Да заминеш или да не заминеш? - Това е въпроса - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121301)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да заминеш или да не заминеш? - Това е въпроса
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1660 пъти
Здравейте, пише ви момче на 18 години - тази година завършвам. Като част от малкото интелигентни млади хора в България, съм отвратен от простотията, която ни заобикаля. Повечето от съучениците ми са откровено тъпи и амбициите им спират дотам тати да им купи БМВ и Айфон и да дойде петък, за да хвърлят салфетки по чалготеките. Но деградацията на моето поколение е нещо, което бих преглътнал, ако знаех, че мога да получа качествено образование тук. Уви, имам познати и то в СУ и УНСС, от които ми стана ясно за каква порнография става дума и там. Та, не искам да имам нищо общо с българското "висше образование", при условие, че който не е записал, той не е завършил. Обичам България и искам да се върна някой ден, но с истинска диплома и истински знания. Искам да уча в Англия, проблема е, че нямам на кой да разчитам финансово. Мисля си дали би било добра идея да замина и да работя 1 година, да събера някакви пари и после да запиша висше? Владея перфектно английски, ходил съм по олимпиади, имам CAE и т. н. Да замина ли, при условие, че няма да имам почти никакви спестявания? Възможно ли е да си намеря работа още на първия или най-късно на втория месец? При условие, че владея английски на доста добро ниво, мога ли да си намеря някаква що-годе "нормална" работа - продавач, барман, сервитьор? Постоянно чета англичаните колко много мразели българи и румънци. Вярно ли е това? Моля, ако има някой, който живее в Англия, да сподели. Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 64850a6bc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това е въпросЪТ, на който трябва ти сам да си отговориш.
Специално за деградацията ако мислиш, че нашата младеж е деградирала, в Англия ще преживееш културен шок - алкохлизъм, живот на социални помощи, наркотици, всякакви чужденци от да кажем далечни на европейците култури - ще се хванеш за главата и ако само за това искаш да емигрираш, то по-добре си стой тук, защото ще останеш разочарован като алкохолизмът там е разпространен из всички социални слоеве и ще се учудиш що за народ пие и то масово и в количества, които са направо фантастични.
За работата - ще си намериш бързо някаква работа, но сам бързо ще разбереш, че доходът ти ще е нисък и дори по-нисък от бенефитите на някои white trash кореняци англичани, но отиди, виж, пипни...
Няма по-лошо от заблуждението и предубежденията
Това, че знаеш езика ти отваря много врати, но имай в предвид, че в Англия това не е квалификация - там всеки владее криво-ляво езика
Отиди и виж, но не бързай със заключенията от разстояние - отиди на живо, поживей 1-2 годинки и после пиши как е, а за следването също можеш да успееш ако си много амбициозен. Всичко си зависи само от теб. Проверявай просто рейтинга на университета, в който смяташ да учиш в ТОП 500 класацията на ООН и не учи в университет, който не е вътре.
Вярно е, че българите и румънците като цяло имаме лоша слава, но от теб лично зависи твоята си слава. Никой няма да те дискремнира ако работиш здраво, плащаш си сметките и така нататък
Успех

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: b186b91f94
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Изкарай тук, пък летата ходи на бригади, тъкмо да усъвършенстваш езика.
Всеки в България завършва и средно, но знанията на двама среднисти може да са различни. От човек до човек е. Има среднисти, които по обща култура, познания от училище и т. н. може да са много по-напред с материала от висшистите, обаче нямат дипломата и просто не могат, да се движат напред, да напредват. Има изключения със собствени бизнеси и т. н. , но не говорим за тях. Ти може да си умен, да си над средното, но щом нямаш документа, който се изисква от закона, за да упражняваш някаква по-специфична или висококвалифицирана длъжност, пак оставаш никой, то в това е проблемът, не че висшето ти дава чак толкова големи знания - в повечето случаи се учат общи неща с леко надграждане, правят се курсови, доклади и т. н.
ТИ знаеш език - вече си с един пред другите, ще учиш, ясно е че всеки завършва, но ти гледай да попиеш и сам да се ровиш в това, което ти е интересно. Като завършиш, ще си с 2 напред. Ако имаш и практика по време на следването и точно по специалността си 3 напред. Всичко е до човек, навсякъде в България се учи едно и също горе-долу.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 5abfa01c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Подкрепям напълно Номер1. Нещата в Европа далеч не са този блян, за който много хора говорят и мечтаят. Такова нещо няма. Ако парите им "стигат", то е защото са по цял ден от сутрин до вечер на работа и нямат време за нищо. Затова паричките им стигат за "всичко".

Чужбина дава, но и взема. Според мен причината, поради която човек си струва да отиде да работи в чужбина е да си работи по специалността. И никаква друга работа, защото в най-общите случай това е нискоквалифицирана и нископлатена. За която няма смисъл да се гърбиш.

Ще ти кажа само, че ако искаш да се образоваш наистина университет не ти е нужен... казвам го в преносен смисъл, защото все е хубаво човек да завърши нещо, но ако не става за нищо няма как да си намери работа. Има много хора, които са БЕЗ образование, но им бива подадена ръка, защото има перспектива в тях и имат ценни качества, от които много работодатели имат нужда. Завърши където ти е на сърце, няма лошо да имаш образование, но да знаеш ЗАЩО го завършваш. Ако е просто защото било хубаво и си било друго, и защото някой ден си щял да взимаш много пари и да си на хубава работа, е тогава не записвай. Няма смисъл. Защото така образованието ти няма да е ефективно и нищо няма да научиш. Над 70 процента от завършващите са такива, без никакви цели, идиоти, които се записват само и само да не си стоят на село, а да се радват на "студентския" живот. Който в повечето случай е мега-селски. Просто виждам колегите в университета за какво става въпрос...

Та, запиши се където искаш. Все ще е добре, но ако ти е кеф и от сърце да го учиш. Просто така да се юрнеш няма да ти е от никаква полза...

Поздрави, Узунов

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 57a06e8dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Отивай без да се замисляш! В началото ще е страшно трудно, но след първата година нещата се нареждат. Житейския опит, който можеш да придобиеш, докато се блъскаш навън сам като куче в непозната страна, няма как да го получиш тук. Ако пък и успееш да завършиш добър университет и завържеш контакти, ще си оправиш живота. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 57a06e8dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Заради хора като коментар 1, и аз скоро ще стягам куфарите. За съжаление, българина до толкова е изпростял и оскотял, че както виждаш, е готов да се заяде за най-малката простотия. Във философстването и споровете за тъпотии сме номер едно. :)

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 57a06e8dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Прав си, авторе. Няма смисъл изобщо да се занимаваш в България. Дори да си скъсаш задника от учене, накрая един куп олигофрени, мамини синчета и какви ли още не, ще имат същата диплома като теб и едва ли не ще имате равен старт. Ако завършиш добър университет в чужбина обаче и решиш да се върнеш в България, ще стартираш много над тях и ще имаш много по-големи възможности за развитие. Колкото до работа и издръжка, имам много приятели в Англия, които се издържат сами и работят или по ресторанти и барове или в хотели. От това, което споделяш, би трябвало да си fluent в английския, така че не виждам пречки да си намериш някаква нормална почасова работа и да се издържаш сам. За дискриминацията е едно и също навсякъде. Ако си работлив, комуникативен, позитивен и вледееш езика - нямаш поводи за притеснение. Успех ти пожелавам!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: fe04953592
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Понеже съм доста наблюдателен човек ще ти кажа, че тези, които говорят, че българското образование не струва, обикновенно самите те са мързеливи или не искат да учат и работят това, което са записали. Вярно, е че няма как да имам поглед върху всички специалности, които се изучават в университетите, но ако съдя по колеги, учещи в различни направления то значи съм прав.
Повтарям - по мои впечатления.

Имам бакалавърска и магистърска степени по специалност, за която по принцип в България има много малко свободни места. Специалноста ми позволява да работя около 10 тясно специализирани професии, за две от които получих предложения от най-големите компании, но им отказах, защото естеството на работа не ми допада. Ще кажете, че проявявам огромно самочувствие, но това не е така, защото целта ми е да започна и да приключа с една професия и да стана най-добрия в нея. Плюс това самочувствието е необходимо, за да работиш при големите, но трябва да е подплатено с умения. Иначе ставаш за смях.

За да получа обажданията какво направих - ами елементарно е - не бях посредствен, а отдаден. Завърших първи по успех и в двете степени (да, работодателя гледа успеха, поне в моята област), интересувах се от всеки специализиран предмет, който изучавах. Как мога да се реализирам със знанията от него и как мога да ги приложа на практика. Подобрявах чуждите езици (най-важния компонент при търсенето на работа).

Златно правило - повече чужди езици и умения - по-доходоносна работа.

Работодателите, когато става въпрос за новобранци без опит гледат предимно уменията за владеене на език, офис пакет, самоинициатива, работа в екип, шофьорска книжка, водене на кореспонденция и т. н. Потърси инфо на английски език "skills appreciated by the emplоyers" и ще видиш за какво става въпрос. Плюс това човек не трябва да има пари "само за единия хляб, пиене и цигарки". Това е начин на мислене на бедния духом, на който това му е достатъчно. За мен "беден духом", защото това са елементарните неща от живота, които се придобиват най-лесно.

Но работата е там, че знанията, които ще получиш в университета са само основата, т. е още по време на следването трябва да гледаш кой предмет, съответно професия ти допада и САМ да поемаш инициативата. Под "инициатива" разбирай - четене на допълнителна литература, изграждане на контакти с потенциални работодатели, търсене на работа още докато си втори-трети курс, добавяне на практически знания към теоретичните от университета и най вече четене на чужда литература и контакти с чуждестранни специалисти в твоята област. Преподавателите помагат винаги, но трябва да видят, че МОЖЕШ и че ИСКАШ.

Да, социалния живот при мен не беше на високо ниво, но то е защото трябва да има баланс. Между другото ако смяташ, че ще те мотивира, на учебна година от стипендии можеш да получиш 2000 лева, ако си с успех над 5, 50. Повярвай ми добрите оценки и повишаване на знанията ще ти осигурят много хубава работа, а след студентските години живота ще бъде прекрасен.

Ключовата дума е ЗНАНИЯ, които можеш да придобиеш и без висше, стига някой познат да ти предложи работа, която харесваш.

Аз избрах да остана в България и родния си град, защото тук има предостатъчно възможности, а масата хора мрънкат, защото просто така са свикнали от заобикалящата ги среда и не мислят защо нещата се случват по конкретния начин. Ако се огледаш ще забележиш как всеки трети обяснява, че държавата била скапана или, че живеем в мизерия, а това съвсем не е така. Не са прави, защото в личен план тези фактори като безработица и ниски заплати зависят от всеки индивидуално, т. е ако си гледаш живота и не си посредствен, тези неща ще ти се струват смешни и повърхностни.

Въпроса е да не те повлече живота накъдето поиска той, а ти да водиш хорото и да казваш кое как ще се случи и най вече да даваш максимума от себе си!

M27

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: eee8a2c16e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   В УНСС и ВИНС учат много от утайките на българското общество. :) Не знам защо изобщо си питал за УНСС. :Д Според мен СУ е най-добрият български университет в момента. Все пак добре си се насочил към Англия, това е нелош избор. Но там системата на обучение е различна от нашата. Тук те учат на готови знания и то повечето безсмислени, ама напълно, докато там те учат да мислиш повече, затова е възможно да ти се окаже по-трудно, но ако си упорит и си повярваш, ще се справиш. Успех ти желая! ;)

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 39e3e296e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   1. Не си хич толкова интелигентен.
2. Не си от "малкото" умствено способни млади хора.
3. CAE имам и аз, прас голям.

Не си роза в градина, пич. Иди в Англия. Виж колко велико пък е английското образование (същото, с 1, 000 пъти цената на тукашното).

Знай обаче, че разочарованието те чака.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 57a06e8dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Благодаря на всички за отговорите. Коментар #1, не съм казвал, че владеенето на езика е квалификация, но без да го владея няма как изобщо да придобия някаква квалификация в Англия. Всичко по реда си, а според мен езика е основата. А и при условие, че има хора, които заминават за държави без да владеят местния език, е някакво предимство. Аз вече твърдо съм решил да заминавам, просто ми е интересно да чуя мнения и някакви евентуални тънкости по темата. :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: f00e58c172
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Хах, номер 1, точно ти, с безбройните грешки ли реши да поправяш пълния член в заглавието?

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 105f6a77e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 7
Мога ли да те питам какво работиш и какво си учил? Това много ще ми помогне. Благодаря.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 6f0637590f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   №11 щом пиша, че езиците са важни значи се занимавам с външна търговия, но няма да дам повече информация.
Щом автора е решил твърдо да заминава, никога да не забравя, че е българин и да жив и здрав.

От: №7

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a632be0a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   ако стане война, едва ли ще искаш да ходиш в чужбина да учиш..

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 88695b051f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Няма да стане така. Животът е скъп там. Не ходи в Англия. Предпочети Германия. Там е евтино. Иначе СУ примерно дават много добра образование ако ти учиш. Истина е. Но после работодателите не им пука дали изобщо си учили. Важното за тях е само и единствено стажа. Аз съм на 25. Животът ми е провал. Ако бях на теб, щях да замина и да опитам... друго щях да направя. Но по-скоро нямаше да уча. Ученето е безмислено. Само е загуба на най-хубавите ти години. Аз бях много съвестен студент. Сега тройкаджиите имат работа, а аз не...

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 8b26acc966
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Хора, защо постоянно трябва да мислим най-лошото? Ако станело война... ами да си живеем живота докато стане! Левски и Ботев да не са живели в страх? Ето това мразя на българите, че са се примирили напълно и все мислят песимистично!!!
Второ, защо трябва да обезнадеждавате автора? Нека се пробва в чужбина, не е лесно, много особено гледат произхода, но когато се бори човек - успява! Не трябва да се мечтае за живот, а да се живеят мечти!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d9630255cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Погледни Американския в Благоевград. Предлагат много добри стипендии (дори пълни) за добри резултати на SAT. Отделно с това образование може да работиш както навън, така и в България

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 996537702b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Здравей, аз съм от 5 години и половина в Лондон. Тук живея с родителите си и съм студентка 2ра година.
Затова мога да ти кажа, че има неща които не знаеш.
Тук университетските такси са по 9 000 паунда на година! Учи се 3 или 4 години съответно се дават 27 или 36 000 паунда за целия период само за университета! А парите за теб са отделно.
Мойте родители няма откъде да ги вземат, затова изтеглих студенски заем (кандидатсвах чрез Student Finance England).
Изтеглих 27 000 паунда за да платя на университета и още 18 000 паунда за мен за 3те години, като този заем е отделен.
Тези пари се връщат когато започнеш да работиш на над минималната заплата за вишист.
Има и едно уточнение, че ти няма как да живееш с тези 6 000 на година за теб, зашото тук наемите на квартирите са ужасно скъпи!!!
Тоест е много хубаво, че не искаш да си в мизерията, където всеки е корумпиран и тн. Хубаво е, че знаеш английски, но без никаква финансова помощ (дори само за квартира) не можеш да живееш тук.
Моят съвет е да потърсиш друга държава, която хем има добур статут, хем университетските такси са по-малки или ги няма и да учиш там!
Надявам се да съм помогнала :)
Ж 19

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d9630255cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От 17, погледни университетите в Холандия и Дания също. Там нямат никакви такси, само цената на живеене е висока. Не знам защо всички се бухат в тази Англия, като има програми на английски на много по-ниска такса дори в Шотландия.

Обаче за мен Американския в Благоевград с голяма стипендия си е най-добър вариант. Там цената на живот е също много ниска, отделно много студенти работят лятото на бригади, откъдето се връщат с поне 3-4 хиляди долара и нагоре.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 57a06e8dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Авторе, не слушай хора като номер 15! Германия, Лапландия и не знам си още какво. Де да ставаше така. Първото правило на емиграцията е не ходи в която и да е държава, ако не владееш местния език поне на ниво B2! Да, в Англия може да е скъпо, но човека знае английски и може да работи на 1, 2 или 5 места и да се издържа. Познавам доста хора, които отидоха в държави, където на хартия е по-евтино без да знаят езика и в момента са чистачи. Това важи за всеки кандидат-емигрант. Ориентирайте се към държава, чиито език сте изучавали интензивно поне година-две. Да заминеш и да се надяваш, че ще научиш езика на място е огромна грешка, която може да има фатални последствия. Успех, авторе!

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 57a06e8dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Хаха, пич аз преди години заминах с 200 лв. в джоба, един куфар и билет. Спал съм по гарите и улиците, защото нямах квартира и не познавах никой, но в крайна сметка се оправих. Мнението на другите няма абсолютно НИКАКВО значение. Всичко е в твоята глава. Ако вярваш в себе си, ще успееш, ако мислиш негативно - няма. Да, отначало ще е адски трудно, но няма как. Давай смело и успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 6d8f696f01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Авторе, ако има място в Англия, подходящо за българи, то това е Лондон. Наистина англичаните мразят българи, нов Лондон това няма да ти е проблем, защото там самите англичани са малцинство. Това е най-мултикултурният град в Европа. Има население повече отколкото цяла България и има хора от най-различни кътчета на света, така че на никой няма да му пука, че си българин. В по-малките градове, където няма толкова чужденци и са предимно местни, действително има сериозна дискриминация към българите, но пак казвам, ако има град в Англия, където да сме приети добре, то това е Лондон. Скъпо е, но и има страшно много работа и щом знаеш езика, ще можеш да се оправиш. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 80cf2e441d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Здравей,

Ако искаш да заминаваш - замини, никой не те спира, но ще ти дам няколко съвета.

Не ходи в чужбина само за да учиш там.

Ето ти моя пример:

Аз съм софтуерен консултант с добър опит, участия по състезания и с 10 сертификата, CPE и др. В момента карам GMAT курс с променливото намерение да кандидатствам в най-елитния университет в Англия.

От Англия ми предлагат работа за 60 000 по моята специалност, а според някакви изследвания ако завърша онзи университет ще мога да почна максимум на 70 000 .

И питам - заслужава ли си?

Ходих в Britannica да ги питам разни неща - те ми казаха, че стандартно англичаните от обикновените университети започват на 22 000 , а на мен и сега ми предлагат за 3 пъти повече.

Интересувах се и за Harward - след завършване обикновено можеш да почнеш на 120 000 $, а аз отговарям на позиции в САЩ за 105 000 $.

Това което искам да кажа с няколко думи, е че образованието където и да е по света е в голяма степен ненужно стига да си намериш подходящата работа.

Единствения плюс на онези университети е, че за разлика от много български университети всъщност ще се вземат в предвид при кандидатстване за работа, но ако вече си се утвърдил в дадена сфера... НЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО!

Аз лично си промених мнението - ще си довърша GMAT-а (важи 5 години), и ще отида да работя в една от най-големите финансови институции в Света, в клона им в Малта. Предлагат добри пари 30-40 000 € годишно. Слънце, плаж, много голяма компания - защо да се забивам да уча и не дай си боже да плащам кредити в мрачен и дъждовен Лондон?

А след 1-2 години ще мога да работя отдалечено за САЩ за 100 000 $ с опита и референциите, които ще натрупам.

Тъй че, ще ти прозвучи малко тъпо, но се опитай да не бъдеш част и от онези българи, които заминават в чужбина без мисъл за напред (те са също толкова тъпи, колкото чалгаджиите, които изброи).

Направи си план за развитие и си го следвай, и наистина отиди някъде да работиш, но не и да учиш.

Поздрави!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker