Реалните заплати в София към 2015 година и записване във ВУЗ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Реалните заплати в София към 2015 година и записване във ВУЗ
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 1462 пъти
Здравейте! :) Аз съм млад човек, който иска да се развива. Но трябва сам да плащам обучението си. Родом съм от Хасково и тук си живея. Сега работя и получавам заплата 550лв. нето. Имам се за сравнително умен човек, който е трудолюбив, но не съм достатъчно предприемчив да направя крачката за преместването си в София. Искам да се преместя, защото искам да запиша да уча "Висше образование". Имам две противоположни специалности, които искам да запиша "Програмиране" или "Икономика", задочно (така че общежитието отпада, като вариант). Знам че самото висше образование, не ми носи кой знае какви ползи, ако аз самият не положа усилия. Затова по-скоро бих записал Икономика, докато работя като програмист. Имам желание да се науча да програмирам по-добре, затова и съм си купил четива. Завършил съм ПМГ, но плюс за мен би бил да посещавам курсове. Проблемът е, че освен цената на курса, не знам как бих го съчетавал с работа. Най-лесно би ми било да си спестя някакви пари и така да имам някакъв стартов бюджет, с който да карам, докато се обучавам, с надеждата след това да започна като джуниър в IT сектора.

Проблемът е, че ако в момента отида в София, предвид това, че нямам кой знае какъв трудов стаж, специални умения (освен общи компютърни) и реалистично погледнато, средно ниво на английски език, едва ли бих вземал повече от 900лв. нето. Като и това е съмнително. А плащайки си наема, ще е горе-долу, като парите които получавам тук.

Как бихте постъпили на мое място:

-Бихте продължили да работите в родното си място и да спестите пари, докато дойде новата учебна година?
-Ще отидете в София?
-Ще пробвате да поработите в Англия година, ако имате тази възможност? :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: bfce7aac35
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Значи ти се интересуваш от програмиране, но искаш да учиш Икономика?
Ако мислиш, че Икономиките се учат лесно и ей така за диплома, ще те разочаровам. Толкова ще трябва да учиш по това, което не те интересува, че няма да имаш време за Програмирането и още - ти и да можеш да програмираш криво-ляво никога не можеш да стигнеш нивото като дипломираните хора, а и нямаш кариерните им възможности. Затова и в случая най-горещо ти препоръчвам да запишеш Информатика (това, което те вълнува! ) MВА aко толкова ти се иска икономическо образование след Бакалавъра по Информатика.
Дори на твое място бих отишла по-далеч - запиши си редовно, за да вземеш и общежитие, но и да имаш по-сериозно обучение, но поразтегли с 1 семестър да кажем самото следване - ще се справиш и с работата, защото ти за общежитие ще плащаш 45 лв. или нещо такова, докато за квартира в София могат да ти изхвърчат 350 лв. без проблем с режийните - тоест вместо да си в унито, ти ще работиш.

Сега по въпросите ти конкретно
Бихте продължили да работите в родното си място и да спестите пари, докато дойде новата учебна година?
НЕ при 550 лв. заплата. Или отиди някъде по Зимните курорти да „напечаташ“, или направо в София да се устроиш.
-Ще отидете в София?
ДА. Аз така и направих - отиваш в града, в който ще учиш, устройваш се и работиш известно време. Имаш и предимство при кандидатстване - можеш лично да ходиш при унито за информация, за поддаване на документи и после нямаш проблем с квартирата, защото в началото на семестъра всеки търси квартира. Освен това ще можеш да си намериш и работа в София, да си се устроил.
-Ще пробвате да поработите в Англия година, ако имате тази възможност? :)
НЕ, защото може и да не се получи и тогава си губиш времето, а как да се подготвиш за следване и живот в София в това време? Аз лично съм привържаник на „чистите“ неща. Разпиляните хора, които не знаят какво искат рядко постигат целите си.

Успех и помисли малко за висше по Информатика редовно, но ако искаш и задочно. Не записвай Икономика само заради диплома - ще съжаляваш. Ако имаш интерес И към Икономиката - Магистърът е твоето решение.
За квартирата търси стая или легло при други младежи-студенти или работещи, но без хазяй. Приготви 200 лв. за стая режийни и гледай за транспорт до университета предварително! Не ти знам сега на какво си свикнал, но с 800 лв. на квартира в София ще можеш да живееш нормално, с 600 лв. ще преживяваш. Такива заплати за мъж не са проблем дори на непълен работен ден- работа има. Заповядай! Имай обаче едни 1500 лв. в теб, защото заплатата ти идва след 1 пълен месец работа, а ще трябва да внесеш за жилище гаранции и наемите се плащат в началото на един месец. Ако няма да кандидатстваш за общежитие си смени за удобство и адресната регистрация.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c66700174e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Щом искаш да учиш висше, бягай от България с 200. Аз влязох в СУ и издържах 1 месец. В момента кандидатствам в Англия. Просто образователната ни система е тотално сбъркана и ще са нужни десетки (минимум) години, за да се промени нещо. Щом във "великия" СУ е такава пародия, не искам и да си представям какво е по другите университети. Работа обаче има в София. С една западна диплома и владеене на 2-3 чужди езика, не можеш да си представиш за какви заплати става въпрос в чуждестранните компании в София. Но в момента в България просто няма смисъл да се "учи" висше. Съветът ми, ако искаш качествено образование, е да кандидатстваш навън. Имаш много време да работиш и да спестяваш пари, така че ще имаш някакъв начален капитал с който да започнеш, пък после си намираш работа и се издържаш без проблем. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 391abde273
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   здравей,
според мен ако имаш много сериозни интереси към програмирането, запиши се в Софтуерния Университет - то по-точно не е университет, то се ръководи от хора с много опит и контакти в софтуерния бранш.
Ако си добър, ще бъдеш забелязан до по-малко от една година. така ще работиш и учиш едно и също. Софтуерните фирми имат нужда от добри програмисти и затова дебнат за всеки потенциален специалист.
Софтуерния университет си партнира с много софтуерни фирми и затова имаш шанс ако си добър да намериш работа много бързо.

Другия вариант е Телерик - те също предлагат курсове (даже мисля, че са безплатни) - Телерик Академия се казва.
Ако не ме лъже паметта, май подписваш договор, че ще започнеш работа при тях. Това е още едно доказателство, че се търсят добри програмисти и ти ако си такъв до година ще си намериш работа на която ще взимаш повече отколкото взимаш сега.

Относно квартирата - най-евтините в софия са 200-300 лв. в зависимост от местоположението. Но аз ти препоръчвам да си намериш съквартират/и (има много такива ФБ групи където хората си търсят съквартиранти), така наема за квартира може да ти излезе 100 лв. или най-много 150.
Всички останали разходи които имаш в родния си град ще ги имаш и в софия. Не може да се каже, че живота в софия е по-скъп. намираш си квартира близо до работното/учебното място и няма да пътуваш.
Големи хранителни магазини има навсякъде и храната не е по-скъпа.
Направи крачката и не губи повече време. Дори да се наложи да работиш за 500-600 лв. в началото.
И пак да ти кажа - насочи се към програмирането, защото ако си сериозен (отделяш по 5-8 часа на ден), точно за по-малко от година ще бъдеш нает във някоя фирма на заплата около 800-1000 лв.

Другия вариант е да си останеш в хасково и да се запишеш в Софтуерния университет за отдалечен курс. Може да ходиш в София само за изпитите - ако ги вземеш с отличен - просто ти гарантирам, че съвсем скоро ще получиш предложение за работа или стаж!

Пожелавам ти успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6ecdfde766
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Един съвет от старо куче, учи и работи това което ти е на сърце. Ще ти прегорят бушоните сравнително бързо, ако правиш нещо само заради заплатата (особено програмиране). Носенето на две различни дини под мищниците (две различни специалности и то едната инженерна, а другата неинженерна) ще ти донесе посредствени резултати и при двете. А времето, което трябва отделяш за двете специалности е еднакво, т. е. по две. Така, че се съсредоточи да учиш и работиш на това, което те влече. С течение на времето, ставайки все по - добър ще започнат да идват и все повече пари при теб.

1 ти е казал по-горе търси стая при други младежи и ще си делите по 200-250 лв. за всичко. Работа за 700 - 800 лв ще намериш.

Ако парата е приоритет номер едно за теб, то България не е мястото за теб!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ba5873e61a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Първо много бихме се замислили какви са всъщност действителните ни цели в живота? И ако те са да се заиграваме с най-високодоходните професии, като тебе, единствено с цел да взимаме по-високи заплати и с тях да си вегетираме - тури му пепел. Направо бихме се гръмнали.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: da3d1dd05a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Това дали нещо се учи лесно (визирам коментар 1) е строго индивидуално. За мен пък икономиката се учи много лесно. На много хора помогнах и за дипломните им работи за западни университети поради простата причина, че ми беше ужасно лесно. Съжалявам, ако това те разочарова, но има и умни хора. :)
Към автора - има безплатни курсове по програмиране към Teleric в София. Можеш през деня да работиш, а вечер да ходиш на курсове. На успешно завършилите предлагат и работа. Висшето образование не е задължително в тази сфера. Не е толкова трудно да учиш и да се издържаш в София, легендите, че е непосилно, са на хора, неспособни да се справят с живота. :)
Малкият град не ти дава развитие, работиш за малко пари и няма тенденции нещата да се подобрят. А ти ще искаш да създадеш семейство един ден, нали? По-добре рискувай.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ec6edb82d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря за съветите! Ще се опитам да си изясня, какво искам най-много, за да постъпя най-правилно. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker