Психология, но къде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Психология, но къде?
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1502 пъти
Ще помоля администраторите да публикуват темата, защото е спешно.
Тези дни ми предстои кандидастване в университет. Твърдо решен съм, че ще уча психология, но съм много объркан и не знам къде точно искам. Вариантите са четири - София, Велико Търново, Пловдив и Благоевград. За Велико Търново от познати съм чувал, че е твърде скъп град, а аз не искам както се казва да ограбвам родителите ми, но пък, ако там учебната дисциплина е най-добра няма да се колебая. София и Благоевград не знам, някой ако може да даде мнение. Пловдив ми е най-удобен град, защото ми е наблизо, но още не ми е ясно там като какъв излизаш, психолог или по скоро учител, именно заради това не съм много сигурен за там. Искам да работя като детски психолог, психотерапевт, училищен психолог.. нещо подобно, но не и учител. Та въпроса ми е от значение ли е къде ще завърша и къде е най-добре?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: d35558be9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако искаш да работиш с деца или възрастни като психотерапевт трябва да знаеш следното:
1. Впровинцията развити психотерапевтични школи за съжаление няма, а обучителните програми са доста лошо качество.
2. В СУ има програма по психология и магистратура по детска психология, която не е лоша.
3. Нито едно университетско образование не подготвя психотерапевти, а само дава предпоставките след това да се специализираш като такъв.
4. Обучението по психотерапия започва СЛЕД магистърската степен и е организирано от професионалните организации на псиотерапевтите: тази на когнитивните терапевти, на семейните терапевти, на психоаналитиците и т. н. Всички те са предимно базирани в София.
5. За някои видове обучение по психотерапия имаш нужда от дълга лична работа, така че е важно да решиш в каква парадигма ще се развиваш.

Това е ай-общо. Дано ти е било полезно.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d889c4078a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Освен градовете, които си изброил, има и в Шумен, но там съм чувала, че не е хубаво. Аз лично искам да уча психология, но всеки ме убеждава, че няма никаква реализация. Това настрана, в София каквото и да си говорим е най-добро образованието, но е скъп град като цяло. За Търново освен че университета е хубав, нищо не знам повече. Относно града.. не знам дали е скъп или не, но университета си заслужава и съм чувала добри отзиви. Не е от значение в кой град ще си, зависи от твоят потенциал и т. н. Никой няма да ти гледа в кой град си учил, ако наистина си добър в работата си. Аз лично съм се спряла на Търново, но всеки с мнението си :Д

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 18648f6527
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Виж, ако ще сме честни - София. Уча психология в СУ, 3. курс вече.

Не пропагандирам СУ-то, моите стандарти за висше образование надвишават всяка възможност на СУ. Има си много (МНОГО) недъзи.

И. Все пак. Е най-добрият ти вариант. Сега, нямам директен опит от уни-то в Търново, но просто не чувам добри отзиви - преподавателите там пишат доста съмнителни учебници (демек тъпкани с грешки), досега само едни възпитаник на ВТ-я университет съм видял - няма да лъжа, идиот си беше.

В Пловдив не е по-хубаво - имам познат, който учи психология там, казвал ми е как им преподават... тъжно е.
А Благоевград - просто моля те. Да не се лигавим - СУ-то не е много, но ТУК е била първата психологическа лаборатория в България, тук се водят повечето изследвания.

Моля те обаче, направи си на себе си услуга - не записвай психология, защото не знаеш какво да запишеш. В психологията ти няма да избягаш от математиката, тук се учи статистика. Няма да станеш психотерапевт учейки психология - такъв се става с допълнително обучение, след като си завършил чак. Бъди наясно, че психолози се търсят много малко извън бизнес средата - като психолог ще работиш най-вероятно или като някакъв треньор за "софт скилс" (Боже, опази) или като подбор на човешки ресурс. Отвори просто сайт за работа и провери колко и какви психолози се търсят. Знай също, че училищен психолог получава точно толкова, колкото буквално да не умре от глад. И тъй като стана някаква страшна мода всички да са психолози - хич няма да си сам на трудовия пазар, ще имаш още ДОСТА съревнование.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b2d6ef23df
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Бих ти препоръчала Югозападен университет "Неофит Риилски"-Благоевград. Там преподавателите са високо клафикацирани и ще получиш добро образувани и реализация

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 23c5ab5875
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   N4 май нещо се шегува. Сестра ми завърши този „университет“ и сега пакетира кокошки в чужбина за мизерна заплатка, а нейната приятелка завърши Психология и работи на половин щат и половин заплата в едно поправително училище-интернат.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d4de7efb4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   номер 4 шегуваш ли се? ! Най пропадналото място е югозападния.. като чуя, че някой учи там веднага асоциацията ми е, че е слаб ученик.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1d6304dda5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз пък съм съгласна с номер 4. Две приятелки завършиха престижни специалности там и в момента имат собствен бизнес на позиция "експерт".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker