Труден избор -> търся съвет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121299)
 Любов и изневяра (29733)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Труден избор -> търся съвет
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 1812 пъти
Здравейте!
Момиче в 11 клас съм и имам често срещания проблем с избора или по - точно липсата на такъв, за следване след завършването на 12 клас. Уча в прекрасна гимназия, в която макар и да е трудно, дават наистина качествено образование. Не съм много силна по математика и информатика, така че автоматично изключвам варианта да уча нещо свързано с тях. Медицината също не присъства в списъка ми с желания, тъй като не ми понасят болници, кръв и т. н. Не искам да уча и нещо посредствено и безсмислено, което записва всеки втори само и само да има висше. Искам да е нещо, с което мога да се реализирам. Но тук, в България, не в чужбина. Напоследък се замислям за Академията на МВР и Военната академия, тъй като процента на реализиралите се завършили там, е доста голям. Търсих информация в интернет, намерих в изобилие, но не и такава, която ми е от полза и отговаря на многото ми въпроси. Много бих се радвала да разбера от първо лице как стоят нещата в тези академии. Доколкото прочетох, в "Симеоново" има само две специалности, които са в редовна форма на обучение, а аз НЕ искам да уча задочно. Също така искам бъдещата ми професия да бъде в сферата на администрацията, не да бъда пожарникар или гранична полиция. Наистина бих била много щастлива да получа повечко информация дали си заслужава да уча там, дали е посилно за момиче.. изобщо всяка информация ще ми бъде полезна. Благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: f171bbb869
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За АМВР знам, че е по-свободен режима. Във военния университет в Търново(НВУ) щеш не щеш от понеделник до петък си там. Военноморското отпада за теб, тъй като с математиката си зле и остава само НВУ в Търново. Ако имаш предвид военната академия "Г. С. Раковски" тя е за завършили офицери, за да повишат квалификацията си, т. е. след като завършиш военно училище, имаш определени години стаж и тогава може да кандидатстваш там. Не се влиза след средното образование.
Реализацията наистина е висока, но не си мисли, че заплатите са космически. За това къде ще те назначат след като завършиш не зависи от теб. В АМВР също, мисля че имаше математика. В Търново също има, но когато кандидатстваш с История(примерно) избора ти е много малък - избираш между няколко специализация, примерно - инженерни войски, мото-пехотни войски, ЯХЗБ и още няколко, но са малко. Ако кандидатстваш с математика, може да кандидатстваш за всяка една специализация. Ако влезеш инженерни примерно, пак ще учиш математика, но ще е само 1 семестър, освен ако не са го променили. Паралелно се учат военни и цивилни(като студентите) специалности. Учиш тактики, стрелби, но в същото време имаш приложна математика, философия, чужд език, съпротивление на материалите и всички неща, които имат студентите. Това примерно за инженерни войски, за мотопехотата не знам - може и да няма математика... просто нямаш голям избор щом кандидатстваш с история и география(мисля че можеше също).
В АМВР, мисля че се учи 4 години, докато във военното 5. Какво има предвид под по свободен режим. В АМВР, поне до колкото знам и помня от познат, който учи там, си на общежитие, което е далеч от самата академия, щом ти свършат лекциите се прибираш и си свободен, може да има някакви леки проверки в самите общежития, но това е. В НВУ, примерно, цялата седмица си там и висиш в университета, за курсантите си има отделни общежития от тези на студентите. 1 курс ги правят на луди - да чистят, да ринат, оборки, да си оправят леглата постоянно и такива... има си проверки и така. Няма свободен режим, не можеш да излизаш. В по-нататъшните курсове може да си докараш някакъв свободен режим примерно от 6 следобяд до 12 или там какво беше. Някои разбира се съм чувал, че бягат ако им се ходи на дискотека или някъде.
Като завършиш излизаш офицер, тоест човек от висшия команден състав, с чин лейтенант, освен ако не са го променили. После там на колко години се вдига ст. лейтенант, капитан(това са младшите офицерски звания), после се кандидатства в такава академия като Г. С. Раковски за повишаване в старше офицерско звание (майор и т. н. ). Така, мисля че беше системата. Имах един преподавател завършил подобна чуждестранна академия, но го бяха пенсионирали като майор доколкото помня.
Като завършиш те разпределят, мисля че тези с отличен успех могат да си избират къде, но общо взето където те разпределят. В Търново се води общовойскови факултет, и първата година сте всички на едно, артилеристи, авио инженери и там свързаните с авиация неща, инженерни войски, мотопехота и т. н. След първата година ги разпределят едните в Долна Митрополия, а артилеристите в Шумен, но не знам дали не са го затворили това в Шумен не следя вече.
Това за пожарна безопасност в АМВР, няма как да няма математика не съм сигурен обаче, понеже те учеха химия и такива. Като завършат в АМВР, там мисля, че са на категории не са като военните, но пак си се водят офицери мисля. Да реализация има; ако прекъснеш обучението си във военен университет плащаш неустойка, за АМВР не знам как е, мисля че имаше нещо подобно пак, понеже си на държавна издръжка и в двата университета. Тоест като си във НВУ ти осигуряват храна и жилище без пари, ти си живееш там практически. Като завършиш те разпределят някъде и почваш да си работиш като нормален човек, но мисля че не са им високи заплатите. За завършил НВУ ми се въртят 1000-1200. Не всички стигат до по високи чинове, чувал съм и за уволнения - няма нищо сигурно като цяло. Не означава, че щом завършиш работата ти е на 100% в кърпа вързана, хубавото е, че учат паралелно с военната и цивилна специалност и така се може да се пласираш някъде.
От АМВР принципно излиза управленски кадри. Тоест аз след средно мога да кандидатствам за полицай, но ще съм ниска категория Е или Д мисля. А тия, които са завършили Симеоново ще са "В" примерно и имат шанс да се издигат. Както и може да си обикновен войник след средното(да си редник), но не можеш да вървиш напред. А след военен университет излизаш офицер и вече може да повишаваш квалификация с годините опит и стаж, да учиш в академии и т. н.
Според мен военните унита отпадат за теб, освен ако не искаш да живееш такъв живот. Не знам, но имаше нещо, че щом имаш висше образование и кандидатстваш в системата на МВР, можеше там да работиш някаква административна работа, но мога и да се лъжа не знам как са точно нещата. Знам, че много завършваха неща от сорта на Национална Сигурност и после се гласяха за работа в системата на МВР, поне бяха с такава нагласа.
За да няма математика учител или нещо с езици или някоя по-лека икономика. Ако си амбициозен човек, имаш нещо в главата, знаеш език не мисля, че ще останеш нереализирана. Имай предвид, че много разбират от нещо дори без да са го учили. Ти можеш да запишеш икономическа специалност, примерно, в университет, в който имаш само 1 висша математика и това е всичко. Сега за инженер няма да ставаш, определено без математика.
Като цяло то няма много голям избора - поставят ни в калъп и това е, просто избираш, по-малкото зло. Виж само колко объркани хора с подобни теми. Всеки казва учи каквото те влече, пък те специалностите едни и същи, нищо интересно. Прегледай страницата на всеки ВУЗ в България, виж кое виждаш като нещо, което би ти допаднало и има само 1 математика или е без математика и учи това.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: acb6f6d09c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "искам искам искам"

Искай си.

Значи престиж, администрация, авторитет (иначе ще е "посредствено"), реализация, па и пари ще искаш да получаваш - всичко в едно.

Може да станеш асистент-мениджър на някоя врачка - ще подреждаш таро картите, ще бършеш кълбото, ще менидж-ваш боба, ще четеш длани.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: bb07ff0912
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   №1 много ти благодаря, беше много изчерпателен/на и информацията ти наистина ми от полза. :)
№2 Идеята ти ще ми е план Б в случай, че не прокопсам с ученето. ;)

авторката

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker