На каква възраст бяхте, когато завършихте първото си висше образование ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121569)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

На каква възраст бяхте, когато завършихте първото си висше образование ?
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 2555 пъти
Искам да попитам на каква възраст сте били, когато сте завършили първото си и евентуално единствено висше образование. Имахте ли някакъв стаж след завършването му? Дори и да не е по специалността този стаж докато сте учили. Реализирахте ли се след това по специалността, която сте завършили? Имаше ли смисъл от висшето, което завършихте. А бихте ли записали второ, трето, четвърто. висше. а сега малко за мен. На 22 години, завършил висше, без стаж, всъщност имам стаж от. работа на. морето 22 дена :D Завърших професионална гимназия програмно осигуряване, не ми хареса, завърших висше бакалавър инженерна логистика, не ми хареса. Ся съм на път да записвам висше право в СУ и да ставам адвокат или нещо друго. от този род, прокурор например дай боже пък нотариус най-добре.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 8ef56d0ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Не си губи времето с право! С тази специалност надали ще си намериш работа в някоя кантора, а да станеш нотариус, прокурор... Разбира се освен, ако нямаш някой зад гърба да те набута. За съжаление реалността в България е огромен брой безработни завършили тази специалност. Под безработни разбирай не работещи по специалността. Аз лично имам 4-ма познати завършили право(1-работи като охрана за 500лв, 2-в хранителен магазин, 3-в кантора за 430лв, 4-в кол център). Така че сам/а преценявай.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 1b9dfb9696
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   На 23 завърших магистратурата, но съм тръгнала от 6 години на училище за това.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 0194556372
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Първото го завърших на 24, сега завърших второто.
Имах стаж защото работя почти от момента на записване в първия университет, и то работа близка до специалността която учих. Естествено след като завърших минах на малко по добро възнаграждение.
Второто висше е в друга насока и за сега нямам материални ползи от него, но със сигурност научих много и ще го приложа, дали на сегашната работа или не - ще видим. Догодина мисля да записвам магистратура но още не съм си избрал конкретна специалност.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 60ae07d97c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами аз малко се мотах. Записах на 18, но грешната специалност и на следващата година се прехвърлих и съответно пак почнах от 1 курс. После пък заминах за чужбина за 1 година, та накрая завърших бакалавър на 24, а магистратурата я учих задочно и паралелно с това работех. Магистратурата я завърших на 26, ама както казах междувременно бях натрупала и повече от година стаж (не по специалността, но с много добра заплата). За съжаление специалността ми е такава, че малко трудно ще си намеря работа свързана с нея, но когато записвах това беше друго. Баща ми работи в същата сфера и идеята беше да ми помогне с намирането на работа, ама докато завърша магистратурата нещата доста се промениха и сега работя нещо съвсем друго. Мислила съм за второ висше, но ако ще записвам нещо ще е само задочно, защото вече съм на 33 и няма как да си позволя 4 години да не работя, че един ден как ще го правя този стаж за пенсия. Да не говорим пък, че ще ми е съвестно да чакам мъжа ми да ме издържа докато аз уча нещо, което евентуално някой ден ще ми позволи да имам по-добра работа. Пък и честно казано не ми се занимава вече с кандидатстване. Вярно, че приемните изпити в СУ са по-лесни отколкото бяха преди 15 години, но пак няма как да се мине без солидна подготовка, а както казах работя на пълен работен ден, така че ще е доста трудно. Обаче ти си само на 22 и все още имаш време да запишеш второ висше, ако обаче кандидатстваш веднага, че колкото повече го отлагаш, толкова по-трудно ще ти е после. За това, ако ще го правиш, направи го сега, а не след няколко години.
Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 0d79c9be18
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Аз съм на 23 години и кажи-речи прясно, прясно завърших преди няколко месеца висшето си образование. В УНСС, специалността е Политология. Още от самото начало не бях особено очарован, но бях твърдо решен, че няма да се отказвам и ще го избутам. Е, избутах го. Имам 3-месечен стаж в едно НПО, където изготвях различни анализи, ама от вкъщи си правех нещата. А самия стаж беше платен, от тези които бяха пуснали МОН. В момента съм се захванал да бутам второ - магистратура, специалност Национална сигурност. Ще видим до къде ще я избутам. След нея следващо висше няма да има. Нямам никакви нерви за повече от две, то и бакалавъра беше достатъчен, но айде. В момента от около 2 месеца и половина работя в МВнР, макар и на граждански договор. Трудно е да си намериш нещо по специалността, особено чрез jobs. bg Реално е залято с обяви, но 90% от тях търсят кадри с космически опит, който ние току-що завършилите очевадно нямаме. Ако правото наистина те влече и е твоето нещо го запиши, но ако не го чувстваш по-добре недей. Едно пропилено, така да се изразя, висше съм убеден, че ти е достатъчно. Успех!! :)

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: c013243772
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Завърших на 23, спец. мед. сестра, да работя попрофесията. Друго не бух записала.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 1cc93c36fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе, и с новата специалност ще ти се получи като с предишните. Започваш нещо без да имаш реална представа какво ще правиш с него, а това няма как да не доведе до лош резултат.
Завърших "Право" на 23 г. във време, в което не приемаха в тази специалност сульо и пульо. Реализацията е трудна и не е за хора, които не са готови да правят жертви. В началото никой не ти дава шанс, а когато ти даде, ти плаща малко, спуква те от работа и се опитва да те мачка. Аз лично съм работила по 12-14 часа на ден. Имало е дни, в които съм плакала след работа, защото за чуждите грешки винаги мен изкарваха виновна. Никакво зачитане на лично пространство, почивни дни... Както и да е, сега съм доста по-добре, но аз си знам какво ми е струвало. В момента всички виждат успеха ми и си мислят, че някой ми е помогнал (обикновено я има версията за богат и могъщ любовник - в малките градове не са особено креативни), а всъщност с много учене, работа още по време на следването и доста жертване на свободно време, в което можех да пия кафенца и да си клатя краката, както правеха всички, които в момента ми завиждат. Имам 2 колежки от университета, които се "реализираха" като касиерка в офиса на кабелната телевизия в нашия малък град и като домакиня и майка (не ме разбирайте погрешно, не виждам нищо лошо в това да си такава, ако ти харесва, просто не разбирам защо ти е да завършваш "Право", ако смяташ 10 г. да си говориш на бебешки веднага след завършването). Имали сме равен старт, дори бих казала, че те имаха по-добри възможности от мен, защото мен родителите ми не са ме издържали по време на следването, а те си живееха съвсем безгрижно, вкл. ходеха в компаниите на по-заможните ни колеги и все по баровски места. За 8 декември аз ходех в някоя местна кръчма, а те за по 4-5 нощувки и в Банско например. А сега, когато се прибера в родния ми град, виждам завистливите им погледи. И те можеха да са на мое място, но не са, просто защото ги домързя.
Колкото до това да станеш прокурор или съдия, искрено ме разсмива на фона на останалата наивност на мнението ти. Освен ако нямаш много връзки или родителите ти не разполагат със значителни финансови средства, шансът ти клони към 0. :) Казвам го като човек, който е доста запознат.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 4d98f48207
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз завърших на 26 г., но преди да запиша въсше работх 2 г., а и паралелно на редовно висше в престижен университет и работих отчасти на 3 места, за да се самоиздържам. Работя от 18, 5 годишна и никога не съм била безработна. В момента се водя уж, че съм в майчинство, но работя от вкъщи и въртя два проекта.
Според мен вашият проблем е, че нямате трудови навици, дисциплина и воля. Най-трудно е в началото да се докажеш и действително трябва да даваш всичко от себе си. Просто на хора като мен по-рано от на вас ни се е наложило да работим, но това не значи, че вашето не си ви чака. Лошото е, че след завършването вече имате огромни претенции и очаквания, а реалността е друга. Имали сте леко и меко по време на студентския живот, но после не сте готови за живота навън. Човек трябва първо да даде, да работи много, за да си направи име и да придобие практически познания и чак тогава идват големите пари и то само за най-добрите. Който е завършил пък някакъв посредствен университет криво-ляво или цял живот е бил подпомаган от родителите има много голям проблем. Не е виновен светът навън, а вие трябва да се промените.
Добрата новина е, че за всички млади хора има все още шанс. Просто инвестирайте 5-10 г. от живота си в яка работа на макс, докажете се.
Първо ти работиш за името, после то работи за теб.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d57b4db881
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   От Автора:
Оценявам мненията ви и размишлявам. Аз не съм работил до сега, поради това, че съм трудоустроен с 80% намалена трудоспособност, поради две коремни операции. Иначе и аз не съм от богато семейство, живея само с майка си, баща ми почина, когато бях на 14 годишна възраст. Не искам да се оплаквам, само казвам, че не съм богат и нямам никакви връзки за намиране на работа, сам си търся и опитвам. Но не бива да работя тежка физическа работа, ако искам си запазя здравето.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 4d98f48207
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, ами ще тряба да избираш или сигурният, но мизерен доход от ТЕЛК-а, или да се откажеш от статута си и да работиш по специалността си като нормелен човек. Не знам какви са ти операциите, но нали висше учиш, за да не работиш физически труд? Какво ти пречат коремните операции?
Лошото е, че ти с този ТЕЛК или статут на инвалид си неатрактивен за работодателите, защото не могат да те уволнят никога ако те назначат - никой демек не е луд да те назначава на първо време
Търси програми от бюрото по труда.
Замисли се дали действително си инвалид или си се излекувал вече от проблемите си и си готов за нов живот.
Даваш малко инфо, но навън има хора без крака и ръце и пак имат някаква работа. Познавам фотограф... без пръсти на ръцете. Всичко е възможно - важно е човек да има воля и желание, но от нищо... нищо.
Връзки няма как да направиш неработейки. Връзките са просто доброто ти име. Да, ако имаш роднини и родители те залагат името си, гарантирайки за теб, но повечето хора вече не можем да разчитаме на „връзки“ - изнасяме се например в големите градове, в чужбина, където почваш на ново. Това не ти е оправдание, но да - ако имаш някакъв статут на инвалид си много труден за намиране на работа и заради трудовото ни законодателство, но и от страх да не си постоянно в болничен Ти сам за себе си си задай въпроса дали действително си инвалид, хронично болен и така нататък. Да, пенсията ти е сигурна, НО винаги ще мизерстваш с нея. Не можеш да имаш и двете обаче - хем да си инвалид, хем да работиш... такава е реалността. Друга възможност е да работиш на свободна практика или да си направиш фирма, знам ли, но нормален работодател не би взел човек като теб - едно е човек, доказал се вече да се разболее, но друго е хем без стаж, хем без препоръки, но с дебели документи за защита да търсиш работа - ами кой е луд с извинение.
Баща ми е диабетик и има още много други болести, но работи до пенсия с тях и не е отсъствал повече от неотложното. После не искаха да го пускат и работи дори повече от нужното.
Ти първо си направи някакво име, позиция и към теб ще има разбиране ако си болен, но от ден 1 ще е много трудно да намериш някой ей така да те назначи до живот на практика (не могат да се уволняват хора като теб) и то без никакви способности и стаж.... NO way

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d57b4db881
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От Автора:
Знам ги тия неща, ми да ти кажа за здравето, например то е комплексно доста болести са от малък по. доктори и продължавам. Ввднъж, два пъти в годината постъпвам в болница за по 4-5 дена, стомаха ми не е наред боли ме почти всеки ден, диети спазвам, вредни навици алкохол и цигари забранено. Някои по понятни неща от петте реда диагноза да кажа: варици на хранопровода, изваден увеличен далак (4. 5 кг), отрязана опашка на панкреаса, хроничен панкреатит, гастрит, вроден имунен дефицит, и други. непонятни. неща за мен. Хапчета постоанно пия, всяка година едно 700-800 лв по. доктори отиват дори 1000 лв, трабва имам заделени постоянно. Хемоглобина ми пада с нисък хемоглобин съм и трудно се покачва, виене на. свят. разконцентрираност половин година мина докато го нормализирам и в болница влизах заради. него. Досието ми. с. епикризи. е. една дебела папка да се уплАши. човек, но трябва работя щото. няма кой да. ми помага и на. кой да. разчитам. пенсията 126. 67 лв, оссободен от такса за семестрите при учене на висше, това ми дава ТЕЛКА затова искам специалност с която с акъл да си изкарвам доходите.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 25a29f1d06
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Учих няколко месеца в СУ, по време на които тотално се отвратих. Прекъснах и в момента уча 2-ра година в чужбина. Най-правилното решение, което съм вземал през живота си. :) И айде пак с тези "връзки". Ако си мислите, че в България ви трябват връзки, е, тук където съм аз е 10 пъти по-важно да ги имаш. Не си мислете, че България е някакъв уникален случай. Контакти трябват, дори да си на Марс. Всеки нормален човек, способен да комуникира, трябва да има "връзки", така че спрете да ги изкарвате едва ли не нещо негативно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7d03936312
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   На 22 бакалавър, на 24 магистратура, на 27 втора магистратура, на 30 аспирантура.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 4d98f48207
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторе, жалко е, че си болен, но за хронично болните НЗОК поркива и болницата, и научно доказаните изследвания и методи. Има един нов метод на лекарите не само у нас, но и в света - да продават на отчаяни хора „иновативни“ методи, медикаменти, изследвания
Ти си типичен пример за това, че човек е готов да даде и последната си монетка за лекарите.
Най-големите жертви обаче са здравите хора - примерно бременни, на които им се внушава, че ако това или онова не направят ще загубят бебето си. Моя приятелка (заможна!) беше взета за касичка и дори хоспилизирана без причини в именита частна болница - избяга момичето по нощница и 6 месеца от бременността си не ходи на лекар, а после до последно у дома - живее до болницата и след като ѝ изтичат водите се къпе, преоблича, пакетира си багажа, прави си дори къщна работа и ПЕШ отива до болницата - ражда на практика за 15 мин. без да е дала и 1 лв. на екипа.
Ти с вътрешните болести си подобна добра жертва -не виждаш като при бременните какво ти има и се почва едно хубаво скубене.
Истината е, че може би дори са прекалили с операциите и инвазиите..., но дори да не е така -на 100% за твоето състояние научно доказаните, утвърдени методи и медикаменти (дори като генерика да са) ще са покрити от касата - не си давай паричките за лекари, а инвестирай в пробиотици, в ХУБАВО ЯДЕНЕ, в ПОЧИВКА на море - по-добре ще ти се отразят от лекарите, а и трябва да излезнеш така или иначе от модуса „болен“ и да се научиш да живееш въпреки болестта
Това е важно ако не искаш цял живот да си на ТЕЛК.
Отделно стомашните проблеми (и тези с чревната система като цяло) са често на нервна почва - ти се въртиш в затворен кръг - стресираш се заради болестта, безперспективността, съответно имаш болки, после кръгът от лекари, болести, безперспективие се затваря и цял живот можеш да не излезнеш от там
Погледни се отстрани - 4-5 дни 2 пъти годишно в болница са напълно ОК - толкова може да си болен и от грип така погледнато, но имаш ли ТЕЛК, имаш ли хронична болест в документите просто работодателите ще ги е страх изобщо да ти дадат шанс, защото не могат и да те уволнят, а не те познават ти кой си и дали работиш.
Можеш обаче да почнеш като самоосигуряващ се, на частна практика или да си направиш собствен бизнес.
Аз на твое място бих си запазил статуса до завършване на висше и заради привилегиите, но след това бих искал най-сериозно от ТЕЛК да ме обявят за работоспособен или просто както казвам си работи не на трудов договор - и това е възможност.
Не знам какво учиш, но при повечето професии е ОК.
Успех

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: c013243772
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   13 Аспирантура това какво е, сериозно ли толкова много?

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: f0bdcf8713
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Не мисля, че трябва да записваш второ висше право. Ще учиш още 5г, после специализации и н. н ще се събудиш на около 35 г. И ще се чудиш от къде ти е дошло. Ще имаш 2 висше и само 22 дни стаж :д Намери си работа.... стегни се и изкарвай пари.... докажи се в работата си. Няма цял живот да те издържат вашите... Порасна. Знаеш ли езици??? Какви и на какво ниво? От Дани :)))))

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker