Родителите ми не ми позволяват да уча избраната от мен специалност. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121546)
 Любов и изневяра (29806)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21916)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (799)
 Проза, литература (1740)
 Други (18613)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Родителите ми не ми позволяват да уча избраната от мен специалност.
преди: 9 години, 5 дни, прочетена 2093 пъти
Здравейте на всички! Вече завърших 11 клас и другата година съм в 12. И вече направих решения какво да уча след 12 клас. Уча в НПМГ София, с профил Биология и Химия. Реших след 12 клас да запиша пак Биология и Химия, но тук вече идва проблема... , родителите ми не ми позволяват да уча тази специалност. Казват ми, че тази професия нямало перспектива, няма добри доходи за бъдеше и тем подобни. Дано аз съм много запален по тази специалност, обичам да работя с химични вещества, да проучвам екологични среди и т. н. Но родителите ми изобщо не са съгласни да уча това.. Майка ми и баща ми искат да уча икономика, дано аз изобщо не харесвам тази специалност... Моля ви кажете ми, имали бъдеще тази специалност?

Ванеса

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 дни
hash: 24ffe511e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ами решението е просто - работиш паралелно и се издържаш. Който плаща, той поръчва музиката - в случая ти ще трябва да си платиш музиката, КОЯТО желаеш. Нищо страшно няма. Всеки човек над 18 г. може да сключва трудови и всякакви други договори, да работи и да се храни, когато иска да върши нещо.
Аз така постъпих и не съжалявам. Дори завърших в чужбина, макар че нашите не ме пускаха. Работих 35 ч. седмично паралелно с РЕДНОВНО, много трудно следване и успях. Ако искаш нещо, и ти ще успееш... а до тогава не се карай с родителите си - просто търси начин за самостоятелен живот. Аз например не кандидатствах веднага, а работих 2 години и чак тогава записах. Не съжалявам изобщо, защото беше правилно и се занимавах с нещо, което ме интересуваше, НО да си призная - и имаше бъдеще с него.
Например аз много се интересувам от литература, много добре обяснявам на деца разни неща, но през ум не ми е минавало да уча за учителка. Просто човек и хляб трябва да яде...На мястото на родителите ти бих ти казала точно това - работи, учи каквото искаш, но ако искаш пари от нас, ще учиш нещо с перспектива. След завършване на Средното за мен свършва дългът на родителя. Дори по закон е така. Докато учиш висше имаш право по Закон на едни 100 лв. някъде на месец и то, ако родителите ти са много добре финансово. Дори Законодателят ти казва - Пълнолетен значи и отговорност, не само да тропаш с краче и да искаш.

 
  ...
преди: 9 години, 5 дни
hash: 5974f4f355
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   послушай родителите си, те не те съветват, за да ти прецакат живота, нали така. ще ми се някой да ме беше предпазил от пет години филология. нали се сещаш, че с някои специалности и наема не можеш да си платиш. искаш ли да живееш с вашите на 30, на 40, на 50 години?

 
  ...
преди: 9 години, 5 дни
hash: d0d670257c
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   То пък икономиката е голяма перспектива, няма що, колко хора учат икономика и след това, работят нещо, за което не се изискава висше образование. Ти трябва да избереш какво да учиш, а не те, ако искат те да се запишат да учат икономика, много е глупаво те да ти казват. Иначе другия вариант е ти да се издържаш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 дни
hash: c6cf388072
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За химици и биолоци има работа и то доста добре платена! Зависи от профила но вероятно ще е нещо био или органична химия, после - кеф ти фармация, кеф ти химическа промишленост.
Иначе икономисти с лопата да ги ринеш! Всеки втори студент, е няква икономическа или търговска специалност и пазара се е наситил с такива кадри за години напред! Погледни какво те търси - технически специалисти и ИТ.
С химия можеш да работиш в много от българските и чужди предприятоя.

 
  ...
преди: 9 години, 5 дни
hash: fd67e0ed03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Кажи на родителите си, много хора в УНСС и са безработни. В икономиката ще имаш голяма конкуренция отколкото в Биологията. В УНСС се влиза изкл. лесно, но после за какво ти е. По точно техните думи нямат перспектива.

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 дни
hash: 2f653c9b74
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не ги слушай! Учи каквото Ти искаш. Аз послушах баща ми да уча това, което той искаше, за да му сбъдна мечтата, разбираш ли... и сега какво? Работя една работа която не понасям. Запиши си каквото Ти си решиш и да си гледат работата!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 дни
hash: 2bbacf6729
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Кажи на родителите си, че ги боли главата. Каква икономика, кви пет лева? Всеки втори учи икономика и после работи като продавач. Освен ако много не ти се отдава това е най-безсмисленото нещо, което можеш да запишеш. Щом ти харесва химията защо не запишеш една фармация ? Много добър избор е.

 
  ...
преди: 9 години, 4 дни
hash: 3f74b28f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Моето мнение е, че трябва да учиш това, което ти е на сърце. Професията не е нещо, което се избира според доходите. А и няма гаранция, че ако завършиш икономика или право ще имаш добри доходи. Пазарът в България е наводнен с юристи и икономисти по ред причини. Родителите имат правото да си кажат мнението, но не и да се налагат за нещо толкова важно. Аз като родител мисля така и така правя. Решението трябва да бъде твое.

 
  ...
преди: 9 години, 4 дни
hash: 46f0231823
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   ОТ АВТОРА: Говорих с моя чичо, той е професор по неорганична химия. Казах му, за моето решение. Той ме подкрепи и също ме насочи към тази специалност. Така че твърдо съм решена да запиша Биология и химия, но също така ще добавя и физика! Благодаря ви за отзивите!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 дни
hash: dc2b259282
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Наистина ли твоите родители си мислят, че икономиката е по перспективна от химия и биология. Това е много лоша представа. Доколкото съм чувала УНСС най - пропадналия университет. Там минавали с преписване на кандидат-студетнски изпити. Абе въобще, не се ходи на лекции, така плътно както в други университети. Приемат всякакви стига да има 3 тройка. А много завършили този университет не могат да си намерят работа с тези специалности дето ги има там. Излизаш си безработен, освен ако нямаш някакви връзки. Нямам лично мнение за този университет, но много хора са на това мнение, дори мой учители са се изказвали по такъв начин за този университет. А за химията и биологията, не знам реално, дали е така, но мисля, че се става даскал по химия и биология. А наистина, ако много ти се отдават тези предмети, биология и химия не е единствена специалност, в която се учат. Мога да изреда много- фармация, молекулярна биология, екология и опазване на околната среда, биотехнологии, медицината, ветеринарна медицина, зъботехник, зъболекар, медицински лаборант, медицинска козметика, медицинска сестра, растителна защита, агрономство, може би и ма и още доста, но това са поне в СУ, Лесотехническия университет, МУ, Медицински колеж "Й. Филаретова", за които знам, че са специалности на основата на биология и химия. Някои от тях са си доста труднички и перспективни :D. Така, че стискам палци да промениш мнението на вашите.

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 дни
hash: 9d4d70aacb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ааххаха отново въздухари като Номер 2. И от къв па зор да слуша родителите си? Каквото човек си мечтае от дете това е най-добре да работи ;).

Само неуспелите (които са по-голямата част) не го знаят, те за тва и са неуспели.

Жалко е родителите да ти казват, а ОЩЕ ПО-ЖАЛКО е когато ти забраняват, както е в случая с авторката.

И на нашите им се искаше да стана електротехник като баща ми, но няма да я бъде!!! Ще се занимавам с компютри и като цяло графичен дизайн и не ми пука какво мислят. Те не са и дръзнали, но се опитаха да кажат само...

Нямам представа защо родителите искат толкова децата им да учат това, което им кажат. Това не съм го разбирал и няма да го разбера никога! И не искам да го разбирам! Защото е едно от най-гадните неща в живота, защото могат да те спънат за цял живот!!! Лично за мен да кажеш на детето си какво да учи си е чисто осакатяване на човека от ранна възраст. Това е...

Поздрави, Узунов

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker