УНСС, СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ ИЛИ ВИНС? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121377)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6482)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

УНСС, СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ ИЛИ ВИНС?
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 2305 пъти
Здравейте, аз съм от Варна, но не съм решила къде да уча икономическа специалност. Кое място бихте ми препоръчали. За сега съм решила УНСС или Академия, но София ми идва далечко и разходите ще ми дойдат в повече? Какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 521e236094
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Определено УНСС, после ВИНС и ако не те приемат, работи 1 година, но не започвай нито в Свищов, нито във Велико Търново, нито в ПУ или най-добре за Икономика специално отиди да учиш в чужбина. Нямаме икономическа школа у нас, но УНСС най-много се доближава до такава, а вчера мисля, че откриха институт за изследвания и анализ - тоест почват и сериозно да се занимават с научна дейност и ако е така е въпрос на време да влезнат в ТОП 500 университети в света. Просто трябва да почнат да публикуват научни трудове и да правят наука, а това се случва само в София в момента (УНСС, СУ и най-вече ТУ) и то в наченки малки, но са започнали и е въпрос на време (10 г.) да станат елитни университети горните три, докато останалите ще потъват.. (освен НБУ и ВСУ, които с пари си купуват добрите преподаватели).
Освен, че УНСС най-много се доближава до икономическа школа, те имат и pool от работодатели, с които те свързват и не следят ортодоксално присъствието на лекции, което ти дава шанс да работиш в това време и да трупаш практически опит. Повечето студенти на УНСС точно затова са предпочитани от работодателите - работили са по време на следването си и от ден 1 работят и ти вършат работа, а хората от ВИНС са заковани да учат остарели теории от още по-остарели преподватели и рядко изобщо работят по специалността си. Останалите пък изобщо няма смисъл да бъдат коментирани. В Свищов от край време влиза куцо и сакато, управляват старите кучета от ДС и няма читави преподаватели, а градът е фул със студенти - няма начин да си намериш работа поне за практика. Велико Търново е супер за хуманитарни специалности, същото се отнася и за ПУ - в ПУ отиди да учиш Педагогика, Филология, Психология и дори Информатика, но не и Икономика.

Затова си дай малко зор и влезни в УНСС или работи, готви се 1 година и влезни там ако искаш не само да имаш кухата диплома на Икономист, но и реално да работиш това или най-добре отиди в чужбина поне за Магистратура.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1d5221707f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всички са един дол дренки.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b9c08e3e11
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   ВИНС! В града е, на централно място, и мога най-честно да ти кажа, че каквото учат УНСС го учат и ВИНС :) УНСС били по-добри глупости.. Еднакви нещо учат, просто в София после е по-лесно да си намериш работа, но да даваш сумати пари по общежития, дето не се живее в тях, или великия Студентски град и то за УНСС, дето можеш и в Икономическия да си учиш :) Не се залъгвай.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f65fa03191
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Пич, ти наистина не си в час и в момента дезинформираш човека, който трябва да получи реална представа за нещата. Точно в Унсс са дъртаците и тези от ДС. Там е преподавал и Алексей Петров. Не нужно да правиш отчаяна реклама на този жалък университет, в който 40% от завършващите всяка година са с купени дипломи и оценки. Аз не мога да повярвам що за долни лъжи и дезиформация е това. Да не говорим, че именно там влиза куцо, кьораво и сакато не с 3 ми с 2 даже... преподавателите са пълни изнудвачи!!!

А ако автора се насочил към дадена икономическа специалност нека знае, че по родните ни ширини Икономика се учи само и единствено в Свищов!

Хахахахахахаха унсс вика тоя... бе ти побъркал ли си се бе батко... в мутренска и потънала в корупция София унсс било най-добре - аххахах. Точно там е най-зле!

Поздрави, Узунов

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 95d327cc16
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз мисля да следвам финанси или застраховане. Мисля си за Свищов там учи приятеля ми и е много доволен, но се колебая и за другите. Свищов го водят по-нисше, защото е в малък град, за ВИНС познати учат там само 3, 4 вадят за УНСС всички знаем неговата слава за купуването на изпитите. На мен ми е ясно, че и трите са зле, но бих искала да избера най-доброто за мен и после да си намеря добре заплащана работа.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 521e236094
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Узунов, за съжаление имаш право, НО в сравнение с другите университети УНСС е най-малкото зло. (за Икономика говоря).
ПреподаваЛИ (минало свършено) са много хора, но се поизчистиха. В Свищов не могат да привлечат не само добри студенти, но и преподаватели. И още - колкото и да не ми се ще, у нас точно комунистите и техните деца имат достъп и до западно образование - от край време правят магистратури и докторантури в САЩ и в елитните университети. Кой има изобщо познания ако не те? . Понеже УНСС е в София, той успява да привлече доста добри преподаватели. Ако има изобщо икономически научни трудове у нас, те са пак от УНСС. Това е положението. Те докарват и гост професори от Запад и всичко - останалите университети, включително ВИНС-а само прибират парите на държавата и студентите и от години произвеждат безработица.
За купените дипломи беше проблем преди години. Днес просто са паднали изискванията като цяло, заради демографските проблеми - защо да си купуват хората дипломи, когато университетите се чудят как да си запълнят местата
УНСС е школа, това е, а комунистите и ДС хората са навсякъде в науката, политиката, медиите и така нататък. Ще минат към 20 г. преди да се изчистят достатачно, а до тогава не можем да се лишим от всички специалисти у нас, защото били от ДС или комунисти. Ами просто те са имали достъп до образование... така е било и в постнацистка Германия с разликата, че техните специалисти са били поне добри, а нашите са кухи повечето, но пак е по-добре от нищо, но в УНСС има и доста по-млади преподаватели, има научна дейност (наченки) и много предимства. Решавайте. Пак казвам - икономика най-добре в чужбина, но в краен случай УНСС

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 96c7aba1cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Не знам как е в провинцията но УНСС специално лежи на МНОГО СТАРА СЛАВА! Вече всеки учи там и нивото наистина е много ниско! Да ви прави впечатление, че няма учебни планове на нито една специалност в сайта им!!! Че дори в Африка университети имат всичко по сайтовете си... Тоя университет затъва и затъва..
Отивай в чужбина!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f65fa03191
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Номер7, но корупцията си е корупция, нали така...

Ясно, че ако човек си учи няма значение къде е попаднал, но и преподавателя е важен. Далеч съм от мисълта, че всичко живот в УНСС е злетаци, но... са доста, наистина... жалко за бюджета, реномето и хората, които влизат там с мечти и надежди, каквито и да са те...

Поздрави, Узунов

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ace3ae0afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Изобщо не учи икономическа специалност, а се обърни към инженерните!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 521e236094
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Хора, ако в УНСС нивото ви е ниско, тогава какво ще кажете за останалите?
Просто казвам кое е малкото зло, но 80% зависи от човека - ако нямате интерес, желание, дисциплина и в Харвърд да ви сложат, пак нищо няма да стане от вас. Аз съм учила в чужбина, но не можем да изнесем половината държава да учи в чужбина - с право реших навремето, че у нас икономика не се учи, НО от тогава и доста неща са се променили, най-вече има млади преподаватели и опити за някаква наука. От доста години съм си в България и съм имала доста конфликти за елементарни теми с български икономисти, просто защото учат стари неща, но в процеса на работа в крайна сметка човек или има икономически усет, нюх, логика или не. На Запад четеш като луд самостоятелно научна литература изцяло на английски език, учат те да извеждаш самостоятелно модели и формули - не да заучаваш наизуст и най-важното - да умееш да анализираш статистики и други данни, за да се опиташ поне да правиш прогнози за бъдещето и да взимаш решения днес.
У нас се учи наизуст. Спорила съм с хора, които отричат всякаква корелация между данните и процесите - ами ти тогава защо си я учил тази наука, за Бога. Хората учат наизуст, но не правят никаква връзка между понятията и не могат да правят анализи или изводи.
Не, че и на Запад го няма този момент, но е само за общата теория и като основа. В горните курсове вече почваш да правиш наука, да правиш експерименти и да публикуваш дори научни трудове и ново познание. У нас все още се преподава като в гимназия и в университета, но точно УНСС са първите, които промениха това - не се следи за кухо присъствие, работят доста с бизнеса, имат гост-професори и то известни в цял свят, имат вече и институт по анализи - ами не са още Икономическа школа, но са на път.
Специално за завършилите УНСС ми е направило впечатление, че най-бързо се адаптират към конкретната работна среда. Сред тях буквално е трудно да намериш безработен човек или човек, който не си работи по специалността. Повечето започват работа по време на следването си и то по специалността. Работила съм с хора от ВИНС, Свищов, а от ПУ имам в приятелския кръг. От ВИНС-а повечето изобщо не знаят английски (не знам как става това), но завършват. За математиката подобно положението специално за ВИНС. ТЕ самите разказват, че е трябвало да заучават на определени професори определени записки, дори хвърчащи тетрадки и без учебници или друга литература - кисниш си по лекции и записваш ръчно. От ВИНС е излишно да кажа, че повечето не работят по специалността си, освен ако не са счетоводители или нещо строго практично или имат връзки и шокът за мен - не могат да четат статистики и елементарни данни. Не четат литаратура и не гледат световните икономически новини и бюлетини на CNN, Bloomberg, CNBC и дори RT - е, как да го правят като не знаят елементарен английски.
От Свищов пък няма изобщо да коментирам - пълна анархия. Там и преди влизаха хората, които никъде другъде не бяха приемани. Излизат с дипломи и без никаква дисциплина и желание за работа.
От ПУ познавам само хора от приятелския си кръг - повечето работят нещо съвсем друго и са завършили криво-ляво задочно, защото им трябва висше за пост в държавната администрация, за да задоволят семейните претенции или ей така - за престиж. Останалите като Югозападния. ВСУ и така нататък изобщо няма да коментирам що за „специалисти“ излизат И ВСЕ ПАК - има изключения.

От всеки университет човек може да излезне добър специалист ако той е имал желание и интерес към съответната наука, но специално за Икономика като цяло у нас е много трудно, но и решението не е всички да отидем да учим в чужбина - просто на място си трябва икономическа школа, която да изследва у нас процесите и да има повече научни трудове за България, защото е интересна държава. Идват хора от Япония, за да изследват нашите пазари на труда, защото се характеризират с най-голямата флуктрация на работниците в световно ниво (сред изследваните държави). Има тонове и тонове трудове от японски университети по темата (защото те са на обратния полюс), но нито УНСС, нито ВИНС, нито Свищов са се сетили да направят едно проучване и труд по темата. Дори няма изследване спциално за България как се отразява промяна в осигуровки, работна заплата и елементарни неща като цяло. НСИ са единствените, които се пробват някакви елементарни данни да събират и анализират, но всичко от статистическа гледна точка, а статистиците не са икономисти все пак.

Срамота е това. Идват хора от вън да правят проучвания у нас, а ние седим и заучаваме старите учебници от някакви ДС дядковци. Това е голяма загуба на потенциал, а студентите никога не са правили наука и излизат с дипломи за висше, с което после стават касиери в някоя банка ако имат връзки - е, за това висше в цял свят не ти трябва и тук трябва да се работи - закриване на 1/2 от университетите и наблягане на професионалната квалификация за хората, които просто не са за висше, за да имат хляб в ръцете и едни 30-35% каймак, които да бъдат обучени на макс и да правят и наука, и да поемат ръководните постове, развитието на нови продукти и така нататък.
Имаме у нас инфлация на висшето образование.
Маса народ са с дипломи за висше, но без никакви познания и способности да работят по своята специалност, но ако има все пак някакви прилични университети у нас, то те са СУ, ТУ София и УНСС. Ако всички университети бяха поне на половината от нивото им, то щяхме да сме цъфнали и вързали.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 95d327cc16
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Виждам, че никой не прочете коментара ми номер 6 аз и написах темата. Така аз мисля като следвам да уча. Сега уча в икономическа гимназия и заради това мисля да си продължа. Няма да се запиша студентка само за да имам диплома! Искам да се старая и да си уча и след време добра работа и заплащане. Пак казвам, че мисля да следвам финанси може би в Свищов, но не съм сигурна!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9cda53fe79
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Икономика само в София - УНСС. Ако знаеш добре английски, немски или френски може да се пробваш в СУ. Ако пък освен английски имаш и финанси - АУБ (Благоевград). Това са местата - точно три на брой. Ако не искаш един от трите университета или нямаш възможност, от гледна точка на качеството е все тая къде другаде ще запишеш. Избери този който ти е по-удобен, или ще ти излезе по-евтино, или просто защото там имаш повече приятели.... или някаква друга причина която е важна за теб.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker