Холандия, Дания или Шотландия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Холандия, Дания или Шотландия?
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 2742 пъти
Здравейте. В момента уча в езикова гимназия. Завършвам след 2 години и се интересувам от обучението във 3-те споменати държави. Знам, че живота навсякъде е скъп, но пък в Дания и Шотландия образованието е безплатно, а в Холандия има заеми до колкото знам. Какво бихте ме посъветвали? Коя е най-подходящата държава? Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 3d5ec422a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И в Холандия образованието е на практика безплатно, защото ти с бг. доход на родителите ти ще получаваш помощи, НО имай в предвид, че в Холандия поне традиционните университети с хубавте специалности, рейтинг си искат и холандски поне след 1вата година. В Дания ще е сходно - средносрочно, дългосрочно ще се иска език и внимание - това, че знаеш английски не значи, че ще можеш да усвояваш материала. Внимавай каква специалност си избираш - ако ще учиш Икономика например трябва да си много добър по Математика, ако ще учиш медицина ти трябва биология и химия и така нататък - ако само езикът ти е добър, но по другите предмети имаш дефицити ти в чужбина трудно ще избуташ.
В Шотландия освен в Единбърг не знам пък къде има добър в университет, в Дания също не знам да има - в Холандия като цяло поне 5 отлични университети има.
Не се блазни много от Дания, защото там може да е „безплатно“ образованието, но разходите за живот са огромни дори да живееш в кампуса - това е страшно скъпа страна. В Холандия ако си в един от големите градове също ти трябват 800 евро само за наем
Не е важна толкова държавата, в която ще учиш, а УНИВЕРСИТЕТЪТ - виж в ТОП 500 класацията на ООН университетите, които си си харесал дали са там - ако изобщо са там, то са ОК, ако са в първите 250 места си щастливец, но най-добре в първите топ 100 да си избереш университет. Аз съм учила в университет, който се движи от 20то до 25-то място някъде - тенденция нагоре!
Най-важен ти е университетът, дори оценките не са ти важни колкото него. Не гледай само безплатното образование, защото 5 г. от живота ти не са ти безплатни - това ти е много важен избор в живота.
Примерно в България няма нито 1 университет в ТОП 500. Още по-зле стоят нещата, защото има много университети без нито една научна публикация за миналата година - Югозападен, Шуменски и така нататък - тоест това по определение дори не са университети!
Не е български феномен - и в чужбина има много лоши, полулегитимни университети. Особено във Великобритания, САЩ, Испания, Гърция и така нататък. Да, най-добрите университети са в Англия да кажем или в САЩ, НО... 90% от университетите там не им пречи това да са леш, така че да си загубиш времето с глупости.
Само по себе си да завършиш в чужбина вече не ти е гарант за нищо. Важно е какво можеш, какво знаеш и да - къде си завършил.
В Холандия отделно има така наречените „университети“ на приложните науки - там се учат „специалности“ като Туризъм, Ивент мениджмънт и тем подобните му - ВНИМАНИЕ - тези ВУЗ-ове строго погледнато не са университети, а са ВУЗ с приложна насоченост и в много държави не са признати (в САЩ примерно, но и у нас строго полгеднато това не е висше).
За Дания не знам, но като цяло в немското езиково пространство, в Холандия тези ВУЗ-ове имат традиция, но внимание - с такова образование не можеш да стигнеш висше управленческо ниво или да отидеш да работиш в САЩ, Азия, Сингапур и така нататък.
Като разходи на живот мисля, че в Шотландия ще ти е в пъти по-евтино, но пак казвам -виж унито какво е. Ако завършиш в университета на Лох Болбох по-добре си учи в Югозападния.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: debbc75cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По повод на лъжите, които е написал/а коментар 1:

- Нито в Холандия, нито в Дания няма да ти искат език, ако учиш бакалавър на английски. Има някои специалности, в които се изучават езици, но не е задължително да е местният език - има френски, испански, немски и т. н. Език ще ти трябва само ако искаш да работиш в съответната държава. Познавам хора, които са завършили по Скандинавските държави и не знаят 1 дума на местния език, но имат богати родители, които да ги издържат и не им се е налагало да работят.
- Шотландия има 5 университета в топ 500 - Единбург, Глазгоу, Дънди, Абърдийн и Сейнт Андрюс. Друг е въпроса, че подобни класации са пълна пародия. Гледат се класации за конкретната специалност, а не за университета (WTF? ! ). Защото някои унита са силни в бизнес, други в хуманитарни науки, трети в медицина и т. н. Така че тези класации са меко казано некоректни и не значат кой знае какво. Гледай класациите за твоята специалност!
- Вярно е, че в Дания е много скъпо, но има помощи за работещи EU студенти, така че е напълно възможно да се издържаш сам. Друг е въпроса как ще си намериш работа, ако не знаеш датски.
- В Холандия за 800 евро ще си наемеш цял апартамент. Наема на една стая, както живеят всички студенти там, е 300-350 евро.

Съвета ми е, ако нямаш богати родители, които да те издържат докато завършиш, отиди в държава, чиято език владееш. Предполагам, че не знаеш датски или холандски, така че може би най-добрия избор би бил Шотландия. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d8840f9091
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, пълни глупости.
Завърших един от най-добрите уни в Холандия. Никакви помощи не дават и въобще не е нужен холандски!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 79355eaae3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Номер 4, интересно ми е как си завършила в Холандия и не знаеш, че има помощи за студенти?

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 79355eaae3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Във Швеция и Финландия също е безплатно образованието. Иначе. зависи от много неща, най-вече от специалността. Така никой не би могъл да ти даде точен отговор.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker