Кое да избера? България срещу чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кое да избера? България срещу чужбина?
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1715 пъти
Моят проблем е следният:
Вече съм завършила 11 клас. Остана ми само 12. Ориентирала съм се към медицина или по-точно хирургия. Химията и биологията са ми пределно ясни ми вървят гладко. Ходя и на частни уроци. НО единственото, за което не съм подготвена е кой университет? Бях си избрала или МУ Пловдив или МУ Варна. Но се случи така, че една семейна приятелка се прибра /тя живее във Виена от 10 години/ и ме разпита на къде съм се запътила в образованието. След като и казах и показах университетите тя възкликна "О, но това е много скъпо /относно таксите/" и ме парализира с въпроса "Защо не учиш във Виена? Ще имаш по-голям реализация, а и е по-евтино! "
Над този въпрос размишлявах година. /Това се случи в началото на 10 клас/
И така сега съм в това положение и не знам да оста или да замина за Виена? Майка ми настоява, дори ме записа на уроци по немски език. Разбирам го, лесен е. Прегледах и МУ-то във Виена, това сякаш не е университет а палат. Много модерна и високотехнологична база. Имаше стотици отзиви, които бяха прекрасни. Нямаше забележка.
Сега ще си кажете "Защо тогава пишеш тази тема? ". Защото не ми се заминава! Не искам да напускам страната, въпреки, че ми е пределно ясно за по-големият шанс за по-добър живот. Разбрах, че след това където и да отида не е нужно да защитавам титлата си. Не познавам никого освен семейната ни приятелка и семейството и. Не съм сигурна, че ще се справя с всичко и дори се съмнявам, че ще ме приемат!
Помогнете ми да взема решение!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 7c7a3f2b48
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Миличка, това са ФУНДАМЕНТАЛНИ решения, които човек ТРЯБВА ПРОСТО да вземе сам!
Въпросът е, че ти... ами не виждам сама да си решила да живееш и да учиш във Виена - някаква далечна приятелка на майка ти подхвърля това, но нито е учила някога във Виена, нито е учила медицина, а амбициозната ти майка веднага е поела щафетата.
Пак казвам - ти си решаваш, но образованието във Виена изобщо не е евтино. Да, ще те приемат почти със сигурност, защото принципът е, че се приема всеки, но се отсяват 2/3 (без да преувеличавам). Идеята е, че не можеш с един единствен изпит да отсееш плавата от житото, а и искат да ти видят социалните компетенции и в твоята специалност - нервите. Още на втори семестър например започват с разчленяването на труповете, тук отпадат едни 50% от хората.
Отделно животът във Виена е скъп, наемите са скъпи и дори в общежитие да живееш ще ти трябват едни 800 евро месечно само за живот. Ти решаваш.
Отделно за езика - трябва ти за тази специалност на ниво C2. Учат се и много латински термини, а цялата литература ти е на немски език за разлика от други специалности, където може и на английски. За 1 година ако можеш да научиш немски на ниво С1-С2 - моля. На мен ми трябваха 5 години по поне 3 часа учене дневно само по езика, включително през ваканциите самостоятелно по 3-4 граматики да минеш.
Аз съм учила в Чужбина, напускайки страната ни на 18 г., но имах хъс и сама го желаех. Песен мога да изпея и книга да напиша за премеждията си, включително да останеш на улицата и без всякакви средства, да страдаш от дискреминация в университета и да „забравят“ да ти платят заплатата, но не това е темата. Човек може да преминава такива препядствия и да излиза по-силен от тях, НО когато той сам желае това, когато сам е взел решението си.

„ Защото не ми се заминава! Не искам да напускам страната, въпреки, че ми е пределно ясно за по-големият шанс за по-добър живот.“

Първото изречение ми е ясно. Такива хора доста имаше и в моя университет и се върнаха на втория семестър, а някой и на първия - еми как да носиш последиците от чуждо решение? А ти си тръгнала да учиш и най-трудната и отговорна специалност в света, не можеш да работиш паралелно - 800 евра има ли майка ти да ти праща всеки месец за битови нужди? Ако няма - мизерия, паралелна работа и изпити?

Колкото до по-големият шанс за добър живот - той не зависи от държавата. Шансовете се крадат, те не се дават. Има навсякъде нещастни хора.
Специално за медицина пък можеш винаги да правиш специализации в чужбина, да се реализираш в чужбина. Не разбирам и тази ти дилема.
И все пак отиди в някоя болница у нас - пълно е с млади лекари. Питай се защо са тук - просто имат възможност за кариера, да станат шеф-лекари и да се занимават с интеренсни случаи, а не е тайна, че в чужбина всички български специалисти са на ниво „асистент“ и изгледите за кариера са минимални.
Мен лично това ме върна в България - точно шансовете за кариера и добър живот, но винаги съм правила това, което съм искала и ми се е получавало.
Ще те посъветвам същото - взимай решенията си САМА и после си носи последиците, но не се пускай по течението, защото нито майка ти, нито приятелката ѝ, ще носят отговорността и трудностите от такова решение.
Аз лично съвети приемам само от по-успяли и умни от мен хора. Виж ги и двечките - освен ако не са сами докторки, шеф лекари и така нататък, пълен игнор.
В момента ти се водиш от съветите на една бедна емигрантка (домакния?) и майка си (служителка някаква), а искаш да бъдеш медик. Ами то е като един астронафт да слуша съветите на продавачката в кварталния магазин.
Успех

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 37f8ec8e70
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Подкрепям 1. Трябва да разбереш, че хората, които ти вкарват тези идеи също са хора като теб и също като теб са несигурни за много свои решения в живота.

Много често родителите ни имат нереални представи за децата си, защото се опитват по някакъв начин да изживеят собствените си мечти чрез нас. Което е абсолютно грешно! Баща ми 2 години ми повтаряше как трябвало да замина в Германия. Немският наистина ми беше добър - 5 години го бях учил в гимназията. Вика ми "сега заминаваш за Германия и ще си намериш една хубава работа и всичко ще е 6". Да, ама не. Това ли е смисълът на живота? Да си оставя приятелите, да замина някъде в чужда култура, където няма да ме приемат лесно нито аз ще се интегрирам достатъчно добре и да си намеря някаква работа там? Да, за повече пари ще е... НО това ли е смисълът? ! Не заминах и не съжалявам, вече съм на 27 и се реализирам доста успешно в България.

Така де - както казва 1 - тези решения си ги вземаш ти! Не се оставяй на родители и познати да ти вкарват идеите си за ТВОЕТО развитие!

Друго съществено нещо, което хората трябва да разберат е, че ЦЕЛИЯТ ни живот е резултат само и единствено от нашият собствен ум! От нашите собствени ценности и вярвания!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 06fbe0074a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   При условие, че не ти се заминава, не виждам смисъл да го правиш. Винаги можеш да запишеш и магистратура в чужбина, която като време е доста по-кратка от бакалавъра. Повечето хора избират това - доста по-лесен вариант е. За да завършиш бакалавър навън трябва да си доста психически силен и да не оставяш трудностите да те прекършат, а на мен от думите ти ми се струва, че ти не би издържала. Която и държава и да изберереш обаче, съветвам те да си събереш пари и да си направиш една екскурзия до там предварително. На мен приятелите ми ми казваха колко хубаво било в Германия, колко уредено и т. н, а на мен изобщо не ми хареса. Хората са са много странни (меко казано) и некомуникативни, климата е гаден, езика също, сиво ежедневие и като цяло страшно скучен живот. В крайна сметка издържах един семестър и се преместих. Сега няма сила, която да ме върне в Германия някога. Така че не се вслушвай само в другите, защото прекрасната държава за един човек може да бъде отвратителна за друг. Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 171d30d30a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Щом става дума за медицина, разбира се, България. Българското медицинско образование е добро и има авторитет в целия свят. А и съм уверена, че докато завършиш ще има коренна реформа и добро заплащане за всички български лекари, както в частните, така и в държавните болници.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: fc60e58a4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Според мен е най-добре да завършиш образованието си във Виена, както знаете няма бъдеще тук.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: af567243ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Имам познати в Лондон, Глазгоу, Германия и няколко други места 0 образованието в чужбина не струва в 90% от местата. Специално за Виена не знам, но аз не бих

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: dcf0f01ecc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Ъм, не.

Виж, не знам тази сладурана от къде си я изкопала, какви глупости ти говори, образованието в Австрия не е евтино. Нямаш (или поне нямаше) такси за обучението, да.

Но Виена е СКЪП град, бил съм студент там. Общежитието на мене не ми падаше под 220 Евро на месец (това беше преди 5 години и това беше евтино - във Виена тогава таксите не падаха под 250 ). После ти идват храната, транспорт и другите разходи, които не можеш да избегнеш. но де да знам - може и да живееш при нея, както сте решили.

Ако не ти са занимава - недей. Особено след като сега започваш немския - тежка специалност, тежък университет (там не е като тук - там лесно се влиза, но много малко излизат), на нов език и не искаш да се занимаваш - просто ще се пречупиш.

Сега, има си я разликата - във Виена ще получиш (ако успееш) ОБРАЗОВАНИЕ, тук ще получиш дипломка.

Както си решиш.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b5c2957fe2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   номер 6, говориш пълни глупости.
2 години учих във Италия, образованието беше на много високо ниво.
Явно някой обичат да дават долни съвети, защото завиждат.
(типично по български)

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 62c5a4866f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От авторката:
Номер 1 благодаря, че си отделила толкова време за напишеш коментара си. Може би си права се пак си е моят живот. Радвам се, че за няколко часа откликнаха толкова хора.
Благодаря ви!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 06fe5c437b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Сега ще се намерят десетки хора да ти кажат колко е черна България и как чужбината е блян. Но аз бих ти казал да избереш там, където ти е по-уредено, където се чувстваш по-добре и където ще си окей в повечето отношения. То е ясно, че ако в чужбина ти е по-добре няма всичко да е перфектно и там ще си имаш проблемите.

Но се замисли... има хора, които тук са много по-добре и финансово, и като начин на живот.

Това ме подсеща за една позната, на която баща и тук си имаше зъболекарски кабинет и изкарваха много добри пари. Дори мисля, че само баща и работеше. Имат хубава къща, но когато заминаха за Англия нещата просто не им се получиха. И след около година и нещо се прибраха. Просто не се получи. Наистина човек с професия, с доста добри умения, но просто не станаха нещата, не ми се изпада в подробности. И сега тук са окей и вадят много добри пари и поддържат доста добър стандарт за България.

Но при който както се получат нещата. Аз например съм графичен дизайнер и тук ми е перфектно. Естествено ако имам оферта от чужбина за в пъти повече пари ще се замисля, но засега не замислям заминаване. На който му се получава тук, може да не му се получи там. Не всеки българин в чужбина е цъфнал и вързал само това ще ти кажа.

Но общо взето какъвто си тука, такъв ще си и там и в много случай държавата не е проблема. Макар, че от нашата има МНОГО какво да се желае. Тук избора и пазара на труда са много по-свити, но пък България си има своите плюсове.

Поздрави, Узунов

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: cf538e2bac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Не заминавай. Ако беше за работа щях да ти кажа да заминаваш веднага (ще взимаш много пари), но за учение ми струва маалко безмислено. Да заминеш за два листа хартия, които би получила и в България... има ли голям смисъл?

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 7e3f61631a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз съм същата като теб. В училище дори не ми се налагаше да уча по Биология и Химия, вървяха ми от раз. В езикова гимназия бях и първи език учех немски-там също бях първа по успех в класа. Майка ми много настояваше да отида в Германия да следвам медицина. Не можеш да си представиш под какъв натиск бях, заради амбициите й. Но след дълго мислене реших, че няма медицината да е моята професия. Имах възможност да живея там малко(няколко месеца) и повече не ща да чуя за Германия. В Австрия не знам как е, но в Германия осъзнах, че всичките клишета за германците са верни. Не съм такава, че да ходя по барове нощем, така че в това отношение нямах проблем, но самите хора те гледат ужасно, дават ти ясно да разбереш, че не си им на нивото, а аз бях по-умна от тях(ходех на училище там и не можех да повярвам, че не могат да разберат някакви елементарни неща по предметите, камо ли за сложните), но въпреки това се държат пренебрежително и те мачкат. Има изключения, разбира се, но мнозинството се отнася гадно. Разбирам ги, много народ се навъди в държавата им, но не оценяват чуждите способности.
За евтиното-изобщо не е по-евтино в чужбина, много хора предпочитат да завършат тук бакалавър, а в чужбина магистър, именно за да им излезе по-евтино.
В Пловдив тази година ще следва един мой съученик и беше останал възхитен от базата, каза ми, че бил направен ремонт за няколко милиона и всичко било подновено.
Още нещо-родителите на една приятелка заминаха за Германия, там работят като лекари, тук практикуваха доста години, с квалификации са и наистина си разбират от работата, но там работят в едно село. Ако бяха в град, са щели да работят на по-нисша длъжност. Не казвам, че не можеш да се уредиш добре там, но това са редки случаи, масово вършиш работата на главния(немец, разбира се) и не може да израснеш много в йерархията.
Знам, че стана малко разпокъсан коментар, но ти давах примери. В България идват много германци, англичани.... да учат медицина, защото нашето образование(поне в тази сфера) е на много добро ниво и се признава в цяла Европа, в Америка и т. н. Няма да загубиш, ако си останеш тук, дори ще спечелиш. Материалът е доста, на роден език ще ти е по-лесно. Представи си, че уж знаеш немски добре, но с учебния материал не можеш да се справиш-трябва и за кратко време да ги научаваш нещата.
Аз реших да си остана тук, майка ми е бясна, но това си е моят живот и аз решавам. Защо да отивам там, за да угодя на другите? Отидох, видях, не ми хареса, винаги мога да си изкарам магистъра там, но бакалавър ще си уча тук.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c348ce17d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Като начало, за да отидеш да учиш във Виена или която и да е друга немскоговоряща страна, трябва да имаш ниво на езика, особено що се отнася за специалност като медицина ти трябва ниво на езика C1. Което ако не изкараш тук в България преди да заминеш за Виена, ще се наложи да изгубиш 1 учебна година, както за съжаление се случи с братовчедка ми, за да посещаваш езиков курс. Аз уча в езикова гимназия с немски език и доста слушам по тази тема, макар че не смятам да уча в друга държава. Една позната записа стоматология в Германия, където й поискаха дори ниво C2. Също така тяхната система е такава, че избират какви предмети да учат в гимназията, за да имат по-висока диплома. В университетите там се влиза само с диплома, която за някои по-търсени специалности като медицината трябва да е с доста висок успех, над 5.90 по думите на познати, които учат там.
Това решение трябва да бъде взето само и изцяло от теб. Не трябва да следваш амбициите на когото и да е, само за да каже майка ти например "А моята дъщеря учи във Виена". Вземи решението си сама, а що се отнася до реализацията - спорно е!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 73efa68104
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ти сама трябва да избереш, но би било много хубаво, ако си отговориш на един привидно обикновен въпрос. Ти вече си решила, че ще учиш медицина, и по точно хирургия, което само по себе си означава, че имаш желание да помагаш на хората. Но тук възниква въпросът - кои са тези хора: чужденците или твоите сънародници? Сега ще попиташ каква е връзката. Образованието ти / без специализацията ще трае цели 6 години/. Мислиш ли, че след 6 години прекарани в чужбина ще искаш и изобщо ще можеш да се върнеш за постоянно в България. Това ще са ти едни от най-хубавите години в живота, сигурно ще си намериш сериозен партньор, приятели и т. н. Едва ли след, може би повече и от 6 години, ще ти е така лесно да се завърнеш в България. Отидеш ли в чужбина да учиш, почти сигурно е, че там ще останеш да работиш. А замисли се колко много се нуждае България от хора като теб. :)
П. П. И да, по принцип в Австрия образованието е или безплатно, или много евтино. Но помисли: ще спестиш таксите, но колко неща ще загубиш. И в крайна сметка изборът е твой. Успех ти желая. ;)

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: fd3cd28924
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   За по-евтино, ами не е.
Медицината - хуманна и ветеринарна и стоматология в Германия е с ограничен прием. За Австрия не знам как е, но се влиза само с диплома, която определено трябва да е най-малко 5. 90. и сертификат за владеене на немски език ниво C1 или C2 на някои места. Ти това ниво не можеш да го покриеш за една година. Няколко езикови гимназии в България дават възможност за полагане на изпит за такива дипломи. Другият вариант е Гьоте институт в София. За езикови центрове в други градове не съм наясно. Ако нямаш сертификат, учиш една година и си плащаш в Австрия или Германия и губиш поне една година. Нивото на обучение по медицина в България е на едно много добро ниво. Преценявай сама. Имаш едно лято да мислиш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker