Може ли да си завършил финанси и да работиш като счетоводител? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9621)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Може ли да си завършил финанси и да работиш като счетоводител?
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 4284 пъти
Здравейте, скоро завършвам финанси и се чудя дали мога да работя като счетоводител? Бях чела някъде, че да практикуваш професия счетоводител трябва да имаш кетап счетоводител.. Чух също така, че за да подписваш документи трябва да си счетоводител, тогава защо наемат други лица които да оправят всички сметки и плащат и на счетоводител да се подписва.... По скъпо им излиза сигурно да плащат само на счетоводител... Моля ви споделете вашето мнение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: 7ac437dcb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Отговорът е категорично НЕ и много ме учудва, че човек с висше икономическо образование задава такива въпроси.
Нямали ли сте в университета общи теории по Счетоводство?
Иначе за ПЪРВИЧНАТА счетоводна документация не се изисква образование като счетоводител, но дори да ги набереш в програмата тези данни си се искат доста познания - това го правят хора със средно образование „Счетоводство“, които са правили държавен изпит за Трета категория Счетоводител. По закон дори е така.
В самата фирма може всеки служител да бъде „обременен“ със задачата да издава и събира първичната счетоводна документация - подписва се управителя и той издава така фактури, подписва договор, прави банковите преводи, но събирането и подготовката може и секретарката му да прави на подобни документи, но това не е счетоводство, а счетоводителят не се подписва само, а проверява документацията, набира я в програмата, пуска отчетите в НАП и ТР и ОТГОВАРЯ дори с наказателна отговорност за подписите си и информацията към НАП, така че не се плаща за подписването, а за горните услуги. Разбира се, ти ако си си поддържал първичната документация, набрал в програмата както трябва нещата, извършваш си сам преводи и така нататък, то услугата е по-евтина, но без счетоводител не става и не заради подписа само.

Ти като финансист си квалифицирана да вършиш контролинга във фирмата, но трябва сам да знаеш това.
Като финансист ти би следвало да си търсиш работа в банки, осигурителни дружества, държавна администрация, фирми, но не и като счетоводител. То е като зъболекар да пита дали може да стане вътрешен хирург. Ужасявам се като чета подобни въпроси от дипломиран колега. Виж си дипломата и се замисли какво можеш да вършиш реално и ако отговорът е „нищо“ те съветвам да потърсиш работа като асистент на управителя (секретарка по нашему) или по разните му стажански програми, докато успееш да направиш „връзката“ между теория и практика. Заплащането ще е ниско, но не се пллаши - временно ще е това. 6 месеца - 1 година ще ти е трудно, но ако си учила сериозно след това ще навлезнеш в нещата и много бързо ще направиш кариера. Ако имаш гола диплома без познания те съветвам да учиш някаква друга професия.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 377c555d68
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз съм финансист по професия, но по настоящем работя като счетоводител. Даже ако имаш определено образование и определен стаж като счетоводител или финансист по закон можеш и ГФО да подписваш. Не е казано стажа и образованието да са точно в счетоводството, а в тази област. Може и да е данъчен контрол, финанси и т. н. Пак се брои. Точно това съм го говорил с финансовия директор и ми каза, че конкретно стажа и образованието във финансите се признават, макар че не е точно счетоводство.

Аз примерно в началото си работех като финансист. От около 2 г. работя като счетоводител. Вече имам необходимия стаж общо от това, което съм работил като финансист и счетоводител и вече мога да подписвам ГФО. В тази връзка ме назначават в друга фирма (дъщерна на настоящата), където ще си бъда направо главен счетоводител и си поемам изцяло аз счетоводството от-до барабар с ГФО.

За да си счетоводител ти трябва само средно и то не е задължително да е счетоводство. Само за подписването на ГФО има малко изисквания. Примерно някои фирми си ги осчетоводяват самите управители, които са примерно инженери по образование. Имаме такива случаи. Само на края приключването си го дават на счетоводни къщи и са готови.

Даже данъчният се очуди на един, че си прави всичко сам във фирмата - от счетоводство и финанси до работа с машини. Той няма икономическо образование, но при него счетоводството е само няколко вида операции и сме му обяснили кога какво да прави. После само го проверяваме.

Така че може, стига работодателят да те одобри. Обаче по начало те търсят хора точно със счетоводно образование и то висше. Така че и въпрос на договорка с работодателя, както и на контакти (не връзки). Макар че специално в анщата фирма и много със средно, но те са заварено положение от много години.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: cc48c3d8e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Номер 1 много приказки за нищо... И счетоводител може да си след 12 клас, дори се учузвам защо някои продължават да го учат само него, браво че си избрал финанси, можеш да си практикуваш счетоводство!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 6808bbddf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Разбира се че можеш!
Ако можеш да пишеш грамотно и да смяташ, значи си напълно годен. Останалото се УЧИ по време на работа. Само трябва да има някой, който да ти даде шанс.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker