Да остана в България или да замина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121552)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18616)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да остана в България или да замина?
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 1748 пъти
Здравейте, пише ви 16 годишно момиче.

Въпросът е че живота ми е много объркан, не знам какво искам, не знам какво трябва да уча.
Насочила съм се към фармацията. Ако уча във Варна, после какво да правя? Дали да остана там и като каква да започна работа? Работа в аптека? Обмислям да изляза извън България, но ме е страх, че ще е трудно, че не познавам никого. Страх ме е от провала и че вероятно отново ще се завърна тук.

Как мислите вие? Къде е по-добре да се работи с такова образование? В България или чужбина?

Моля за мнение, съвети, всичко свързано по темата. Много съм объркана, не знам каква всъщност е целта в живота ми и къде ще съм по-добре финансово осигурена, защото в днешно време всичко е пари.. :(

Моля администраторите да публикуват историята ми, важно е.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: a188034fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Само едно ще ти кажа: ако се страхуваш от провала, ще се провалиш. Вярвай в себе си, ще успееш. По-добре извън българия, защото тук заплащането е ниско, а осигуровките са минимални и пенсията ти след това ще бъде 300-350 лв. - няма да ти стига. В българия няма и реализация.
Аз ти пожелавам успех, само трябва да си уверена, да имаш силна воля и желание, да се бориш и всичко ще си дойде на мястото.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 8f4451d3ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Според мен който не иска да работи в аптека, не трябва да учи Фармация. Разликата между у нас и чужбина е, че у нас имаш минимален шанс да си отвориш своя аптека, а на Запад е невъзможно само капитал за това да събереш, а и не си заслужава - вече има дрогерии с медикаменти без рецепта, а и онлайн аптеки за всички медикаменти, които идват същия ден.
У нас е уникалното, че имеме доста голяма фармацефтична индустрия, което не е подразбиращо се. Например в една Гърция не могат да си направят буквално аспирина - тоест гледай в държавата да има фармацефтична и козметична индустрия ако не ти се работи в Аптека, да има разработване на нови продукти, работа с две думи.
Няма да коментирам и негативната ти нагласа за справянето ти в чужбина - ако смяташ, че няма да успееш, това не е просто за теб. Не се ходи със страх - губиш половината игра така. Няма да коментирам други държави, но специално в немскоезичните лесно ще те приемат, но шансът да завършиш е 20%, а да се върнеш 80% - провал ли е тогава такова връщане? Аз не смятам така. Учила съм в Германия и от 20 човека българи завършихме 2 моята специалност (10%), което не значи, че останалите се провалиха - просто не беше това за тях, но научиха много Повечето се отписаха и прехвърлиха доброволно.
Затова си направи ти сама сметката предварително, но човек понякога не може да знае.
Важно е обаче човек да не се срамува от грешките си и неуспехите им, а да извлича най-доброто от тях без страх - няма успял човек на земята, който да е бил такъв винаги, но е много грозно да лъжеш например и да не си добър губещ. Наскоро срещнах своя колежка в София от онова време, за която знам, че със сигурност нищо не е завършила, но не пропусна да ми разкаже за „магистратурите“ си. Жал ми стана за нея. Има много Калинки у нас - хора, които не са завършили, но дори собствените им родители не знаят. Не бъди такава само те моля ако ходиш в чужбина - стой 1-2 семестъра и ако не се получи се прибери.
Ако не си сигурна в специалността - не я учи.
Простичко е, но със страх в каквото и да е не се успява, а ако не знаеш какво да правиш след това - просто не учи тази специалност!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: bacedfe97e
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Съжалявам, че се намесвам в темата, но възможно ли е фармацевт с българско образование да работи в аптека или във фармацевтичната индустрия в чужбина( Европа, евентуално САЩ)?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: bbb61ecd84
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Твърдо ЗА да останеш в България. В чужбина дискриминацията към българите е огромна, а ако имаш качества и тук ще си живееш много спокойно и уредено. Ако заминеш България винаги ще ти липсва и е много вероятно рано или късно да се върнеш.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 8f4451d3ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   н 3, в Европа можеш да работиш, но в САЩ не толкова лесно. За работна виза ти искат тест по английски, ДОГОВОР с работодател, а и САЩ са изнесли производството на медикаменти в развиващите се страни - Индия например - за какво си им ти?
Но по принцип всичко е възможно ако човек го желае. След следването просто трябва да работиш у нас във фармацефтичната индустрия 2-3 години и готово
Имай обаче в предвид, че не се търсят толкова фармацефти, а химици, микробиолози за новите медикаменти. Можеш да работиш и в козметичната индустрия - тук вече има повече възможности.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5a28024ff7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Знам че си объркана, но днес ти ще идеш в чужбина, утре друг и така България затъва...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 790e7b7dc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Заминавай. България е нашата родина, но не може да ни осигури бъдеще. Само за мафията. Аз живея в Германия от 3 години. На 15 съм и съм решила, че в България няма да уча. Съветвам те да учиш в чужбина. А ако искаш после да работиш в България се върни и ще ти признаят дипломата, но аз не бих го направила. Заплатите са прекалено ниски. И труда ти отива на вятъра, Вместо да си изкарваш пари и да храниш семейството си спокойно в чужбина. Но избора си е изцяло твой.
Успех:)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1ded242d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Ако продължавате всички да бягате как очаквате да има бъдеще в България?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a188034fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До номер 8: ти не разбираш нищо! Не става въпрос само за тъпата държава, но и за хората в нея. Повярвай ми, ходил съм в много страни и там хората не са простаци. Българинът си остава прост бай Ганьо. Книгата неслучайно е написана, нали?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4ecb687f15
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 8 аз съм номер 7
Знам, че накрая почт8 никой няма да остане в България. Но Всички имаме мечти и цели. Защо да пропиляваме живота си, като там ще умрем от глад? И да останем няма смисъл. България не зависи от нас а от държавните глави.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 68577bd0e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Напълно покрепям н 4, 6, 8... Естествено като можем да изберем лесното защо да оставаме в тази мръсна държава без бъдеще. Не мога да повярвам, че поколението ми мисли така. Ще изоставите родината си, вместо да останете и да се опитате да промените нещата към по-добро. Тези, които са силни остават и се борят. Другите, които емигрират... тях ги съжалявам, защото както са казали и по-горе българите ни мачкат в чужбина. На авторката ще кажа само, че познавам момиче, което имаше същото желание като нея. Остана си тук, завърши и сега има своя аптека.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a188034fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, през онази работи ми е какво мислиш за мен, ясно? Всеки има право на избор, така че накарай ме насила!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 68577bd0e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Номер 12, умрял съм да се занимавам с теб да знаеш... това ми е първа цел в живота ха-ха. Изказвам мнение като човек, минал по този път. Ти, ако искаш и в космоса отиди-никой не те спира. 11

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 52e691f312
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Бягай към Германия или САЩ. Там правят много лекарства.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker