Въпроси относно ученето - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121365)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18571)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Въпроси относно ученето
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 2396 пъти
Здравейте. Момиче от София съм, другата година ще бъда 7-ми клас. Искам да попитам тези които тази година са били 7-ми клас ( нека и останалите които са преминали седми клас отговорят ) и са влезнали в елитни гимназии :
- Редовно ли учехте?
- По колко часа на ден учехте?
- Учехте ли през ваканцията?
- Ходихте ли на консултации или уроци по Български/Математика?
- Как преборихте стреса от всички тези външни оценявания и от матурите?
Ще се радвам ако модераторите публикуват това. Според мен би било полезно и на други бъдещи седмокласници. Доста съм любопитна за всичко засягащо " учене ". Обзела ме е някаква мания. Много искам да разбера дали има някой като мен който учи през ваканциите :D Голяма паника съм попринцип, пък на матурите не знам какво ще правя, най-много ме е страх от това да не се проваля заради тая паника. Също ще е хубаво ако споделите някои трикове или съвети за учене... абе споделете някакви неща свързани с ученето :D С радост ще чета отговорите Ви.
^ Йони ^

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: caabece622
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не учи!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 98fbe6b88c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   То много по-важно е не количеството, а качеството на ученето... както и качеството на преподаването и на външното оценяване. А най-важно е доколко разбираш нещата в тяхната същност. Ако разбираш всичко по даден предмет - кое откъде идва, защо така става, логическите връзки между нещата, то винаги ще вържеш добра оценка, дори и да си позабравила или изобщо да не знаеш подробностите. Според мен точно към това трябва да се стремиш - към принципното познаване и разбиране на нещата. Химията, математиката, биологията са безкрайно сложни науки ако не знаеш основните им принципи и системите им на знания и изводи. Ако ги знаеш обаче, изведнъж започват да изглеждат удивително прости, и е въпрос само на време да заучиш необходимите подробности около общия строен скелет.
Та това е следващият ми съвет - не губи време и сили в зазубряне на подробности и несистематизирани факти, ако не са ти ясни основните принципи и положения в дадена наука. Намери човек (дори твой съученик или учител), който да ти ги обясни и преподаде простичко, за няколко часа, след което да започнеш да градиш самостоятелно, с разбиране, пък докъдето стигнеш...
Няма готова рецепта, но общият принцип е "постоянство"! Или "повторението е майка на знанието". Отделяй по малко време, но редовно, всеки ден. Дори и нищо да не разбираш - чети и преговаряй материала. Когнитивната невронна мрежа на мозъка има свойството сама да търси подобия и да обобщава в един непрекъснат поток от информация, само че този поток от информация трябва да й се осигурява, без него не може! Така че осигурявайки на мозъка си постоянен поток от информация, той започва да я изучава автоматично (макар и неефективно) - ще не ще. А ако вложиш и малко мисъл и разбиране в цялата работа, направо ще си номер 1.
Та горните ти въпроси са доста детински и наивни... Мислиш ли, че ако учиш по 4 часа на ден извън училище, и ходиш на частни уроци, ще знаеш и ще разбираш повече примерно от твой съученик, който отделя само по половин-един час на ден, но е с IQ доста над твоето и освен това е намерил кой да му обясни нещата принципно? Дълбоко се съмнявам в това. Та, стреми се към качеството, не към количеството! А спестеното време от качествено учене, ще ти освободи ресурс и за количествено заучаване на подробностите, ако държиш И на това :)

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f3cbadb3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   По БЕЛ имам 5
По Математика 4
1.Не учих изобщооооо тая година.Сравнение с миналите години,когато имах само 5 за годините,тая година първия срок 3 по всичко,а за годината 4.Госпожите много се ядосваха,че не уча,защото в техните очи мога да стана и отличничка.Обаче Април месец се стегнах.Седнах научих цялата литература.Само изреченията по БГ не ги разбрах и точно там ми бяха грешките.Щях да имам шестица,ако и тях бях научила.По математика учих в пети клас и шести клас.Тая година половината неща не ги разбирам.Но пети и шести клас са много важни.Първия модул е по тях.Втория е материал от седми клас или логически.Тая година нямаше логически.На другите матури имам 4,4,4,5,5,5.Това,защото Последните два месеци научих всичко.
2.Ами то е безсмислено да отговарям,защото аз не учех.Иначе в пети и шести клас по 3-4 часа.
3.Да точно през пролетната ваканция си научих всички уроци.
4.Без учене през годината и БЕЗ уроци доста добре се справих.
5.А така.Сега стреса.Първата матура е по БЕЛ.Макар,че знаех всичко,аз почнах да треперя в края на матурата.Щях да се разплача.Квесторката идваше да взима листите,а аз не бях пренесла отговорите на бланката.Почнаха да ми треперят ръцете и още повече се паникьосах,защото пък не можех да пиша.Но всичко пренесох тъкмо когато дойде до мен.
Аз пих кафе сутринта,за да се посъбудя малко.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 3625feb7c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Трябва първо да разбереш, че не времето за учене е важно, а качеството на ученето, тоест, ако учиш навреме и качествено, не е нужно да отделяш, нито допълнително време за учене, нито средства за частни уроци.
Имаш две матури, по български и по математика, което прави 10 произведения или 7 автора по литература, 15 теми по български и 8 теми по математика. Ако си седнеш на дупето със желание да ги научиш само след 10-15 дни ще си готов/а за изпита и ще го вземеш с шестица, ако обаче нямаш желание и 2 години да стоиш над учебниците пак имаш шанс за троика.
Имаш 9 месеца през следващата учебна година да научиш тези 30-тина изброени неща. Ученето в училище е достатъчно, ако внимаваш в клас, ако после си пишеш и домашните с цел да провериш и затвърдиш знанията си, то задължително ще знаеш за шестица. Най-важното е да разбираш материала, който вземате в час, ако не разбираш нещо имаш учител, който с удоволствие ще ти обясни по по разбираем начин нещата. Добре е да провериш дните за консултации при учителите и да посещаваш, ако има безплатни допълнителни уроци към вашето училище.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 2d5909d973
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Почти не учих, но изкарах прилични оценки на националното външно оценяване. Значи тук искам да отбележа как много обичате веднага след като свършите училище да си представяте и паникьосвате, че наближават НВО.. Хора, успокойте се.. не са нищо страшно, а и квесторите ще ти обяснят всичко ако имаш въпроси. Правиш си теста, излизаш, успокояваш се и чакаш резултатите от интернет.. Сега си релаксирай на макс, защото е лято, а пък като започне месец септември тогава му мисли. Не трябва да се паникьосваш така, защото и да се притесняваш пак можеш да изкараш слаба оценка (там оценяването е и със стотни.. ) Ходих на уроци от време на време ако се затрудня и се справих. Математиката беше трудна, но БЕЛ беше доста лесен. На ден учих по 1 час :) От време на време учих през ваканцията. Малко бях стреснат по БЕЛ, но по математика вече свикнах и не се притеснявах :D

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 0d47fb994e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Всяка седмица бях с 1 урок БГ и един МАТ. Не съм писал домашни, нито съм учил, квото запомня в час- това. Сега съм в една от най-добрите гимназии в Пловдив. Просто трябва да помниш и да не те грее за испита, иначе ще се спечеш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 0f0d98aaef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Слушай... Аз съм 7 клас, завърших и да. Сега чакам второ класиране. Значи важно е да учиш, но да не си зубър и най-важно е да не се притесняваш. Аз имах съученици които изкараха само 6, мазни зубъчета естествено. И аз тъпия дето никой от учителите ще изкарам 3 на матурите изкарах не само повече от тях, а и ги задмина по бал. Важно е колко ти се отдава, а не колко напира да учиш. Знаеш ли? В началото на годината си избери гимназия за която да учиш и учи само по тези предмети които ти трябват за да влезеш там. Примерно око гимназията ти е с профил Физика учи само по български физика и англиийски и нищо друго. Не дей да учиш по Гео или другите предмети които ти трябват за кандидатстване. Постарай се по тях да изкараш тройки

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1f98573611
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До номер 1 : Защо да не уча? Какво е лошото в това да учиш?
Не знам защо всички ми казват да не уча през ваканцията. Аз не уча цял ден, а по 2/3 часа. И без това си нямам приятели и ми е скучно.
^ Йони ^

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e3a1f02ff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей! Хубаво е, че имаш желанието, но като се замислиш реално ваканциите са за да релаксираш и да презареждаш силите си. Липсата на приятели понякога може да ти бъде от полза, но в повечето случаи е нещо доста лошо, което може да се отрази пагубно, както на самочувствието, така и на цялостното ти психическо развитие. Намери си другарче и не се превръщай в книжен плъх... Просто не е добре за теб...
Относно ученето... Хората преди мен са ти го казали - не е важно количеството, а качеството. На оценките ти ще повлияе не само това колко часа си отделила, а и много различни фактори като самоувереност, умствен капацитет, умора, емоции, степен на вникване в материала и прочие... Учи, но с мярка. Да бъдем реалисти - учебниците до голяма степен са пълни с ненужна информация, която нито ще ти е от полза за матурата, нито за живота... Ще можеш единствено да я използваш като балсам за егото си осъзнавайки, че си единствената, научила определени неща... Вниквай в материала, опитвай се да го разбереш, а не да го назубриш... Остави си и свободно време, през което да можеш да си почиваш и да се отдадеш на приятни за теб дейности...
Освен това матурата не е никак страшна. Не мога да разбера защо всички се панират до такава степен и или ги хваща трипера, или се наливат с на баба си валериана. Моята матура мина преди няколко години. Мога да ти кажа, че не отделях повече от един час СЕДМИЧНО за учене, знанията си набавях чрез слушане в час. Отидох на точно един урок по български и един по математика, които бяха в деня преди матурата и просто исках някой да ми обърне персонално внимание за част от материала, който не бях изгладила напълно. С този начин на обучение и без никакво пипане на учебник през ваканциите и уикендите изкарах отлични оценки и на двете матури. В момента съм 9. за 10. клас в едно от най-елитните училища в София и определено не съжалявам, че не прекарах целия 7-ми клас в учене и притеснения. Моят начин да се справя с нещата беше да се забавлявам и да прекарвам възможно най-малко време мислейки за матурите. По този начин не се притеснявах и успях да дам най-доброто от себе си.
Успех! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e3a1f02ff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Здравей! Хубаво е, че имаш желанието, но като се замислиш реално ваканциите са за да релаксираш и да презареждаш силите си. Липсата на приятели понякога може да ти бъде от полза, но в повечето случаи е нещо доста лошо, което може да се отрази пагубно, както на самочувствието, така и на цялостното ти психическо развитие. Намери си другарче и не се превръщай в книжен плъх... Просто не е добре за теб...
Относно ученето... Хората преди мен са ти го казали - не е важно количеството, а качеството. На оценките ти ще повлияе не само това колко часа си отделила, а и много различни фактори като самоувереност, умствен капацитет, умора, емоции, степен на вникване в материала и прочие... Учи, но с мярка. Да бъдем реалисти - учебниците до голяма степен са пълни с ненужна информация, която нито ще ти е от полза за матурата, нито за живота... Ще можеш единствено да я използваш като балсам за егото си осъзнавайки, че си единствената, научила определени неща... Вниквай в материала, опитвай се да го разбереш, а не да го назубриш... Остави си и свободно време, през което да можеш да си почиваш и да се отдадеш на приятни за теб дейности...
Освен това матурата не е никак страшна. Не мога да разбера защо всички се панират до такава степен и или ги хваща трипера, или се наливат с на баба си валериана. Моята матура мина преди няколко години. Мога да ти кажа, че не отделях повече от един час СЕДМИЧНО за учене, знанията си набавях чрез слушане в час. Отидох на точно един урок по български и един по математика, които бяха в деня преди матурата и просто исках някой да ми обърне персонално внимание за част от материала, който не бях изгладила напълно. С този начин на обучение и без никакво пипане на учебник през ваканциите и уикендите изкарах отлични оценки и на двете матури. В момента съм 9. за 10. клас в едно от най-елитните училища в София и определено не съжалявам, че не прекарах целия 7-ми клас в учене и притеснения. Моят начин да се справя с нещата беше да се забавлявам и да прекарвам възможно най-малко време мислейки за матурите. По този начин не се притеснявах и успях да дам най-доброто от себе си.
Успех! :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 3c23ea22b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Първо искам да ти кажа да не се панираш толкова. Главно наблегни на математика и български, особено на МАТЕМАТИКАТА и ще изкараш хубави оценки на матурите! А сега въпросите ти:

- Редовно ли учехте? - да.
- По колко часа на ден учехте? - всеки път различно, зависи колко домашна и уроци имаш за следващия ден.
- Учехте ли през ваканцията? - през ваканцията 6 за 7 клас имахме книги и 20 теста по мат. х 20 задачи.
- Ходихте ли на консултации или уроци по Български/Математика? - да, ходих и на консултации, и на уроци, препоръчвам ти и на теб!
- Как преборихте стреса от всички тези външни оценявания и от матурите? - лично аз много се притеснявах, но накрая всичко се нареди. Изкарах 4, 785 по мат. и 5, 568 по БЕЛ и ме приеха в желаната от мен гимназия.
Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 333d3c0b00
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Аз имам 4 по Български точно защото се притесних и едва не припаднах, но пък бях спокойна на матурата по математика и имам 5.. Не съм ходила на уроци, но не съм и учила кой знае колко.. с бал 30, 569 в Строителен техникум специалност Геодезия. Всичко ще е наред не се панирай толкова :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker