Някой финансист ако може да ми обясни. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121538)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Някой финансист ако може да ми обясни.
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 2334 пъти
Значи, имах 10000 лева на разплащателна сметка и служител на банката ми се обади и ми каза, че е рисковано там да седят парите и е трябвало да се прехвърлят на депозит, след което на следващия ден отивам в банката и ми казват, че е било по-хубаво да бъдат вложени в държавни ценни книжа защото лихвата при депозита е 0% а при дцк риска е бил нищожен. След което след много премисляния вложих 9000 лева на 21-ри този месец в дцк а последната актуализация в системата (на 22-ри пак този месец) показва, че имам 8954 лева, тоест 46 лева липсват някъде, нали са ниско рискови инвестиции, къде са отишли тези 46 лева за един ден? Някой ако може по-добре да ми обясни. До колкото разбирам, ценните книжа се купуват на сегашната им стойност и се купуват за количество, гледам с тези 9000 лева съм купил 630, 5170 ценни книжа като количество, какъв е варианта тези ценни книжа да загубят стойност и има ли вариант да ги удари инфлацията ако примерно постоянно стават повече и повече. Не ми е ясно просто, служителката ми показва някакви ръстове от 1, 6%, това ръста на икономиката на страната ли е или? Ако може модераторите да ми постнат историята защото ми е важно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: 95075daa87
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Аз лично не съм експерт в ДЦК, но съм работил в банка, която купува и продава ДЦК. Първо, трябва да обясня, че Държавните ценни книжа са български дълг, който Държавата емитира и продава на вътрешните и външни пазари като залог, че един ден ще се изплати на купувачите на ДЦК. Просто казано, Държавата има нужда от пари и се надява, че ще се намерят български и чужди банки, корпорации, големи инвеститори, както и малки клиенти, които биха купили този дълг, а Държавата по този начин получава необходимата валута на момента, за да покрие примерно бюджетен дефицит (примерно бюджета за здравеопазване е сврършил предсрочно и трябват спешно 100 милиона лева). Тъй като този дълг е емитиран от Държавата, той се счита за най-сигурната инвестиция, защото Държава никога няма да си позволи да фалира върху своя дълг (както в момента се опитва да се справи с дълговата криза Гърция), защото фалитът на дълга е край на доверието към тази Държава от вътрешните и външни инвеститори, а това е много фатално и ще доведе до крайно неприятна икономическа ситуация. По тези причини ДЦК се смятат за сигурни инвестиции.

Българските ДЦК имат възвращаемост от няколко процента, което е повече от други финансови инструменти, тъй като кредитния рейтинг на България е по-нисък от този на развитите държави (САЩ, Англия, Германия, Франция), което от своя страна означава, че рискът от фалит върху дълга, колкото и минимален да е, е повече от този на развитите държави. Причините за по-нисък рейтинг могат да бъдат: сложна политическа обстановка/несигурност, нисък растеж на икономиката, нови количества емисии ДЦК и други. По-ниският рейтинг е причина Българската Народна Банка да стимулира инвеститорите (хора като теб) да купуват ДЦК, като обявяват по-привлекателен лихвен процент. Ето защо на теб са ти казали, че е по-добре да инвестираш там.

Сега да преминем на твоя въпрос - къде са 46-те лева. Има няколко фактора, които може да са допринесли за това - първо, ДЖК не се купуват и съхраняват в спестовна сметка, а в специална банкова сметка, която може да поддържа финансови инструменти. Възможно е банката да те е таксувала за отваряне на подобна сметка. Второ, самата транзакция при закупуване на ДЦК има съответната комисионна, която от сайта на Първа Инвестиционна Банка прочетох, че е 0. 1% от транзакцията или минимум 10 лева. Би трябвало да провериш с твоята банка. Трети фактор за промяна на цената е изненадваща продажба от страна на инвеститорите на голям брой ДЦК от същата емисия, която ти си купил/а. Голяма продажба на ДЦК довежда до понижено доверие в съответния финансов инструмент, което понижава цената му. Тези инструменти се търгуват от банките и от Държавата затова цената може да се променя в някаква малка степен, но всяка промяна от 5-10 стотинки на единица, ще промени общата стойност на твоя пакет от 630 единци с 31-64 лева. За моментна цена се смята цената на една единица при последната транзакция, т. е. тя може да се сменя от време на време. Най-силно движение ДЦК претърпяват с наближаването на техния падеж, тъй като тогава става ясно дали Държавата ще може да върне парите на закупилите ДЦК.

Надявам се това да е от помощ. При инвестиции в каквито и да е ценни книжа, са възможни движения нагоре-надолу в стойността и с това трябва да се свиква. Бих те посъветвал да говориш с твоята банка, където ще ти обяснят най-добре какво води до движението на ценните книжа. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6ed67b8929
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Съвет от финансист (въпреки, че диплома не ти е необходима, за да го усетиш накъде духа вятъра) - Банките са институции, които се самоиздържат с такси и измислени заеми по лихвените проценти. Те не са социално насочени дружества, тъй като интереса не е в полза на клиента! Щом са ти се обадили (уж от добра воля) е трябвало да направиш точно обратното - изтегли си парите, защото таксите ще ти ги изядат с времето! Те принципно звънят на хора със депозит над 5000 лева и тъй като няма друг начин да ти вземат от парите (освен с месечната такса по сметката) са ти предложили "оферта" уж от добра воля, а целта е парите ти просто да се "завъртят" и да не стоят статични на сметка!
С две думи простичко казано - искат и от банката да намажат от твоите пари. Много хора с депозити над 5000 лв. са ми подавали сигнал, като са споделяли проблемите си, относно тези алчни институции - банките!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 167354f662
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Добре бе, как може толкова елементарно да дадеш да те метнат? Да се беше поинтересувал по-подробно и от различни изтозчници поне, щом не разбираш.

Ще се опитам да ти обясня. Значи ДЦК ги емитира дъжавата. Те са един вид заем, който държавата тегли. Примерно иска да изтегли 1 млрд лв и емитира да речем 1 млрд броя ДЦК с номинал 1 лв. Тези ДЦК ги купуват примерно някакви фондове, банки, инвестиционни посредници и т. н. Има различни варианти, но в общия случай ДЦК си имат някакъв падеж примерно 6 мес., 1 г., 3 г., 5 г. от датата на емииране. Има си някакъв лихвен процент, който може да е фиксиран или плаващ.

И примерно някоя банка купува ДЦК за 1 лв с падеж 1 г. и лихва 1%. Което означава, че сега банката дава 1 лв на държавата, срещу което получава 1 бр. ДЦК, а след 1 г. си връща ДЦК и получава 1 лв плюс 1 ст лихва. Само че ако банката купи ДЦК и след 3 мес, реши, че повече не се нуждае от такива ДЦК, има си паричен пазар, на който може да си продаде ценната книга на пазарен принцип. Според търсенето и предлагането се определя и цената. Но в някои случаи цената може и цената да падне под номинала, осоебо при тия ниски лихви каквито са в момента.

И банката за да не се набутва повече, е решила да ги продава на такива баламурници като теб с извинение, за да се набутат те вместо нея. Т. е. освен лихвата, ти можеш да получиш допълнителна печалба от евентуално повишение на цената, но ако цената се понижи, си вътре.

Отделно банката си има курс продава и курс купува. Т. е. ти още в момента на покупка вече си вътре, защото ти купуваш по по-високия курс, който реално е по-висок от пазарния. Отделно имаш такси. Отделно лихвата в момента ти е под половин процент, който не може да ти покрие дори и таксите. А и тази лихва ще я получиш на падеж, който един Бог знае кога е. Зависи от самата ценна книга. Само че ако е след 5 г., т до тогава постоянно ще ти начисляват такси, зависи каквп си подписвал. Така че честито и другия път мисли.

Да не говорим, че ти най-вероятно си купил не самите ДЦК, а дялове от фонд, който инвестира в ДЦК, което означава допълнителни такси.

Не знам какви са ти условията, но отиди в банката и се поинтересувай подробно как и кога можеш да излезеш от инвестицията и какви такси ще ти струва това.

Тегли калема - ако излезеш след 3 г. какво ще получиш като лихва, какви такси ще ти бъдат начислени, същото ако излезеш сега. Което ще те набута по-малко това избери и оп възможнсот излез от инвестиция възможно най-бързо и безболезнено.

В момент лихвите са около нула процента, че и отрицателни има. Така че дръж си на сметка и да ен ти пука. Ако искаш да инвестираш, депозита и ДЦК не са добра идея в момента. По-скоро гледай ти да теглиш кредит при тези лихви и да инвестираш в бизнес, имоти и т. н. Но само ако си наясно с тези неща, не прави глупости пак без да мислиш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 7f2cb00406
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей, аз съм финансисит и работа в банка. Първо служителите са прави в основни линии но не са били достатъчно коректни да ти обяснят подробностите и да се налага да питаш по форумите.
Разпл. сметки в действителност са без лихви, но парите са гарантирани т. е. не са рискови в никакъв случай. Депозитите в момента наистина са с малки лихви (под 1%), но също са гарантирани.
В този смисъл колегита са били абсолютно некоректни и подвеждащи като са ти казалаи, че са рискови. Те са ниско доходни но без рискови.
Вероятно обаче служителите имат план за изпълнение и съответно бонуси ако успеят да убедят клиенти за продажби на ДЦК.
Относно ДЦК. Това са най-ниско рисковите инвестиции в ценни книжа т. к. се гарантират от съответната държава (преполагам, че са български ДЦК, но може и да не са). Гарантират се че ще бъдат изкупени от държавата по номинал на съответния падеж. Междувременно носят и някаква лихва, която се изплаща на определен период (падеж). В случая 1, 6% верпятно това има предвид. Извън датите на падежа обаче ДЦК може да се търгуват и на борсови цени (различни от номинала, като вероятно ти си ги купил на такива цени). Борсовата цена може да е над номинала, но може и да спадене, зависи за коя държава става въпрос, но бълг. са добре).
Тези 46 лв. които ти липсват това вероятно е комисионната за сделката на банката като посредник, за която умешлоно не са ти казали за да направиш сделката с тях.
За това трябва да питаш тях както и за повче подробност за номинал и борсова цена, все пак им плащаш комисиона.
И на финал за коя банка става въпрос, че ми е интересно как подпъгват хората без да им обясняват подробно за да си преценят по-добре.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 5d88accc64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   ДСК имат малка, но сигурна лихва. Според мен банката просто ти е удържала някаква техническа такса от петдесетина лева.

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: dc8f3dc82c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Лъжат те кво да става хаха...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: bbda031c7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз моите пари си ги държа на депозит. Има лихва естествено, малка е но по добре от колкото да ти намаляват. А аз като натрупам още пари при следващия влог направо купувам злато. Там пари не се губят.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 472dd2cb38
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   46лв. които ти липсват всъщност са комисионна за брокера закупил ДКЦ, в случая банката, или около 2% от сумата. При продажба следва същата процедура. Доверил си средства без да знаеш какво те очаква.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b00a45538f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Никъде не са отишли, загубил си ги защото цената на книжата е паднала. Ако другия месец се върне на цената която си ги купил пак ще си имаш 9000, ако се повиши още ще си на печалба а ако продължи да пада ще продължиш да губиш. Няма нищо сложно и не е измама. Виж и какви таксички ще ти удържат за брокерската услуга, защото вероятно ще те таксуват за администрирането.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 40838e6916
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей,
Без да съм запознат с българските истории в банките, мога да кажа на базата от опит в САЩ.
Работих в тази област - инвестиране в ценни книги.
Банковите служители са те излъгали с цел обогатяване на банката от извършване на услуги.
Всичко, което са ти казали е истина, но не са ти казали че тази услуга се заплаща!
Тези лписващи пари са такса за покупката на ценните книги от банката на твое име.
Ако ти го бяха казали, нямаше да им ги дадеш и те за си вземат комисионната.
Сега те балникат с проценти, но не ти казват че ти вземат такси за обслужване на тези услуги.
Така на практика се губи ползата от лихвата, която получаваш - банката я прибира.
Аз лично никога не бих купил ценни книги!
На работа постоянно ме уговарят, но Аз отказвам.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: fb51b71de3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Инвестицията в акции винаги е рискова. Нормално е да са купени на по-висока цена и сега да са паднали. Не съм финансист, но е просто да се досети човек. По-добре е било да си купиш сам акциите без посредник, защото сам си избираш къде и колко да вложиш гледайки как се движат цените в дългосрочен план. Но пък ако не си финансист май е по-добре с посредник. Те уж са добри анализатори, ама напоследък нещо нямат много успех, а и индексите доста паднаха. Според мен си е рисково и по-добре да си ги беше вложил на депозит сега в първа инвестиционна има един за 6 месеца с годишна лихва 1. 6%. Поне ти е сигурно че ще се увеличат, докато другите може още доста да паднат и да изгубиш доста пари. Малко са те подлъгали според мен, но знаеш как са по банките.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b1269d6268
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   На мен ми прилича на комисионна която банката си е взела за да извърши транзакцията.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 3477dc2cd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От автора
Здравейте, банката е обб, сега погледнах облигациите, още на деня на купуването ми са паднали от 14. 2743 (за 21-април) на 14. 2687 (27 април).
Служителката се оказа голяма лъжкиня, защото изрично я питах, има ли такси, тя каза не, кога мога да тегля, винаги, има ли някакви удръжки при теглене, никакви. Аз от това знам, че няма да загубя пари, ако изчакам да се покачи стойността на тези ценни книжа, но ако така ще се лъжеме ще взема парите и ще ги сложа на друго по-сигурно място.

Ако може да ми препоръчате добра банка с хубава лихва на депозит ще съм ви благодарен и накратко естествено какви са тънкостите при депозита които трябва да знам.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 23eea5b491
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   По принцип по-горе някои от коментиралите са ти го обяснили вече, че ДЦК подобно на акциите могат да менят цената си в зависимост от търсенето и предлагането на борсите. В това няма нищо странно. Промените при ДЦК обаче са по-малки, понеже те имат някаква дадена номинална стойност, която така или иначе я получаваш, когато изтече съответният срок. По принцип тези 46 лева не са много, сравнени с 9000 - това са 0, 5%. Със сигурност е имало някаква такса. При мен в Германия моят брокер ми взима 0, 25% от цената на сделката, но минимум 9 евро и това е, ако купувам по интернет. Ако отида на място и трябва човек да се занимава с мен, таксите са по-високи. В България сигурно таксите са от същия порядък, така че ето ги тези 46 лева - 0, 25% такса например и още толкова дневна флуктуация на цената, което е напълно в рамките на нормалното. Щом годишната лихва е 1, 6%, тогава би трябвало да си на печалба (ако цените не се сринат, което е малко вероятно), така че не виждам да са те ограбили.
Нещо друго, което по-горе никой не спомена, е, че по принцип при ДЦК има т. нар. "чиста" и "мръсна" цена. "Мръсната" цена е "чистата" частта от купона, която се полага на предния държател за времето, през което е държал тези ДЦК от последното изплащане на купона (най-често веднъж на 6 месеца) до покупката/продажбата. Те със сигурност са ти взели "мръсната" цена, понеже трябва да платят на предния държател, а ти може би гледаш "чистата цена", което също води до разлики.

П. С. Според мен е лошо, че хората в България не търгуват толкова с акции. При тези ниски лихвени проценти в момента, просто не си заслужава да се спестява в някакъв спестовен влог в банка. Акциите ти дават възможността да участваш в развитието на една компания или дори на цяла държава, освен това може да получаваш и дивиденти, които годишно може и да са по-високи от тези 1, 6%, които взимаш сега. Вярно е, че акцията може и да падне, но може да закупиш някакъв индекс (S&P500, DAX), в който са включени акции от много от водещите компании на определена държава (САЩ, Германия), което съответно намалява рисковете. За сравнение от 2012 г. досега DAX се е увеличил с над 60%, докато 1, 6% годишно олихвяване в твоя случай дава за четири години близо 6. 6%. Така че моят съвет е да се позаинтересуваш от търговия с акции, да си намериш добър брокер и да търгуваш онлайн с малко сделки годишно тип инвестиране. Сега проверих, че в България има и брокери с доста добри условия. Единият дори е партньорът за България на един от най-големите американски брокери и условията дори изглеждат по-добри от моите тук в Германия (поне за акции от България, САЩ и Англия).

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 3477dc2cd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 14, единствения начин да купя акции е чрез брокер така ли? мога ли да купувам акции на американски компании стига да се търгуват и какви са условията? Също така как ще ме съветваш да се инвестира? Примерно да проуча коя американска компания която се търгува има голям потенциал за развитие и в нея да вкарам или? от къде мога да съм сигурен за бъдещите промени, за да не се окаже, че играя ролетка?

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c57c6b61de
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Авторе, какво значи лъжкиня? Тя може да ти каже каквото си иска, но сделка се сключва в писмен вид, не на честна скаутска. Сега върви доказвай какво ти е казала и какво си разбрал. Другия път чети какво подписваш и се поинтересувай първо.

Иначе сметките са си гарантирани. А колкото до лихвите няма смисъл от депозити. Лихвите са толкова ниски, че н е можеш да си избиеш таксите и транспорта до банката.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 2262e75e74
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Малка поправка към горния ми коментар (14). Имах предвид, че

"Мръсната" цена е "чистата" ПЛЮС частта от купона, която се полага на предния държател за времето, през което е държал тези ДЦК от последното изплащане на купона (най-често веднъж на 6 месеца) до покупката/продажбата.

Просто написах "плюс" не с думи, а със знак и нещо сайтът го е скрил.

П. С. Сори за интервалите след запетайките при процентите. При оригиналния текст ги нямаше. Явно сайтът ги добавя автоматично, а същевременно не показва плюсовете, което не е много добре измислено.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0e92a6ed0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Най-общо казано, за да купиш една акция, ти трябва достъп до някоя от борсите, на които се продава. Място на някоя от големите борси струва над милион долара годишно, така че да - на теб като дребен инвеститор ти трябва брокер, който има място на борсите или работи с някой друг брокер или банка, които имат достъп до съответните борси. Има и електронни борси, но за там пак ти трябва брокер, който да то осигури достъп до системата. Акциите, които ще можеш да купиш, са съответно тези, които се продават на борсите, до които твоят брокер ти предоставя достъп. Като си избираш брокер, провери на кои борси е представен.
Другият въпрос са таксите. Едната е таксата за транзакция (при повечето брокери) или на закупена/продадена акция (при някои). Тези такси лесно се намират на страниците на брокерите. Освен това обаче има и такса за достъп до борсата. Тя е различна за различните борси и брокерите често "забравят" да я споменат. Трябва да я търсиш (или да питаш) директно каква е. Отделно някои брокери може да ти одържат такса, ако дадена компания (особено от чужбина) изплаща дивиденти. За това също трябва да питаш да не стане така, че с всяко изплащане на дивидент да търпиш загуби заради брокера си.

По принцип на пазарите никой нищо не може да ти гарантира. Има по-малко рискови инвестиции (например ДЦК) и по-рискови (акции, деривати). Най-общо правилото е, че колкото по-рискова е една инвестиция, толкова потенциалът за печалба е по-голям (но естествено и за загуба). Как ще инвестираш зависи от теб, от това какъв риск за теб е приемлив. Явно това за теб е нещо ново, затова най-добре първо да се информираш, но не толкова във форуми, а прочети някоя книга. Ако знаеш английски, изборът е голям. Може да вземеш някоя класика като "Интелигентният инвеститор" (The intelligent investor) на Бенджамин Грахам или нещо по-ново като "The neatest little guide to stock market investing" на Джейсън Кели. Последната дава някои добри насоки за начинаещи и препраща към някои от класическите книги, но стилът е доста американски (в лошия смисъл на думата) и това дразни от време на време.

Накратко при инвестирането в акции трябва да си готов да и загубиш, както и да си подготвен психически за временни сривове в цената. Все пак, гледайки в ретроспект моя опит, това, от което най-много ме е яд не е, че съм инвестирал пари в грешната компания/индекс, а това, че съм отлагал и не съм инвестирал, а съм си държал парите в банка.

Номер 14

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker