Международен туризъм или Международни икономически отношения - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Международен туризъм или Международни икономически отношения
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 2129 пъти
Здравейте:) От заглавието в общи линии става ясно каква е дилемата ми. Тази година завърших Френска филология в Пловдив и сега ми предстои да кандидатствам за магистратура. След дълго премисляне се спрях на Международни бизнес отношения в СУ или Международен туризъм в УНСС. И дотук добре, но не мога да реша коя от двете ще ми е по-полезна.
За Международен туризъм в УНСС се колебая, защото познати все ми казват, че там нещата не са съвсем прозрачни понякога така да се каже и като цяло не винаги преподаването и ученето са приоритетни. От друга страна чувала съм да се казва, че Международни отношения е някаква такава ''измислена'' специалност, много престижна на думи, но като я завършиш се оказва, че не можеш да си намериш работа по нея. Та затова малко не съм съвсем сигурна има ли смисъл да я записвам, защото на мен мотивите ми за магистратура не са просто да си запълня още две години от живота и колкото да се каже там, че съм магистър по нещо си, а и да мога да го използвам. Филологията не е лоша специалност и френският е красив език, но не мисля, че само с езици ще мога да си намеря сигурна бъдеща професия, така че този избор ми е доста важен. Като смятам евентуално след като завърша да замина във Франция или САЩ, за да се развивам там или в сферата на туризма, или може би да ще си търся работа към някоя международна организация (пак се свежда до това какво ще запиша сега).
Много ще съм ви благодарна, ако ми кажете какво мислите за двете специалности, които споменах, за университетите също. Ако случайно сте завършили нещо подобно ще се радвам да споделите мнението и впечатленията си и доколко са ви полезни придобитите знания сега. Знам, че никой не може да вземе решение вместо мен, но ще се радвам да разбера вие кое от двете бихте избрали и защо:)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 291861983e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей!
Определено не препоръчвам туризъм в УНСС. Пълна пародия. Преподавателите са супер зли, късат яко, половината поток бяхме нон стоп на ликвидации. Нямах търпение да завърша, че да не ги виждам вече. Освен това материала е супер скучен. В международните отношения се учат по интересни, по-сложни и практични специалности. Туризма като квалификация ти дава възможност да работиш на рецепция в хотел или като служител в тур. агенция или сервитьор. Всичко това можеш да го работиш и без висше. Все пак може би в друг университет може да е сполучлива специалност. Като цяло в туризма можеш да работиш спокойно с международни отношения, както и с много други специалности.
Пропуснах да спомена, че имахме изучаване на два езика-отново пълна пародия. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: d0fbc83c5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мисля, че преди съм го мислил този вариант - филология туризъм.
Според мен по-добрият вариант е туризмът. Защо? Вече имаш бакалавър филология, сега да се хвърлиш в дебрите на икономиката, която си е широкоспектърна специалност и то от нулата за мен не е вариант. Обаче туризмът, той е част от икономиката, при него дори да не си го учила като бакалавър, голяма част от естеството му е практика т. е. можеш да се учиш в движение летата, а сега просто ще получиш и диплом, тоест вече ще можеш и да упражняваш някакви евентуални професии в туризма, за които се изисква точно определено висше(за момента не е така, но попринцип говоря). Друг е въпросът дали диплома от България ще натежи във Франция или Сащ.
Във Франция ти ще си просто човек, който знае техният език с магистър от Български неизвестен за тях университет. В САЩ, ще си човек знаещ Френски, който евентуално знае Английски, с диплома, на която едва ли ще гледат на сериозно. В България ще си двуезичен човек, с диплома по туризъм, което реално си е някакъв сравнено с другите две държави. Не знам, аз така мисля. Защото ако живея в България, уча в най-добрите и унита, знам език/езици и работя тук ще си тежа на мястото, а в чужбина ще съм с някакво образование, което за тях въобще няма да тежи, нищо, че си завършил с 6 Софийския. А това какво ти говорят хората, те никога няма да са доволни, всяка специалност им е крива. Прависти - "оооо, ма те са много, препълнено е, нищо не можеш да направиш", Икономист - "оо, всеки втори е икономист, за нищо не стават", Инженер - "о, сега не се търсят", Доктор - "това не е за всеки, а дали си достатъчно умен? ! ", Шофьор - "ооо, да знаеш аз какъв шофьор съм, карам вертикално, хоризонтално, на две гуми, дрифтирам, а ти... не знам - има бая километри да навъртиш докато ме стигнеш"
Обичаш френския, учила си го. Сега ти харесва Туризът, занимавай се.
Имай предвид, че почти колкото влязат в определена специалност толкова и излизат 30 вътре/30 вън, но от тия 30, 5 ще успеят, 3ма с връзки, а 2ма ще си скъсат гъза и пак ще постигнат нещо, а другите 25 завършили ще казват, че специалността им е крива, образованието лошо, университета калпав, оттам че затова не са успели и всички специалности стават криви.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 291861983e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей!
Пропуснах да спомена в първия коментар най-важното. А то е, че за никоя професия в областта на туризма, не се изисква магистър туризъм. Бакалавър е напълно достатъчен. Ти и само със френския можеш да си намериш работа в тур. агенция, особено ако знаеш и английски.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 291861983e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Въпрос до коментар номер 2.
Ти завършил ли си туризъм в УНСС? Защото аз съм завършила там и за това коментирам тези неща. Ако не си завършол тази специалност, не коментирай, че "пециалността им е крива, образованието лошо, университета калпав".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker