Най-тъпия въпрос: Какво да уча? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121202)
 Любов и изневяра (29710)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Най-тъпия въпрос: Какво да уча?
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 3048 пъти
Наистина се чувствам като кретен пишейки това, но какво да се прави, човек съм преди всичко и ще ми потрябват малко съвети.
На 17 години съм, живея в малък град и изучавам електро-техника, записах се в училището, без изобщо да мисля, то е на 50 метра от нас и "се изкарва лесно". Не мисля обаче да уча нищо общо с тази специалност.
Та да преминем на въпроса, от няколко месеца не мога да реша какво ще уча. Що се отнася до умствените ми възможности, смятам, че с много упоритост ( която я имам в излишък ) мога да уча почти всичко. Проблемът ми е там, че съм скаран с математиката, което изключва доста възможности за реализация. Нямам някакви таланти, които да ми помогнат за по-нататък като пеене рисуване и т.н. което отново изключва доста варианти. Добър съм в компютърните технологии и не го казвам само защото знам как да преинсталирам компютъра, а защото наистина е така. Занимавам се с компютри от 3-ти клас и съм натрупал доста опит тук. Проблемът ми е, че до който и да се допитам относно тази сфера винаги получавам един и същ отговор: "Без математика за никъде не си." което също си е трън в задника. Обичам да снимам и доста хора са ми казвали, че имам нюх относно фотографията, но искам бъдещата ми професия да е нещо постоянно, фотографията е по-скоро хоби за мен. Що се отнася до "българския ми", не мисля че съм кой знае колко грамотен, но от няколко седмици наблягам сериозно за него, за да мога да взема изпитите си догодина с хубава оценка. В биология, география и история що горе ме бива и в момента съм зарит под книги за география и биология ( 2-та ми любими предмета ). Наистина много обичам биологията и по-точно изучаването на анатомията на животните, но също така и не понасям гледката от разполовен организъм. Имам предвид, че мога с часове да изучавам човешкото сърце от книги, но ако някой ден трябва да го разрежа със скалпел най-много да получа инфаркт. Това изключва възможността да уча медицина като цяло. Мислил съм за микробиология и биотехнологии, но наскоро разбрах, че и там са искали много математика, което ме отказа напълно. За сега ми остана само географията, но тъй като тя има много сфери ще се радвам ако някой даде някой друг съвет. Изобщо отворен съм към всички, които ми биха дали съвети и хора, които са преминали през този път за да ми помогнат да се ориентирам. Мисля, че съм що-горе упорит и интелигентен човек, което според мен е голям плюс. Та без да ви занимавам повече, очаквам съвети и препоръки. : )

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: 98ec35e732
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Преди 2 години и аз бях на същата позиция като теб, обичах географията и историята, но също така и математиката. Търсих специалности, които да кандидатствам с география. И накрая исках да уча финанси, явих се на изпит по география и изкарах прилична оценка. В момента уча финанси и като цяло съм доволна и да ти кажа няма нужда да се притесняваш от предметите, които се учат на гимназия. Според мен гледай учебните планове на специалностите и сам си прецени с какво точно искаш да се занимаваш.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 901325dabd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ми наистина е най-тъпия. Защо го задавате и питате. Знам че някои хора на 17-18 години не знаят какво искат от живота. Аз съм на 26 и милсех, че тогава знаех, но се оказа че не знам. Оказа се че не искам професия, а нещо малко, но собствено. Послушайте вътрешния си глас. Ако ви се иска да сте танцьор или барман, стани такъв, а не лекар, юрист или АЙ ТИ. Ако искаш да си архитект, бъди. Не гледай моментното състояние. Днес е платено АЙ ТИ, утре ще е друго. Ако ставаш всеки понеделник с положителна, а не отрицателна тръпка, всичко е ок и ще си щастлив. Не очаквай на 18, че ще знаеш и ще намериш правилния път. Животът е едно непрестанно търсене.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: cc9ff3b1d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   ОТ АВТОРА: Благодаря, днес се поразрових относно туризма и проявих огромен интерес, ако има някой тук който изучава специалността моля да добави нещичко. : )

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: edf65a2813
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първо дa те попитaм зaмислял ли си се зa ветеринaр? ! Обичaш явно животните, a " рaзрязвaнето " нa който и дa е оргaн ще е с цел дa помогнеш нa животинчето.
По принцип aко си добър фотогрaф, можеш дa печелиш пaри и кaто " пaпaрaк " но се искa търпение и мaлко детективски умения:-).
Инaче, с което си посочил, може дa зaпишеш " Прaво ".

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 415517da17
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ако си добър в ИТ сферата и твърдиш че имаш упоритост в излишък какво ще е една математика за теб, просто си налягаш парцалите и дерзаеш, вместо да си търсиш извинения и оправдания защо не можеш да учиш това или онова. Или казано по друг начин мисли защо искаш да учиш дадено нещо а не защо не можеш и избора няма да е ограничен, просто взимаш няколко различни сфери които смяташ че имат добри реализации и им гледаш овете и -сите на всяка една от тях и в тази която преобладават повече ове(което е нещо индивидуално за всеки човек, всеки прави притеглянето спрямо през призма и разбирания) тя е твоята специалност.
В-М23

 
  ...


...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 8c4215ab7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   http://spodeli.net/17/story-56185.html
Ако питаш мен можеш да учиш уеб дизайн, като за начало HTML CSS JAVASCRIPT, след това почваш някой друг език и така...
Уеб дизайн не изисква много математика, трябва да имаш представа какво правиш..
Късмет

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 945fd79720
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Към номер 4: за ветеринар се учи медицина, а за медицината ти трябва математика, а той като гледам е бая скаран с нея.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: c880af9c3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Математиката да не те плаши, аз съм с инженерна специалност и никога не ми е провървяла с математиката. В училище идвам изкарвах 3 ки :) В университета учих 1ва и 2 ра част висша математика ходих на уроци и изкарах 5 и 6. Не се отказвай от ИТ

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 08611fc184
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не е тъп въпроса. Много е умен даже, защото аз учих това, което баща ми искаше. Аз не бях ориентиран на 20 год. и сега работя работа, която ненавиждам.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: acd11bc0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей!
В момента завършвам 12 клас, но уча в професионално училище и завършвам специалност туризъм. Като цяло съм изучавал всяка сфера от туризма и от това, което написа за интереса ти по географията, мога да ти препоръчам специалност екскурзоводско и анимация. Специално екскурзоводско то е много хубава специалност, но ще ти трябва и история, тъй като историческите факти са неизменна част от екскурзоводско беседа. Математика няма, но екскурзовод и те трябва да владеят минимум два чужди езика, даже желателно е да са три. Биологията ще ти свърши работа, когато в екскурзоводската беседа говориш за флора и фауна.
Може да си избереш и друга туристическа специалност, но не учи само специалност туризъм (не общо), а си избери конкретна специалност.
Стискам ти палци, успех!

 
  ...

...
преди: 9 години, 29 дни
hash: ec16b69b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Защо не поработиш тук-там преди да решиш? Наистина е сложно на 17 години да поемеш отговорността за целия си по-нататъшен живот.

 
  ...
преди: 9 години, 28 дни
hash: cc9ff3b1d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Благодаря на всички за отговорите, колкото до математиката тя не просто не ми върви а и просто я мразя, дори да ми вървеше сигурно пак щях да съм на същото дередже, изобщо мразя всичко по горно от умножение/деление.
ДО НОМЕР 10: Благодаря ти за инфото, ако можеш да драснеш 2-3 реда относно екскурзоводството, виждам че си по запознат/а в сферата и просто искам да чуя няколко думи относно какво трябва да разбирам под тази работа, иначе нямам проблеми с пътуването (напротив, дори ми харесва) физически здрав и мога да понеса тежки работни условия, така, че това не е проблем за мен, само ако можеш да кажеш и малко относно заплащане, реализация и т. н. ще съм много благодарен. : )

 
  ... горе^
преди: 9 години, 28 дни
hash: cc9ff3b1d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Относно въпроса с работа, просто нямам време, уча редовна смяна, а през останалото ми време се мъча да наваксам пропиляните ми години в лейнтяйство четяйки и обучавайки се в различни сфери (също така и гледам да прочитам по някой друг урок за да и изкарам някоя друга хубава оценка) също така и спортувам. Не мога да работя лятото защото помагам на родителите ми на село ( баща ми е пчелар ).

 
  ...
преди: 9 години, 28 дни
hash: acd11bc0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От автора до номер 10
Екскурзоводът се занимава с цялостната дейност на групата туристи по време на пътуването. Той обработва документите на групата - ваучери, сметки и други административни подробности. Той организира групата и следи за нейната цялост от началото до края на екскурзията. Но най-важната му част остава екскурзоводската беседа. Така се нарича устно представената информация от екскурзовода за туристическите обекти, които се посещават. За екскурзовод е необходимо висше образование или поне средно специално, като моето. Необходими са минимум два чужди езика и добра историческа и географска култура. Както казах, биологията също ще ти свърши работа. Съществуват различни видове екскурзоводи. Основно се делят на местни и национални. Първите провеждат екскурзии в дадена местност, а вторите са по-компетентни и провеждат в национален мащаб. Съществуват също така екскурзовод и на круизи, такива при провеждане на лагери, екскурзоводи-преводачи при провеждане на симпозиуми, конференции и други официални събития и други.
Изглеждаш ми интелигентно момче и предвид силните ти страни и интересът към туризма, мисля че тази професия ще бъде подходяща за теб. Желая ти успех! ?
П. С. Момче съм, иначе. И до коментарът по-нагоре относно медицината - аз ще уча медицина и не се изучава висша математика. Необходими са основни математически познания, които се използват най-вече при изучаването на предмета физика и производните му.

 
  ...
преди: 9 години, 27 дни
hash: ec16b69b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Да, ясно, идеята ми беше след като завършиш да се повъртиш насам-натам да поработиш, за да добиеш по-добра представа какво искаш. Сега си учи уроците, това ти е работата.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 26 дни
hash: cc9ff3b1d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Благодаря на всички за отговорите и специално на НОМЕР 10 за подробното инфо. :D
Ще се поинтересувам още, но за сега наистина ми харесва и дано за в бъдеще да успея да се реализирам, още веднъж благодаря! : )

 
  ...
преди: 9 години, 26 дни
hash: acd11bc0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 10 съм, на коментара ми с номер 14 имах предвид "от номер 10 до автора", а не обратното. Извинявам се, моя грешка ?

 
  ...
преди: 9 години, 23 дни
hash: f589df63fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Това което те влече, и това което ти е от вътре.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 21 дни
hash: d19c05eba7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Според мен най - добре си се насочи към ИТ сферата, щом ти се отдава. Моят приятел няма висше за програмист, но си е отворил сервизче. А и по страшното не е математиката, ако не знаеш английски.

 
  ...
преди: 9 години, 20 дни
hash: 281b94638c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   До автора: Здравей! Жена на 28 год. Аз завърших География и Биология в Софийския университет. Специалността ми хареса много! Сега работя, като сътрудник в Института по физиология към БАН. Не се отказвай от Географията и Биологията. УСПЕХ!

 
  ...

...
преди: 9 години, 19 дни
hash: cc9ff3b1d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Благодаря!
Ако само можеш да кажеш какво точно изучавахте по биологията и да разясниш малко повече за професията си и естеството и ще съм много благодарен : )

 
  ... горе^
преди: 9 години, 19 дни
hash: e4516ba29b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   №21. По Биология учехме за физиология на растенията, за човешкото тяло /функции на човека и т. н. / Също така се изучава вирусология. Учи се Ботаника, Зоология, Цитология и др. Избират се поне 3 дисциплини по избор. Също така в тори курс се учи спешна помощ при бедствия. Научен сътрудник означава, човек, който сътрудничи на заведение, институция и др. Института по физиология, се занимава главно с изследване на растителния свят, ботаническото предприятие и т. н. След научен сътрудник се квалифицираш към (доцент, професор). Така, че ако ти е харесала тази професия.... смело напред!

 
  ...
преди: 9 години, 18 дни
hash: cc9ff3b1d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Благодаря за инфото, за професия не съм чак толкова сигурен, но наистина ме надъха да запиша нещо с география и биология, благодаря!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 52ed7681c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Към номер 7: За ветеринар се учи ветеринарна медицина, в която математиката съвсем не е нещо страшно и е само един семестър висша математика, което далеч не е нещо трудно-уча ветеринарна в ЛТУ и математиката ни беше точно първия семестър на първи курс :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker