Как се сади ориз? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се сади ориз?
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 4509 пъти
Здравейте,
Бих искала да ви попитам как се сади ориз. Стори ми се интересно да отгледам такова растение. Търсих къде ли не, но никъде не открих това, което искам да знам, а то е:
-в какви условия живее (влажно, сухо, топло, студено и т.н.)
-дали обича повече вода или живее на по-сухи територии
-как се сади (от клонка или от семе)
-горе-долу колко дълго живее
Благодаря Ви за вниманието и много моля редакторите да качат текста.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 3801882d04
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, напиши в гугъл "отглеждане на ориз". Първите мяколко линка са много изчерпателни. Накратко вирее на много влажно, трябва му огромно количество вода. Основно се обработва ръчно и заради това се отглежда в страни където работната ръка е нищожно заплатена. Основно е едногодишно разстение.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 55a26a0877
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   №1 е започнал/а добре, но с последното изречение се е осрал/а.
В българска Тракия също се отглежда ориз, и от него се печели повече от колкото от житото. На декар от ориз се печели бруто най-малко 350лв, от жито се печели най-много 180лв.
За ръчната обработка №1 не е права, може би се влияе от картинката с китаеца с бивола и ралото в блатото която всички сме виждали, но въобще не се сеща че това е просто китайска история от преди век. Преди половин век и България по същия начин се е сеело ориз. През 1975 сме имали 170 хил. дка оризища, главно в пловдивско, но и в цяла Тракийска низина покрай Марица и Тунджа, но обработвани с трактори.
Сам автора може да достигне до извода че ако ставаше въпрос за нищожно заплатена работна ръка, то България трябваше да е една от първите в отглеждането на ориз. Защото например днес в Китай минималната заплата е по висока от бг.
Ориз се отглежда в страни, топъл климат и блатни равнини покрай реки. Оризът е блатно растение, расте в 10 см вода и иска поне 15 градуса температури.
Ориз се отглежда и в Австралия, страната с най богато население, също Япония, Италия, Франция.
А причината основният производител на ориз да е Китай е тази, че за тях това е хилядолетна история, и климата и условията им е перфектен за тази култура. Имат дълбоководни реки като Яндзъ и Хуанхъ и обширни равнини полета около тях и лесно се правят блатни корита. Ориз в Китай се отглежда от преди 10 хил години. Ние българите отглеждаме най-много жито защото сме в житния пояс на планетата. И както българин не може да си представи маса без погача /хляб/, така китаецът е свикнал без ориз или оризови продукти да не сяда да яде.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: cdb14d825b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Абе авторке, на училище не ви ли учат на тия елементарни неща? "Сади се пиперо" а оризът се сее както се сее житото, само че нивата предварително се наводнява. Водата постепенно се изпарява и узрелият ориз се жъне както житото.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7c31427fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

5.   Номер3, я по - кротко, тука анонимно на момичето как смело опъваш такива въпроси "Абе авторке, на училище не ви ли учат на тия елементарни неща? ", ма като си толкоз отворен що не идеш да го зададеш тоя въпрос на хората, които ОТГОВАРЯТ за това какво се учи в училище?

Писнало ми е от зрели" хора, които пред по - малките на години от тях яко им знаят устите, ама когато наистина трябва да ги отварят мълчат като девици..

Еми да, някой ще каже, че не е кой знае какво този въпрос, за който се захванах, но става дума по - скоро за отношението. Тези така наречени и имащи себе си за зрели хора в повечето случаи зрелостта им реално е нищо повече от въздух под налягане.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: f7eeaa2db9
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   4, и ти толкова си виждал как се сади(не е като житото), колкото и автора. Не си ли виждал, че се засяват кичури разсад, предварително подготвен. Бъркат сеячите под водата и забиват тези кичури в калното дъно. Сега си има комбайни за това.

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 26a47695e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Заливането с вода на оризовите полета не е задължително, но така се решава проблема с напояването, а освен това се игнорират до 90% от вредните насекоми и плевели. Може да се засажда непосредсствено преди наводняването на полето или след това, като и в двата случая става с предварително подготвен разсад. В момента в България се отглежда ориз основно в пловдивско и старозагорско, като добивите му сравнени със средните световни са по добри.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker