворят врати.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   От автора- Номер 18, стана ми ясно, че ти мислиш, че е най-добре да завърша в СУ, правилно ли съм разбрал? Дали ще мога да уча два чужди езика в къщи, сам, според теб? Питам, тъй като във ВИНС-а няма езици в специалността и поради тази причина ще трябва да уча езици самостоятелно вкъщи. За сравнение, в СУ ще ги уча в университета.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cf714e4f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   да, за мен СУ все още е на първо място. според мен езици трудно се учат вкъщи, трудно е да се справиш с граматика, произношение, друго е да има диалози и някой да ти поправя грешките.
това е моят съвет, иначе решението е твое.
успех, каквото и да решиш!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4af13cbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   От автора- Номер 18, благодаря ти за съветите! Надявам се, че ще успея да направя най-правилния избор!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cf714e4f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   радвам се, ако съм успяла да помогна :-)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker