Да последвам ли мечтата си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121343)
 Любов и изневяра (29747)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да последвам ли мечтата си?
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 1764 пъти
Здравейте! Аз съм момиче на 16 години. Сега съм десети клас. Уча в ПМГ Бургас с профил Биология. Влязох там по съвет на родителите ми, които ме напътстваха да стана лекарка. Не съжалявам, че уча в тази гимназия, харесва ми и пак бих влязла там, но проблемът е, че изгубих желанието да уча медицина, ако изобщо някога съм имала такова желание, вече не си и спомням. Просто не ми харесва, не го чувствам като призвание, не мисля, че бих се справила с това. Бях решила да уча медицина само защото след това ще мога да практикувам професията в чужбина, но няма как ако не си подходящ и не го искаш със сърцето си. Друг проблем е, че химията и биологията изобщо не ми вървят, нито пък са ми интересни и приятни. Никога не съм се справяла и с математика и физика, винаги са ми вървяли българският и литературата, философските дисциплини и разказвателните предмети. Любим предмет от малка ми е историята. И освен, че тя ми беше любимия предмет винаги съм мечтаела да бъда адвокатка, винаги съм го чувствала като призвание, влече ме съда, законите, обичам да защитавам хората и себе си, да доказвам тези, да си налагам мнението, имам голяма уста, въпреки че се правя на срамежлива, обичам справедливостта и го чувствам като призвание, колкото и да се говори, че правото е скучно и, че хиляди го завършват всяка година и има безработица. Вярвам, че ако си кадърен, ще те вземат навсякъде, но се чудя все пак да не стане така да го завърша, а да немога да намеря работа и да стана бедна продавачка или пък да намеря работа, но никога да нямам шанс за реализация в чужбина. Чувала съм много истории за успели и неуспели българи, познавам и милионери и клушари и се страхувам от непознатото бъдеще. Да последвам ли юридическата си мечта или да се мъча с медицина заради сигурното бъдеще с нея??

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 953afbd0a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В случая те съветвам да следваш задължително мечтите си и не само, защото няма да имаш енергия да осъществиш чуждите мечти (зе медицина), но и защото ще цял живот ще виниш вашите.
Казвам ти го от собствен опит. Гимназията не ти пречи - учи си ти история и БЕЛ, готви си се и спокойно, но трябва едно 5 да изкараш и по биология и химия за оценка.
Твоите опасения са нормални за всеки млад човек, но не бива да се оставяш да те поробят и да те ограничат.
Иначе не съм виждала гладен юрист и дори най-лошите в професията си работят нещичко.
Отделно за реализацията в чужбина нека сме реалисти - каквото и да учиш у нас, ти няма как да се реализираш в чужбина, а нашите медици ходят там само за да специализират и да бъдат използвани като евтина работна сила -тоест не губиш нищо. Отделно като юрист ще имаш по-интересен поглед над нещата и можеш да работиш и във фирма като управител, юрист-консулт, да се занимаваш с политика, да работиш в местната администрация, в държавната администрация, да си консултант и сума ти още неща - работата като адвокат е само една от тях.
Моят девер е млад пенсиониран юрист-консулт и си направи своя кантора. Междувременно има толкова клиенти, че се налага да бяга от тях в чужбина, за да си почине. Всичко зависи от теб - по-добре добър юрист от лош лекар!
Да ти имам и проблемите, честно.
И реално ти медицина и без това няма да успееш да завършиш дори да те приемат. Не си губи времето с глупости. Не казвам, че като учиш право няма да имаш спадове и съмнения, но ще имаш мотивация да се напрегнеш, а при друго следване, наложено от родителите ще обвиниш тях и ще го заебеш.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b40d6413f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като вече завършил и реализирал се юрист бих искала да дам малко по-различно мнение от мнението на номер 1.

Мило момиче, казваш, че ти върви литературата. Защо обаче написа клУшари? !? Неграмотни колеги срещам под път и над път, нивото на клиентите в повечето случаи също не е по-добро, но това не е оправдание. Ако не умееш да пишеш правилно, по-добре не се вливай в редиците на българските юристи.
Ако смяташ, че можеш да подобриш правописа си, бих искала да ти дам няколко съвета. Не вярвай на това, което ти е казал номер 1, че всички юристи са добре финансово. Просто не е вярно!!! Познавам много колеги, които едва връзват двата края и в края на месеца не могат да си платят дори сметката за телефона. Не се лъжи по лъскавите кантори, защото в много случаи мъже и жени на по 30-40 г. все още получават пари от родителите си и се водят авокати само за престиж, ходят с хубавите костюми, дамски чанти, но всъщност броят стотинките за хляб. Това, че роднината на номер 1, след като е бил юрисконсулт (да, така се пише, проверете в правописен речник), е намерил реализация като адвокат, се е случило именно благодарение на натрупаните връзки. Ако си нов, млад и зелен адвокат, дори най-близките хора може да не ти се доверят за елементарни неща от рода на регистрация на ООД. Говоря от личен опит. Обикновено доверие получават адвокати на възраст 45 , независимо от това, че като специалисти не струват. Към жените недоверието също е голямо, особено ако са привлекателни. Да, колкото и да е неприятно, живеем в България и това са реалностите.
Казваш, че учиш в ПМГ в Бургас. По една случайност аз живея и практикувам в същия град. Съветвам те да не завършваш БСУ. Аз съм завършила държавен университет и моята подготовка е в пъти по-добра. В БСУ учат предимно хора, които не са успели да влязат в други университети. Нивото на подготовка е много ниско, учи се по елементарни учебници. СУ, ПУ, УНСС, ЮЗУ - там можеш да научиш много повече. Ако не желаеш да работиш извън Бургас и района, дипломата от БСУ е ок, но ако искаш да се реализираш в София, даже и на интервю няма да те поканят с такава диплома.
Всяко начало е трудно, особено ако нямаш роднини в нашите среди. За един млад юрист без връзки е много трудно да получи реализация, независимо от това колко езици знае и колко допълнителни курсове е изкарал в допълнение към отличната диплома. С всяка изминала година юристите стават все повече, а никой работодател не иска да даде шанс на някой без опит, след като може да си намери хора, готови да му вършат работа веднага. Аз самата например си намерих работа едва 1, 5 г. след успешното полагане на държавните изпити. 1, 5 г.! Имам колеги, които въобще не си намериха работа по специалността или пък с много връзки успяха да се закачат на по някоя работа в държавна/общинска администрация и работят за по 500 лв. месечно. Аз пък получавам повече пари, но съм постоянно стресирана. Искам да работя за себе си, но на този етап няма как да се случи, затова ми се налага да търпя всякакви нервни изблици на шефовете ми в работата.
Никой в университета не те подготвя за грубите и невъзпитани клиенти, за обажданията в 5-6 сутринта (или по-рано), защото някой не е съобразил часовата разлика, за постоянното досаждане и опити за бъркане в работата ти от страна на "разбирачи", които на всичкото отгоре не искат да си плащат.
Не пиша всичко това, за да те откажа. Аз самата имам много високи цели и знам, че мога да ги постигна, независимо от това, че тръгнах буквално от нищото. След няколко години ще имам и своя собствена кантора, и достатъчно контакти, престиж, пари. Но аз знам какво искам и как да се боря за него.
Прецени сама дали искаш да станеш юрист, или би било добре да се концентрираш над нещо друго. От теб и твоята борбеност зависи.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 953afbd0a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   н 2 - номер 1 съм - първо благодаря за безплатния урок по правопис и съм убедена, че като юрист с перфектен правопис вие сте успяла и печелите огромни пари за разлика от „неграмотните“ навън.
Сега сериозно - правописът действително е важен, но реално не ти определя успеха в живота, а способностите в сферата, в която работиш. Отделно езикът живее и като масата народ пишат една дума по един начин, тя става дублет, така че не хората се напасват към правописа, а езикът на хората навън определя правилата.
Моят девер, между другото, идва от най-обикновено работническо семейство с баща ел. техник и майка мед. сестра - тоест не е имал връзки, но да - всеки е свободен да си създаде връзки и ИМЕ, а който е вече над 50 г. и ги няма, той в каквато и професия да е няма да е успял.
Действително има бедни юристи, но това са точно хората, на които това не им е призвание, а са учили право заради родители и престиж. Авторката сама пише, че това за нея ѝ е призванието и защо да завърши като бездарните ви колеги?

За всичко останало съм съгласна с Вас - има у нас университети, в които просто не трябва да учиш ако искаш да се реализираш. От вашия списък на добри университети бих зачеркнала само Югозападния - там произвеждат най-некачествените юристи, но и като цяло е калпав университет, който е създаден по политически причини, но никога не е успял да привлече добри преподаватели и студенти. За право СУ, УНСС, ПУ, Велико Търново (до някъде) са добър избор

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c8b96efeb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От Авторката:
Благодаря ви, мерси за окуражаването номер 1! Аз съм решила, ако ще уча Право да направя всичко възможно да ме приемат в СУ, знам, че там ще получа най-пълни знания, а и унивеситетът е утвърден. Знам, че трудно се пробива в правото и взимат вече доказали се специалисти, но при Финансите, Икономиката, Журналистиката, Архитектура, Маркетинг и други е същото. От теб зависи дали ще се издигнеш, какви качества имаш, дали ще ти се отдава, дали ще имаш късмет. Все пак се притеснявам, да не съм без работа и да съжалявам, че не съм учила медицина, защото малко хора я завършват, но насила хубост няма да стане. От почти всички професии има прекалено завършили, половината от които са некадърни, завършили с връзки и преписване, би трябвало още да има места за бъдещи талантливи кадри, нали :/?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5fd35e502d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Следвай мечтите си! Да медицината е много престижна, но ако не те влече ще ти е истински кошмар да я изучаваш. А и остави ученето, ами я си представи, че после 40 години трябва да работиш нещо, което не ти харесва? Ужас! За това още имаш време, завърши си това училище, но после в университета кандидатствай за право. Вярно, доста юристи има и трудно се намира работа, но ако си наистина добра и учиш с желание, със сигурност ще си намериш работа. Ако трябва ще започнеш и като помощник на някой адвокат или нотариус, пак ще е по-добре отколкото да си мразиш работата. Надявам се вашите да те разберат и да уважат желанието ти.
Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b40d6413f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 1 и 3, никого не съм искала да карам да се чувства засегнат със забележката ми относно правописа. На мнение съм обаче, че, когато ти направят забележка и не си прав, трябва да си признаеш и да се опиташ да коригираш грешките си, а не да се опитваш да нападаш този, който ти ги е посочил. Дублетните форми на думите в българския език не са чак толкова много, но е удобно оправдание да се каже, че все някога погрешно написаните думи ще станат правилни. :))) В последния Ви коментар отново намерих правописни и граматически грешки, но предпочитам да го оставя откриването им като упражнение за автора. Един безплатен урок на ден е повече от достатъчен. ;)

Не съм съгласна с твърдението, че правописът не определя успеха в живота. Определя го, доколкото чрез него хората проверяват твоя умствен багаж. Кандидатстването в университет става чрез полагане на изпити, в които оценяват и правописа. Аз лично не бих наела някой, който не пише грамотно. Ако ръководя голям бизнес, никога не бих искала контрагентите ми да получават неграмотно изготвени документи - това говори зле за качеството не само на персонала, но и за стоките/услугите, които предлага бизнесът.
Колкото до това дали печеля огромни пари - в сравнение с много хора вероятно печеля, на други доходите ми може да им се сторят средни или дори скромни. Зависи от аршина, с който мерите. Печеля достатъчно, за да се справям сама с покриването на всичките ми разходи (битови - наем, ток, вода, телефон, интернет, храна, дрехи, козметика; почивки; посещение на фитнес зала; различни хобита и др. ) и заделяне по някой лев настрана. Всеки започва от някъде и за адвокат със сравнително кратък стаж, който не е бил побутван от родители и сам гради името си, бих казала, че се справям по-добре от много други мои колеги, които са разполагали с множество привилегии още от раждането си. Справям се по-добре и съм по-успяла именно заради това, че съм грамотна не само по отношение на правопис/правоговор, но и по отношение на работата, която върша.
Както и да е, темата не трябва да се превръща в трибуна за лични нападки. Авторът й е на 16 г., до кандидатстване има още 2 г. Съвсем спокойно може да изчака още една година преди да вземе окончателно решение за бъдещата си професия.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 953afbd0a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Вижте номер 3/6 - уважавам мнението Ви, но ще се учудите, че правописът в повечето сфери не от значение за успех в работата.
Работила съм и в чужбина - шефът ми беше гений в своята област, но имаше отвратителен правопис на английски език, който предизвикваше усмивки, но не му попречи да взима 2 милиона заплата :). И представете си - изпращаше пълни с грешки писма на доставчиците ни и на нас, включително презентациите му бяха пълни с грешки. Днес ръководи маркетинга в огромна фирма за мобилна техника в Китай и не вярвам да си е подобрил правописа.
Секретарката на мъжа ми има по-добър правопис от него, но взима 1/50 от дохода му, но тъй като вие твърдите, че с правопис сте се издигнали - коя съм аз „неграмотната“ да ви противореча - особено правописът на „световния“ език български е от значение за високия доход на един човек.

Ще се ужасите пък какъв правопис имат лекарите, пилотите и така нататък, но да - ако за някого правопъсът е определящ, сигурно е голям шок да осъзнае, че навън има хора с математически и други способности, които успяват в живота и без перфектен правопис и хора с перфектен правопис (филолози), които броят мухите в Бюрото по труда. Правописът не е квалификация. Да, прави лошо впечатление в началото ако не е добър, но когато резултатите са добри, кой ти гледа правописа. Имам работници, които не могат да напишат собственото си име без грешка, но могат за 1 ден да направят 200 лв. с майсторските си умения, защото това ги е влечало и това работят от 16-годишни. Понякога такива списъци с материали ми дават, че ми трябва Гугъл преводач.

Сега по темата - Авторке, харесва ми твоя хъс! Не оставяй другите да те разубедят и ако искаш да учиш в СУ кандидатствай там докато те приемат, защото действително това е ТОП адресът за Право у нас.
Не са важни желанията на родителите ти, защото те са си изкарали тяхното и няма нито да учат медицина, нито да работят като лекари и изобщо не е вярно, че у нас завършвали много малко лекари - точно обратното. В световен мащаб имаме дори прекалено много лекари на глава от населението - няма застрахован човек. Има и достатачно лекари, които едвам-едвам преживяват с работа в Бърза помощ, в болниците или не могат да си съберат пациенти, така както има лекари с по 5000 пациенти, които на месец взимат над 7000 от НЗОК, отделно частни прегледи
За всяка професия се иска призвание. Ако нямаш призвание просто не си достатачно добър, за да издържиш на конкуренцията и да живееш добре.
Това се отнася за всяка професия и занаят, а за юристи и медици се отнася с особена сила - никой не би рискувал да се довери на лош юрист или медик. При тези професии няма средно положение - или си добър и печелиш повече от добре, или нямаш клиенти (пациенти) и броиш стотинките.

На 16 г. е точната възраст да вземеш такова решение. Аз на 14 г. вече знаех с какво ще се занимавам, а на 15-16 г. си бях харесала държавата, в която да уча и университета, на 17 знаех езика на ниво C1, на 18 заминах, макар че всички ме разубеждаваха и ми казваха как нямало да успея, а когато съучениците ми кандидатстваха в България и почваха следването си каквото са ги приели (повечето пъти нежелано), аз вече бях се устроила и си постелвах за моето ЖЕЛАНО следване. Разликата беше само, че завърших 1 година след тях, но на 27 г. вече имах подчинени като тях, а те още се бориха с идея какво да учат като Магистратура, второ висше и какво да правят изобщо.

Точно това, че ТИ взимаш решението ще ти помогне и в трудните моменти, когато хората, които учат заради родителите се отказват или завършват криво-ляво, за да кибичат цял живот и да винят родителите си за своите неуспехи. Не казвам, че ще е лесно да учиш каквото и да е било, но ако нямаш желание и интерес това ще те смаже буквално - виждала съм го при колеги и от тях съответно нищо не стана - удължаваха следването си на макс и накрая останаха безработни, макар че са завършили престижен университет в богата държава. Всичко си зависи на 100% от теб! Имай цели в живота си и ги преследвай - и не говоря само за следването, а по принцип. Мой колега учи заради родителите си и после стана огранизатор на партита, отиде да живее в Румъния и сега дори ще организира DJ-партита у нас - загуби 4-5 години в университета да учи нещо, което изобщо не го интересуваше и буквално да се влачи по коридорите със страдалческо лице и без настроение и желание. Родителите му бяха ужасени, разбира се, от идеята му да живее в Източна Европа и да се занимава с това, но 5 г. по-късно е известен в сцената и живее ако не богато, то добре.
Уважавай родителите си за дома и всичко, което са ти осигурили, но нямат право да ти определят следващите 50 години от живота, а ако не те подкрепят в желанието ти да следваш Право в СУ те самите са глупаците и губещите, защото ти и сама можеш да се издържаш и да си завършиш, а те губят едно чудесно дете заради глупави амбиции.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c8b96efeb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От Авторката:
Може ли да ви попитам защо в официалния сайт на СУ за специалностите на Юридическия Факултет за бакалавър има само Международни отношения, а Право за магистър? Условието за магистър, е вече да имаш бакалавър, тогава защо няма бакалавър по Право за юрисконсулти? Как всеки казва ще уча Право след 12 клас, а всъщност първо трябва да учи нещо друго така ли? Би трябвало да има бакалавър Право преди магистратурата, или тя да се започва след 12 клас, а не след първо висше в друга област :/.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 30d1a53de0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Аз съм юрист и номер 2 е напълно права. Не слушай небивалиците на номер 1. Само за пример ще ти дам, че преди няколко дни ходих на маникюр и маникюристката беше юрист- завършила, работила в държавната администрация, след което я съкратили и ненамерила си работа. Като цяло при нас всички се надяват да се намърдат на държавна работа- някои успяват, но с много връзки. Имам много познати, които си намериха хубави работи с връзки. От друга страна в частния сектор има работа само в София и то нископлатена. Работа като юрисконсулт, а не работа като адвокат. Мисля, че трябва наистина да си наясно с какво се захващаш, защото аз не бях и положих зверски усилия за да постигна някакъв успех. От 2010г ходя на конкурси за съдии и чак тази година успях и то разбира се не за София, където живея, ами на майната си за друг град, без ясна концепция дали ще мога да се върна обратно. И не ме питай колко съм чела, защото слава богу мъжа ми взема добра заплата за да мога да си позволя да не работя и да чета за тези изпити, при които всяка стотна надолу те вади от класирането. За справка виж сайта на висшия съдебен съвет и погледни колко души се явяват на конкурсите и за колко места. Ама гледай за младши, защото там са хората без стажа. Аз лично смятам, че медицината е по-добрата професия, но щом не те влече е проблем. Запиши право, но се подготви за голяма борба и дълги години бедност. И ако нямаш връзки наистина е трудно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 61e5469d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   1/7 е като котка - никога не пада на гърба си. и да й посочат, че не е права, събира от девет дола вода да докаже, че това всъщност не е кой знае какво.
авторке, правото е регулирана професия и не може да бъде бакалавър - може да се учи само 5 г. и излизаш като магистър. номер 2 и 9 са прави - много е трудно, защото почти всеки университет бълва юристи, а търсенето не е чак толкова голямо. не че не можеш да се реализираш, но е трудно и бавно докато се докажеш. за БСУ не сте съвсем прави, случайно и аз съм от същия град и познавам немалко хора, завършили там и реализирани добре. ако те приемат в София и имаш възможност, учи там, но там реализацията е още по-трудна заради по-голямата конкуренция.
Ж44

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b40d6413f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Пак е номер 2.
Правописът не е квалификация, а нещо елементарно за интелигентните хора. Това, че някой неграмотен получава много пари, не е правило, а изключение. Както и да е, нека момичето завърши и кандидатства за "юрист-консулт", пък да видим кой ще я наеме. :)
Ако човек е грамотен, това е предпоставка да се счита, че освен правописа, вероятно и други неща е успял да научи добре. В хубавите университети все още приемат бъдещите юристи с изпит по БЕЛ. Когато аз кандидатствах, взимаха доста стотни за липсваща запетая или правописна грешка. В СУ има квоти за мъже и жени. На мъжете им стигат по-ниски оценки, но една жена може да не бъде приета в СУ именно заради липсваща запетая. Напливът е огромен, конкуренцията - също. По мое време с оценки под 5, 25-5, 50 трудно се влизаше, а неграмотен човек не може да ги изкара.
Между другото, клиенти на кантората ни - граждани на Обединеното кралство и Руската федерация - винаги са коментирали колеги, които не са грамотни на техния език. В съвременния свят, в който понякога дори не се срещаме лично с клиенти/контрагенти, дори един елементарен имейл с много грешки може да наведе на лоши изводи за компетентността на изпратилия го.
Аз лично предпочитам да не се излагам и затова във възрастта между седмата и тринадесетата ми година съм се постарала да усвоя правописните, граматически и правоговорни правила на родния ми език, но номер 1, 3 и т. н. нека си пише както си иска, това си е нейна работа. Не считам, че е квалификация, а въпрос на елементарна обща култура аналогичен с това да си измиеш ръцете преди хранене например.

А сега конкретно по питането на авторката - специалност "Право" е магистратура, т. е. завършва се директно магистър. Бакалавърска степен няма.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c6ce5be440
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз също ще се включа в дискусията, само че като наскоро завършил юрист. Завършил съм СОУ в неособено голям провинциален град. На мен също любими предмети ми бяха историята и литературата, както и езиците. Поради тази причина реших да уча право (искаше ми се да запиша някоя IT специалност, но ме спря фактът, че съм зле с математиката). Кандидатствах в СУ, приеха ме и вече завърших окончателно. Преди 2 месеца ми беше последният изпит - този за юридическа правоспособност. Оттогава съм кандидатствал за работа на над 20 места (не само в София, ами навсякъде в България, където видех подходяща обява), но резултат абсолютно никакъв - дори не ми се обаждат за интервю. Явно в тази сфера няма почти никакво значение, че си завършил СУ, както и че владея английски, ползвам немски език и нямам никакви проблеми с компютрите. Ако нямаш връзки - гориш. Не мога да говоря от името на всички завършили, има и немалък брой успели юристи, но познавам и съм чувал за колеги в същото положение като моето. Поради тази причина твърдо съм решил, ако ситуацията и след няколко месеца продължава да бъде същата, да замина и да работя в чужбина (естествено не по специалността ми). Със сигурност работата ще бъде много, но поне ще мога да си покривам всички разходи - нещо, което в България най-вероятно няма да се случи. Затова моят съвет към теб е, ако искаш да учиш нещо - най-добре в чужбина. Защото там все пак има търсене на качествени специалисти, докато тук не само че търсенето е ниско, но и трудът им е неоценен. Ако все пак наистина искаш да следваш право - можеш да го направиш, но рискът дълго време да нямаш работа или да работиш за мизерни пари, е голям.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 737572a9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Следвай мечтата си! Повярвай ми, медицината ако не те влече - по-добре изобщо не се захващай, защото от това зависят човешки животи, не е игра на карти!!! Има ли желание, има и начин за успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker