Биология на мозъка - Наркотици, алкохол, порно, преяждане - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121381)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Биология на мозъка - Наркотици, алкохол, порно, преяждане
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1562 пъти
Ще изнеса кратък урок по биология, който иска може да си го запише в тетратка и да разсъждава върху него. Ще говоря за мозъка и неговата система за възнаграждение.

Помисли за един момент от живота си, когато си чувствал щастие? Това може да е, когато някой те е прегърнал сърдечно или си изял нещо вкусно. Във всяка една подобна ситуация, мозъкът ти отговаря на всяко едно твое действие. Това се нарича "възнаграждение в мозъка".
Възнаграждението в мозъка има няколко аспекта:
Префронтален кортекс
Нуклеус акумбенс
Амигдала
Допамин
Хипокампус

Амигдалата се занимава с емоциите
Нуклеус акумбес отговаря за двигателните функции на тялото
Префронталният кортекс ни помага да се фокусираме
Хипокампуса е отговорен за образуването на спомени

Допаминът изпраща сигнали до тези места и казва на тялото ти: "Това беше хубаво, нека да го направим пак."

Допаминът е естественият отговор на тялото, когато правим приятни неща и стимули като храна, секс, социални взаимоотношения, наркотици, алкохол. Различните стимули, активират до различна степени този хормон и затова хората се пристрастяват към някои стимуланти.
Пример:
Изяждаш едно парче торта и амигдалата ти казва. " Много е вкусно, обичам го." Хипоталамусът ти казва " Сега ще запомним този вкус и в кой ресторант е." Нуклеусът ти казва "Нека изядем още една хапка". Префронталният кортекс ти помага да се фокусираш върху вкуса. После отхапваш още едно парче и крагът на възнаграждание отново полудява, излиза още и още допамин. Затова усещаме продължително удоволствие и се стремим към още и още.

Интересното е тук, че при продължителна активация на този кръг, допаминът се покачва, а в същото време друг невротрансмитер намалява. Този невротрансмитер е най-важният и се нарича "Серотонин". Функциите на серотонина са много, но една от основните е "чувството за насищане и удовлетворение".

Ако трябва да обясня накратко написаното. Алкохолът и наркотиците са много силни стимуланти и продължителният прием намалява активирането на Серотонин, тоест чувството за удовлетворение от живота, насищане и благодарност.

Да си представим, че току що сме взели кокаин. Сигналите за удоволствие полудяват. Тонове допамин.
При нормална ситуация, ако стимулът е бил прегръдка или нещо такова, тогава пак ще изпиташ това чувство на удоволствие, но химията на мозъка ще се върне към нормалното след секунди. Ще се балансира. С наркотиците и алкохола, дълготрайната стимулация може да промени химията на мозъка. Когато мозъкът ти постоянно е стимулиран с допамин, това е твърде много за него и той опитва да балансира нещата и ти казва: " Добре, трябва да поуспокоим нещата, затова ще затворя някои от тези рецептори, така че същото количество наркотици или алкохол да не ме кара да съм толкова свръх стимулиран. Да не получа толкова удоволствие от същото количество."

Когато това се случи, се нарича "Толеранс"

След като си изградил този толеранс и все още искаш да си пиян или надрусан, започваш да взимаш по-голямо количество за да получиш същото удоволствие и затова всеки път трябва да увеличаваш дозата. В такъв момент да спреш приема, за много хора е много трудно и дори не си и го помислят и ако се наложи да се спре, заради липса на пари или нещо друго, този период се нарича "Абстиненция". Тялото ти привиква към силният стимулант на допамин и по този начин спира да го произвежда самостоятелно, защото разчита на външния стимул. След като започнеш да пиеш по 1 литър ракия или да взимаш кокаин, неща като шоколад и прегръдки няма да те накарат да изпитваш толкова щастие, колкото стимуланта. В крайна сметка ще търсиш новата доза постоянно.

Без нея няма да има същото ниво допамин и когато не го получават хората се чувстват различно зле, в зависимост от вида стимулант. Депресия, силна тревога, понякога потене, главоболие и като цяло - страдание. И когато тези чувства станат много силни, ще направиш каквото е нужно, за да почувстваш удоволствие отново. Вече никога няма да стигнеш еуфорията, която си усещал от приема в началото, а ще искаш да взимаш стимуланти, само за да можеш да се чувстваш нормално, за миг да излезеш от ада.

Добрата новина за всички е, че дори абстиненцията да е отвратителна, точно както мозъкът ти може да свикне с наличието на свръх стимуланти, така отново може да свикне с липсата им. Със спорт и силна воля, след време системата от възнаграждение в мозъка може отново да започне да функционира на по-нормално ниво.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: b1c063b5ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Благодаря, беше ми интересно да го прочета по този начин.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 9b7edcefe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Авторе, искаме още подобни теми от теб (естествено се надявам, че си проверяваш фактите).

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ca4cbdcc44
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Авторе, благодаря.
Страхотно обяснение- разбираемо за всички и много полезно.
Записах си го във файл и ще си го чета от време на време.
Чувал съм за допаминова интоксикация. Доколото разбирам това е да се спрат или ограничат силните дразнители- алкохол, порно и т.н.

Какво ще препоръчаш за един оптимален, продуктивен и като цяло щастлив живот?
А ти какво правиш по този въпрос?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 80ade0a47e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Написалият темата съм. Това е един преразказ на уроците по биология, които научих. Аз самият съм преминал през всички тези фази, които описвам . Просто трябва да изключим всички неща, които свръх стимулират мозъка и да започнем да връщаме мозъка си към нормалното. Трябва да се насочим повече върху производството на серотонин, от колкото да се свръх стимулираме с допамин. И естествено да продължим със стимулацията на допамин, но до там, доколкото е естествено и природно, да оставим всички стимули, които са ни дадени естествено от природата. Просто трябва да се научим да живеем без свръх стимулация, в една нормална среда, може би и да се върнем малко назад в историята, когато хората са нямали чак толкова много стимули, колкото сега. Висшата цел, която можем да имаме, това е да постигнем дълбоко удовлетворение, а не временно удоволствие, защото в дългострочен план то намалява дълбокото удовлетворение от живота. Това е за мен пътят към нормалния свят, към щастието

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: b160ab2076
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   До автора и не само:
Отдавна търся подробна информация, относно механизма на действие на антидепресантите и антипсихотиците и по-точно - как предизвикват страничните си ефекти, които са толкова дълготрайни (остават неопределено време след спирането. Например анхедонията, PSSD, припадъци, депресия

 
  ...


...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 5796449018
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Браво авторе, гордея се с теб, който и да си!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker