Начален учител. Има ли развитие тази професия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121349)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18567)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Начален учител. Има ли развитие тази професия?
преди: 9 години, 17 дни, прочетена 3993 пъти
Харесала съм си една специалност в университета НУПЧЕ, но се позамислих дали има смисъл да влагам толкова енергия и старание да я уча, ако ще живея на прага на мизерията. Чувам от време на време, че ще има увеличаване на учителските заплати, но това май са само слухове, а ако се увеличат, вероятно ще се увеличат само на учители, занимаващи се с големи деца. Видях в някои обяви в интернет колко е заплатата на един начален учител, е изумих се честно - колкото минималната. Дори и да я вдигнат, това ще е в големите градове... а аз живея в малък град. Ще учиш 4-5 години и ще хвърлиш 5-10хил. лв за образование, самоиздръжка и няма да спиш нощем защото ще си на работа, защото все пак трябва да се издържаш сам, а като завършиш ще работиш за 300 има няма 400лв.... Според вас, има ли смисъл да я уча тази специалност? Ще има ли някакво развитие наистина за в бъдеще? Ще се радвам ако в темата ми се включат учители..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 16 дни
hash: abd7f2fd23
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сегa... без цел дa обиждaм, но личното ми мнение е, че избирaт дa бъдaт нaчaлни учители тези, които нямaт кaпaцитетa зa друго. Товa зa Бългaрия! Ти сaмa кaзвaш, толковa години, труд и пaри ( учене... НЕ, то си е " дa вземa някaквa си дипломa ") зa 300 левa зaплaтa. И кaкво рaзвитие aвторке, нaкъде, нaчaлният учител дa стaне професор ли? ! :-))) Еднa келнеркa, aко ще с основно обрaзовaние дa е, пaк ще печели повече.

 
  ...
преди: 9 години, 16 дни
hash: 8ba74a2a59
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Във всяка професия има развитие, стига да съумееш да си го представиш. Не си длъжна да работиш в държавна детска градина. Децата имат нужда от толкова много неща, а и родителите им, докато ги гледат.
Освен това, не се знае къде ще живееш в бъдеще, а това е професия, която можеш да практикуваш навсякъде.
Избери това, което истински обичаш да правиш и ще имаш интерес да развиеш като умения. Останалото ще се подреди.

 
  ...
преди: 9 години, 16 дни
hash: ff557ef834
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ако ти харесва идеята, действай. Може да живееш в по-голям град. От частни уроци можеш да изкарваш допълнително.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 16 дни
hash: 9ad825e998
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "които нямaт кaпaцитетa зa друго"
Или може би са хора, които обичат да работят с деца и вярват, че могат да ги напътстват докато израстват.
Все пак живеем в общество, в което адвокатите се ползват с престиж, дори когато защитават педофилите, олигарсите и техните мутри.
Може би да си учител ти звучи тъпо. Също толкова тъпо, колкото да си пожарникар, военен, провинциален лекар, археолог и прочие...
Но какво приказвам. Все пак единствения начин да измериш лични си успех, е чрез пари и други придобивки :)
Поздрави!

 
  ...
преди: 9 години, 16 дни
hash: be64bfa76a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Зависи за какво развитие става въпрос, човек винаго може да се развива, а ако говориш за пари е друго, просто, ако се захващаш с него, е по-добре да го направишзащото ти се иска това да правиш, а винаги може да се измисли нещо частно.

 
  ...


...
преди: 9 години, 15 дни
hash: 5a2a7b6960
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   №1, за начален учител учих 2-ро висше, защото ми харесва. Иначе имам и първо, с което мога да се захвана, ако поискам, имам разни езици и квалификации, просто искам да работя с деца. И имам капацитет за друго, повярвай ми.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 14 дни
hash: c6d6b17b3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако наистина ти харесва-направи го! За един учител най-важното е това да му е призванието, защото иначе работата с децата бързо ще те съсипе. Който си мисли, че е много лесно нека се пробва да укроти 20-тина хлапета. За това ако ще избираш тази професия добре си помисли дали имаш достатъчно здрави нерви за това. Колкото до заплатата, да обидна е, обаче не е съвсем така както казваш, а именно, че нямаш шанс за развитие. Професор няма да станеш, но има частни училища и там плащат добре, вярно и натоварването е много по-голямо, защото повечето деца там са... ами да кажем прекалено лигави, но пак ти казвам, ако смяташ, че това ти е призванието, направи го. По-добре една начална учителка, която обожава работата си, отколкото, примерно, секретарка, която печели повече но всеки ден ходи с отвращение на работа. Така, че и за това помисли, не само за заплатата. Защото заплатата се променя, можеш да смениш училището, можеш да работиш допълнително, но ако си мразиш работата ще ти е мъка пък макар и за повече пари. Знам, изборът не е лесен, но помисли си, че имаш толкова години да работиш още, че ако си направила грешка ще е ужасно. Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 13 дни
hash: 986e657041
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Зa НЕрaзбрaлите нaчaлни учителки ще обясня по- подробно, нaлaгa се явно, което сaмо потвърждaвa мнението ми по принцип но...
Aвторкaтa постaвя двa въпросa- рaзвитие и пaри. Тоест, тя е човек, който хaресвa професиятa, но все пaк сa и вaжни също рaзвитието и мaтериaлнaтa компенсaция. Зa тaкъв човек, не е подходящо. Човек с желaние зa кaриерa и добри финaнси, би учил зa тaзи професия единствено и сaмо, зaщото нямa избор (кaпaцитет) зa друго. Дa, съглaсявaм се, че имa хорa идеaлисти, зa които професиятa е нaд пaрите, но въпросът нa aвторкaтa не е "дa учa ли зa смешнaтa зaплaтa в името нa любовтa ми към професиятa ".
Тогaвa и отговорът ми би бил друг.
Колкото до н 4... дa, към днешнa дaтa измервaм личният си успех и по нaчинa споменaт от теб, но кaквото прaвя, зaпочнaх с голa любов, много мечти и никaкви пaри:-). И през ум не ми е минaвaло, че някой ден ще печеля, при тивa повече от добре. Тоест, рaботя по мечтaтa си.
Н1

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 7acc67bcca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Учителите трябва да бъдат уважавани, а не подигравани за това, че работят за малко пари. Ако няма учители да ни учат на А-Б, как щеше да си пише простотиите г-н БОГАТАША :) /отг. N1!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 4c86a643b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   В България точно учителите трябва да бъдат най-умните, най-добрите, най-моралните и най-платените хора, защото те трябва да възпитават духовна култура, национална идентичност, етика, морал и право, психология и усъвършенстване. За съжаление вместо да се пишат разбрани учебници на достъпен за всяко ниво, то се ползват неразбрани думи и децата се объркват допълнително. Стресират се, демотивират се и не им се ходи на училище. Каквото е интересно направено, ще може да го разберат.. За съжаление цялата нация в тази страна не мисли първо през сърцето и етиката и морала, и затова има незаконни случки... -дори етиката не се и развива, а трябва да се възпитава и говори много за нея. Ако си добър и уважаваш добрите, ако постъпваш справедливо, как ще кажеш, че учител е нещо по-малко от келнер, но когато съдиш от гледна точка пари, спрямо заплата, това е друго!!! Трябва да се гледа от етика, и право, но вътрешно право, с чувство за справедливост, а не от позицията кой повече пари има- защото и един убиец може да има много пари, но е убиец, и ако вашето дете е убил, няма да сте така благосклонни, че понеже повече пари имал, бил повече от учителя, който с честен труд е там, за да ви каже, че трябва да бъдете възпитани и да се държите възпитано в този клас или в определена група, където и да сте по света!!! Ако той не ви го каже, утре като идете в ЕС, ще ви глобят като хвърляте цигара на земята, и ще си платите за невъзпитанието, но на учителя няма да му кажете и едно -благодаря!!! И едно цвете няма да му подарите.. , даже.. , че ви е научил на принципи и отговорности и морал.. Това ми е наблюдението и не ми харесва, поне аз не го намирам за нормално да се рита против ръжена- тоест да ти се дава възпитание и ти да ругаеш и да плюеш по човека, който ти дава нещо добро за теб самия..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker