Собствен бизнес и право -има ли връзка между двете? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121491)
 Любов и изневяра (29784)
 Секс и интимност (14403)
 Тинейджърски (21914)
 Семейство (6486)
 Здраве (9617)
 Спорт и красота (4711)
 На работното място (3191)
 Образование (7317)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18600)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Собствен бизнес и право -има ли връзка между двете?
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 2031 пъти
Младо момче съм. Приеха ме право в Софийски университет тази година. Дълго време се чудех кое да пиша на първо желание - право или журналистика(където също ме приеха), но избрах правото. Защо? Правото ми отваря, така да се каже, повече възможности за реализация(ако приемем, че в България има такова животно). С право мога да стана адвокат, прокурор, евентуално съдия, а ако специализирам в Симеоново мога да стана и криминален следовател(нещо, което ми звучи доста интересно). С журналистиката мога да стана... май само единствено журналист - я писач към някое вестниче, я репортер, който търси евтината сензация и т.н. Говорил съм с хора, завършили журналистика и станали журналисти, и те са ми казвали, че това е една неблагодарна професия, в която много рядко се толерира собствено мнение. А аз имам такова мнение, безспорно, и мога да го аргументирам НАЙ-ВАЖНОТО. От друга страна, завършвайки право, аз ОТНОВО мога да стана журналист и като пример давам Кеворк Кеворкян. Както и да е... Моята мечта от известно време е да имам собствен бизнес. Искам сам да разполагам с времето, труда и парите си. Не искам някой друг да ми дава заповеди и да ми казва - направи това, направи онова. Извличайки повече от чуждия опит(но и от моя) съм стигнал до извода, че това да имаш шеф не е добре за твоето личностно развитие, така да се каже. Затова искам собствен бизнес и общо взето имам визия за своя бъдещ живот, който смятам да отстоявам(колкото и трудно да е!) сред тая нихилистична обстановка. Имам предвид, повечето мои познати, да не кажа всички, нямат ясен и точен план за своето бъдеще. Всеки има готов отговор на подобен въпрос - "Абе на Запад..." Всеки гледа скептично на възможността да се реализираш в България. Гледам, че в Америка излиза тонове литература, която поощрява хората да имат мечти и да се борят за тях. Тук, като кажеш на някой, че имаш мечта, и те гледа с една такава тъжна усмивка... Сякаш още малко и ще ти каже: "Наивник!" Тук никой не ти казва - "Добре, Браво, давай напред и се бори за живота, който желаеш". Всеки те гледа изпод вежди, все едно ще те пита: "Мизерник, какъв си ти, че да имаш мечти! Аз нямам, а ти за по-умен от мене ли се имаш, че и чак мечтаеш! Я слизай долу на земята!"
Това, което ме гложди, е каква е връзката между бизнеса и правото? Ето, искам собствен бизнес, но влязох право, защото имам интересни в хуманитарните области. Лично моето мнение е, че всичко е бизнес - право, медицина, дори религия. Някой ще каже, че прависта трябва да търси правдата, лекаря трябва да помага, а попа да "спасява" души. Но това е така, защото в България бизнеса ни е криворазбран - ние го смесване с "гяволия" т.е. добър бизнесмен е този, който може да взима без да дава(да мами с една дума). Правим "евала" на "тарикатите"! Бизнесът, както Стивън Кови го формулира(и аз съм съгласен с него), трябва да се основава на формулата Печеля-Печелиш, да е взаимноизгоден. В правото - отдаваш юридическите си услуги и печелиш пари и престиж. В медицината - лекуваш хората съвестно и печелиш пари и престиж. В религията - ходиш на църква, даваш пари за сватби, кръщенета, погребения, свещи и дарения, и попа ти пее молитви към Бога за твойта душа. Всичко е бизнес. Какъв обаче би могъл да бъде моят бизнес, който да е свързан с право? Какви са моите възможности? Да имам собствена кантора? Да съм юридически съветник на две или повече фирми? Да имам частна детективска агенция? Да имам частен вестник, съчетан с интернет блог, в който да разисквам правни въпроси и да отговарям на хорските въпроси(пак юридически съветник, но по-скоро на народа, а не на дадена фирма):Д ?
Не знам, много се чудя към какво да се насоча. А имам нужда от цел, защото ако нямам ясна посока в живота си, висшето образование общо взето ми изглежда безсмислено(плащам некви такси, а в замяна получава тонове обща култура, която не знам какво да я правя - като средното образование). И другото, което не знам, е дали няма да с епречупя под целия тоя нихилизъм и всеобща апатия, която се шири навсякъде. Аз попринцип имам проблеми с мотивацията и съм лесно податлив на депресивни и апатични състояния, така че...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6b2c61d8b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Перво, нека ти кажа, че за създаването, развиването и управлението на какъвто и да е бизнес, се изискват четери компонента. Усет, ум, учен и късмет.
Трябва винаги да си отворен към нови предложения и идеи, да можеш да отсееш доброто от лошо, да знаеш какво ти трябва и как да го придобиеш, а това което не знаеш - да научиш. За късмета няма да говорим, тъй като той е или добър или лош, а нашата цел е да се борим с обстоятелствата. За едни е лесно, за други не толкова.
Прав си, че много хора нямат волята да реализират своите мечти, ако ги имат на първо място, но много повече са хората, които нямат и нужните умения. Има множество хора, които са свикнали да завиждат и да не харесват това, което не разбират или могат. Повечето безработни или нископлатени са именно такива. Но разбира се, има и изключения.
Но липсата на ясни цели, е това, което съсипва повечето. Само виж 90% от студентите. Та те нямат представа, какво ще правят след това. Не знаят нито една компания, която може да ги наеме, нито се интересуват и се сещатат, когато е много късно. А тези, желаещи да направят нещи, са единици.
В нашата страна, голямата част от богаташите са хора с подарени пари, мутри или измамници. Поради този, а и някой други исторически факти, народът гледа с презрение богатите и успели хора, и счита всеки желаещ да постигне нещо, за човек, който се стреми да стане "нечестен". Та ние минахме през почти 60 годишен период, в който личностните цели и мечти биваха смачквани и ненасърчавани. Желанието да станеш нещо по-добро от това, което си, се считаше за желание да станеш по-добър от останалите, а на тях, това не им се харесва много. Силите на хората, трябваше да бъдат впрегнати в израстването на партията, а не на самите тях. След като партията си замина, дойдоха едни много неприятни времена, в които нищо не се зачиташе за важно, всеки се спасяваше сам, но все пак някой от старите навици бяха останали. Хората не бяха научени, нито да се грижат за себе си, нито за останалите. Онези от нас, родени след 80та година, бяха също толкова объркани, колкото и родителите си. На нас ни се предлагаше западна телевизия, манталитети и култура, но все пак бяхме забити, в един патриерхално-партиен строй, в който всички мечти рухваха толкова жестоко, че това остави едно озлобление във почти всеки един от нас. Може да се каже, че ние сме първите, които са напълно свободни, да вървят своя път, който въпреки всичко е осеян с много съмнения и разочарования. Не съди хората, които не ти вярват и те мислят за наивник. Те просто не знаят по-добре. Не очаквай и похвали, само защото имаш мечти, които още не си реализирал. Никой не е длъжен да ти ги дава.
Ето, че стигнахме до това, какво можеш да правиш, акто един правист. Ако желаеш да създадеш собствена кантора, ще ти трябват опит и средства. Винаги можеш да имаш и частна лична практика, но има и някой неща, които ще трабва да покриеш, но подобни начинания могат да те направят бездомник, но могат да те превърнат в много богат и уважаван човек. Винаги можеш да станеш журналист. Дори и вратите към политиката са открехнати за теб.
А тъй като ще се запознаеш със законите, ще можеш да контролираш всякакъв бизнес. В университета търси приятели и връзко, защото без тях, живота е доста по труден. Това което мога да ти пожелая, е успех. Радвай се на живота, бори се и никога не се предавай.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: eaa274555b
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Здравей,

Ето аз като човек, който няма собствен бизнес, но всичко долуописано го има в главата и смята да го реализира, какво ще те посъветва, а който разбира нещата по-добре ще ме коригира и добавя, от себе си.

Трябват ти:
1. Идея за бизнес и бизнес план за неговото развитие - и двете можеш да ги направиш, но плана е желателно да се изготви от фирма;
2. Ментор - роднина, Бил Гейтс, Осама Бин Ладен, цитати от интернет и т. н. Нещо, което да те мотивира.
3. Финансиране - собствен капитал, банка;
4. Помещение за магазин - под наем или да го купиш.
5. Фирма - счетоводител адвокат - те ти я регистрират;
6. Касов апарат - купуваш и регистрираш или продавача ти го регистрира.
7. Обзавеждаш и зареждаш магазина.

Това са основните неща, поне на теория. За всяка точка има информация в интернет и не е сложно да се оправиш сам.
Аз имам поне две идеи за офлайн бизнес, но нямам нито кеш, нито земи, които да дам срещу кредит...
В началото трябва да знаеш основите на маркетинга, счетоводство, мениджмънт, логистика, продажби, преговори и много други. Не е трудно да се научат, когато ти е интересно. В случай, че се откажеш от предприемачеството те съветвам да се специализираш в конкретен вид право, например морско право.
Трябва да имаш цялостна визия, как протича продажбата на един твой продукт - от производството до доставката до клиента. Трябва (желателно е) да си насочен към клиента и неговите желания.
Ако продавах спално бельо, бих се информирал за това:
- на колко градуса се пере;
- коя материя може да причини алергии;
- коя материя за кои хора е подходяща;
- бих съветвал клиентите колко често да закупуват ново бельо;
- много други;
Жените ги разбират повече тези неща, защото цял живот са се занимавали. Затова ще наема жена продавачка.
Трябва да предвидиш абсолютно всеки проблем, който може да възникне със стоката.

Поздрави,

rossonero88

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6cbf2d870b
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Съгласна съм с повечето от нещата, които казаха номер 1 и 2, но като човек с икономическо образование мога да допълня някои неща.
Първо, ум и късмет не са достатачни за съжаление, за да има човек успешен бизнес - трябва ти предприемачески дух, готовност да рискуваш, да умееш и да губиш, но да не се отказваш. В същото време много не толкова интелигентни хора успяват, а най-големите капацитети и умове са в БАН, не на опашката на ТР - просто ум не е достатачен и дори в някои начинания не е задължителен :) трябват по-скоро усет, предприемачески дух и умения.
Ако има универсална формула за успешния бизнес, то е

Предлагай по-добро качество на същата цена или предлагай същото качество на по-добра цена.
Никога не успяват бизнеси, които са някъде в средата - средно качество продукт или услуга на средна цена.

Например магазинчетата за 1 левче как успяха - предложиха ниско качество за хипер ниска цена.

Специално за образованието мога да кажа, че не ти трябва да си учил Икономика, за да можеш да имаш успешен бизнес, но ти трябва елементарно познание за елементарните пазарни правила и връзки. Да, правото е много добро образование и за предприемач, но аз не познавам много прависти-бизнесмени и не само защото в основната си професия печелят добре. Просто правото е хуманитарна наука - нямаш никаква математика в него, а зависимостите в какъвто и да е бизнес са математически модели. Например моят девер е правист, изключително умен и с бърз и бистър ум, но не е в състояние да разбере елементарни зависимости. Така той често бива мамен и буквално ограбван от всякакви майстори в ежедневието си, няма си представа и му е унизително да пита за цени при различни фирми и така нататък. За да си предприемач си трябва и известна степен нахалство, pokerface, силни нерви, умение да издържаш на несигурност, напрежение, да управляваш хора и да отговаряш и за последиците от грешни решения, да си един ход пред конкуренцията и така нататък.
С две думи правото само по себе си не те прави бизнесмен, но да - като предприемач трябва да имаш основни познания по търговско право.
Икономически и правни познания основни можеш да научиш, но предприемаческия дух не можеш. Това е и причината 90% от икономистите да не стават предприемачи, макар че сме в състояние сами да си направим и бизнес план, и всякакви документи за бизнеса, включително счетоводството, ценообразуване и всичко. Просто не е за всеки и няма образование в света, което да те направи предприемач... но без образование е още по-трудно.
Затова моят съвет е да следваш с желание това, което си записал и да не бързаш с предприемачеството - поживей и ще видиш, човек се променя, светът около нас се променя, но ако искаш силно нещо, ти ще го постигнеш. Вярвай само в себе си и няма какво да сбъркаш, самообразовай се, чети най-вече англоезична литература по икономика или наеми човек с икономическо образование, когато усетиш, че имаш нужда от такъв и не забравяй, че специално в бизнеса няма честно и нечестно - често парите отиват в ръцете на нечестните. Винаги и навсякъде е така, така е било и преди Комунизма.
Всички знаем цитата от Буров „Пари при пари отиват“, но често забравяме втората част от неговото изречение „...малкото при многото“.

2/3 от бизнесите в цял свят фалирват в първите 3 години от създаването си.
Много хора си мислят, че целта на една фирма е печалбата, но това не е така - дългосрочно всички фирми се борят за голото оцеляване.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker